Wat staat er nou in de Kamervragen

Twee dagen geleden plaatste ik weer een postje over het aandeel kamervragen dat gebaseerd was op mediaberichten. In de discussie die er op volgde viel me op dat er wel opmerkingen kwamen over de inhoud van de kamervragen als belangrijk aspect maar dat niemand zelf de moeite nam om daar dan ook echt naar te kijken.
Dus daarom hier maar een rijtje van de 25 meest recente kamervragen (zonder selectie mijnerzijds). Kunt u zelf een oordeel vormen. Dat wil zeggen, als u dit natuurlijk ook niet teveel moeite vindt. En mocht u zomaar zin hebben om de hele vragen te lezen, kijk dan vooral op ikregeer.nl.

Vraagnr Partij(en) Onderwerp Bron/aanleiding
2009Z07104 VVD Over onderzoek naar individueel sterfgeval en mogelijke relatie vaccinatie en rol RIVM Bericht in AD
2009Z07105 SP Wehkamp verkocht jarenlang onterecht “extra garantie”. Krijgen consumenten nu geld terug. Bericht bij Omroep Gelderland
2009Z07107 CDA Ondanks afspraken rijden er nog steeds zware goederentreinen die teveel herrie maken door de Hof van Twente. Bericht bij RTV Oost
2009Z07108 VVD Oud-officier Tonino, betrapt met fout materiaal op zijn pc is weer tijdelijk actief als adviseur. Kan dat zomaar? Bericht in Volkskrant

2009Z07109 VVD Vragen over integriteit van rechereurs en over evaluatie getuigenbeschermingsprogramma Bericht in de Telegraaf
2009Z07113 SP Vragen over opgelopen wachttijd TBS plaatsen Bericht in AD
2009Z07114 CDA Vragen over opgelopen wachttijd TBS plaatsen Bericht in AD
2009Z07117 VVD Vragen over afsluiten afritten snelwegen a44 en a4 voor wegwerkzaamheden terwijl dan het bloemencorso plaatsvindt Onbekend
2009Z07118 CDA Vragen over stopzetten vergoeding vervoer dagbehandelingspatienten GGZ Ingezonden brief site www.ggz.nhn.nl
2009Z07115 PvdA Vragen over DVD kijken tijdens autorijden Bericht RTL Nieuws
2009Z07119 PVV Vragen over tegenhouden krant in zaak Wolfsen Bericht in de Telegraaf
2009Z07110 VVD Vragen over gebruik ontwikkelingsgelden voor politie en leger Burundi Bericht op site Ministerie Buitenlandse Zaken
2009Z06947 SP, CU, PvdA Vragen over procedure Draaginsigne Gewonden bij oud-militairen Bericht in Nederlands Dagblad
2009Z06964 CDA Vragen over nieuwbouwplannen Rosa Spierhuis (voor bejaarde kunstenaars) Bericht in Volkskrant
2009Z06965 CDA Vragen over kamp in Irak met Iraanse vluchtelingen Bericht in de Telegraaf
2009Z06966 VVD Vragen over kinderporno zaak in Nepal met betrokkenheid Nederlander en rol Justitie in NL Bericht bij Netwerk
2009Z06968 PvdA Vragen over het niet gebruiken van meldcode voor huiselijk geweld door Riagg Rotterdam Bericht bij Nova
2009Z06969 SP Vragen over druk op ambtenaren om vergunningen te verlenen Bericht in Volkskrant
2009Z06970 SP Vragen over mogelijke druk Israelische ambassade bij Wegener om huis aan huis folder Peace niet te verspreiden Persbericht PEACE
2009Z06938 SP Vragen over samenvoegen laboratoria van VWA en RIVM in RIKILT Bericht in de Groene Amsterdammer
2009Z06940 PVV Vraag over voorleggen aan het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) van een aanpassingsvoorstel op wet inburgering. Onbekend
2009Z06941 CDA Vragen over verantwoording gebruik geld door scholen Bericht in NRC
2009Z06943 VVD Over klacht Raad Nederlandse Detailhandel richting Schone Kleren Campagne over subsidie Bericht op raadnederlandsedetailhandel.nl
2009Z06944 CDA Over stopzetten bouw filtermogelijkheid op leeftijd bij NICAM project “Machine Readable” Onbekend
2009Z06935 CDA Over voorrang bijstandsgerechtigden bij plaatsen sociale werkplaats Bericht in blad Binnenlands Bestuur
 1. 1

  Maar wat is nu precies het grote probleem als partijen de krant goed lezen, en relevante journalistieke vondsten voorleggen aan degenen die er verantwoordelijk voor zijn? Het lijkt me dat een goede journalist blij is als zijn werk serieus genomen worden. Sterker: het lijkt me een aanmoediging om onderzoeksjournalistiek te blijven bedrijven. En wat de politieke partijen betreft: als hun werk er nu uit bestond om alleen de krant voor te lezen aan de minister, dan zou ik er ook mijn vraagtekens bij zetten, maar het mag toch rustig een aanvulling zijn op hun eigen onderzoeken en bevindingen? Of heb je aanwijzingen dat dat niet het geval is?

 2. 2

  Gelukkig voor onze montere bestuurders hebben de kamerleden het zo druk met de waan van de dag dat zij niet meer toekomen aan de grote lijnen. Het zou anders zo maar kunnen dat onze parlementariërs indringende vragen gaan stellen over zaken als het democratisch deficit in Europa om maar wat te noemen.

 3. 5

  @1 — en een goede journalist is degene die het stukje schrijft waar het kamerlid de vraag over stelt — en dat leid op een of andere manier tot een neerwaartse spiraal in de kwaliteit van journalistiek EN kamervragen… DAT is het probleem er aan.

 4. 6

  @3

  Kan best zijn maar zo in een spreadsheet gegooid vind ik het best interessant om te zien. Als de mogelijkheid er was geweest had ik deze posting geplust, ook zonder het commentaar van Steeph. Het feit dát hij de moeite neemt dit soort dingen op een rijtje te zetten is fijn te noemen. Dat staat voor mij geheel los van wat hij er zelf mee beoogt. Ikzelf ben een beetje mediamoe en dit is een makkelijk hulpmiddel/spiekbriefje.

  Ik denk trouwens dat een database en een kek zoekmachientje van dit onderwerp een prima site zou maken. Een site dus waar je alle vragen kunt nalezen die gesteld zijn in de 2eK en waar, indien mogelijk, te achterhalen is wat de aanleidingen voor die vragen zijn geweest.

 5. 7

  Het is nu toch voldoende aangetoond dat de parlementaire controle grotendeels bestaat uit het checken of bewindslieden net zo goed de krant hebben gelezen als de geachte afgevaardigde en het peilen van de mening over dat artikel.
  Dat laatste is vooral bedoeld om te zien of men elkanders mening deelt.

  Het heeft wel tot gevolg, lijkt mij, dat bewindslieden een redelijk del van hun tijd moeten besteden aan het lezen van kranten.
  Om goed voorbereid te zijn en natuurlijk om te vrookomen weggezet te worden als een wereldvreemde politicus.

  U begrijpt nu waarom sommige ontwikkelingen zo lang duren?

 6. 8

  @ace: Het aantal kamervragen is in ruim 10 jaar verdubbeld. Kan me niet voorstellen dat er ook twee keer zoveel onderzoeksjournalistiek is.
  Ja, het is de taak van de Tweede Kamer om te controleren. Maar hou je de hoofdlijnen in de gaten of de details/incidenten?
  En je moet je ook afvragen wat het effect is van de kamervragen. Verandert er iets?
  Ze kosten gemiddeld 1500 euro per stuk aan tijd van ambtenaren. Zeg 5 miljoen per jaar….
  En als je kamervragen stelt over incidenten, ben je niet bezig met dossiers doorploegen om de grote lijnen te zien.

  Het is een middel dat inmiddels zijn doel is voorbijgeschoten.

 7. 9

  Even een analogie die ik voor mezelf bij dit punt wel eens maak.
  Vergelijk de Staat met een heel groot bedrijf (Shell), de regering met de directie en de Tweede Kamer met de raad van commissarissen (ja, ik weet het, dat gaat mank op een aantal punten).

  Nu is er de kwartaalbijeenkomst van directie en de commissarissen. De president directeur legt uit hoe de laatste strategiewijzing uitpakt.
  Commissaris 1 staat ineens op en zegt: Ik hoorde recent dat Jan van de afdeling boekhouding plots 2 dagen zonder opgaaf van reden ziek was, zijn directe leidinggevende dat niet gecontroleerd heeft en dat de hele afdeling nu net boven de afgesproken norm van ziekteverzuim is gekomen. Heeft de CFO daar een verklaring voor?

 8. 10

  “Lekker diep in de grot zitten klagen over de beelden op de wand”?
  Reactie van het jaar wat mij betreft.

  Trouwens, vragen over de procedure m.b.t. de Draaginsigne Gewonden bij oud-militairen? Get a life!

 9. 11

  @SalouKoning: mbt Draaginsigne is het iets minder suf dan het op het eerste gezicht lijkt. Gaat er om dat ze vinden dat de draaginsigne automatisch opgestuurd moet worden naar oud militairen die daarvoor in aanmerking komen ipv dat die mensen zelf moeten bedenken en dan vragen om dat ding.

 10. 14

  In een kamervraag en de opvolgende vragen van de PVV stond letterlijk: Vindt U dat deze criminele Marokkaanse jongeren hun verblijf dan met de eigen tandenborstel schoon moeten schrobben?

  En daar gaat dan belastinggeld naartoe :(

 11. 15

  @1: “relevante journalistieke vondsten voorleggen aan degenen die er verantwoordelijk voor zijn?”

  Als dat nog eens het geval zou zijn…

  “Wehkamp verkocht jarenlang onterecht “extra garantie”. Krijgen consumenten nu geld terug.”
  Lijkt mij de verantwoordelijkheid van de kopers van die garantie en de rechter.

  “Vragen over afsluiten afritten snelwegen a44 en a4 voor wegwerkzaamheden terwijl dan het bloemencorso plaatsvindt”
  Gemeente/provincie???

  “Vragen over DVD kijken tijdens autorijden”
  Waarom hierover vragen, wordt ruimschoots gecoverd door de verkeerswet en is dus zaak van de politie.

  “Vragen over nieuwbouwplannen Rosa Spierhuis (voor bejaarde kunstenaars)”
  Gemeente

  “Vragen over kamp in Irak met Iraanse vluchtelingen”
  Lijkt me helemaal geen business van onze regering, maar die van Irak.

  “Vraag over voorleggen aan het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) van een aanpassingsvoorstel op wet inburgering.”
  Helemaal zinloos, als het wetsvoorstel aan de orde komt in de 2e Kamer, kun je het zelf aanpassen aan je wensen.

  Niet alleen zijn veel vragen echt nutteloos (die eerste ook bijvoorbeeld), maar velen zijn ook nog eens volledig aan het verkeerde adres.

 12. 16

  #15: maar velen zijn ook nog eens volledig aan het verkeerde adres.

  Dat is -zeker- het geval bij heeeeel veeeeel vragen… Het gros van die dingen hoort gewoon niet in de Kamer thuis.

  Helaas… reageren op media genereert nieuwe media aandacht en is DUS goed voor de peilingen. :-(

 13. 17

  In hun eindeloze ijver om de stem van het volk te vertegenwoordigen komt men dus met dit soort kwesties op de proppen. Ga eens beleid maken zou ik zeggen.

 14. 18

  @16 Nou ja, dat vraag ik me dus af. Hoe vaak lees je in de krant over kamervragen? 1 of 2 keer per week misschien.
  Er worden er tussen de 50 en 100 per week gesteld…. Dus erg effectief is ook dat niet.

 15. 19

  Hier worden we dus weer even met de neus op de feiten gedrukt; ons land wordt geregeerd door en via de media.
  Trieste zaak dit…