Wat drijft den Terrorist ?

Hoe kan het dat de meeste kapers van 11 september uit rijke saoedische families kwamen? Hoe kan het dat Mohammed B. toch redelijk intelligent is? Hoe kan het dat de economische ontwikkeling in de thuislanden van terroristen vaak best voorspoedig is?

Een recente studie toont wellicht de enige relevante factor: politieke vrijheid.

Professor in politicologie Alberto Abadie van de Harvard University maakte een correlatie-studie (pdf) waarin hij het risico op terreur in een land uitzette tegen verschillende maatschappelijke indicatoren zoals: inkomen per capita, onderwijs-niveau, economische groei en religieuze/ethnische spanningen. G

 1. 5

  Beetje vreemd van je om te verklaren dat Nederland een land is met meer politieke vrijheden dan de USA.

  Ter verduidelijking, in de USA heb je duidelijk v

 2. 7

  Majeur importante pots dit! Het lijkt mij duidelijk dat je allemaal terecht wilt komen daar bij de VS en NL. Alleen het probleem is hoe je Saoedi Arabie een beetje ongeschonden over die heuvel krijgt. Er zijn inderdaad landen die hun terrorisme exporteren naar landen aan de linkerzijde van de Nadine-curve, deze grafiek laat zien dat je door toe te geven op je politieke vrijheden het terrorisme dan ook daadwerkelijk importeert.

 3. 8

  De grote vraag is: zijn er nog andere waarden die je ook met een duidelijke correlatie in een grafiek zou kunnen zetten? Kan iemand mij uitleggen wat de definitie van terrorisme is? Valt vrijheidsstrijd daar ook onder? Is Israel inderdaad veiliger dan Saudi-Arabie? Bij mij blijven veel vragen leven…

 4. 11

  @ Carlos,
  de lijst die jij aanhaalt is nogal algemeen en vaag.
  Je moet er zeker niet vanuit gaan dat in Nederland de politieke vrijheid groter dan wel gelijk is aan die van de USA.
  Hier word je opgepakt als je spandoeken toont terwijl M

 5. 13

  Waar zeg ik dat Nederland vrijer is ?
  Die lijst is onderdeel van het onderzoek, daarom haal ik hem aan!

  Het zullen de verwarrende tijden wel zijn, maar je moet toch echt even beter naar die grafiek kijken..

 6. 14

  @Carlos, als ik de door jou ingevulde landen op de al bestaande grafiek lees, zet je Nederland neer als een land met grotere politieke vrijheden dan de USA, immers NL staat helemaal onderop de grafiek-lijn.

  Let wel, je hebt zelf de namen op de grafiek gezet, die stonden er niet op.

  Nogmaals, ik denk dat je een verkeerd beeld hebt van de politieke vrijheden zodra je Nederland ziet als een land met grotere politieke vrijheden dan de USA!

 7. 15

  De politieke vrijheden staan op de x-as, de USA staat daarin zelfs dichterbij de oorsprong dan Netherlands. Zodoende suggereert mijn toevoeging dat de USA juist meer vrijheden kent, iets wat jij zelf aanhangt.

  Netherlands staat wel lager op de y-as het enige wat er (verkeerd) gesuggereerd kan worden is dat er in Nederland een minder hoog terreur-risico is dan in de USA.

 8. 16

  @ Carlos
  Ik vrees dat ik je nu moet uitleggen hoe een grafiek te lezen.

  Als je op de grafieklijn een punt zet op de hoogte van USA en een punt zet op de hoogte van Netherlands, dan zal je zien dat Nederland onder de USA staat op de lijn, wat dus in dit geval betekent dat Nederland meer politieke vrijhijd zou kennen als de USA.

  Als dat niet is wat jij bedoelt, dan had je ter verduidelijking punten moeten zetten waar volgens jou Nederland en de USA precies staan in de grafiek. Nu is dat dus onduidelijk.

 9. 17

  Nogmaals de X-as geeft de politieke vrijheid aan.

  Punten zouden het figuur onnodig druk hebben gemaakt, want je moet sowieso de naampjes erbij zetten. Ik blijf erbij dat deze ‘wolk van woorden’ die om de lijn heen staan de juiste indruk geven. Als Nederland, terwijl ze meer naar rechts staat (!!!) toch nog de indruk van meer vrijheden suggereert rust ik mijn kaas.

 10. 19

  Aha, daar was het je dus allemaal om te doen ;-)

  Politieke vrijheid in de VS is inderdaad (in principe) groter dan in Nederland. Alhoewel met de zelf-opgelegde censuur van de afgelopen 4 jaar er wel een hoop is verslechterd. Iedere scheet kan uitgelegd worden als anti-patriotic en degenen die dat overkomt zijn de sigaar.

 11. 20

  Dat is zeker zo, en dat is een groot gevaar voor het land met de grootste vrijheid ter wereld.

  Helaas hebben we in NL mede dankzij Bouyari met hetzelfde te maken. Ik hoorde net dat het budget van de AIVD van 90 miljoen euro naar 190 miljoen euro verhoogd wordt. Stel je maar eens voor wat ze daar mee gaan doen.

 12. 22

  en meetsjetten, als je zo’n heel apparaat optuigt, dan moet je ook wat vinden natuurlijk, dat wordt ondercover Breezahren…..

  Abu-ibn-Moeftie: LoL @ Mohammed C :-)) L4t3n we vAnAv0nd ff staatsG3vaarlyke activt3iten ontpl001en. InSh4ll4H!