Wat Yoghurt echt overkwam in Vrankrijk

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

politie voor vrijplaats VrankrijkVrijplaats Vrankrijk heeft eindelijk zijn kant van het verhaal verspreid. Vrankrijk kwam onder vuur te liggen in de media en binnen de kraakbeweging nadat vorig jaar op 13 oktober voor hun pand een gewonde man was aangetroffen. De 34-jarige kraker ‘Yoghurt’ zou mishandeld zijn door barpersoneel van Vrankrijjk. Volgens Het Parool is de man sindsdien aan zijn gezicht verlamd, hoort hij slecht en heeft hij last van geheugenverlies.

Vrankrijk besloot aanvankelijk geen details over de gebeurtenissen naar buiten te brengen. De vrijplaats kwam echter steeds meer onder druk te staan. Deze week besloot burgermeester Job Cohen de vergunningen voor de kroeg op de begane grond in het pand met onmiddellijke ingang in te trekken. Vrankrijk liet in een reactie op Indymedia weten dat “de bevindingen en daaruit voortvloeiende conclusies niet stroken met de daadwerkelijke gebeurtenissen waaraan gerefereerd wordt”.

Vanmiddag publiceerde Vrankrijk een verklaring op zijn eigen website. In de verklaring worden de dingen die gebeurd zijn op de avond dat Yoghurt gewond raakte gedetailleerd beschreven. Yoghurt en zijn vriend gedroegen zich die avond zeer agressief. Zij hebben klappen uitgedeeld en gekregen. Na een van de klappen viel Yoghurt hard achterover met zijn hoofd op de stoep. Een verpleegster die op bezoek was bij één van de bewoners van het pand paste eerste hulp toe.

De beheerders van de kroeg hebben de politie te woord gestaan. Volgens afspraak hebben zij de bezoekers van de kroeg in groepjes naar buiten laten komen. Tussen de afspraak met de politie en het naar buiten laten van de bezoekers zat ongeveer 5 minuten. Vervolgens hebben zij de politie binnen gelaten om sporenonderzoek te doen. De politie heeft tien minuten rondgekeken en een stuk hout meegenomen dat als wapen gebruikt zou kunnen zijn.

De verklaring van de vrijplaats wijkt op belangrijke onderdelen af van de berichten die in de pers verschenen zijn. Het personeel heeft Yoghurt niet bloedend op straat achtergelaten, iemand heeft eerste hulp toegepast. Ook hebben zij de politie geen strobreed in de weg gelegd, maar juist meegewerkt. De sporen van de vechtpartij zijn niet uitgewist. De vechtpartij heeft grotendeels buiten op de stoep plaatsgevonden.

De verklaring zal de gemoederen binnen de kraakbeweging waarschijnlijk sussen. Of deze verklaring invloed zal hebben op de beslissing van Cohen om de kroeg te sluiten is moeilijk te voorspellen.

Reacties (178)

#1 mb

‘De verklaring zal de gemoederen binnen de kraakbeweging waarschijnlijk sussen.’

tsja, want all’s well that ends well?

Zo hebben de sommige motorclubs in amsterdam ook altijd een verklaring klaarliggen.

 • Volgende discussie
#2 Peter van Vuuren

De kop van dit bericht alleen al… Beseffen jullie niet dat Vrankrijk juist nu met deze verklaring komt om haar eigen hachje te redden? Uiterst suggestieve en kwalijke berichtgeving. Op zijn minst had de schrijver Yoghurt’s kant van het verhaal erin moeten verwerken.

Niet te geloven dat Sargasso het opneemt voor vijf lieden die een man invalide hebben geslagen en geschopt, onder ander met een steigerpijp.

‘De verklaring zal de gemoederen binnen de kraakbeweging waarschijnlijk sussen. Of deze verklaring invloed zal hebben op de beslissing van Cohen om de kroeg te sluiten is moeilijk te voorspellen’, schrijft Robert Busink. Wat denk je nu werkelijk zelf?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Pritt Stift

Carlo, Flo, Guus, Jakob, Jeroen ”macho”, blonde Sanne Meisje, Sanne Hippie, Sanne Punk, Lieuwe, Walter“P5”, ”de Vrankrijk” en nog een stuk of wat, jullie hebben mij en Harmjan kapot geslagen en/of stonden erbij te kijken. Ik ben nu invalide, dankzij jullie. En HarmJan is een wrak. (brief van Yoghurt) http://keesjemaduraatje.web-log.nl/keesjemaduraatje/2008/12/brief-van-yoghu.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Peter van Vuuren

Voor de volledigheid plaats ik hier het relaas van Yoghurt, zoals hij dit op 20 december onder meer op Indymedia.nl postte. Beetje lang wellicht voor het gastenboek, maar hiermee kan de lezer van Sargasso zichzelf eventueel een oordeel vormen:

Autonoom en Solidair, Vrankrijk?

Nou, dat was het dan. Vanuit de Vrankrijk blijft het oorverdovend stil.

Op mail van mij wordt nog steeds niet gereageerd. Zelfs een excuus aan onze ouders kon er niet af, ook niet na de brief van mijn moeder. Laat staan een verontschuldiging of spijtbetuiging aan HarmJan of mij. sterker nog Carlo en een anonieme dader hebben ons geschreven geen spijt te hebben en schuiven ons de schuld in de schoenen, omdat we bleven staan en niet bang werden van die idioten en wegrenden…

Ontzettend veel mensen hebben de bargroep verlaten of zijn er uit geschopt. Sommige bewoners verhuizen of zijn al verhuisd, en de daders en toeschouwers houden elkaar nog steeds de hand boven het hoofd. Terwijl de toch al zo kleine (kraak)-scene nu ook nog eens verschrikkelijk verdeeld is.

De laatste ‘vrijplaats’ in het centrum is zolangzamerhand een voorbeeld geworden van achterbaksheid en vriendjespolitiek met bijna fascistische trekjes, en heeft daarbij ook nog een groot probleem de al lang verlopen vergunning weer opnieuw te verkrijgen.

Daarvoor hebben vele mensen dus voor nix ontelbare keren lopen verbouwen, nog afgezien van alle poen die daarvoor en voor de aankoop van het pand is geleend en gedoneerd door nog meer mensen en diverse organisaties.

Wat ik zo onbegrijpelijk vind, is dat een klein groepje mensen het voor zovelen totaal kan verpesten en dat er dan nog steeds mensen om dat clubje heen blijven hangen. Vandaar dat onderstaande stuk aan de volledige bargroep en alle bewoners is gericht. En voor buitenstaanders is het misschien ook wel handig om te weten dat alle met name genoemde personen deel van de bargroep en/of bewoner zijn. De kroeg staat niet los van het huis, sterker nog het is een en hetzelfde gebouw.

Carlo, Flo, Guus, Jakob, Jeroen ‘macho’, blonde Sanne Meisje, Sanne Hippie, Sanne Punk, Lieuwe, Walter’P5′, ‘de Vrankrijk’ en nog een stuk of wat, jullie hebben mij en Harmjan kapot geslagen en/of stonden erbij te kijken. Ik ben nu invalide, dankzij jullie. En HarmJan is een wrak. Jullie kunnen liegen, negeren, praten en mensen zwart proberen te maken tot jullie een ons wegen, dan nog ben ik invalide. En heb nog operaties voor de boeg, om de schade te proberen te beperken, niet dat ik veel kans daarop heb.

Het is nu, terwijl ik dit lig te typen, meer dan drie maanden geleden dat een aantal van jullie ons zonder reden totaal verrot sloeg. Onder andere met steigerpijpen, waarmee precies zal wel nooit meer duidelijk worden omdat Jeroen die in veiligheid heeft gebracht. Doet er verder ook niet echt meer toe, jullie lopen elkaar allemaal te dekken en zijn allemaal verantwoordelijk.

Dat fooitje 21.000,- Euro van ‘de Vrankrijk’, waarvan met een beetje pech 40% naar de belasting gaat, doet er ook niet toe. Dat is alleen maar van jullie kant voorgesteld in de meest belachelijke onderhandeling die maar te bedenken is. Een onderhandeling uiteindelijk door twee mensen die er allebei eigenlijk nix mee te maken hadden. Die toen sowieso, net als ik, nog dachten dat ik nu ongeveer weer zou kunnen lopen en redelijk horen. Niet dus.

Los van het feit dat jullie HarmJan volledig negeren, is het natuurlijk complete waanzin om te denken dat jullie en “de Vrankrijk” hier zo mee wegkomen.

Een fatsoenlijke financiële regeling van jullie kant is wel het minste, maar eigenlijk zouden jullie je met z’n allen letterlijk dood moeten schamen. Ik zit dankzij jullie tot over mijn nek in de schuld en mijn metaalbedrijf is failliet. HarmJan is ontslagen en voorlopig nog niet in staat te werken.

Afgezien daarvan zijn wij (voorlopig?) de laatste in een rij mensen die de laatste jaren in en/of voor de Vrankrijk door jullie verrotgeslagen en getrapt zijn, al dan niet met knuppels/steigerpijpen. Nog afgezien van de bezoekers die met flessen vanaf het dak bekogeld en verminkt zijn. Ik baal er als een stekker van dat ik aangifte heb moeten doen, om een kans te maken op een eenmalige uitkering van het schadefonds geweldsmisdrijven, maar het lijkt erop dat dat fonds toch nodig zal zijn om mijn nu invalide leven schuldenvrij te kunnen beginnen.

Probleempje is alleen dat die pas tot uitbetaling over zullen gaan als alle juridische mogelijkheden zijn uitgeput. Ik hoop nog steeds dat deze juridische waanzin niet nodig zal zijn, maar ik blijf niet met een door jullie veroorzaakte schuld zitten, in een poging de Vrankrijk te vrijwaren van consequenties.

Dus wat die financiële regeling betreft kunnen jullie gewoon mijn vorige voorstel, waarop jullie met die fooi hebben gereageerd minimaal verdubbelen. Dat scheelt een hoop gezeik en geeft de kroeg op zich nog een kans op een hopelijk weer gezellig en autonoom voortbestaan. En dat hoeft zoals al eerder geschreven niet meer dan een tientje (10,- Euro dus 10 biertjes) per dag te kosten. Hiervoor kan zonder problemen een kleine hypotheek afgesloten worden op een pand dat zo’n waanzinnige overwaarde heeft als de Vrankrijk.

Voor de rest snap ik ook wel dat jullie jezelf niet uit gaan leveren aan de smeris, ook al zitten jullie geestelijk en sociaal ongeveer op hetzelfde niveau. Maar van celstraf is nog nooit iemand beter geworden. Het lijkt mij dan ook niet meer dan eerlijk dat jullie allemaal oprotten, zodat mensen elkaar weer kunnen gaan proberen te vertrouwen. En de Vrankrijk weer gebruikt kan worden waarvoor het opgezet is; gezellig in de kroeg hangen en leuke dingen verzinnen en ondersteunen om de Grachtengordel leefbaar te houden.

Groetjes, Yoghurt

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 AdK

Wat Yoghurt “echt” overkwam? Was je er bij dan? Hoe is de verklaring van die bargroep nu opeens de waarheid?

Tsk. Ben beter gewend van Sargasso.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Carlos

“Niet te geloven dat Sargasso het opneemt voor vijf lieden die een man invalide hebben geslagen en geschopt, onder ander met een steigerpijp.”

Houden we het even netje meneer van Vuuren…
Sargasso? staat er soms “Redactie” boven dit artikel? staat er ergens dat dit de mening is van de Sargasso redactie? Nee toch?

Als u anderen de les leest over zuiver redeneren doe dat zelf dan ook!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Peter van Vuuren

@Carlos: Ik neem aan dat berichten als deze onder verantwoordelijkheid van de redactie worden geplaatst, of gaat dat anders bij Sargasso? In dat geval heb ik dit aangaande niets gezegd. Maar wat vindt u zelf van het bericht?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Bullie

Er staat geen redactie boven dit artikel, maar je had het ook *niet* kunnen plaatsen.. net als die ranzige advertorials van Llink overigens. Sargasso begint steeds meer te voldoen aan het karikaturale beeld wat GS en consorten ervan neerzetten. Jammer, ik dacht dat het bedoeld was als een kritisch blog.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 klaplong

Wat een propagandistische titel boven een tekstje dat nauwelijks een verklaring genoemd kan worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 TRS

Straks op Sargasso.nl ?:
We zijn weer terug, maar dan zonder het eenzijdige artikel waarin de kant van Vrankrijk werd gekozen en die hier vanmiddag tot heftige reacties leidde. Op het moment dat ik dit artikel hier plaatste, wist ik dat dit ik daarmee de kant van Vrankrijk koos. Zelf vond ik het een treffende – maar ook confronterende – verbeelding van het conflict zoals dat werkelijk heeft plaatsgevonden. Maar als zo vaak zijn teksten voor tweërlei uitleg vatbaar en het gevaar dat Sargasso als weblog met mijn solidariteit met Vrankrijk vereenzelvigd zou worden lag hier zeker op de loer. Mijn mede-bloggers vonden het nét een stap te ver en dat kan ik respecteren.
Was getekend, Robert Buzink.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 DrBanner

kut-titel inderdaad…
gezien het eenzijdige gezichtspunt/declamatie van de rest van het stuk.

en die tag ‘job cohen’ slaat helemaal nergens op.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 mb

@6

Meen je dat echt carlos? Voel je totaal geen verantwoordelijkheid voor een artikel dat hier geplaatst wordt? (geplaatst door iemand van de redactie, want niet zomaar iedereen kan plaatsen)

Dat heb ik tot niet zo heel lang geleden anders gevoeld hier. Maar inderdaad Llink, de advertorial met solicitatieadvertentie, de voortdurende bijna-obsessieve anti GS berichtgeving en het JEAWS berichtje van Bianconero (en dan vooral de redactioenle reactie daarop) laten zien dat Sargasso snel verandert op het moment.

Ik zal maar eens in de gaten gaan houden voor welke berichten je dan wel verantwoordelijkheid voelt.

trouwens – en dit geheel terzijde: Je (en daarmee bedoel ik jou, en niet men, of de redactie) straalt voortdurende irritatie of gekrenktheid uit. Is het nog wel leuk om te doen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Micha

Zoals mijn voorgangers al zeiden een raar, kinderlijk stukje proza. En hebben die hippies geen normale namen, of zijn ze te stoned om die te onthouden?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 klaplong

Overigens begint mijn beeld van de krakersscene van Amsterdam behoorlijk te kantelen.

Tot een paar jaar geleden was ik nog volop overtuigd van het nut van dergelijke vrije ruimtes om exposities, culturele activiteiten en feesten te kunnen organiseren. Plekken waar nog iets ongereguleerd tot ontwikkeling kon komen. Ik heb ook ontzettend veel plezier gehad aan de mensen die ik her en der leerde kennen en de bizarre dingen die er opgezet werden.

Langzamerhand merkte ik echter dat daar de fut en de sjeu een beetje uitging in amsterdam. Toen ik een tijdje in overleg ben geweest met de mensen van pakhuis afrika, viel me al op hoe autoritair deze club georganiseerd was. Er was één vrouw die het woord deed, iedereen keek haar aan voor goed of afkeuring. Ze vertelde over betalingssystemen waarbij mensen die “dichter in de kring rond de kern” betaald moesten worden en uiteraard hoe dichter hoe meer er betaald moest worden.

Dan nog de “vers” leegstaande panden van enkele weken vrij die al gekraakt worden en vernield met verf en dergelijke. Vervolgens uitgewoond zonder één ding terug te geven aan de maatschappij. Hooguit wat discussies organiseren waarin vooral standpunten tégen (alles) aan bod komen, ouwe dogma’s herkauwend geen enkele progressie tonend.

Het ziet er steeds meer uit als een levensstijl van een groep met eigen hierarchie zonder inbreng of verwerkelijking van ideeen en idealen. Somberheid troef. Een hoge verbruikersmentaliteit.

Al zijn er nog steeds veel leuke plekken. Dat zijn dan weer de plekken die door de echte pinechasten van de krakersscene weer uitgekotst worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 gronk

van keesmaduraatje uit de reacties:

en en ja als Y op 13 sept. verzekerd was geweest dan hadden de juristen van de zorgverzekering er vanaf dag 1 bovenop gezeten en waren de rekeningen veel hoger geweest en geworden in de toekomst,

Oh god wat passend dat dit zo iemand moet overkomen. En waar de principes dan blijven.

Ik had ’t eerlijk gezegd wel passend gevonden om iemand als een ‘Jochem/Yoghurt’ niet meer te geven dan direct noodzakelijke medische hulp. Mocht-ie daardoor overlijden, tsja, da’s de prijs van je principes.

Ik heb iets te veel discussies gehad met ‘anarchisten’ waarbij de de principes van de heren en dames anarchisten altijd lekker handig gebruikt worden voor eigen gewin, maar waarbij je weet dat als de stront echt aan de knikker zit, ze terugvallen en gebruik maken van alles wat de bestaande maatschappij hun biedt, zonder daar ooit een bijdrage voor te hebben geleverd. Maar nee, dat is niet zo. Principes schincipes!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Robert Buzink

Grappig dat een in de media eenmaal gevestigde waarheid niet meer kan veranderen.

Vrankrijk heeft denk ik een eerlijk stuk geschreven over de gebeurtenissen. Er staat nergens dat ze Y. niet geslagen hebben of dat er niks gebeurd is. Hebben jullie hun verklaring überhaupt gelezen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Robert Buzink

@4 Goed dat je Yoghurts verhaal er even bijgeplaatst hebt.

Dat verhaal is trouwens op hoofdpunten niet anders dan het verhaal van Vrankrijk. Yoghurt is inderdaad geslagen met slagwapens door onder andere het personeel.

De verklaring van Vrankrijk voegt details toe over de aanleiding (agressief gedrag), het geven van eerste hulp (door een gast van één van de bewoners) en de medewerking van Vrankrijk met de politie (het verhoor van de bezoekers en het binnenlaten vabn de politie).

Mede omdat de verklaringen elkaar op hoofdpunten niet tegenspreken, lijkt me de kans groot dat dit is wat er écht gebeurd is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Robert Buzink

@9 Naar de verklaring wordt gelinkt. Het stuk zelf is de aankondiging van de verklaring van Vrankrijk en een korte analyse van nieuwe gezichtspunten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Robert Buzink

@2 Hoezo opnemen voor? Niemand neemt het op voor wie dan ook in dit artikel. Ik bied je gewoon de kans jezelf te informeren. Nu je weet wat er die avond gebeurd is, kun je zelf een oordeel vellen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 klaplong

Ja ik heb de link gelezen. De claim die je maakt blijft overtrokken. Wat yoghurt “echt” overkwam.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 gronk

hier de beschrijving van een kennis (?) van Yoghurt van wat er gebeurde.

Ook maar meteen quoten:

Zeventien jaar later is Yoghurt met een vriend in de stad, om inkopen te doen voor een kraamvisite, de volgende dag. Na een bezoek aan café the Minds besluiten ze om half elf eens een kijkje te nemen in Vrankrijk, ook aan het Spui, dat naar verluidt voor veel geld is verbouwd. Ze kwamen het halletje binnen, maar moesten vervolgens van de deurploeg het pand weer verlaten, de verbouwde kroeg kregen ze niet te zien. Naar Yoghurt beweert was diens hond de vermoedelijke reden dat ze weer buiten stonden. Hij belde opnieuw aan, om de tas met kraam-cadeautjes terug te vragen, die in de hal was blijven staan. Toen er niet gereageerd werd zette hij zijn schoenneus een paar keer met redelijke vaart tegen de deur en werd er open gedaan. Uit de deur stak een steigerpijp die Yoghurt voor op zijn schedel raakte, waarna het krak zei en Yoghurt plat ging. Vriend springt ertussen en krijgt nu ook klappen. In de tussentijd komt een ander deel van de deurploeg via de nooduitgang naar buiten en valt de inmiddels weer op zijn benen staande Yoghurt in de rug aan met knuppels en andere feestartikelen. Yoghurt staat in totaal tot drie keer op na tegen de grond te zijn geslagen. Van boven uit zijn raam keek de kraker J., die mij bijna twee decennia eerder van kledingadvies voorzag, naar het gebeuren en zag dat het goed was. Naar buiten gekomen boog hij zich over Yoghurt, maar toen deze niet bewoog schopte hij diens vriend H. maar verder in elkaar, hoewel ook deze reeds gevloerd was.
Mijn oma had een licht afwijkend recept maar zo, zó maken echte kerels dus moes.
De daders zijn Vrankrijk binnen gegaan, hebben de tas met kraamartikelen buiten gezet en de deur gebarricadeerd. De politie zette het gebied rond de bar Vrankrijk af. Mensen die binnen waren werd door het barpersoneel verteld dat ze niet naar buiten konden, zolang de afzetting duurde, omdat een proefkonijn dat naar buiten gestuurd was zich had moeten legitimeren bij de politie. Yoghurt werd met de ambulance afgevoerd naar de IC, zijn vriend gearresteerd omdat hij zich als enige nog buiten op straat bevond…
Opdien-tip: Koud serveren in een rolstoel, met mozaïek schedel en nauwelijks werkende oren. Evenwichtsorganen op een bedje van gehoorbeentjes, in een apart aardewerken schaaltje. Stuk gemaakt knietje, ter garnering, prent één mooie afdruk van een steigerpijp, als herinnering en verhoging van de sfeer in het voorhoofd. Overgieten met een saus van hersenvocht dat achteruit de schedel is komen lekken, om het geheel een echt mannelijk tintje te geven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 gronk

Oh, en zowel de kliek rond Yoghurt als de club rond Vrankrijk lijkt me allebei niks.

Maar ik begrijp deze poging tot ‘damage control’ wel hoor — als vrankrijk gesloten wordt, en d’r een stevige schadevergoeding moet worden betaald, dan wordt dat een pijnlijke zaak voor de betrokkenen. Met een open vrankrijk gaat de poging tot financiele ‘wiedergutmachung’ een stuk makkelijker.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Peter van Vuuren

@18: Een ding is zeker, jij moet nooit rechercheur of rechter worden. (of juist wel, het is maar hoe je tegen het rechtssysteem in dit land aankijkt…)

Het draait in dit soort kwesties niet om hoofdpunten, maar om de details. Is Yoghurt zodanig geslagen dat hij achterover viel waarbij zijn schedel brak, of ontstond zijn invaliditeit als gevolg van het inslaan van zijn hersenpan door toedoen van een slagwapen? En vind je het normaal dat de uitsmijters van Vrankrijk ongewapende klanten te lijf gaan met knuppels? Acht je het normaal dat een bewoner van het pand zich ermee bemoeit, door erop los te slaan? Vind je het acceptabel dat de daders van de zware mishandeling twee weken later nog aanwezig waren op een besloten feestje in Vrankrijk?

De waarheid zal, zoals zo vaak, ergens in het midden liggen. Dat jij stelt dat de verklaring van Vrankrijk volgens jou is ‘wat er écht gebeurd is’, is absurd, naïef en gevaarlijk. Ga niet op de stoel van de rechter zitten, en kies te nimmer klakkeloos partij voor de daders.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 klaplong

@Peter van Vuuren

De spijker op zijn kop!

(Jolige uitspraak in deze context)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Meneer R

Soms hebben julie stukjes, die ik moeilijk in context kan plaatsen. WTF is dit?

Dus de krakersbeweging is eigenlijk gewoon net als elk ander clubje. Een machtsnetwerk gebaseerd op interrelationele contacten?

Jakkes. Kan de gemeente alsjeblieft CSI style op die mensen gaan en bijstanders ook arresteren, de tent sluiten.

Anarchy betekende toch persoonlijke verantwoordelijkheid? Blijkbaar verdwijnt met aansprakelijkheid de verantwoordelijkheid.

Fijn om te weten. Plaats U dit plaatje maar in het museum met de andere mislukte utopien.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 gronk

@peter van Vuuren: ik denk dat een rechter ook wel z’n wenkbrauwen zal optrekken als-ie verklaringen leest van het soort zoals dat op de website van vrankrijk) staat:


Vrijwel onmiddellijk werd er weer tegen de deur getrapt en luid geschreeuwd. Aanvankelijk werd dit genegeerd in de hoop dat zij het op zouden geven en af zouden druipen. Na zo’n vijf minuten leek dit niet te gebeuren want het getrap en geschreeuw ging onverminderd door waardoor niemand nog in of uit de Vrankrijk kon. Daarop zijn enkele mensen via de zijdeur naar buiten gegaan in een poging om H.-J. en Yoghurt voor de deur te verjagen.

Hierbij zijn enkele klappen met stokken gegeven op het lichaam van Yoghurt en H.-J. en nadrukkelijk niet op het hoofd.”

He? Hoe zit dat nou? Niemand kan vrankrijk in of uit, maar d’r kunnen wel een paar mensen via een zijdeur uit? En die mensen willen de mensen die voor de deur staan ‘verjagen’, en daarvoor nemen ze een paar stokken mee?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Kalief

Rare tags inderdaad.
Amsterdam, Job Cohen, kraakpanden

Suggestie:
Amsterdam, invalide, kraakpanden, krakers, mishandeling, Vrankrijk, Yoghurt

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Ramz

Sociologisch / groeps-dynamisch toch allemaal niet zo ingewikkeld, die kraakscene?

opgelegde homogenisering van doelen in een beweging + creëren van in-groups en out-groups = verlies van zelfreinigend vermogen & paranoia.

Al is die verklaring waar, dan is er nog sprake van een ernstig geweldsdelict door meerdere personeelsleden. Vrankrijk maakt zichzelf belachelijk met deze verklaring en en passant de kraakscene weer een beetje minder geliefd en relevant.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 TRS

De sargasso redactie is zeker weer in paniek bijeen geroepen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Hemaworstje

Nou call me stupid maar zijn jullie nou zo fucking dom of ik zo slim dat jullie nog niet door de luchtballon Sargasso prikken.
Dat men nóg niet besef dat dit 1 doorgestoken kaart is en Sargasso een mirror blogje is waar dezelfde mensen met een ander toontje dezelfde meuk proberen te slijten aan dezelfde schaapjes?

Carlos is en blijft een statistiekhoer die als je hem aanspreekt op het erbarmelijk onafhankelijk vermogen en zijn omgang met kritiek dien je je kop te houden in deze nep linkse dictatuur.
Want er zit zoveel tijd in , we hebben het druk en barsten van talent.

Buzink , noem je dat journalistiek? , het bijelkaar graaien van een statement vanuit je slaapkamer pc en tegen de mensen zeggen trek je eigen conclusies?
Te beroerd om onderzoeks werk te doen ?
Waarom niet met een klein cameraatje die wijk in en wat stevige vragen stellen?

Je voegt niets toe en geeft puur het podium aan een stelletje mafkezen en wij dienen een oordeel te vellen?
spam , reclame en boodschappen van andere organisatie is jullie core bizniz.

Wat zal mij dat boeien dat een Amsterdamse kraker half lens wordt geslagen, dat heb ik reeds 10 x kunnen lezen op GS , en 5 x in de krant.
Het is niet krakers gerelateerd en is een ordinaire café gevecht.
Een 150 km ver van mijn bed show..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Micha

en een korte analyse van nieuwe gezichtspunten

Een analyse tracht objectief te zijn, je stukje is meer een promo praatje voor wat gratis biologisch verantwoorde biertjes in de Vrankrijk bar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 sander

Blij dat dit criminele bolwerk eindelijk opgeruimd wordt.
Ik had vroeger altijd sympathie voor krakers, een aantal vrienden in die scene etc.
Tot ik erachter kwam dat krakers helemaal geen idealisten zijn maar criminelen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 Pietertje

Grappig om te zien dat de linkse speeltuin toch ontzettend rechts blijkt te zijn,nu die bende tuig wat ouder is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 anti-hypocriet

Het idealisme is er lang vanaf. Helaas heb ik dit met eigen ogen mogen aanschouwen (familie.) De meeste karakers denken vooral aan eigen gewin(gratis wonen, uitkering). Op zich werkt het systeem van kraken, anti-kraak versus Speculatie trouwens prima.
Krakers zijn vandaag de dag mensen die onder de noemer “Kunstenaar” of “dichter” enz de hele dag niets willen doen en vooral heel goed kunnen zuipen. Voeg daarbij nog een aantal randfiguren en je hebt de kraakscene.

Ik heb hier overigens geen oordeel over, doe wat je wilt, maar alsjeblieft laat de hypocrisie varen.
En ga nou niet zeggen dat het niet zo is!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 M.B.

Een mooi stuk waar Stalin, Mao en onze bruine hemd van een 65 jaar geleden trots op zouden zijn geweest. Uiteindelijk komt ook in de stinkende pot die activisme heet de waarheid bovendrijven. Eindelijk gaan mensen inzien wat voor gevaarlijke figuren er juist bij Links rond mag lopen en nog geaccepteerd wordt ook. Maar ondertussen lekker naar de oppositie wijzen die je eigenlijk bijna niet of nooit op dit soort incidenten kan betrappen!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 Joost

Dit lijkt mij een ordinaire barfight in een kroeg die wat minder dan andere kroegen geneigd is de politie te bellen – waardoor je de kans loopt dat het geweld escaleert.

Zou een “gewone” kroeg waarin een dergelijk geweldsincident plaatsvindt niet door de burgemeester worden gesloten? Zou de burgemeester zich bij het intrekken van de vergunning dan afvragen wie de schuldige van het gevecht is? Ik vraag het me af.

Als dit wordt aangegrepen als argument om dan maar alle kraakbolwerken te sluiten, omdat het geweld kraakbeweging eigen zou zijn, zoals de vvd doet, dán heeft De Kraakbeweging reden om te protesteren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 Mus

Vrankrijk? Dacht altijd dat het een Amsterdams Pubercafe was. Blijken er ook krakers te komen die totaal het slechte voorbeeld geven aan de kids.

Voor een analyse van het Vranse publiek check: http://vrankrijkmoetblijven.hyves.nl/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 frotklob

Brrrrrr, wat een eng kluppie dat Vrankrijk. Anarchisten, klaplopers, het doet er niet toe, maar de verantwoordelijkheid voor je daden op alle mogelijke manieren ontlopen,je vriendjes hoe dan ook de hand boven het hoofd houden, hoe geweldadig ze ook zijn, en dan ook nog steun uit verwachte hoek. Klagen dat je niets krijgt van degene die je nooit wat hebt gegeven.. Vrankrijk dicht, Sargasso dicht, en je pricipes…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 Maurits Dekker

Engerds, die krakers. Kotsmisselijk wordt ik er van.
Criminele organisatie.
Oppakken en jarenlang opsluiten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 Mark Koster

De meeste krakers zijn criminele fascisten, laten we hopen dat het kraakverbod er komt. Dan moet dat tuig eindelijk eens gaan werken en huur betalen, net als iedereen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#41 Ronald

Ik dacht dat links draaiende yoghurt gezond was?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#42 gronk

Ah, de rechtse huilies zijn ook wakker. Ik dacht altijd dat die jongens zo vroeg opstonden. Weer een illusie armer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#43 W3a7herman

Socialisten, nationaal of niet het blijven socialisten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#44 Bert Whaha

Je hebt termieten en parasieten. Beide treft men aan in kraakpanden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#45 Hockey

Wat ik nog het meest beanstigend vind aan dit relaas op Sargasso is dat ditzelfde blog ooit het idee had om middels subsidie te groeien.
Dus eerst wil je middels subsidie een politieke kleur door eenieders strot duwen en later wordt de kraakbeweging ook nog eens gesteund middels dergelijke stukjes.
Waar wij, als het aan Sargasso ligt, subsidie voor verstrekken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#46 schanuleke

Hé gronk, loser, post je nu hier?

Goed voor je! Lekker tussen al die andere linkse zuurpruimen, die angstvallig blijven vasthouden aan hun verlepte idealen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#47 Willem

Tja, wat is echt ?

Het verhaal van een zich krakers noemende bargroep die een miljoenenpand bestiert, of de versie van iemand die als een zuivelproduct wordt omschreven ?

Wij zullen het waarschijnlijk nooit weten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#48 stoethaspel

Lol. Wie Yoghurt maar een beetje kent zal hard moeten lachen om de bewering dat Yoghurt dreigde met een 9mm pistool. Het zou me verbazen als ie zelfs maar weet hoe zo een ding eruit ziet.

Het criminaliseren van Vrankrijk gaat door, evenals het hout sprokkelen zodat het vuurtje dat aan de schenen van Vrankrijk ligt blijft branden. Voor de kraakscene zou het het beste zijn als Vrankrijk gewoon op zou rotten want ze doen de beweging en de soms oprechte intenties van de kraakbeweging geen goed.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#49 stoethaspel

perdona me…

Het criminalisen DOOR Vrankrijk, ook wel..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#50 GS

Staat jullie goed zo’n artikel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#51 Quadrifoglio

Dikke FAIL voor de kraakbeweging wegens gebrek aan zelfreinigend vermogen.

Jezelf buiten de maatschappij plaatsen, daar ben ik als overtuigd libertarier een groot voorstander van. Maar blijf dan wel gewoon met je koevoeten/vingers/loden pijpen van diezelfde maatschappij af. Anders ben je namelijk nogal hypocriet…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#52 Henk geen! anarchist

Dag linkse mensen, voorop gesteld is geweld altijd “niet goed”

Wel vreemd dat het linkse bolwerk, zich zorgen maakt over de afhandeling in de echte maatschappij, bijvoorbeeld belasting betalen over schade vergoeding, dat moet ik namelijk ook als het pand is uitgewoond en de aannemer het weer opknapt. En hij zich zorgen maakt over een fonds waar je recht op hebt maar daarvoor een aantal stappen in de echte wereld moet zetten, maar is dat niet waar tegen je je al die tijd hebt verzet als anarchist? Mijn mening is dat iemand die een ander met een stuk pijp in elkaar slaat en er niemand of bijna niemand reageert niet links, niet rechts maar Asociaal is. En ik vind dan ookdat deze Asocialen geen enkele rechten mogen bezitten. Bijna zou je aandringen op deporatatie. MvG een rechtse VVDér

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#53 Ronald

Vrankrijk, stomme naam trouwens voor een kroeg.

* vraagt zich trouwens af of het rookverbod ook netjes wordt gehandhaafd in die kroeg

zoekt alvast het kliknummer van CAN op ;p

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#54 Quadrifoglio

@Ronald | 24 January 2009 | 13:54
NSB-er

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#55 Ronald

@Quadrifoglio | 24 January 2009 | 13:58

Zelfs de diehard anarchisten van Vrankrijk moeten zich gewoon aan het rookverbod houden hoor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#56 Bert Brussen

Wat 10 @TRS zegt.

“Ik vind deze posting ver over de grens gaan en ben bang dat de inhoud voor meer uitleg vatbaar is. Het zou mensen zomaar kunnen kwetsen.”

“Ik ga dus maar een mail tikken aan de Sargasso-redactie met de vraag of deze posting verwijderd/gecensureerd kan worden. Ik vind dat je zoiets niet mag plaatsen, en ik weet waar grenzen liggen en wat goed of slecht is.”

A propos, betalen die organisaties als Llink en Vrankrijk ook voor het mogen plaatsen voor propaganda, zodat het reclame is, of krijgt Sargasso betaald in natura?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#57 Harry

Heb het allemaal even doorgelezen. Lijkt me een behoorlijk fascistoïde clubje daar in Vrankrijk. Zieke geesten die meteen de knoet hanteren als ze iets niet bevalt. Ik stel voor het barpersoneel voortaan in bruine hemden met glanzende leren koppels gekleed te doen gaan. Wordt het iedereen duidelijk dat ze zich niet in een links-anarchistische omgeving bevinden, maar in een “Bierlokal” naar goed edelgermaanse traditie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#58 Quadrifoglio

@Ronald | 24 January 2009 | 14:03
Vind er persoonlijk helemaal niks “gewoons” aan, dat rookverbod.
En als je een kroegbaas verlinkt omdat ie zich er niet aan houdt dan ben je een NSB-er.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#59 Peter Paul Abrahams

@ Bert Brussen

Dit was jouw meest geniale ingeving?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#60 Amsterdam

@58
neeeeeen dan ben je geen NSB-er dan ben je zelf een kroegbaas die geen klanten meer heeft ter gevolgen van het rookverbod.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#61 Kangal

De enige steigerpaal die vaststaat is dat een letselschade-uitkering in een geval als dit onbelast is voor Yoghurt. Voor het overige wens ik Yoghurt c.s. veel wijsheid en sterkte bij het beantwoorden van de vraag of ze hun case voorleggen aan een *zwart/rood* veemgericht danwel aankloppen bij KennedyVanderLaan. Op het kantoor van deze *stadsadvocaat* weten ze het meest van de juridische structuur van Vrankrijk. Als er behoorlijk wat overwaarde in de tent zit ligt een conservatoir beslag in de rede. Ook het veemgericht zou kunnen besluiten de hypotheek met een tonnetje of wat te verhogen. Mocht je moeite hebben een civiele advocaat in te schakelen bedenk dan dat niemand in jouw kringen ooit moeite had met het devies: “Fas est ab hoste doceri” ofwel: het is geoorloofd door je vijand onderwezen te worden. (Ovidius, Metamorfosen).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#62 Ronald

@Quadrifoglio | 24 January 2009 | 14:10

Lekker belangerijk wat jij vind, ook Vrankrijk staat niet boven de wet, aanpakken die hap

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#63 klaplong

veel kinderen onder de 16 daar in dat café aan het 1 euro bier.

Heel sympathiek.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#64 Perik

@56: Auteurs schrijven op Sargasso onder eigen naam en op eigen verantwoordelijkheid. Een mooi en vrij, maar risicovol beginsel.

En voer voor complottheorieën, uiteraard.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#65 larie

Wellicht dat een vis-à-vis tussen de betrokken blogs en posters kan helpen dit soort “toestanden” te voorkomen. Met bovenstaande prietpraat is niemand gediend.

Ik stel me zo voor dat als er de intentie is een post neer te zetten als hier er toch even op het achterhoofd moet worden gekrabt door de redaktie of de voorspelbare reacties een meerwaarde kunnen zijn.

Ik zeg het niet zo fraai maar ik erger me bont en blauw. De post is niet op z’n plek.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#66 Hanedop

@6, 56, 64 et al. Een redactionele bijdrage over de kwestie lijkt me wel interessant, met redactioneel bedoel ik dan niet gastredacteuren of incidentele bijdragers, maar een redacteur die iets van waarheid probeert te achterhalen en eventueel daarover na afweging van feiten een standpunt inneemt. op zijn minst lijkt me een redactioneel commentaar zinvol.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#67 Kangal

Het beste is uiteraard dat Vrankrijk en jij het letselschade-geschil (meer moet je daarvan niet maken) onderwerpen aan mediation. Er is vast nog een ouwe anarcho-syndicalist in leven voor wat juridische hand- en spandiensten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#68 stoethaspel

Maar Larie,

Je weet toch wel dat idealisten niet de fout in KUNNEN gaan? Daarom verdedigt de ene idealist de andere. Het zijn namelijk altijd mensen zonder idealen die zinloos geweld gebruiken. Het beschrevene hier valt onder het k(l)opje zinvol geweld.

En dan nog een lekker dekentje op de koop toe krijgen ook. Kom daar nog maar eens om in het reguliere, niet idealistische uitgaanscircuit.

De grap is natuurlijk dat het stuk dat ik schreef niet als claim heeft de waarheid te zijn. Maar ja, ik ben mijn prescriptieve idealen dan ook wel zo’n beetje kwijt geraakt in de afgelopen jaren…

Goh: Handig dat je kunt editen, als je tenminste je Javascript aan hebt staan…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#69 x

hallo, van een klapje krijgen en achterover op je hoofd vallen krijg je niet snel een gezichtsverlamming en een rolstoel voor de rest van je leven?

áls je gaat liegen, doe het dan wel zo dat je geen onduidelijkheden achterwege laat die overduidelijk zijn..

‘wat yoghurt echt overkomen is’
klinkt als de waarheid..

maar de waarheid is dat hij voor zn leven lang invalide zal zijn, en dat krijg je niet van een klapje waardoor je naar achter valt…

ik noem dit pure propaganda, hier krijgen ze nog problemen mee (hoop ik)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#70 stoethaspel

Webmeesteres, dit was niet bedoeld als vandalisme…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#71 Dr.D

Hoeveel agenten heb je nodig…
DocD 11:30h
Om een arrestant van de trap te gooien?
-Niet één, hij struikelde…-

Zo is ook de verklaring, na vier maanden,
van Vrankrijk en de bewuste avond.

Yoghurt was gewoon op zijn achterhoofd gevallen…

En zo moddert men verder vanuit ‘het bolwerk’ dat feitelijk
al is ingestort en waar de bewoners en medewerkers
al stuiptrekkend niet meer weten in welke bocht
ze zich nu weer moeten wringen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#72 DrBanner

gelukkig zijn wij niet op ons achterhoofd gevallen /seth

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#73 x

wat ik nog niet helemaal begrijp..

je kan wel een mooi verhaal hebben, en prachtverhaal waarmee je bijna tere zieltjes raakt en tranen laat.. dat eigenlijk jíj het slachtoffer bent en niet yoghurt..

en dan als je gaat slapen kruip je in je warme bedje en die ‘lul’ van een yoghurt zit in een rolstoel met een rietje door zn neus zn eten op te snuiven..

het gaat hier om het hardste feit dat er is, naast alle lulverhalen van mensen die vinden dat er iets is gebeurd of niet, en dat is dat iemand nu invalide is. neem s je verantwoording in plaats van dit laffe gedrag zeg!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#74 Perik

@65: Een heel dun lijntje, tussen wat slecht of goed, van waarde of niet, wenselijk of niet en whatever of niet is. Dat kun je afvangen door een enorme berg strenge publicatiecriteria op te stellen. Ik ben daar niet voor.

Enfin, ik heb hier wel eens postings gedaan die flink negatieve reacties opriepen. Part of the game. Soms zit daar waardevolle kritiek bij. Kortom, als je je bont en blauw ergert, schrijf dat op en leg het uit. Het zou zomaar kunnen dat de auteur het leest.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#75 UwFouteOpa

yeah (repeat)

-edit

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#76 Johan Sterk

Yoghurt, Als je buiten de wet leeft, geldt slechts de wet van de sterkste. In het begin is zo’n jungle leuk. Later zie de schaduwkant er van in. Kut dat je zo’n hoge prijs voor dat inzicht hebt moeten betalen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#77 stoethaspel

Misschien moet de heer Sterk de wetgeving er nog eens op nalezen? Sinds wanneer is kraken an sich illegaal? Hoe weet u dat Yoghurt zich met illegale praktijken heeft ingelaten?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#78 UwFouteOpa

yeah (repeat)

-edit

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#79 KJ

Nou, die Britta Bohler zal het nog druk gaan krijgen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#80 Dr.D

Yoghurt die bedreigend overkwam…Yeah right!
Een broodmager mannetje die met veel te grote schoenen tegen de gepantserde deur trapt.
Ai! Bovendien nog een bekende van de bargroep ook!
Het moet de deurploeg dun langs de benen hebben gelopen…
Of andersom.
Ze wisten vantevoren dat er geen dreiging uitging van Yoghurt, niet tijdens de mishandeling en niet daarna.
Maar dan Cohen en die verrotte media-aandacht.
En anderen die wel hun woede uiten over dit onrecht worden door Vrankrijk neergezet als leugenaars.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#81 klaplong

Waarom doe je dat, foute opa?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#82 Fred

Ik vind het maar vreemd dat Vrankrijk pas gesloten wordt nu er een andere kraker mishandeld is.
Feit is dat Cohen Vrankrijk al die jaren gedoogd heeft omdat de fascistische krakersknokploegen van Vrankrijk Cohen’s politieke tegenstanders bedreigden en intimideerden zoals Verdonk, Wilders, Michiel Smit, Philip de Winter en vele anderen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#83 daniel

@klaplong:

Zo bezig geweest met mensen van de Afrika? Deste dieper je in de innercircle kwam deste meer je moest betalen? Met maar 1 woordvoerder die het woord nam, en waar iedereen naar keek ter goed of afkeuring?

Ben zelf ook zijdelings met dat pand betrokken geweest en kan me echt totaal niet vinden in jouw suggestieve bewoordingen.
Klinkt mij meer in de oren dat je je schaamt voor de negatieve media aandacht voor kraken en dat je je eigen verleden probeert veilig te stellen:
Ja heb ook even gekraakt maar wat een dievenbende was dat oma, nee hoor dat doe ik niet meer weest U maar gerust.

Wat er in de Afrika allemaal gebeurt is door een klein groepje mensen, die er ook nog heel veel verbouwings geld uit eigen middelen in gestopt hebben, is echt ongeloofelijk.
En dat heeft ook gewerkt voor een jaar, toen verzon Cohen een smoes en heeft ie t laten ontruimen voor Sail Amsterdam.
Amsterdam had inmiddels al deze plek waar heel veel kon voor heel weinig zonder iemand ook maar tot overlast te kunnen zijn, voorzichtig in haar culturele hart opgenomen.

Van alle kraakprojekten die je kunt afzeiken kies je nou net de verkeerde. Volgens mij ligt er bij jou een frustratie die niets met de Afrika te maken heeft.
Blijf ook kijken naar oprechte mensen met ditto initiatieven, en beoordeel op maat.

veel succes!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#84 Dr.D

Fred heeft een abonnement op?…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#85 klaplong

@ Daniel

Typisch sektarisch antwoord dat je me daar geeft.

Direct in de verdachtmaking, psychologisering.

Het is goed met je, ik vertel je mijn ervaring en ik hoef er niet met je over in discussie.

Veel succes!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#86 D. G. Neree

De kraakscene is al vanaf de jaren tachtig een extreem-linkse samenzweerdersclub, die niets meer met kraken te maken heeft, maar des te meer met actieve steun aan terroristische groeperingen (RAF, Baader Meinhoff, RARA) en foute ideologieën.

Ze bestaan alleen nog maar bij de gratie van (dreiging van) geweld, sabotage en verstoring van de openbare orde. De idealisten, die kraakten vanwege woningnood en op een alternatieve manier wilden wonen en werken, zijn voor 1985 al afgehaakt, toen het kraken (wonen) volledig onderschikt was geworden aan politieke actie (sabotage en geweld incluis).

Over bleef een militant-gewelddadige kliek, geleid door de Bobo’s die hun denkbeeldige medailles hadden verdiend met gewelddadige acties. en groepstirannie door de woongroepen, die iedereen die niet met acties meededen uitstootten.

Yoghurt was, zoals ik begrepen heb, een dissident, die niet met de groepstirannie meedeed. Dat hebben ze maar even flink afgestraft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#87 DrBanner

@82 dat is zeker geen feit / zijn geen feiten (1) en hooguit speculerend (2) aan elkaar te knopen:
1.
knokploegen-‘van-Vrankrijk’ pogen genoemden vast herhaaldelijk te intimideren — maar niet omdat zij specifiek politieke tegenstanders van ‘Burgemeester Cohen’ zouden zijn: ’t zijn hun eigen tegenstanders tot in het gekozen extreme van beide kanten.
2.
Dat bovengenoemde typen acties reden voor gemeentelijk gedogen zouden zijn is een vergezochte hypothese in een complotheorie uit jouw hoekje (ergens rechtsonder?). Enig waarheidsgehalte dicht ik er niet aan toe.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#88 Ramz

Beste Redactie,

Die scherp indraaiende corners van links leveren steeds meer gevaar op in het doelgebied. De keeper en verdediging (lees: vaste bezoekers) worstelen er mee, maar ondertussen komt er wel lekker veel volk langs. Met af en toe zowaar nog een beetje inhoudelijk discussie. Chapeau(x)

Wat mij betreft mag het lijntje dat Perik (@74) beschrijft dus best eens overschreden (en bediscussieerd) worden!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#89 man en paard

het is mij weer helemaal duidelijk.

extreem rechtsen hebben griezelige denkbeelden

extreem linksen hebben griezelige denkbeelden, en voeren die ook uit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#90 UwFouteOpa

yeah yeah yeah yeah baby
[redactie: die andere 999 herhalingen zijn zonde van de ruimte in onze database :-P ]

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#91 larie

Uit een soort van weemoed ben ik wat terug gegaan in de (m’n) Sargasso archieven omdat ik wilde weten waarom nu ik een gevoel krijg van “verandering”, ben ik dat dan?..kan wezen wordt ouder.

ik vermoed dat Sargasso (met hoofdletter, dat weer wel) aan het veranderen is , beetje Heimweh heb ik :(

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#92 ericzonder

Ik snap het niet helemaal,waar is al die drukte over?Alsof het iemand in Nederland interreseert of krakers elkaar in coma slaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#93 ericzonder

Ik snap het niet helemaal,waar is al die drukte over?Alsof het iemand in Nederland interesseert of krakers elkaar in coma slaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#94 larie

Nou..echo.., U spreekt zichzelf tegen, zoals je hier ziet/leest is die interesse er wel degelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#95 man en paard

het meest griezelige en tegen-democratische van deze engerds is niet volkert of de rara aanslagen.
maar het ultieme en allergiezeligste middel.
de tegendemonstatie.
nl andersdenkenden de mond snoeren desnoods met geweld.
sluiten die toko.en al die stalinistische mannetjes met pek en veren uit de stad verbannen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#96 Steeph

@UwFouteOpa als u niets beters te doen heeft, doe dat dan niet hier.
Laatste comment is dus de prullenbak in verdwenen. Als je nou nog iets fouts zei, konden we er nog een rel van maken. Maar alleen maar yeah roepen (*1000) is energiemisbruik.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#97 Me

Tuig is het. In zwart geklede schooiers met stinkende honden en rottende dreadlocks. De wet geldt voor iedereen, maar zij denken geen huur te hoeven betalen en mensen met ijzerwerk te lijf te kunnen gaan.
Jammer dat Guantanamo dicht gaat…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#98 Peter

Als ik de versie van de bar goed begrijp, is die Yoghurt eigenlijk een slachtoffer van het rookverbod voor de horeca èn bezorgdheid om de poten van een hond.

Dus zouden beide partijen Klink moeten aanklagen. En Martin Gaus natuurlijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#99 Hoite Vellema

Volgens mij hoef je niet te weten wat er precies gebeurd is in dezen. De feiten spreken voor zich. Du moment dat een bezoeker die een kroeg uitgezet is, invalide geslagen wordt, dan is nederigheid op zijn plaats. De consequenties zijn verstrekkend en hiervoor dienen de verantwoordelijken verantwoording af te leggen, in dit geval ook voor de rechter.
Het toont eens te meer aan dat iedere vorm van geweld afkeurenswaardig is. Nog even los van de steigerpijp, altijd excessief lijkt me, zelfs een gewone klap kan teveel zijn, toegebracht door iemand met enige vaardigheid. Er zijn vele voorbeelden van situaties waar één zo een klap tot de dood of invaliditeit heeft geleid. Stel dat jij die klap hebt uitgedeeld dan ben je verantwoordelijk, ook als dit absoluut niet de bedoeling was.

Even terzijde, ik kwam vanaf mijn vierde (begin jaren ’80 veel in kraakscene en ook aan het einde van de jaren negentig regelmatig. Ik kom er niet echt meer. Things have changed en waar het vroeger voelde als een vrijplaats, waar men zich afzette tegen het establishment, voelde het op een gegeven moment niet meer hetzelfde. Ik heb uit eigen ervaring nooit iets echt naars meegemaakt, maar op de één of andere manier verdween wel de aantrekkingskracht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#100 Alex

Krakers zijn tuig! Het bovenstaande, zonder een empathie geschreven stuk geeft dit al aan.

Eigenlijk moeten alle schuldigen met harde hand uit vrankrijk worden geslagen. Dan weet je ook eens hoe het voelt, misschien helpt dat met je in te leven in Yoghurt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#101 Motor met Zijspan

Gewoon oppakken en vervolgen.
Veroorzaakte schade laten betalen en voor de rest niet meer over zeuren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#102 zwartwit

Grappig dat Sargasso zich aan haar redactionele verantwoordelijkheid ontrekt door te stellen dat er geen “redactie” boven dit stuk stront is geplaatst. Als je het op Sargasso plaatst valt het onder de redactionele verantwoordelijkheid van Sargasso. Die verantwoordelijkheid staat los van het gegeven of de redactie het wel of niet eens is met de strekking van het artikel. [edit redactie: precies nu zeg je het zelf, slimmerd]

Het ware gezicht komt bovendrijven, hoewel we daar al een glimp van hebben kunnen opvangen tijdens de minirel die GS veroorzaakte naar aanleiding van een fascistisch stukje software op GC. Oh ja, LLink was ook erug grappig, in extreem ironische zin welteverstaan.

Wees een man, sta voor hetgeen je plaatst of plaats het niet.

@ Gronk
Kom je buiten spelen? Speel ik steigerpijp en jij Yoghurt? Beide partijen “lijken jou niks”, een oordeel gebaseeerd op niks. Waar heb je met anarchisten gesproken? Op FOK?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#103 Furrr

Wat er ook gebeurd is die avond, dat is geen reden om kraken an sich af te keuren. Het blijft belangrijk dat er een pressiemiddel is om de leegstand en de speculatie te bestrijden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#104 larie

Het moelijke in mijn meningvorming in deze is dat ik daar toch heel aangenaam heb zitten lullen/blowen/dansen/lachen …avonden lang..prikkel prikkel.. Maar dat is ruwweg 6 jaar geleden gestopt vanwege verkassing.

“Krakers” is een stempel en daar hou ik nie van…stempels.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#105 Share

Wat mij opvalt en stoort is dat ik zelden of nooit iets positiefs hoor over kraakvolk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#106 larie

@104 wellicht? Share.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#107 su

@larie: Mja, teveel kanten aan het verhaal en te weinig kennis om een soundbyte van een oordeel klaar te hebben. Ook teveel kroegen gekend, van vrijplaats tot buurtkroeg, waar de verzwaarde knuppels achter de bar staan. Los van de ‘scene’ kan dit overal in Nederland tot zo’n tragedie escaleren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#108 Tjerk

Vrankrijk heeft de daders, zo naar buiten laten lopen.
Een reden daarvoor?
Deze zogenaamde “vrijstaat” moet gewoon tegen de vlakte, maar met het lakse beleid van de burgervader zal dat nog jaaaaren duren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#109 larie

su’r a wise man!!.

Weetje, er is soms een rotte appel maar meestal smaken ze goed. De avonden met (ex)radio100 Amsterdam in een gekraakte vrijplaats ergens in het havengebied wegen niet op tegen wat dan reguliere dingen ook.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#110 zwartwit

@ 108 Tjerk

“maar met het lakse beleid van de burgervader zal dat nog jaaaaren duren.”

Besef je zelf hoe ongelooflijk dom je uitspraak is? Waarschijnlijk niet.

Weet in elk geval zeker dat je niet uit Amsterdam komt en er al helemaal niet woont of je uberhaupt bezighoudt met zaken die zich afspelen in de hoofdstad. Anders zou je weten dat Cohen zo’n beetje de grootste “schoonmaker” is die de hoofdstad de laatste decennia heeft gekend.

Onder Job Cohen is zelfs “onschuldig tot het tegendeel is bewezen” een achterhaalde stelling geworden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#111 Share

Als “pressiemiddel” tegen leegstand #103?
Hahaha. Wat “bereikt” is, is dat er honderden lege woningen in 020 met gordijntjes, bloemen en automatische lichtschakelaars “bewoond” worden gehouden. Zoals bij mij naast een tijd lang een aantal huurpanden. Ik vond het wel best. Niet in mijn tuin, dacht ik nog. Ik stem al Dierenpartij, tis goed ermee. Pandjes inmiddels omgebouwd voor expats. Ook niet ideaal, maar wel zo beschaafd. Keurige mensen al spreken ze geen woord nederlands.
Geen gezeik iedereen rijk (m.a.w doe je best).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#112 Michel

@105, ehm , nee laat maar, te gemakkelijke inkopper

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#113 boog

Ook mij valt dit vies tegen van Sargasso. Een eenzijdig verhaal als ‘wat er echt gebeurde’ presenteren.

Overigens frequenteerde ik zo’n 10 jaar geleden de vrankrijk ook. Vooral omdat het z’n lekker goedkope alternatieve kroeg was waar je mocht blowen en waar ze obscure undergroundmuziek draaiden.

En ook toen al was de kraakbeweging vergeven van de narcistische machtswellustelingen die zich volledig ten onrechte moreel superieur waande aan het hurende en kopende klootjesvolk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#114 boog

Ik bedoel, Sargasso was toch altijd het salonsocialistische blog, en niet het revisionistisch-stalinistische blog?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#115 Carlos

Zou men Sargasso hier even buiten willen houden?!
De bloggers hier schrijven op eigen titel (geheel zelfstandig, spannend niet waar). Er staat niks racistisch en er staat geen oproep tot geweld, dus er wordt ook niks weggehaald.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#116 boog

En dan noemt die Buzink zichzelf nog journalist ook. Wat een gotspe, om de verklaring van een van de partijen als de waarheid te presenteren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#117 Carlos

Boog #114, Sargasso bestaat 7 jaar, in die jaren hebben hier overwegend links-liberale mensen geblogd, we hebben een tijd een hele actieve SP-er inde redactie gehad, toen was Sargasso volgens de goegemeente een SP-blog, later werden we het GroenLinks blog in de volksmond. Ooit werden we gebrandmerkt door GeenStijl als zijnde een krakersblog, op dat moment zat er geen enkele (ex)kraker in de redactie, beeldvorming is cheap. Hoe het met Buzink zit weet ik niet, vraag het hem zelf. En wie nog meer te zeuren heeft: pas op of ik maak er hier de komende weken een pro-polynesisch blog van, een tsunami aan nieuwsberichten over de gemeentepolitiek van Nauru. U bent gewaarschuwd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#118 M242 Bushmaster

Weet je, na het lezen van dit stukje kwam ik niet meer bij van het lachen! Werkschuw tuig dat elkaar kapot maakt, das toch het mooiste dat er is? [edit: ff dimmen nu]

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#119 [edit redactie: oproep tot moord mag niet]

hahaha Eindelijk! De laatste stappen richting het definitieve einde van de kraakbeweging worden gezet. Vrankrijk dicht, het kraakverbod komt eraan, Fantastisch!

Kraken is niets anders dan ordinaire diefstal!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#120 Bullie

Hey redactie, hoe kan het nou dat je zo’n
Foute Opa wel stante pede kan editen maar zo’n overduidelijk foute post van Buzink in z’n geheel laat staan. Wat Yogurt echt overkwam in Vrankrijk, yeah right. Llink zit zonder geld, aha. Sargasso wordt zo zoetjesaan een podium voor straatjeschoonveegacties..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#121 zwartwit

@ 118.
Uw wordt reeds behandeld voor uw aandoening? Anders weet ik nog wel een adresje.

@ 115.
“Zou men Sargasso hier even buiten willen houden?!”

Een uitspraak van een van de makers van: Sargasso.nl, gelezen op, jawel: Sargasso.nl, naar aanleiding van een artikel geplaatst op Sargasso.nl

Sorry hoor maar erhh…, proest.

Kom maar op met die bestuursrechtelijke wanorde in Nauru!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#122 klaplong
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#123 zwartwit

@ 115

“En wie nog meer te zeuren heeft: pas op…”

Echt, te gek voor woorden. Sargasso is verworden tot een podium, een podium dat ik niet van stempel zal voorzien, omdat ik net als een eerdere reaguurder niet van stempels houd.

Neemt niet weg dat podium bestaat en daadwerkelijk is voorzien van toeschouwers. De makers van sargasso bepalen wie gebruik mag maken van dat podium en zijn daarom medeverantwoordelijk voor de inhoud van hetgeen geplaatst op podium sargasso.nl

Dat dit een controversieel verhaal betreft weten “jullie” maar al te goed. Dat er heftige reacties op dit artikel zouden komen weten “jullie” ook verdomd goed. Dus ga niet lopen jengelen als een klein kind als dat dan ook daadwerkelijk gebeurt.

De wijze waarop de discussie over deze feitelijk “ordinaire kroegrel” is gevoerd op andere podia, en met name de heftigheid waarmee de discussie werd gevoerd, had een stille hint kunnen zijn. En als je die hint tot je had genomen, had je de reacties kunnen voorkomen door het artikel niet te plaatsen.

Ik denk dat “jullie” maar al te goed weten/wisten dat dit zulks reacties teweeg zou gaan brengen, anders ben je de plaat voor je kop niet waard. Uiteraard hadden “jullie” ook op voorhand kunnen verwachten dat GS op dit stukje wanpresatie zou inhaken, evenals de “de karakers-scene”, waar dit onderwerp al maanden hot is.

Dit onderwerp is, zoals ik al aangaf, feitelijk niets meer of minder dan een ordinaire kroegrel, iets waar sargasso normaliter nimmer ende nooit aandacht aan zou besteden, laat staan een van de betrokken partijen haar podium bieden om een eenzijdig verhaal te poneren.

Maar gezien het hoge controversiele gehalte binnen de “eigen scene” en de kennis dat dit onderwerp ook wordt gevolgd door GS, is toch besloten deze meuk te plaatsen. Je zou haast denken dat er een andere reden ten grondslag ligt aan de keuze tot plaatsing.

Immers, voorheen werd vanaf Geenstijl niet direct gelinkt naar sargasso.nl want dat trekken de servertjes niet. Naar aanleiding van de het artikel over Llink, heeft GS als plagerijtje wel een linkje geplaatst. Met als gevolg dat sargasso.nl tijdelijk niet bereikbaar was. Dus moest er geschaald worden. De kosten daarvoor moeten natuurlijk worden terugverdiend, en dat kan alleen met extra bezoekertjes, die vanwege de ophef over dit verhaal, van beide kanten toestromen.

Goeie marketingactie dus!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#124 boog

@Carlos (#117)

Okee okee, het valt me vies tegen op Sargasso.

En dat van het salonsocialistische was natuurlijk ironisch. Wat de meerwaarde van Sargasso is, is dat er hier over het algemeen wordt nagedacht, door zowel de bloggers als de raguurders.

Als je dan een eenzijdige verklaring als zijn de objectieve weergave van de werkelijke gebeurtenissen gepresenteerd ziet dan gaan op zijn minst de wenkbrouwen omhoog, me dunkt.

Hoe het met Buzink zit weet ik niet, vraag het hem zelf

Bij deze: @Robert Buzink Hoe kun je in godsnaam deze subjectieve visie als objectief verslijten en zelf toch journalist noemen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#125 klaplong

@ Zwartwit

Heb je het nu allemaal op een rijtje gezet?
Mooi!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#126 Carlos

Ja dat is een mooi rijtje, ook goed om te lezen dat het goed gaat met onze marketing.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#127 gronk

@zwartwit, #102: Tof he, dat bedreigen OK is ‘zolang je maar aan de goede kant staat’. Want als je niet aan de goede kant staat, ben je een fascist. En fascisten zijn ‘fair game’.

Maar goed, komt dat verongelijkte toontje en die paranoia nou van ’t incrowd-cultuurtje, of van het jarenlange blowen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#128 klaplong

@ Gronk

Ik denk het laatste

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#129 Mark

@17
“Mede omdat de verklaringen elkaar op hoofdpunten niet tegenspreken, lijkt me de kans groot dat dit is wat er écht gebeurd is.”

De verklaringen spreken elkaar juist zo tegen, dat ik voor de zekerheid voorlopig niemand geloof.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#130 boog

Precies.

Let ook nog even op het woordje “dit”:

“Mede omdat de verklaringen elkaar op hoofdpunten niet tegenspreken, lijkt me de kans groot dat dit is wat er écht gebeurd is.”

* voegt toe aan verzameling drogredeneringen *

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#131 boog

Ooit werden we gebrandmerkt door GeenStijl als zijnde een krakersblog, op dat moment zat er geen enkele (ex)kraker in de redactie, beeldvorming is cheap. Hoe het met Buzink zit weet ik niet, vraag het hem zelf.” /carlos #117

Robert Buzink is zelf kraker.

Prima verder, maar of je hangt de onafhankelijke kritiese journalist uit, of je doet aan kraakscene-agitprop, lijkt me.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#132 Mark

Die zogenaamde krakerskroeg is toch niet gekraakt? Dus die kafeegasten zaten daar niet te kraken. Dus zij waren geen krakers, want zelfs als zij wel in kraakpanden wonen dan nog waren het krakers in hun vrije tijd. Is een busschauffeur die in zijn vrije tijd in de kroeg zit een buschauffeur of een kafee bezoeker? Dus. Ergo. Kortom. Hou toch eens op met dat “krakers” en schei nou toch eens uit met dat semi-etnische onderscheid tussen krakers en niet-krakers want uiteindelijk is dat allemaal achterlijk gelul.
Kraken kunne we allemaal.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#133 klaplong

kraken is een beroep zoals een buschauffeur een beroep is?

hahaha

leuk

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#134 OmeJoop

Vind het een eenzijdig opgeschreven verhaal, van de andere kant ook! Waarheid ligt in het midden… vraag blijft wel wie heeft de eerste klap uitgedeeld?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#135 Vlaflip

Tjonge jonge: al weken discuseren jullie allemaal over wat er die avond gebeurd is in een kroeg.

Laten we het even houden bij de bekende feiten: een 34 jarige man is, kennelijk met grof geweld, in elkaar geslagen. Deze man is nu invalide. En laten we zijn maat niet vergeten die ook een pak slaag kreeg en daar kennelijk nog steeds last van heeft.

In de echte wereld komt er na zo’n incident gewoon een strafrechtelijk onderzoek, gaat de tent op slot als blijkt dat eea door toedoen van personeel is, worden de daders opgepakt en moeten deze bij de rechter nog eens uitleggen waarom het in hun ogen terecht was dat ze deze man lens sloegen met knupples, een steigerpijp of weet ik veel wat. Das niet links, das niet rechts, das hoe we dat in Nederland doen.

Het verbaasd mij dat het leven in een kraakpand kennelijk betekent dat je hier aan niet mee doet. Je bent immers anders, wat je doet is niet illegaal of strafbaar maar gewoon “a way of life”.

Vervolgens ga je elkaar op fora etc voor rotte vis uitmaken en geeft iedereen zijn versie op wat er die avond gebeurde. En dat er een man invalide thuis zit boeit niet meer…

Ik dacht dat de linkse kraakscene doordrongen was van idealen. Geen vlees, geen bont, geen kernenergie, geen auto. Dat deze scene zo ideaal is dat we zouden willen dat iedereen er aan mee zou doen.

Maar idealen tellen niet meer als het de groep schade doet. De waarheid is niet van belang, een onderzoek is niet nodig. Excuses, een schadevergoeding, een blijk van medeleven… laat staan dat iemand de daders gewoon aangeeft bij de autoriteiten.

Dat kan natuurlijk ook niet want de politie bellen we alleen als een huiseigenaar een enge Oost-Europese knokploeg langsstuurt. De eigen vuile was houden jullie dicht tegen de borst.

En het wereldverbeteren is vergaan tot het organiseren van een praatuurtje, waar andersdenkende buitengesloten worden.

Krakers, provo’s, alto’s, dichters, kunstenaars, hippies, hoe jullie jezelf ook noemen: kijk eens in de spiegel en vraag je eens af of deze hele rel nu de moeite wel waard was. Of de scene nog is wat je je had voorgesteld. Of je medekrakers nog idealen hebben of het gewoon wel leuk vinden om lekker boven de wet te staan, niet te betalen voor hun bestaan, en niet verantwoordelijk te zijn voor hun daden.

Ik zou me kapot schamen….

een verbaasde buitenstaander.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#136 NN 42

Mijn vriendin heeft vroeger met Jochem in huis gewoond en zegt dat hij toen ook al doof was (door de 2 speakers aan het hoofdeinde van zijn bed, waar keiharde hardcore uit kwam) en dat hij toen ook al vergeetachtig was….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#137 klaplong

@ NN 42

Oooooh maar dát verandert het verhaal!!!
Sjongejonge!

Die knokploeg die was eigenlijk het slachtoffer van het geheel omdat er een dove en vergeetachtige jongen aan de deur stond.

Wat denk jij nou helemaal in te brengen? Met je verhaaltjes over dat ie al doof was?!

Die hele discussie van die blowende zielepoten hangt me de keel uit.

Stelletje aggressieve nihilisten dat mekaar de hersens in slaat en vervolgens doorgeblowde en gepaddode verhaaltjes begint op te pennen en daarmee denkt de journalist uit te hangen.

De wereld is echt niet groter dan de eigen navel in die scene van jullie. Kleine verongelijkte mensen. Wat een zootje.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#138 NN42

Jeetje, wat een aggressie plosteling… Misschien moet je eens een cursus woedebeheersing doen in onze ashram.
(ben zelf overigens geen kraker en ook nooit geweest)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#139 klaplong

@ NN 42

Maar zeg nou nog eens, wat wil je nou aangeven met je verhaal dat “Mijn vriendin heeft vroeger met Jochem in huis gewoond en zegt dat hij toen ook al doof was (door de 2 speakers aan het hoofdeinde van zijn bed, waar keiharde hardcore uit kwam) en dat hij toen ook al vergeetachtig was….” ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#140 Kaj

Journalistiek gezien kan die kop inderdaad niet. Er had zoiets als ´Vrankrijk: wat Yoghurt echt overkwam´, of ´Het verhaal volgens Vrankrijk´ of misschien nét ´Wat Yoghurt echt overkwam (volgens Vrankrijk)´

Verder ben ik sowieso blij dat de Vrankrijk dicht gaat. Ik vond de sfeer er altijd al steeds agressiever worden en vooral de jongere generatie pseudo-anarchisten (de zwarte capuchonnetjes) steeds vervelender in hun naïeve overtuigingen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#141 gronk

Ja, journalistiek gezien vind ik die titel ook niet zo chiq. ‘Vrankrijk:’ ervoor was een stuk beter geweest.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#142 Willem

@ 117

De opstelling van Nauru voor de wedstrijd van vanmiddag al gelezen ?

Trent Depaune, Priven Dame, Mallinson Batsiua, Agir Amwano, Rudin Spanner, Timothy Teaubuge, Deamo Baguga, Clint Engar, Vili-Kesa Jeremiah, Torio Mwareow, Adolph Muasau, Tiana Waidabu, David Dagiaro, Rennier Gadabu, Ronpade Cook, Aronson Eobob, Neil Scotty, en German Grundler.

Wat denk jij ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#143 DrBanner

ik denk 2-0

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#144 Carlos

10-0 voor de Taipei Eendracht Combinatie (TEC), om 12.00 meer hierover.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#145 Simon Vinkenoog

Daarom ben ik uit de krakersscene gestapt ziek van de ‘gedachte politie’ en de agressieve ‘haantjes’.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#146 Rene

Kijk aan. Dit bericht is nog eens het type wereldnieuws waarvoor je het internet afstruint.

Who fucking cares.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#147 gronk

TEC staat voor met 3-1.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#148 Mr.C

Yeah voor TEC

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#149 Mr.C

;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#150 Pjotr

Belachelijk tuig en wat een slechte website is dit. Dichtgooien dat hele gebouw. Wat een terreur wordt hier weer verdedigd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#151 Booha

Wat een tendentieus en nodeloos kwetsend artikel! Jullie zijn geen haar beter! Mij ben je kwijt!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#152 JSK

@150: Iets wat elk weekend wel in elke middengrote stad plaatsvindt ’terreur’ noemen ik vind een beetje overdreven…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#153 Bullie

Is de BMI van Yogurt eigenlijk nog veranderd na die mishandeling, en ligt hij op een koude of warme kamer??

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#154 gronk

Volgens mij was dat afhankelijk van hoe koud het die nacht was.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#155 MP

Over Nauru en BMI’s:
“Nauru is het land met het hoogste percentage inwoners met overgewichtproblemen (94,5% van de bevolking)”
http://nl.wikipedia.org/wiki/Nauru#Bijzonderheden

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#156 gronk

Slapen natuurlijk allemaal met de ramen dicht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#157 Hans

Wat een smakeloos stuk. Letterlijk de leugens van Vrankrijk overtypen. Sargasso-onwaardig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#158 ed..

las net dat Yoghurt ook nog met een pistool heeft staan zwaaien? komaan buzink, ff je verhaal updaten ;

‘Yoghurt en zijn vriend gedroegen zich die avond zeer agressief…Yoghurt zwaaide met zijn doorgeladen AK-47 terwijl zijn vriend de loop van de meegebrachte tank vervaarlijk richting de deur manouvreerde…’

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#159 Robert Buzink

@131 In de nieuwe journalistiek is een artikel alleen waardevol wanneer je weet door wie het geschreven, wat voor iemand het is, waar die woont. Vandaar dat ik daar geen geheim van maak. Ik schrijf onder mijn eigen naam, zet foto’s op flickr en iedereen weet waar ik woon.

De Frederik Hendrikschool is één van de erfpachtpanden van Amsterdam. het pand is in het bezit van de bewoners. Het was ooit een kraakpand. Vandaar die banner ‘mede mogelijk gemaakt door’ op de foto.

Stel dat ik wel een kraker was, dan zou je twee dingen kunnen denken.

1. Die kerel is maatjes met die lui van Vrankrijk en fungeert als hun persoonlijk communicatiemedewerker.
2. Hij kent het wereldje en dus hij weet waar hij het over heeft.

Dat is altijd een moeilijke afweging. Maar bij mij kun je die afweging tenminste maken. Je weet wie ik ben. En je weet op welke bron ik mij baseer. Ken je de mensen die bijvoorbeeld in het Parool schrijven? Weet je waar ze hun verhaal over die avond op baseren?

Transparantie is belangrijk, niet de vraag of de kop die boven een artikel staat tendentieus is of niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#160 Robert Buzink

De discussie richt zich nogal op de kop van mijn artikel. De kop is provocerend.

Het is logisch dat de discussie vooral over de kop gaat. In het artikel staat duidelijk op welke bron ik mij baseer, dus daar is weinig mis mee.

Als ik het stuk voor het NRC had geschreven, had ik de zinnen in de paragraaf die de verklaring van Vrankrijk samenvat vooraf laten gaan door ‘volgens Vrankrijk’. Maar dit is de NRC niet. Dit is een blog. Die paragraaf lijkt me dus verder perfect. In een blog moet je niet te stijf gaan doen. Je linkt naar je bronnen zodat je lezers de informatie die je geeft kunnen wegen.

De nieuwe journalist geeft een richting aan. Daarnaast geef je feiten met bronvermelding. Of je lezers je in een bepaalde richting volgen, bepalen ze zelf. Dat kunnen ze. Omdat ze over dezelfde informatie beschikken als jij. Ze beschikken over die informatie omdat jij hen die hebt aangereikt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#161 Robert Buzink

Een mooi voorbeeld van hoe koppen werken in de krant, is het artikel Vrankrijk ontkent elke schuld“. Het artikel in Het Parool gaat over dezelfde verklaring van de bargroep van Vrankrijk als bovenstaand artikel.

Volgens Vrankrijk ontstond er een knokpartij tussen Yoghurt en zijn vriend en medewerkers van de bar. De medewerkers sloegen Yoghurt met knuppels. Door één van de klappen viel hij achterover met zijn hoofd op de stoep. Is verklaren dat je iemand sloeg het ontkennen van schuld?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#162 Hemaworstje

U poogt tendenserieus te zijn , dat is lastig.
Yoghurt is toch verzekerd zoals iedere burger en kan de toko of personen aanklagen.
Niemand is wat wijzer geworden , laten we maar hopen op een goede rechtspraak.
Tuurlijk kun je iemand slaan en niet schuldig zijn.
Probeer jij maar eens een boerendiscotheek in te komen nadat je tweemaal bent gewaarschuwd op te rotten.

Gortepap.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#163 klaplong

@ Buzink

Ik vind dat het er nog steeds op lijkt alsof je de boel wil vergoelijken.

“Zij hebben klappen uitgedeeld en gekregen.”

Ik vind, en gelukkig heb ik de wet mee, dat je als “deurploeg” en “barploeg”, in het normale leven gastheer en barmedewerker, dat je een zekere extra, verzwaarde, verantwoordelijkheid hebt met het gebruik van geweld. (Garantenstellung heet dat in de strafrecht literatuur)

Het is een beetje plat, en ook al vaak genoemd, maar als ik het goed begrijp is het slachtoffer zwaar mishandeld en heeft de politie de indruk dat er zelfs een bijna “schoongemaakt” plaats delict was.
Wat jij nu doet in je stukje is een beetje het licht dimmen, ik weet niet waarom, en daarmee maak je op mij een onkiese indruk.

Het is flauw om te doen alsof er een hetze tegen de krakersscene wordt gevoerd want dat is simpelweg niet zo. De grootste krakersblokken van europa vind je, volgens mijn informatie nog steeds in Amsterdam en Utrecht. Er worden afspraken gemaakt en een boel door de vingers gezien.

Het is ook paranoide om te denken dat de politie het speciaal heeft voorzien op de barploeg medewerkers van Vrankrijk. Dat is, met alle respect, teveel eer voor deze mensen. Een jaar nadat een en ander is gebeurd, wordt er actie ondernomen vanuit het gemeente bestuur. Er is dus heel ruim mogelijkheid gegeven aan het zelfstandig vinden van een oplossing voor de Vrankrijk gemeenschap. Dat is, in mijn ogen, overdreven coulant.

Het getuigt ook van een onsmakelijke vorm van opportunisme dat zo’n krakersgroep pas een beetje openheid geeft, op het moment dat het gemeente bestuur in beweging komt. Dat is geen autonomie, dat is gewoon puur en ranzig opportunisme.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#164 stoethaspel

@Buzink

Dat je onzin neerkwakt is nou ja, ongelukkig, maar dat je hiermee ook nog probeert ‘de nieuwe journalist’ uit te hangen maakt je tot een nog grotere dwaas.

Achterover gevallen? Gek dat er dan een inkeping zit in het voorhoofd waarvan de afmetingen precies overeen komen met die van een steigerpijp. Naar het schijnt zijn er ook foto’s waarop Y met zijn hoofd richting Vrankrijk ligt, en daar kun je veel soorten chocolade van maken, maar niet dat hij achterover gevallen zou zijn…

Ga je schamen, man…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#165 Robert Buzink

@klaplong

Een cruciaal moment is denk het moment dat Yoghurt en Harm Jan de deur uit zijn gewerkt. Dat de strijd daarna verder ging en er op dat moment niet de politie is bijgehaald zal zwaar wegen bij de strafrechter.

De horecavergunning is weer een ander verhaal. Daar heeft de strafrechter niets mee te maken. Ik heb de indruk dat een belangrijke reden voor het sluiten van de kroeg was dat Vrankrijk niet meewerkte met de politie. Als ze wel meegewerkt hebben, zou dat kunnen schelen.

Ik heb de politie nog even gebeld. Ze wilden eigenlijk niets zeggen, maar de persvoorlichter bevestigde nog eens dat de politie niet tevreden is met de medewerking van Vrankrijk.

Ik wilde niet zozeer het licht dimmen als wel de rest van de lampen ook aandoen. Tot nu toe vielen de schaduwen wel erg overdreven dezelfde kant op.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#166 Robert Buzink

@stoethaspel “Naar het schijnt zijn er ook foto’s waarop Y met zijn hoofd richting Vrankrijk ligt”

Lijkt me meer iets voor de strafrechter om over te oordelen. Het heeft geen zin om het te gaan hebben over een foto die er misschien is en waar misschien op zou staan dat.

Dit artikel gaat overigens niet over verschillen tussen het verhaal van Yoghurt en dat van Vrankrijk, maar over verschillen tussen het verhaal zoals dat tot nu toe in de media kwam en de verklaring van Vrankrijk.

Het verhaal in de media was nogal eenzijdig en grotendeels gebaseerd op grove intepretaties van feiten. Dat Vrankrijk de hele tijd niets van zich liet horen is één van de oorzaken daarvan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#167 gronk

Lijkt me meer iets voor de strafrechter om over te oordelen

O fantastisch! Opeens weet onze nieuwe journalist wel hoe het hoort!

Hi-la-risch!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#168 klaplong

Het lijkt mij helemaal iets wat overgelaten moet worden aan de strafrechter.

Jij kent een bepaalde waarde toe aan de getuigenissen van de belagers, zuiver omdat het de getuigenissen zijn van de belagers. Je gaat er vanuit dat daarmee een vollediger beeld ontstaat van hetgeen er is gebeurd maar dat is mijns inziens sterk de vraag.

Maar ja ik laat het hierbij, het is voor mij niet echt wereldnieuws, geen bijzonder stuk, en ik heb er wat dat betreft al veel teveel tijd aan besteed.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#169 stoethaspel

Wat een zwaktebod Buzink…
Aanmatigende kop gebruiken onder het mom dat je geen journalistiek bedrijft maar een column hebt geschreven. Je dan bijna verslikken in de bespottelijke kreet “nieuwe journalistiek” om dan toch uiteindelijk maar te kiezen voor de optie “de rechter moet oordelen”…

Als je iets minder aanmatigend was geweest zou je verhaal een stuk beter te slikken zijn. Nu ben je niks meer dan een zwak formulerende apologeet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#170 Jack Terrible

Yoghurt vind ik een fantastische naam! Ik heb zelf ook een keer van achteren een slag op mijn hoofd gehad met een breekijzer of zo door twee medewerkers van Zon & Schild, psychiatrisch ziekenhuis in Amersfoort. Ik ben daardoor honderd dagen in coma geraakt. Ze verklaarden dat ik een zelfmoordsprong voor een auto genomen had als psychiatrisch patiënt. Ik heb geen rechtszaak aangespannen. Want dan krijg je weer bedreigingen en het welles en nietes spelletje…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#171 Kees Tandvlees

Trieste mishandeling, maar je kan ook gewoon kiezen voor een fatsoenlijk leven natuurlijl..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#172 Willem Arends

meer hangop, dan yoghurt dus uiteindelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#173 gronk

Paar dagen geleden op teletekst: Vrankrijk gaat dicht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#174 Taco Zip

‘T is dat er 2009 bij staat, anders zou je denken dat hier een sektarisch achterhoedegevecht woedt uit 1982.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#175 Dr.R. Clavan

Brrrrr, wat een enge (s)linkse site is dit sargatsie zeg. Van mij mogen alle krakerts doodgeknuppeld worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#176 Ketsman

Wat een smerig nazikind moet jij dan zijn als je er zo over denkt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#177 henkie

Leuk die krakers.. luie agressieve dieven zijn het, en als ze daar nou eerlijk voor uitkwamen ok, maar nee ze zijn nog laf ook.. ze slaan iemand kapot en roepen dan met een verhaal waar iedere mongool doorheen prikt dat het niet zo de bedoeling was.. ga werken, vieze stinkfiguren, en verdien zelf een huis en een leven in plaats van mijn belastingcenten op te vreten! Bah, wat walg ik van mensen zoals jullie.. alleen al daarom zou ik op de VVD of Geert stemmen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#178 Ketsman

Haha, die Henkie. Lekker reagurelen met de onmiskenbare domheid die men heden ten vandage alleen nog op -edet- mag aantreffen. Godsallejezus wat een enorme hoeveelheid kortzichtige vooroordelen in die paar gare zinnen van je. Leg die link tussen kraken en belastinggeld nou nog eens uit? Wist je trouwens dat kraakpandjes broeinesten van kleine ondernemingen zijn? En leg mij dan ook eens uit hoe panden die jaar in jaar uit leegstaan een positieve bijdrage leveren aan de economie. Voor de rest hoop ik dat die nepdokter ( @175 ) boven je je doodknuppelt alleen al omdat je mogelijk Greet stemt.

 • Vorige discussie