Weekendquote – Dat is toch geen sport

Stap 3: weg met debiele sporten
Sorry Yuri van Gelder, sorry Epke Zonderland, sorry Suzanne Harmes. Maar laten we even eerlijk zijn: turnen is geen sport. Het is heel knap dat jullie zo mooi aan ringen kunnen slingeren, salto’s kunnen maken en trampoline kunnen springen, maar ja, er is wel meer knap.


Marten Blankesteijn & Geert Jan Hahn
vinden dat het gros van de sporten op de Olympische Spelen daar eigenlijk niet thuis hoort.
Dus turnen is geen echte sport volgens de heren, die helemaal kwijlen bij de 100 meter sprint. Nooit begrepen waarom dat een sport is eigenlijk. 100 meter min of meer rechtuit lopen en in minder dan 50 stappen alweer klaar zijn, dat is toch niet knap. Dat kan iedereen. Alleen sommige mensen hebben nu eenmaal een betere bouw en zijn daardoor wat sneller klaar. Knap hoor.
Overigens is de tienmeterklappertjespistoolschieten zoals vanochtend te bewonderen was echt te debiel voor woorden.

Full disclosure: Auteur heeft op turnen gezeten, was turntrainer, jurylid en bestuurder van een turnvereniging. Veel minder objectief kan je het niet krijgen.

 1. 1

  Jurysporten hebben altijd een probleem: het is minder objectief dan gewoon het tijdverschil waarnemen zoals bij sporten als zwemmen, atletiek of wielrennen. Het is dus inderdaad de vraag wanneer bijvoorbeeld Hans Klok nu eindelijk eens zijn kunsten mag vertonen.

 2. 4

  Ik las hun stukje in De Pers vrijdag, wat een onzinverhaal… Ben het wel met een paar zaken eens, maar het is nogal over the top allemaal. Misschien zo bedoelt, dat kan ik er niet helemaal uit opmaken. Ik vind het dus ook niet bijster goed geschreven.

 3. 5

  @3: bij elke sport is een scheidsrechter aanwezig. Dus dat lijkt me niet het juiste onderscheidende criterium. Waar juryleden punten geven aan de sporters op basis van waardering voor esthetiek en hoe mooi ze bewegen trek ik de grens. ;-)

 4. 6

  Ja de aanwezigheid van een scheidsrechter, die toeziet op het eerlijke verloop, maakt juist een sport tot een sport. Er is een verschil tussen een scheidsrechter die bepaald of het spel wel eerlijk verloopt en een jurylid, die bepaald wie er wint.

  Ik heb het ook niet zo erg op jurysporten, ik krijg er zo’n eurosongfestivalgevoel van.

 5. 7

  Ah, ik merk hier een gebrek aan inzicht in wat er eigenlijk gebeurd bij het jureren. De heren denken mogelijk dat de juryleden gedurende het gebeuren een beetje wezenloos naar de sporter zitten te kijken en dan op basis van de indruk die ze hebben een cijfer geven. Kan vertellen dat het oneindig veel complexer is. En dat esthetiek gekwantificeerd is.

  En dat met die scheidsrechter, ja die is bij zo’n beetje alle sporten. Maar bij veel sporten is zijn/haar willekeurig/subjectiviteit soms bepalend voor het verloop van de wedstrijd. Daar kan dus bij klein verschil alsnog de slechtste partij winnen, waar of niet?

 6. 8

  Overigens zijn er bij grote evenementen vaak minimaal zes juryleden. (Hoogste en laagste score vervalt en de dan hoogste laagste mogen niet meer dan 0.x uit elkaar liggen anders hebben ze iets niet goed gedaan).

 7. 10

  Misschien moeten de turners worden beplakt met bluetooth-bewegingssensoren zodat het allemaal echt te meten is. De computer gaat dan even rekenen en geeft dan de uitslag.

 8. 13

  Turnen kan ik dan nog wel aanzien, maar wat doet rythmisch gymnastiek eigenlijk op de OS? Ik bedoel, dat is gewoon hoekig, onelegant ballet. Met een bal.

 9. 15

  @Dr.D

  Welke interpretatie? De computer bepaalt welke bewegingssensoren het moeilijkste pad hebben afgelegd dat echt maar 1 iemand kan en die krijgt dan goud. Is het lichaam van de schoonspringer helemaal gestrekt als hij het water raakt? Dat kun je toch meten? Of je meet het nahupje na de afsprong van de turnbrug en degene met het kleinste nahupje krijgt de meeste punten op het onderdeel ‘minimalisatie nahupje na afsprong’. Het enige punt van discussie zijn dan nog de wegingsfactoren van alle verschillende onderdelen van één oefening, dat moet door een commissie bepaald worden maar volgens mij gebeurt dat nu ook al.

 10. 18

  Natuurlijk blijft het principe hetzelfde. Het blijft gaan om driedubbele salto’s, handstanden en dergelijke. Het wordt dan alleen echt gemeten.

 11. 19

  @12:
  En zo zou boksen bij het afschaffen van de gewichtsklassen een soort snelheidssport worden, met allemaal kleine flexibele mannetjes die als idioten om elkaar heen rennen en af en toe een licht tikje uitdelen.

  Gewichtheffen is ook behoorlijk technisch. Als je alleen de sterkste wilt vinden, dan kan je beter overstappen op echte dommekrachtsporten als powerliften en bankdrukken.

  De populairste sport ter wereld is dan ook nog eens voetbal. Als er nou een sport is waar willekeur en toeval een grote rol bij spelen. Het equivalent van ‘Griekenland Europees kampioen’ zal je bij turnen echt niet snel aantreffen.

 12. 20

  Wat ik wel een vage sport vind, is dressuur. Vanmiddag was een stukje van de dressuur van de military (die niet meer zo heet) en de presentator riep af en toe dat iets goed was of niet zo goed en ik kon er echt niks aan zien.

 13. 21

  Wat ik veel kwalijker vind dan welke sporten er Olympisch zijn (hink-stap-sprong is mijn topper kunstmatige sport), is hoeveel disciplines per sport er zijn uitgeschreven: als het überhaupt denkbaar is dat iemand op één Spelen acht medailles haalt, dan klopt er iets niet.

  In het bijzonder zwemmen, maar ook atletiek, roeien, schieten, zeilen, baanwielrennen en wat er nog niet meer is, onzin. Iedereen kan kampioen worden zo. Kies het onderdeel met de minste tegenstand en handje ophouden.

  Voorstel zwemmen: 100m vrij en 400m schoolslag, één estaffette discpline, en de 10km. Dan heb je de beste sprinter, de beste midden-afstandzwemmer, het beste land, en de beste lange-afstandzwemmer.

 14. 22

  @19: Als je bij boksen de jury afschaft valt dat nog te bezien. Gewoon doorboksen (elke 3 minuten 1 minuut pauze) tot 1 iemand omligt of anderszins opgeeft en de regels verruimen tot je mag alleen je handen gebruiken om de tegenstander te raken/vasthouden (met handschoenen aan om ogen uitsteken te voorkomen). Als dan de lichte wint heeft die een goede tactiek gebruikt. Zoniet dan ligt ie in het ziekenhuis.

 15. 23

  @21: Ik vind de estafettes bij individuele sporten toch maar redelijk kunstmatig. Waarom zou je willen weten welk land “het beste is”? Daarbij is dan altijd maar de vraag of dat echt zo is, want een estafette gaat meestal om 4 sporters (waarom 4?), wie zegt niet dat een estafette met 10 een andere winnaar had opgeleverd? Het enige nut daarvan op de olympische spelen wordt zo het versterken van nationalisme.

 16. 24

  @21:
  “Voorstel zwemmen: 100m vrij en 400m schoolslag, één estaffette discpline, en de 10km”

  Je ziet nooit dezelfde zwemmers op rugslag en vrije slag en ook schoolslag is behoorlijk anders. Er lijkt alleen een behoorlijke overeenkomst tussen vlinderslag en vrije slag.

  Wel is er veel overlap tussen de 50, 100 en 200 m op elke afstand.

 17. 25

  @23
  Ja, als we het toch over kunstmatig hebben, dan zijn “landsgrenzen” ook een hele goede. Huidige internationale sport is een grote stimulator van nationalisme, zeer verwerpelijk mijns inziens.

  Maar ik deed mijn voorstel met enig pragmatisme: ben bang dat het idee dat landen tegen elkaar moeten strijden voorlopig niet zal verdwijnen.

  Ik vind ploegsport wel mooi, dus vervang “beste land” door “beste ploeg”, stop de tijd, en we kunnen weer verder praten.

 18. 26

  @25: Ik geloof dat we het over meer dan alleen sport eens zijn ;-)

  Dat laat verder onverlet dat een estafette bij individuele sporten nog geen ploegsport is, in tegenstelling tot de echte ploegensporten, waar samenwerken en interactie met je medespelers onderdeel van de prestatie (en van de sport) zijn.

 19. 27

  hoi,
  kijk eens bij china turnen op youtube. Ik denk dat turnen zeker een sport is. En anders is het wel een hobby waar je heel erg veel spieren voor moet gebruiken.

 20. 28

  geachte marten en geert. Ik ben het helemaal met jullie eens. Turnen is toch geen sport?! het is knap dat turn(st)ers op een 10cm balk meer kunnen dan een normaal mens op de vloer, maar er is wel meer knap.

  Normale mensen kunnen hun tenen niet eens aantikken (soms niet eens zien) turnsters kunnen hun tenen in hun nek leggen (via voor en via achter) heel knap, maar er is wel meer knap.

  Top turners en turnsters trainen gemiddeld zo’n 30 uur per week als het niet meer is en hebben daarnaast nog een fulltime baan of opleiding omdat turnen niet betaalt.Anders dan een niet nader te noemen sport waarbij een elftal achter een bal aan rent. het is knap maarja er is meer knap.

  Bij die niet nader te noemen sport gillen de spelers het al uit als ze op hun teentjes getrapt worden waarna ze als de tegenstander eenmaal een kaart heeft gekregen weer lekker meedoen in het velt om puntjes te scoren.
  Turn(st)ers moeten doorgaan als ze pijn hebben en er gebeurt nogal niet eens wat dus in iedere turnzaal loopt meestal minstens wel één persoon met gips. Toch gaan ze door het is knap, maarja er is wel meer knap.

  Weetje wat? we halen het uit de olympische spelen. Ritmisch gymnastiek ook zoiets. die kunnen hun ene been op een stoel leggen hun andere been op een krukje en nog steeds op de grond gaan zitten. knap maar weetje er is wel meer knap. Dat halen we ook weg van de olympische spelen.

  Schoonspringen. Hé! is dat een dubbele schroefsalto die ze daar doen? weetje het lijkt een beetje op turnen laten we het ook weg halen van de olympische spelen. tsja, het is knap maarja er is wel meer knap. Gaan we verder met gewichtheffen. Dat was vandaag ook op tv. Het is knap dat ze 3 keer hun eigen gewicht kunnen tillen, maarja je weet het, er is wel meer knap.

  zullen we alle sporten maar weghalen van de olympische spelen? want het is allemaal wel knap. maar er is wel meer knap! of nee, nee, weetje we moeten maar een sport laten blijven. waarschijnlijk vinden meneer blankestijen en meneer hahn dat ook een goed plan. Voetbal! Want wat is er nou meer een sport dan voetbal. begrijp me goed, niet het gewone leuke voetbal wat de normale elftallen spelen dat is knap, maar er is wel meer knap. nee joh! we houden alleen het voetbal waar miljoenen mee worden verdient, de supporters de hele boel slopen, de spelers het ene moment liggen te janken en het andere moment weer boven op elkaar springen van geluk en de vaders en moeders de kindjes toeroepen dat ze vanavond geen eten krijgen als ze verliezen. Want dat mensen, dat is pas sport.

 21. 29

  @eva van vliet

  Veel mensen willen strijd zien, natuurlijk is er bij turnen ook wel een beetje strijd (itt ballet waar er geen strijd is) maar die strijd is toch te veel verborgen, te indirect.

  Vroeger dachten sommigen dat ballet niet populair was omdat velen het gewoon nog nooit gezien hadden en ze hoopten dat de komst van de tv in ieder huishouden daar verandering in zou brengen. Iedereen kon dan immers ballet zien, het liep anders. Er is af en toe ballet op tv maar vaker voetbal.

 22. 30

  @Martijn ter Haar.

  Let maar eens goed op. Niet dezelfde zwemmers op de rug en vrij. Alleen in Nederland al diverse topzwemmers. Ook internationaal.
  En die discussie over wat wel en geen sport is, is ook bijna sport geworden. Wat een strijd.