Wat is een echte voetbalfan?

Voor Sargasso snoep ik af en toe wat tijd af van mijn werkgever. Dit is een goedmakertje. Zeg maar een mini-advertorial.

Footballfans.eu logoZelf ben ik geen echte voetbalfan. Alleen als Oranje een eindronde van een groot toernooi nadert, begint het wat te kriebelen. In mijn privé omgeving ken ik ook maar weinig echte voetbalfans. Je zou bijna kunnen zeggen dat mijn beeld van voetbalfans daardoor gedomineerd werd door de relschoppers die de TV halen. Geheel onterecht natuurlijk.
Maar het leven neemt vreemde wendingen. Zo zijn ze op mijn werk de laatste anderhalf jaar keihard aan het bouwen aan een online gemeenschap speciaal voor die voetbalfans. In het begin vroeg ik me nog af wat die stenengooiers online in hemelsnaam zouden moeten doen. Maar allengs ging er een nieuwe wereld voor me open. Blijken er toch wereldwijd enorm veel echte voetbalfans te zijn.
Niet het soort waarbij een wedstrijd een kortstondige emotionele opleving is, gefaciliteerd door grote hoeveelheden drank. Maar het soort dat met liefde en passie alle wedstrijden van zijn of haar club volgt en het soort dat ongeacht de club zoveel mogelijk mooie, belangrijke en interessante wedstrijden all over the world probeert te bezoeken.

En om de openbaring voor mij compleet te maken, bleken deze echte fans er ook nog eens heel veel tijd en energie in te steken om al die bezoekjes te documenteren en met elkaar te delen. Zeg maar een soort verzamelaars in wedstrijden. Bleek zelfs een apart woord voor te bestaan: Groundhoppers.

Ik mocht als “social media” expert zijdelings aan het project meewerken. Maar het bleek al snel dat ik meer leerde over hun wereld dan ik ze kon bijbrengen over mijn wereld. Het zit gewoon in de aard van de groundhoppers om zoveel mogelijk informatie te verzamelen en te delen over hun hobby. Het was alleen tot nu toe zo dat ze dat op honderden verschillende sites over de hele wereld moesten doen op soms heel krakkemikkige wijze. Dus werd het initiatief van mijn collega’s tijdens de proefperiode al heel snel omarmt.
Groundhoppers uit verschillende landen hadden in no time tienduizend wedstrijdbezoeken vastgelegd en van foto’s, kaartjes en verslagen voorzien.

Hiermee is niet gezegd dat ik nu dus plots een echte voetbalfan ben geworden. Maar ik beleef nu indirect wel veel meer plezier aan het hele voetbalcircus. Al was het maar vanwege de lekkere infographics die ze terloops opgezet hebben om de opstellingen en het wedstrijdverloop inzichtelijk te maken. En dat laatste gebeurt ook nog eens bijna realtime bij lopende wedstrijden. Zo kon het dus gebeuren dat ik daardoor ineens wist dat Arjen Robben in de 69ste minuut gescoord had tegen Olympique Lyon terwijl ik eigenlijk bezig was met het maken van een waanlink over piekfosfor.

Ik laat het voetbalfangedoe dus maar over aan de echte fans en ga tijdens het WK vooral in de statistiekjes op de achtergrond kijken hoeveel echte fans er werkelijk zo gek zijn om hun hele voetbalziel en -zaligheid online uit te storten.

 1. 5

  Openbaring? Voor het internettijdperk bestonden die social communities ook al. Plakboeken met foto’s, plaatjes, krantenknipsels en dan uiteraard gatheren: alles uitwisselen en contacten leggen op speciale (internationale) fandagen. Moet ontstaan zijn na het leeglopen van de kerken: toch ergens “bij horen”. Gaat van honden, poezen, gamers die een LAN opzetten ergens op de hei, tot pelgrimstochten van 100- duizenden “trekkies” (Star trek fans) wereldwijd, je verzint het niet. Doet er eigenlijk ook niet toe hoe de duizenden afgodsbeelden vorm hebben. In het voetbal idem dito, neem b.v. het aantal wereldwijde fans van Real Madrid of Manchester United, bijna niet te vatten, gaat bovendien om mil-jar-den (merchandising). Gaat héél ver, blinde adoratie leidend naar een verslaving die het hele dagelijkse leven beheerst onder een berg emotie vooral, iemand die bij alleen het wóórd bugatti al gaat huilen:

  http://www.youtube.com/watch?v=iUuinoFvznk&feature=related

  Substituut voor Religie.
  God is Ajax of een bugatti
  En kom er met je vieze poten niet aan anders is het OORLOG

  Je hebt w.s. de pech dat je niet beschikt over zo’n religie- gen Steeph. Onder iets andere omstandigheden zou je ervoor op de brandstapel belanden. Of er moet ergens een Open Landdag van verslaafde statistici zijn…

 2. 6

  FC Hull thuis zien spelen. Staat nog steeds op mijn wishlist. Alleen maar voor de enorme adrenalinekick die dat zou geven…

 3. 7

  Vorig jaar zo’n groundhopper ontmoet. Vertelde alle in- en outs van zijn hobby. Tweede en Derde divisie clubs uit de Engelse League had hij nu allemaal en hij zou een maand later een aantal stadions bezoeken in de Italiaanse serie-c.
  Kan het nog gekker? Vast, terwijl hij dit vertelde, zaten we op een gammele vissersboot in een ruwe zee op weg naar het eiland Razo (Kaapverdische Eilanden) om de alleen daar wonende Razo Leeuwerik (werelpopulatie c 80-120 vogels) op te gaan rollen (slang voor zien/horen).

 4. 8

  Lekker cynisch dit topic. Je weet het toch te doen klinken alsof iemand hier ergens een soepsidiepot voor heeft kunnen leegtrekken. Maar ik maak me vandaag lekker niet druk. Vandaag is een goeie dag.

 5. 9

  Voetbal op Sargasso. Heerlijk. Echt waar. Het is het mooiste spelletje op aarde. En zo simpel.

  Voetbal is fijn om te doen en om naar te kijken. Alleen tv-commentaren en interviews laat ik schieten. Statistieken zijn weer wel erg interessant.

 6. 10

  Voetbal op Sargasso…. oef. Zoals Majava terecht aangeeft het is een spel, maar het word verkocht als sport.. daar kan ik mij helemaal niet in vinden. Ben een zwart-wit persoon, tevens ben ik van mening dat de professionele sporters recht hebben op correcte toepassing van de regels, omdat als je dat niet doet het zwaar afbreuk doet van de geleverde sportprestaties.. Laat Voetbal daar nu net het voorbeeld zijn waar dat scheef zit. Ik herinner me Maradonna in ’86 tegen Engeland, die man scoorde met zijn hand en dat werd nog eens beloond ook pfff wat een drama.
  In het licht naar het interpreteren daarvan, zou Sven zijn gouden medaille op de 10KM ook gewoon gehad moeten hebben…
  Nee kan niet meer warm worden van dat middeleeuwse spelletje…