1. 1

  Ik tel vast even af hoelang het duurt -buiten mijn reactie– voor d’r iemand serieus komt huilen dat ‘Het Volk niet serieus genomen wordt’. Etcetera.

 2. 2

  Ik ben er eindelijk achter hoe die ‘bubble-chart’ werkt. Ik moest nog een stukje naar beneden scrollen om de linkjes te zien. Eerst dacht ik dat ik alleen maar toegang had tot de materie had met een abonnement. En voelde me niet serieus genomen [#1 ;-)]

  Mijn eerste indruk afgaande op de verdeling overschatte/onderschatte problemen is trouwens dat de 75 heren/dames wetenschappers zich niet serieus genomen voelen. Waar ze (ook mijn indruk) helaas gelijk in hebben.

  Omdat ik het niet zo heb op mensen die al wat te reageren hebben voordat ze zich in de materie verdiept hebben kan ik voorlopig beter het zwijgen er toe doen, heb nog enkele tientallen artikeltjes te gaan…

 3. 4

  Grappig dat Martin van der Gaag technologie als een groot probleem ziet.

  http://www.groene.nl/2011/wetenschappers/martin-van-der-gaag

  De technologie lijkt mij niet het probleem, maar juist de omgang van de samenleving met de technologie.
  Veel problemen die Van der Gaag (bijv. “wij zijn niet hetzelfde bedrijf”) schetst, zijn te wijten aan andere zaken, zoals bijv. de huidige waanwens van de privacy, of het gebrek aan kennis van technologie bij zelfs hogeropgeleiden (zie voor het mooie actuele voorbeeld natuurlijk https://sargasso.nl/archief/2011/04/19/hoofdofficier-van-justitie-wil-alle-encryptie-verbieden/).

 4. 6

  De grootte van sociale problemen hangt toch juist af van wat de ernst is die de samenleving daar als geheel aan geeft.
  Anders zouden het individuele problemen zijn. Dus kan een maatschappij fout zitten, en zoals hier staat problemen onder- of overschatten, als zij degene is die de regels omtrent de focus op, en bestrijding van, sociale problemen dicteert?

 5. 9

  @6
  Volgens mij wel. Een fenomeen als vergrijzing bestaat toch onafhankelijk van de perceptie van de samenleving, en heeft ook bepaalde sociale gevolgen.

 6. 13

  Ik denk dat je permanente verontwaardiging en ontevredenheid als oorzaak onderschat.

  Er is weinig superieur aan Hanna tokkIe.

 7. 16

  Hubris, hoogmoed, zelf-overschatting. Gaat op politiek niveau voor grote teleurstellingen zorgen en nog grotere frustratie bij “de kiezer”. Denk aan “bij de top 5 kenniseconomieen” willen door het minimale uit te geven aan onderwijs. Of de figuren die beweren dat de vergrijzingsgolf betaald kan worden met de belastingopbrengst over de vrijgekomen pensioengelden. Ook op individueel niveau: de types die met twee tijdelijke contracten een huis in de Pijp kopen. We kennen ze allemaal.

  Een paar maanden gelden zei iemand op Sargasso dat ons eigen Bush-II tijdperk er aan zit te komen (“Wij zijn het beste land ter wereld”-gevoel), ik denk dat die persoon best wel gelijk kan hebben.

 8. 18

  Gebrek aan innovatie in ons onderwijssysteem. We zullen onze studenten veel harder en vooral veel meer moeten laten laten studeren.

 9. 21

  We zullen onze studenten veel harder en vooral veel meer moeten laten laten studeren.

  Ik zou toch eerst eens willen zien dat d’r in het bedrijfsleven meer werd geinnoveerd. Voor we een hele berg mensen opleiden tot kanslozen op de arbeidsmarkt ‘omdat je je bij ons toch maar gaat vervelen’.