Weblogs lezen onder werktijd? (Poll)

Nederland kent een overschot aan doctorandussen, das duidelijk. Zodoende werken veel mensen onder hun niveau, met twee vingers in de neus voldoet men aan de werkverplichtingen. De rest van de tijd wordt gedood met emailen, uit het raam kijken, roken, roddelen en internetten. Geen probleem zou je denken, zolang men maar voldoet aan de S.M.A.R.T. geformuleerde doelstellingen: product X af op tijdstip Y. Maar daar denken sommige werkgevers toch anders over…

“Bij ECN mochten we deze zomer niet de site van Studio Sport bezoeken om het Tour nieuws te checken. Bij ECN zitten trouwens heel veel sites achter een filter”. Dit is zomaar een flard van een gesprek dat ik onlangs opving in de kroeg, maar het heeft mij sindsdien niet meer losgelaten. Tot nu toe komt u: gewaardeerde lezer van dit weblog hier op werkdagen allemaal klokslag half negen ‘sochtends binnenstromen en doet uw ding: lurken en/of reaguren. U bent de basis van onze business. Tegen vijven gaat u massaal weer naar huis en de vertrouwde stamgasten komen na het avondeten nog even terug om de discussiedraadjes weer op te pikken. ‘Snachts is het hier op een enkele insomnia patiënt en/of andere expat na doodstil.

Maar het zou hier wel eens voorgoed heel stil kunnen worden als meer werkgevers er dezelfde Normen & Waarden op na gaan houden als het restrictieve ECN. Een arbeidsethos dat in feite niets anders is dan de Westerse variant van de Chinese fabrieksbaas die zijn naaisters op een lange werkdag slechts één plaspauze gunt. Hopeloos achterhaald want een goede manager weet dat gelukkige werknemers het best presteren. Het bericht dat de laatste tijd het gehele ministerie van VROM niet meer op GeenStijl kan komen (ook al ligt de oorzaak hier ergens anders) deed bij mij een schrikbeeld opdoemen. Wat moet er van het milieubeleid komen als VROM ambtenaren niet meer Sargasso kunnen lezen? En wat had Sargasso veel gehad aan de input van die verstandige ECN medewerkers in al die discussies over allerhande energievraagstukken alhier…

Werknemers het Recht op Internetten ontzeggen past in de tijdsgeest van spruitjeslucht (met cranberrysaus) enwel daarom moeten wij ons Grote Zorgen maken over het voortbestaan van de Nederlandse Blogosfeer. Het is vijf voor twaalf, opkopen en sluiten die hap! U zult als hoogbegaafde leerling die zijn/haar sommetjes alweer veel eerder af heeft dan de rest uw kicks ergens anders moeten gaan halen. Ongewenste intimiteiten bij het kopieerapparaat, pesterijen onder collega’s en compulsief masturberen op de toiletten zal in Nederlandse kantoren weer hand-over-hand toenemen. En is dat dan wat u wilt beste werkgever?!

[poll=85]

 1. 1

  Hebben dit dilemma ook gehad toen ik nog bij en IT-afdeling werkte. Besloten is om breedbandzooi en sites die teveel bandbreedte trokken te blokkeren, omdat de legitieme (werk)applicaties gewoon geen bandbreedte meer overhielden. Daar kan ik nog inkomen, omdat het gewoon een technische issue is. Alsof mensen die niet internetten meer werk verzetten, wat een grap.

 2. 2

  Ik en mijn werkgever beschouwen dit bezoek onder werktijd als invulling van secundaire arbeidsvoorwaarden en als goedmakertje voor moeten overwerken en thuiswerken na 5 uur en ook in vakantie toch half beschikbaar/oplettend moeten zijn.

 3. 3

  Zeker informatieve sites moeten kunnen. Gelukkig is mijn werkgever redelijk betrokken bij wat er in het nieuws gebeurd, dus ik kan het bijna nog opvoeren als functie-noodzakelijk. Maar het kan ook geen kwaad eens in de zoveel tijd de hersens wat anders te laten doen: bevordert de kwaliteit van het werk!

 4. 5

  Als je jezelf per uur verhuurt aan iemand (wat an sich natuurlijk belachelijk is, maar we doen het bijna allemaal), mag die iemand ook bepalen wat je in dat uren doet. Lijkt me logisch. Geldt voor hoveniers en vakkenvullers dus waarom niet voor kantoorklerken?
  Het lijkt me verder ook logisch dat je in die uren enige vrijheid krijgt om te doen wat je zelf wil; meer vrijheid is meer verantwoordelijkheid voor je eigen werk, is een beter resultaat. Maar daar is natuurlijk ergens een grens aan. Hoe meer we deze discussie oprakelen, hoe meer die grens zal worden vastgelegd. Nu valt ie nog positief uit voor ons, maar volgens mij kunnen we deze discussie maar het beste zoveel mogelijk stilzijgen. Misschien moet dit artikel zelfs met terugwerkende kracht verwijderd worden om onze bloggende toekomst niet in gevaar te brengen:P

 5. 6

  Maar los daarvan mag je onder werktijd natuurlijk net zoveel browsen en chatten als je de tijdschriften in de kantine mag lezen. Zo lang daar geen afspraken over zijn en je werkgever je wel toegang tot het Internet geeft, mag je bloggen wat je wil zolang je je andere afspraken maar nakomt.

 6. 11

  Volgens mij is alles wat een goede werksfeer bevordert goed voor de (akelig woord) productiviteit. Dus een radio als er voetbal is, eten als er laat gewerkt moet worden. Een vrijmibeau…
  Maar ik heb toch optie 3 ingevuld omdat ik helaas niet (meer) kan werken. Mag je een mening hebben over iets wat je niet direct aangaat?

 7. 12

  Ik denk dat als je als werkgever je werknemers een beetje vrijheid gunt, dat zich dat op lange termijn wel terugbetaald. Ik er trouwens ook wel aan wat voor functie je hebt en of je fulltimer bent of niet…

  Maar ik lees regelmatig Sargasso of Uithaal.nl gewoon voor de ontspanning ;)

  Nu maar hopen dat mijn baas niet op deze weblog komt…

 8. 17

  Webloglezen is mening vormen.
  Linksom of rechtsom.

  En meningen zijn tegenwoordig gevaarlijk en niet gewenst. Het zal dus een streven zijn van overheden (en dus werkgevers, kortweg de heersers) om webloglezen te verbieden.

  Vrijheid, kritisch denken en becommentariëren gaan uiteindelijk verdwijnen omdat het de productiviteit verstoort. Is het niet direct (wegens tijdverlies) dan wel indirect (vanwege subversieve invloeden).

 9. 18

  @HansR: Heb je ook een argumentatie voor “Vrijheid, kritisch denken en becommentariëren gaan uiteindelijk verdwijnen omdat het de productiviteit verstoort.”? :-)

 10. 19

  Op het werk kijk een of twee per dag naar Sargasso. Reageren op het werk doe ik niet meer. dat is vaak vel te gehaast en te ongenuanceerd. Teletekst en nu.nl worden door velen gelezen onder werktijd. verder kijk ik wel openlijker naar vakgebonden informatie, ook al is dat voor de lol.

 11. 22

  Mensenmensen…morons als o.a. Carlos, Crachàt en Steeph vormen een voedingsbodem voor allerlei hele erge enge subversieve gedachtes. Onze werknemers kunnen dat niet aahááán. Hebben geen zelfbeheersííííng..zitten de hele dag mee te neuzelen en beginnen vervolgens te sputteren en mierenneuken over allerlei milieueisen, inspraak, allerlei stomme burgerrechten en ethiehiéék. Een vloek voor verantwoord ondernemerschàààp. Met wortel-en-tak van de werkvloer uitroeien die zóóói.

  U aangeboden door:

  Yevgeny Podorkin
  Dé Zelfhulpspecialist i/o z/v

 12. 24

  @#21 : het contract bepaalt “de lezer uithangen adhv minimum één post per X topics” – uw contract niet dan ? Het is wel nog altijd wachten op de betaling-in-boeken door Bol ;-)

 13. 26

  Wat larie…”ik mis”? Het punt? O.

  …sterke verhalen ophangen bij de telefonistes…toepen in de postkamer…eindeloos leuten in een koffiehoek?…of: kennis vergaren op Sargasso? Tja..was in een-vloek-en-een-zucht getikt…dus…

  Maar gelukkig ben jij bruinverbrand en na een welverdiende vakantie bijgetankt wél scherp…want…

 14. 27

  YP, ik miste het teken ;). Om je diepe gedachtes enigszins van een “ironie”stempel te voorzien. Niet mijn kop thee btw…ironie enzo.

  Stel ik vindt dat jij een zwabber bent of een zwabber;)…groot verschil vanwege webetikette-toevoegingen.

  2 weken was het en vanwege mijn alomaanwezigheid van sproeten niet al te bruin.

 15. 28

  Tja, kijk larie…a) ben ik geen dokter. En gelukkig maar want ik ben me een stuk ongeduld dat wil je niet weten…en die aanstellers soms….die áánstellers. Niks aan de hand en dan gaan liggen kermen. Je zou ze een doodschop geven. En begrijp jij het begreep ik het ook. En alle hulde verder m.b.t. dat metier. Maar goed: was het maar wáár. Dokter. Ik. Want o o o…ik loop wel eens in de stad dat ik denk: was er nú maar een dokter in de buurt. In de breedste zin dan hè. Dokter. Lichaam én geest. Maar tis niet anders. We moeten er maar mee leren leven. Ja toch? Precies.

  Maar jij hebt dus vaak last hebt van geen gevoel voor ironie? Hmm…tja, moet helaas passen dan…denk dat er ook verder niets aan te doen valt hoor…ook niet aan sproeten. Zo bruin ik b.v. zelf óók zonder zon. Hoef er niks aan te doen. Begint al in juni. Daglicht volstaat. Als vanzelf. Kwestie van piment. Nooit insmeren, net geheugenmetaal m’n vel…we moeten het er maar mee doen…

  Het leven is hard…maar niet onoverkomelijk larie..

 16. 31

  Deze is voor YP, wouldbe dokter en rare gek. Uit E. Andelhof, Galerij van Gentsche typen, Gent (1942).

  Cies Kirremelk

  In 1880 woonde dicht bij ’t Zieklien, in’t beluik De Vincke, een gewezen hoeveknecht uit de Meerschstraat die om zijn rare streken in gansch de wijk bekend stond. Hij was, vroeger nog, ook één der beste metsers van zijnen tijd geweest.
  Die man was een lange opgeschoten kerel, mager als een graat, en van een zenuwachtigheid zonder weerga. Hij droeg steeds een wambuis zonder mouwen en zijne pet verliet hem nooit.
  Cies kon vooral de jeugd verlustigen door zijne eigenaardige gymnastische poetsen. Het viel hem licht om zijn voet tot boven zijn hoofd te slaan en de rechterhand langs den rug, boven het hoofd te brengen en aldus langs achteren zijne pet af te nemen.
  Den Zondag, wanneer na zes dagen zijne zenuwen bij het werk tot het uiterste gespannen waren geweest, was hij niet bij machte ze te overmeesteren. Bij zijn wandeling zag men hem in de straat vooruit stappen, de zonderlingste gebaren met de armen maken, het been in de hoogte slaan, langs den rug de pet afnemen. Onvermoeibaar sloeg hij de armen wijd open, of draaide die als molenwieken rond en werd dan onsamenhangend en niet te stelpen. Iedereen sprak hij aan en zonder de aangesprokene te kennen voerde hij met hem een rede die kop noch staart had. Menigeen zou bij hem drank gewaand hebben doch dat was stellig niet het geval, tenzij hij terugkeerde van Den Kouter, want dan had hij gewoonlijk wèl een druppelken gebruikt.
  Cies ligt nu sinds jaren op het kerkhof, samen met zijne zenuwen. Zijn echte naam, die weinigen kenden, was Frans Timmermans.

 17. 32

  Mooi, geveld door een streekroman. Of toch niet? Dik Trom. Stukgelezen.

  [img]http://i58.photobucket.com/albums/g270/Y_Podorkin/Rick.jpg[/img]

  Ik ga het niet verklappen.

 18. 33

  Ik heb zo’n gast als Cies nog gekend ook. Man man. Je hebt in de neurofysiologie in je kop iets als een miljard zenuwreceptoren. Give or take 1000. Nou, pure STRAALZENDERS waren het geworden, allemaal. Dus om nou te zeggen, diep in iemand schuilt een aardig mens, nou nee.

 19. 35

  @ HansR#17: Wat een autoritaire onzin… Grotere vrijheid (met grenzen) en kritisch denken leiden tot beter denkvermogen, meer creativiteit en dus grotere arbeidsproductiviteit..

  Het stimuleren van de werknemer ( dus ook een mening hebben op een weblog) is indirect dus ook in het belang van de werkgever.

 20. 38

  @sikbock 35. Het is geen autoritaire onzin in bedrijven waar al 20 jaar tooth and nail uit de kast wordt gehaald om efficiency te verbeteren. Dan is het idd alleen aanpakken en aanpoten, de mens als robot.
  Wat jij benoemt is de lazy realiteit op andere werkvloeren, voornamelijk white collarkantoren in de VS en EU, plus studenten, aksievoerders en PvdA-wijkbesturen natuurlijk.

 21. 39

  De mens is in wezen niet slecht mescaline..in de zin van duivels/ boosaardig zoals schrijvers romantiseren (adembenemend verwoordt door Gyorgy Konràd in docu “nauwgezet en wanhopig”)…alleen vaak een beetje dom…

  Net zoals Maxima niet de héle Godganse dag behoefte heeft aan een harde lul…

 22. 40

  Hmm, misschien moet ik 38 wel terugnemen. De robo-werkvloer heeft dan wel geen internet, maar energie besparen, dat kunnen ze daar ook.

 23. 41

  @Mescaline: aanpakken aan de lopende band is een ander verhaal.. idd Maar laagopgeleide arbeid verdwijnt uit NL..

  de werkgever is bij meer hoogopgeleid personeel gebaat bij kritische en creatieve medewerkers die goed kunnen samenwerken..

  HansR schetst een een authoritair en onwerkbaar karikatuur

 24. 42

  Nee Sik…was geen reactie op HansR.

  Opdat Zij hun noeste onbezoldigde arbeid verder kunnen zetten. Zoiets.

  En Nooit Niet Versagen.

 25. 43

  @YP Cies, die had op zondag geen zinvolle rol bij de hand, veel mensen wel en die zitten dichtbij het gevoel en wat men zegt. Intellectuelen zoals jij included hebben een paar rollen/imago’s extra. En een uitgebreid vocabulair. Daarna krijg je nog wijsheid en een groot denkraam hebben.

  Nog even mijn bekrompenheid tonend: Maxima is een madonna voor de burgers.

 26. 45

  Wanneer werknemers teveel tijd met internetten besteden dan zijn ze òf zelf niet geschikt voor hun werk, of de sfeer op kantoor is verziekt.

  Verbieden en blokkeren helpt in ieder geval niet.

 27. 46

  Nu het best als ik die rommelzolder van JSK even bijlicht: ik ben vooral tegen een aantal egoistische, niet-samenwerkende, schoneschijnloving rollen waarmee de VS zichzelf en anderen sinds jaar en dag terroriseert.

 28. 47

  A…”wijsheid en een groot denkraam hebben”? Dat zijn er niet veel gegeven inderdaad. Maar een soort van publieke bekentenis nu?…e.e.a. moet/kan je zelf maar/wel uittekenen snoodaard…

  Van-alles-een-beetje en daar dan de fantasie op loslaten…

 29. 52

  Jaaa. JAAA. Prachtig! Kan het zelf niet. Dat gehamer..of oproep tot…
  Maar maar…wat staat ons nog te gebeuren? Morgen. Waar gaat men het morgen over hebben? Wat als de opposanten elkaars krachten wederom gaan meten? Worden er noten gekraakt, gaan maskers vallen, of vallen er lange stiltes? Wie zal het zeggen. En hoeveel woorden kun je in 60 minuten proppen….

  Nog nèt levend zit ik rechtstreeks in contact met buitenwereld in een speciaal gecapitonneerde op het oog geheel van de buitenwereld afgesloten ruimte. In de hoek druppelt een ontbrekend kraantje. Ik zie een ongebruikt koffiezetapparaat en op mijn lievelingsmok zit bruine aanslag. De ijskast is leeg. De kat is buiten. Verder twee monumentale lederen fauteuils en op de grond een zwaar versleten tijgervel, met de kop er nog aan, met één oog het gebeuren volgend in het vertrek….

  Feitelijk is er nog geen woord gevallen.

 30. 55

  @zmc
  Heb je ook een argumentatie voor “Vrijheid, kritisch denken en becommentariëren gaan uiteindelijk verdwijnen omdat het de productiviteit verstoort.

  Het is na de periode van vrijheid en welvaart een historische noodzakelijkheid dat er geknecht gaat worden. Historisch materialisme c.q. dialectiek. Ups en downs.

  @Sikbock
  Wat een autoritaire onzin… Grotere vrijheid (met grenzen) en kritisch denken leiden tot beter denkvermogen, meer creativiteit en dus grotere arbeidsproductiviteit.

  Wat het met autoritair te maken heeft ontgaat mij compleet. Maar de stelling dat grotere vrijheid en kritisch denken leidt tot allerlei positieve zaken als beter denkvermogen (onzin, dat is juist nodig om kritisch te kunnen denken: is geen gevolg maar een oorzaak) etc… is onzinnig. Het is de weergave van de onjuiste conclusie dat alles naar een hoger plan evolueert. Dat alles naar een lager plan evolueert is even grote onzin trouwens tenzij men op oneindige schaal zou gaan denken wellicht.

 31. 57

  Ik begreep al nooit waarom je moet doen alsof je werkt door een weblog te lezen omdat je het anders niet volhoudt tot 5 uur. Nu begrijp ik ook al niet meer waarom je dan ook al een weblog niet meer lezen moet.

  (d.i. volgt dit niet linea recta uit de verplichting 40 uur te zitten voor 20 uur werk dat toch echt door de man in kwestie gedaan moet worden, geef iemand verantwoordelijkheid ipv werk en zie, hij werkt.)

 32. 58

  ik vraag me af als mensen hier een schilder inhuren voor 12 uur, 12 uren betalen en hij internet hiervan 2 uur, ze daar ook geen probleem mee hebben…. ‘zolang hij zijn werk maar af heeft, betaal ik wel mee aan zijn ontspanning en vrije tijds besteding’

 33. 59

  @ HansR: Historische noodzakelijkheid is een holle term: je maakt je dan ook schuldig aan zg “historicisme” je denkt de toekomst te kunnen voorspellen op basis van gebeurtenissen uit het verleden. Dat is een denkfout

 34. 60

  @Eric

  Nee maar die schilder gaat van die 12 uur mss wel in totaal 2 uur koffieslurpen, sigaretjesroken, telefoontjes plegen, praatje maken met de klant, ….

  Daar waar mensen vroeger praatjes maakten met collega’s zijn er nu die weblogs lezen en reageren.

  Verder is het ook zo dat jobs die op een bureau gebeuren vaak gewoon per dag worden gefactureerd.
  Dat maakt dan dat mensen tijdens de werktijd weblogs lezen maar een uurtje langer op bureau blijven om hun job af te krijgen. Gevolg de volledige werkdag is uitgevoerd hij heeft alleen wat extra tijd gekost die niet wordt aangerekend.

 35. 61

  De schilderdiscussie: Ik heb een elektricien ingehuurd die inderdaad tussen het knutselen aan stopcontacten belt met vrouw/vriendin en andere opdrachtgevers, met de schilders koffie drinkt en met enige regelmaat nog even ‘wat moet halen’. Wat hij ook doet in de tijd van de telefoontjes en de periodes dat hij niet bij mij aan stopcontacten sleutelt krijgt hij toch betaald.

  Hij heeft binnen de gestelde werkdagen/uren zn werk af en levert kwaliteit. Daarnaast heb ik hem ook al een paar keer kunnen bellen terwijl hij elders aan het werk was. Geven en nemen, dus de volle mep.

 36. 62

  Het is hetzelfde met koffieslurpen en roken.
  Ik rook niet maar als ik een koffie ga halen aan de machine blijf ik makkelijk is hangen bij een andere niet-roker collega.
  Mijn rokende collega daarentegen haast zich van het koffiehalen terug of neemt zijn koffie mee als hij een sigaretje gaat opsteken.

  8uur werk is vanaf het moment dat er enige intiligentie nodig is voor de job nooit echt 8 uur werk.

 37. 63

  ja dus waarom houdt iedereen nog zichzelf voor de gek met een 38 urige werkweek? Ga gewoon eerder naar huis en eenmooi boek lezen ipv steeds 5 min sargasso.
  (de rsi-scanner dwingt trouwens tot elk uur 5 min. aan elders denken)

 38. 65

  @sikbock
  …je denkt de toekomst te kunnen voorspellen op basis van gebeurtenissen uit het verleden.

  Toekomst voorspellen? Ik meen een patroon te zien en gebruik dat als argument. Als dat de toekomst voorspellen is – en dus volgens jou niet toegestaan – dan wordt vrijheid, denken en wetenschap een verdomd vervelende bezigheid.

  En als dat van jou niet mag, misschien ben jij dan wel de autoritaire [dwangneuroot] die anderen wil vertellen wat wel en niet goed is. Wat wel en niet gebeurt.

  Om kort te gaan: het lijkt me dat mijn argument op zijn minst valide is en dat jou manier van afserveren ongeveer is wat je mij verwijt: autoritaire onzin

 39. 66

  @58: Dan moet je de schilderman niet betalen voor 12 uren, maar voor het hele schilderwerk. Kan hij daarna zelf beslissen of hij daar 10 uur over doet, of 12 inclusief 2 uur internet.

  Zo wordt ik betaald voor mijn werk en kan het mijn baas eigenlijk niet zoveel schelen of ik dat in 38 of 50 uur (incluis Sargasso) doe.

 40. 70

  [quote]Vrijheid, kritisch denken en becommentariëren gaan uiteindelijk verdwijnen omdat het de productiviteit verstoort. Is het niet direct (wegens tijdverlies) dan wel indirect (vanwege subversieve invloeden).[/qoute]

  Bovenstaande kwoot van jou noem ik een voorspelling. Wat ik al eerder aangaf, het is een denkfout om op basis van gebeurtenissen in het verleden ( ook al hebben marx en hegel daar boeken over volgeschreven) uitspraken over de toekomst te doen

 41. 71

  @Sickbok
  Tsja, geschiedenis is een onzinnige wetenschap.

  We hoeven alleen maar te luisteren naar mensen die het hardst brullen dat hun idee het beste is. En dat andere ideeën autoritaire onzin zijn.

  Vandaag de dag zijn dat de meestal de mensen die zeggen dat vrijheid het hoogste goed is (jij zei: Grotere vrijheid (met grenzen) en kritisch denken leiden tot beter denkvermogen, meer creativiteit en dus grotere arbeidsproductiviteit.). Hoezeer ik dat idee ook filosofisch ondersteun, in de praktijk is het verworden tot newspeak en gebakken lucht.

  Jou manier van het afwijzen van geschiedenis – roep historicisme en je hebt weer een hoekje om iemand te plaatsen – heeft veel weg van het newspeak geleuter dat we ondertussen zo mooi kennen van de neo-cons. En eerdere discussies met jou wijzen daar wat mij betreft ook op.

  Maar ja, eerdere discussies zijn geschiedenis en dus mag ik daar geen conclusies uit trekken. Alles dienst uitsluitend vanuit het huidige moment bekeken te worden. Dus Sickbok is een lieve reaguurder met het grootste gelijk aan zijn zijde want hij roept het best en het hardst dat geschiedenis onzinnig is.

  Alles is uitsluitend momentaan.
  Er bestaat geen geschiedenis.
  Wat nu wordt gezegd is de waarheid.

  Dream on Sickbok, dream on.

 42. 73

  @ Hans: Geschiedswetenschap is een verklarende (ex post) en geen voorspellende. De geschiedswetenschap kun je dan ook bv niet onderbouwen met experimenten die je keer op keer kunt herhalen met steeds dezelfde uitkomst.

  Ja mag van mij verder denken wat je wilt. Ik zou jouw manier van denken echter eerder “levenswijsheid” noemen ofzo, maar zeker geen ( voorspellende) wetenschap.

 43. 77

  @Sickbok#73
  Ik heb wetenschap geen voorspellende, en zeker geen experimentele wetenschap genoemd. Als dat voor jou de reden is om elk historisch argument af te wijzen en mij autoritair te noemen ben jij een idioot en een dwaas. Maar verder mag ook jij van mij denken wat je wilt.

  #74
  Dom antwoord want alleen argumenteren leidt tot het roepen en overschreeuwen, newspeak en gebakken lucht. Dat is waarom harde wetenschap is ontstaan. Het niet kunnen of willen interpreteren van statistiek en haar combineren met zachte(re) argumenten getuigt van onwil, onkunde, gebrek aan kennis of gewoon regelrechte politiek.

  #75
  Tweedehands boek.
  Tweedehands denken.

 44. 81

  @Sickbok
  ”historische argumenten” geen wetenschappelijke basis hebben

  Als jou definitie van wetenschap voorspellend en experimenteel is kunnen we heel wat opzij schuiven. Ben jij minister van cultuur of zo. Of ambieer je dat. Zegt de methode ook iets?

  En verder heb ik gezegd: Ik heb wetenschap geen voorspellende, en zeker geen experimentele wetenschap genoemd.

  Hoe ik verder over geschiedenis denk en hoe ik daarmee om ga is hier verder niet aan de orde geweest en kun jij ook niet uit de paar observaties hier destilleren.

  Je vult in.
  Wel leuk voor de discussie natuurlijk.

 45. 83

  @ Hans; Je begint zelf met voorspellen op basis van “historische argumenten”

  Vrijheid, kritisch denken en becommentariëren gaan uiteindelijk verdwijnen omdat het de productiviteit verstoort. Is het niet direct (wegens tijdverlies) dan wel indirect (vanwege subversieve invloeden).

  Mag ik dus concluderen dat je voorspelling een slag in de lucht is?

 46. 84

  @Sickbok
  Heb ik gezegd dat mijn voorspelling wetenschappelijk is?

  Maar ik begrijp het hoor: je wilt niet, je wilt niet, je wilt niet. En iemand die een historische argument gebruikt is fout.

  Laten we er maar mee stoppen.

  Overigens sta ik wel degelijk nog steeds en volledig achter mijn “voorspelling” en denk dat er ook historische argumenten zijn die dat kunnen onderbouwen. Maar ik denk dat je daar wel voor open moet staan. En dat doe je overduidelijk niet. Ik vraag me soms af of je überhaupt ergens voor open staat. Maar dat terzijde.

 47. 85

  @Hans.. Ik geloof niet zo in profeten. Voor zover ik begrijp kijk je in je glazen bol en onderbouw je je voorspelling met de dialectiek van Hegel en Marx.. tsja