Vertrouwt u Rusland een beetje?

1. Rusland gaat de gaslevering aan Wit-Rusland halveren. Naar verluidt wil Gazprom er nog meer waardevolle activa uitslepen van belangrijke Wit-Russische staatsbedrijven.
2. Een Russische expeditie plant een vlag onder de Noordpool, om de Russische claim op een gebied van meer dan 1,2 miljoen vierkante kilometer kracht bij zetten. Volgens sommige schattingen bevinden zich er tien miljard ton olie- en gasafzettingen.
3. Rusland spreekt zijn steun uit voor Abbas als Palestijnse leider. Poetin wil duidelijk een dikkere vinger in de pap van het Midden-Oosten.

Vertrouwt u Rusland een beetje?

 1. 3

  Mijn vertrouwen in dictators is nooit hoog geweest. Grootste fout die Europa ooit kan maken nu is zich qua energie levering afhankelijk maken van dit onbetrouwbare land met een dictator aan het stuur.

 2. 4

  Volgens mij is 3 wel wat ver gezocht (er zijn heel andere mechanismen waarmee Putin zich een vinger in de pap van het midden-oosten verschaft).

  Wat 2 betreft kan ik weinig anders dan mijn schouders ophalen (als Rusland het niet pakt dan blijft het of liggen, of het komt ooit in handen van Canada/VS. In beide gevallen hebben wij er nog minder aan).

  1 Daarentegen is een accuut probleem, aangezien Rusland de truc al eerder heeft toegepast en de EU laat betalen in de vorm van minder gastoevoer (en daar dan het tussenliggende land voor laat opdraaien). Wel opvallend dat hij het in de zomer op de spits drijft, terwijl het in de winter veel effectiever is.

 3. 5

  Ver gezocht omdat hij officieel de titel dictator niet bekleed? Saddam werdt ook elke keer “gekozen”. Ik geef toe dat Putin het was subtieler doet.

  Maar we hebben het hier wel over iemand die:
  – Zijn tegenstanders in het buitenland laat vergiftigen.
  – Zijn tegenstanders “aanklaagt” en naar straf kampen toestuurt (zie de oud eigenaar van het grootste olie bedrijf) en vervolgens hun bezittingen inlijft.
  – Buitenlandse ondernemingen dwingt hun belangen goedkoop aan hem te verkopen (zie Shell die alles aan Putin verkoopt).
  – Zijn buurlanden bedreigt en afperst met olie wel/niet/soms te leveren indien er een overheid gekozen wordt die hij niet ziet zitten.
  – Zijn leger extreme slachtingen laat uitvoeren tegen opstandelingen.
  – Publieke demonstraties hardhandig uiteen laat slaan.
  – Alle vrije media afgeschaft heeft.
  – De oppositie geen recht geeft tot demonsteren, nog een stem in de media.

  En het lijstje gaat wel even door. Omdat hij het wat beter in de media brengt. Maar als jij deze punten hierboven vind passen bij iemand anders dan een dictator, laat het mij even weten :p

  Vraag me ook wel af wat iemand dan wel is die alle bovenstaande punten doet.

 4. 7

  Ik denk dat je er nog wel een paar bij kan zetten:

  Rusland handeld in nucleaire kennis met Iran , Noord Korea en Pakistan.

  Ruim tachtigduizend burgerslachtoffers in tjetsjenie.

  Rusland verkoopt jaarlijks voor miljarden aan wapentuig aan allerlei dubieuze staten ( denk bijvoorbeeld aan
  Venezuela en Algerije)

 5. 8

  @5: Ik bedoelde niet @3, maar puntje 3 van het topic. De dingen die je noemt zijn inderdaad een dictator eigen, maar ik weet niet wat dat met ons vertrouwen te maken heeft. Ik begreep de post meer als hoe zeer moeten wij (als west-europeaan) oppassen dan als wat voor een grappen haalt hij uit in eigen land.

 6. 9

  Naar mijn beste weten is Rusland (ook toen het de SU was) altijd zijn contracten nagekomen. Het probleem ontstaat pas als er niet betaald wordt.
  Armenie, Georgie, Oekraine enz. hebben er kennis mee gemaakt. Nu krijgt Wit Rusland de energie al voor een zacht prijsje, plus een transitfee. Gewoon betalen, dan ontloop je de problemen.
  Georgie betaalt de West Europese prijs.
  Ondanks de politieke problemen de afgelopen tijd heeft het land de afgesproken hoeveelheid ontvangen. Armenie heeft al een alternatief: er is een gaspijpleiding naar Iran aangelegd.
  Saahakasvili is pas in Teheran geweest om verlenging van die pijpleiding te bepleiten. Armenie betaalt Iran terug met elektriciteit. Er had beter gesteld
  kunnen worden: Hoe betrouwbaar is Wit Rusland. Hoeveel van het gas dat bestemd is voor het Westen tappen ze af in zo’n situatie.

 7. 11

  Putin is niet slechter of een grotere dictator als Bush, check eens wat Bush met de grondwet heeft gedaan; hij is dictator nu. Onze media berichten daar niet over, zoals over wel meer niet. Dat maakt de werkelijkheid er niet beter op…

 8. 12

  Eh, vierkant ?? 665000 doden in Irak sinds de invasie… wapenhandel met twijfelachtige staten? Latijns Amerika had er heel wat democratischer uitgezien zonder de VS. Het zijn allemaal boeven en de EU is geen uitzondering.