“Afrikanen zijn te laf om mij af te zetten” (Knack). De hoogbejaarde dictator Mugabe smeekt bijna om euthanasie, maar het zal niet veel helpen. De buurlanden van Zimbabwe zijn niet van plan zich actief te mengen in de binnenlandse politiek van het land. Mugabe reageerde op een oproep van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice aan Afrikaanse landen om de druk op de dictator op te voeren.
Reacties (17)
Hij is 84, de quote heeft dus een kern van waarheid. Wachten tot een incompetente, corrupte, ongewaardeerde leider doodgaat ipv hem af te zetten is een vorm van lafheid. Elk volk krijgt de leider die het verdient.
@HansR: Je doet het klinken alsof het alleen een kwestie is van een oude man onttronen. Maar ik neem aan dat zijn aanhang een stuk jonger is. Het lijkt mij dat de oppositie eerder bang is voor zijn achterban dan hemzelf.
Sietze Bosgra (KZA) zou op zijn oude dag een campagne kunnen starten om samen met de omliggende “frontlijnstaten” Mugabe te verjagen. Of was het nou juist deze Sietse Bosgra die ooit vanuit Nederland de verkiezingscampagne van deze dictator heeft gesteund?
Kwestie van rascisme. De zwarte politieke leiders durven niets te zeggen omdat dat opgevat zal worden als “brothers and sisters” afvallen.
Die stap moet nog gemaakt worden aldaar, onderscheid zien en kenbaar durven maken tussen onbelangrijke huidskleur en politieke denkbeelden.
@4: Er zijn er daar ook wel de nodigen met boter op het hoofd inzake alternatieve democratische maatstaven.
Mee eens, een belangrijke factor.
Ondertussen weet Mugabe zijn land aangevallen met biologische wapens.
Mugabe een rascist, aldoende, die leert niet meer bij. Zijn persoonlijk einde zal sadistisch zijn.
Andere Tijden. Mugabe zit daar o.a. met steun van het toemalige Komitee Zuidelijk Afrika van Sietse Bosgra. Als ik het mij goed herinner werden er in 1980 verkiezingsposters voor Mugabe gedrukt op de offsetpers waar ook het krakersblad Bluf werd gedrukt.
28 jaar gelee BP..met de bril van nu niet daar toen kijken en wegen. Geschiedenis is veelal hoe men nu kijkt naar toen, val niet in die kuil aub.
Andere tijden, wat je zegt en enigszins OT..bluf/krakers in “die” tijd waren bevlogen mensen, ik ging daar graag even aanschuiven, als sympatisant…met bloemen, dat weer wel…hou nie van geweld.
@larie. We wisten toen ook al dat Mugabe een foute man was. En toch steunden we zijn campagne.
“toen” i agree, maar het is nu.
We hebben gewonnen dat we niet meer zo naïef zijn om in dat soort mensen te trappen (Chavez gelooft al niemand meer), we hebben verloren dat we zo cynisch zijn geworden dat als de nieuwe Mandela of Martin Luther King opstaat, we hem waarschijnlijk niet zullen steunen omdat we denken dat het wel weer een Mugabe of Castro zal worden.
@13 Obama is toch echt door grote getalen gekozen.
@13 Binnen de Nederlandse SP zijn toch veel bewonderaars van Chavez te vinden.
@14: Obama is nou niet bepaald een radicale vernieuwer. Meer een heel gewone politicus, een soort CDA’er, die alleen bijzonder lijkt door het gekonkel, de corruptie en de onkunde van zijn voorganger.
@9/12 Het is wel degelijk relevant dat ‘we’ toen al wisten (konden weten) dat Mugabe een autoritaire leiderschapsstijl had. Vanuit de periode voordat hij aan de macht kwam zijn er sterke paralellen met wat we nu bij Jacob Zuma kunnen zien. Vraag: is/was er een alternatief en rechtvaardigt het een ‘pre-emptive strike’?