Weekendquote | Domme dwaze ouderen

“Je kunt alles doen. Maar ze gaan toch. Met duizenden tegelijkertijd. Zestigers, zeventigers, ze hunkeren zo om te kunnen schaatsen dat ze onverantwoorde risico’s nemen”. (Volkskrant)

Burgemeester Don Bijl van Wijdemeren, waaronder de Ankeveense en Loosdrechtse plassen vallen, sprak deze week van ‘domme, dwaze ouderen’ die zich niets van waarschuwingen en borden met ‘onbetrouwbaar ijs’ aantrekken. De babyboom generatie blijft Nederland draaiende houden nu er constant ambulances en brandweerwagens moeten uitrukken om de krassende knarren uit het ijswater te redden. Terwijl jongere generaties global warming allang hebben geaccepteerd en überhaupt geen tijd hebben voor strapatsen op het ijs rolt er een grijze tsunami over het te dunne natuurijs van Nederland met alle gevolgen van dien. De generatie die Reinier Paping nog via de transistorradio heeft bewonderd en volgens sommigen al in de jaren ’90 ideologisch gezien door het ijs zakte zoekt bij 1 graad boven nul wanhopig naar Het Gevoel van 1963, de jonge hulpdiensten maken overuren. Nederland lijkt te splijten onder een generatiekloof terwijl de samenleving de laatste jaren toch al zoveel wakken vertoonden. De nationale ijsmeester is zoals gewoonlijk op dit soort cruciale momenten weer eens totaal afwezig, als kritisch Volkskrantlid vraag je je af: hoe lang gaat dit nog goed?!

 1. 4

  Ik heb in de jaren ’80 en ’90 heel veel geschaatst, volgens de gevoelstemperatuur behoorde ik tot de subtop van Nederland, het hele winterseizoen stond ik op het ijs. De hele winer stond ik op het ijs en vooraf trainde ik op de Jaap Edenbaan. Bijvoorkeur schaatste ik op het IJsselmeer, het eerste stukje hangend in de slipstream een auto die op het ijs reed en daar verder op eigen kracht tot waar je de horizon niet meer kon zien en verder. En als eind maart dan eindelijk de lente aanbrak was het schotsje springen tot het bittere eind, kaplaarzen met zeikpoten.

  Maar met deze slappe winters neem ik de moeite niet meer.

 2. 6

  ‘ Nederland lijkt te splijten onder een generatiekloof terwijl de samenleving de laatste jaren toch al zoveel wakken vertoonden. ‘

  Mooie woordspeling!

 3. 7

  Eye-opener: krijgen we nu na de autochtone vs de allochtonen en links vs rechts de volgende niet-bestaande tweezijdige hetze ouderen vs jongeren door onze strot geduwd om maar te illustreren dat de Nederlandse tolerantie-hoax inmiddels definitief is doorgeslagen naar een wij-zij-maatschappij waarin we per definitie en zonder nadenken altijd direct overal een zondebok voor willen hebben om onze eigen imperfecties te verbloemen?

 4. 8

  Weet iemand waar ik in Rotterdam e.o. voor een zacht prijsje een paar schaatsen maat 47 op de kop kan tikken? Het begint toch wel weer te kriebelen (hoewel ik me afvraag of ik nog wel kan schaatsen.)

 5. 10

  @9, dat had ik wel door maar ik had vervolgens de behoefte om mijn persoonlijke frustratie daarover zonder subtiliteiten nog even te uiten.

  Waarvoor dank, het lucht op.

 6. 11

  @Carlos: Wordt dat nu niet gewoon te vermoeiend op een gegeven moment, zo als ervaren poster?

  Dat je kan overdrijven zoveel je wilt, cynisme er zo dik bovenop kan leggen als mogelijk maar dat er toch altijd wel weer iemand klaar staat om alles wat gezegd wordt precies even letterlijk te nemen als zijn of haar eigen conflict-behoefte maar wenselijk acht?

 7. 15

  de volgende niet-bestaande tweezijdige hetze ouderen vs jongeren

  D’r ligt anders genoeg brandbaar materiaal voor een paar stevige rellen daarover. Zo uit m’n hoofd:

  -vakbonden vertegenwoordigen niet meer de hele werknemerspopulatie, maar steeds vaker alleen 50+’ers, en die hebben andere belangen dan jongere werknemers, zodat vakbonden steeds minder aantrekkelijk worden voor jongere werknemers.

  -Sociale zekerheid is akelig uitgebeend de afgelopen tien jaar. Dat is iets wat vooral startende en jongere werknemers treft — die er in deze periode als eerste uitvliegen (LIFO!). Dat een verhoging van de pensioenleeftijd nog steeds ‘onbespreekbaar’ is, zegt IMHO genoeg.

  -Hiep hoi: je kunt er op wachten dat de pensioenfondsen in 2010 of 2011 de pensioenpremies fors omhoog gooien. Als je werkgever al niet snijdt in je loon, dan gaat het op die manier wel.

  -30-plussers zitten tot over hun oren in de hypotheekschuld, terwijl zestig-plussers lekker aan het rentenieren zijn op basis van de gecashte overwaarde.

  Maar nee hoor, als je over dat soort dingen begint dan voer je een ‘hetze’. *proest*.

 8. 17

  Terwijl jongere generaties global warming allang hebben geaccepteerd….

  Uit de toegevoegde illustratie begrijp ik dat die generatie accepteed dat er al jaren geen laagjes ijs meer voor de kust verschijnt.
  OInderdaad, ze heben de natuur opgegegeven, Maar hun schaatsgevoel is er niet minder om geworden.

  Schaatsen op het Leidseplein (A’dam) of het Spuiplein (Dn Hg) en elk ander kunstmatig bevroren discovloertje.
  Daar wordt ook doorgezakt en ook daar zijn hulpdiensten mee in de weer.

  Nee, laat al die generaties maar schuiven.

 9. 18

  Daar wordt ook doorgezakt

  Tsja, die discovloertjes zijn ook berekend op gewichten van mensen uit de jaren 50, niet op het gewicht van de huidige jongere…

 10. 20

  @18: Ook dat schijnt een punt van gewicht te zijn.

  @19: Tuurlijk hebben ze dat van jou en mij geleerd. Gek, dat ze dat wel oppikken maar niet aanhaken bij het soort ijsvertier van hun lichtende voorbeelden.
  Of het moet zijn dat Korsakov zo langzamerhand erfelijk is geworden en generatieopvolging vanzelf degeneratie is geworden.
  Dan gaan we nog een mooie toekomst tegemoet.

 11. 22

  Ik vermoed dat de burgermeester doelt op de 50 plussers die 1 januari door het ijs gingen. Ik begrijp dat ze dwars over de plas gingen achter de eilanden langs. Als je al zo lang niet hebt kunnen schaatsen, grijp je natuurlijk je kans, maar dwars over de plas is nooit slim.

  Ik ben de afgelopen dagen ook gaan schaatsen en kom inderdaad heel weinig jongeren tegen op het ijs. Als hier sprake is van een generatie kloof, heb ik er vertrouwen in dat die wel weer gedicht wordt na een echte winter (waarbij bijv. ouders hun kids weer mee durven te nemen).

  In 2006 heb ik een filmpje gemaakt om m’n buitenlandse kennissen te laten zien wat er nou zo leuk is aan dat schaatsen, en dat leverde veel laaiend enthousiaste reakties op. Natuurijs schaatsen is zeer aanstekelijk :)

  Google map met schaatslokaties

 12. 24

  60’ers en 70’ers zijn in grote meerderheid geen babyboomers. Als we februari ’46 nemen als startpunt van de babyboom, zijn de 60-, 61-, en 62-jarigen babyboomers, de rest niet.

 13. 27

  jaja, dat zag ik ook wel, maar er is ook sprake van een enorme hoeveelheid vijftigers op het ijs, de situatie is ronduit onhoudbaar! ik stel voor er een aparte minister voor aan te stellen, de minister van Prachtijs!

  naar mij weten zakten de babyboomers begin jaren ’90 door het ideologische ijs toen ze zich definitief in de top vestigden en hun best betaalde banen bemachtigden.

 14. 31

  Eens met Carlos, die babyboomers hebben allemaal vet betaalde vaste banen terwijl de jongere generatie vooral maar moet blijven flexwerken.

  Verder hebben ze het grote graaien tot kunst verheven en zadelen ze de jongere generatie met enorme schulden op en een geplunderde economie.

  En dan verwachten ze nog wel dat we hun dagelijkse flesje wijn gaan bezorgen wanneer ze in het drie sterren bejaardenhuis genieten van hun welverdiende oude dag.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Cynicism#Social_cynicism

 15. 32

  Ik weet niet, schaatsen op ijs dat onder de hoede van een burgemeester met de naam Bijl valt lijkt met sowieso niet verstandig.

 16. 33

  Diezelfde oudere generatie kwam ook altijd met van die spitsvondige aanduidingen voor de jongere generatie zoals: de verloren generatie, de patatgeneratie, de niks-generatie en last but not least de geenstijlgeneratie, maw ze willen maar niet deugen. Maar welk perspectief wordt er geboden aan de jongere generatie met schoolloopbanen, talloze cursussen en opleidingen die qua tijd makkelijk twee tot drie decennia omvatten?

  “De ouder wordende man speelt de baas in arbeidsorganisaties. Hij heeft de vaste baan met het hoogste pensioen. Hij stuukt het glazen plafond voor werkende vrouwen. Hij roept dat golfspel beschaafder is dan kickboksen. Hij verklaart de oorlog aan terroristen zonder zelf te sneuvelen.”

  http://www.vpro.nl/programma/buitenhof/afleveringen/37069840/items/38632697/

  Het wordt tijd op terug te neuken! De vijftigers zijn van de Grote Graai Generatie, geriatrische ezelsbrug: de drie G’s

 17. 37

  Nee je hoeft niet naar mijn pijpen te dansen hoor, ik vind het gewoon een woord dat snel in onbruik mag raken.

  Carlos, die verslaafde maatschappij, dat ben JIJ!

  (niet ik trouwens, nee ik niet)

 18. 39

  Klaplong, kijk maar eens wat ze bij een willekeurig bestuur op vrijdagmiddag naar binnen gieten. Voor je het weet roepen ze tegen je “You look sensational”

 19. 41

  Ik ben van de generatie die neuken tot een prettige vrijetijds bezigheid heeft verheven. (’83) Niet gebonden aan allerlei onprettige politieke statements, bevruchtingsdoelen, breezers (generatie na mij)…..

  Bovenal dus niet iets wat je tot iets kwalijks kan maken, Crachat. Dat is dus meer jouw tijd? :P

  @ Carlos
  Ik wacht af, ik wacht af! Ik kijk over mn schouder!

 20. 43

  eens met carlos en MP
  volledig

  de babyboom generatie en daaromheen heeft door economische voorspoed een heel raar en verdraaid beeld van zichzelf gekregen. succesvol joh. en allemaal aan hunnie te danken ook. gebakken lucht all over the place. tuurlijk ontstaat er dan een kredietcrisis, of een madoff. of george w bush.

  elke generatie krijgt de president die die verdient.

  pffffffffffff