ELDERS - Het Verenigd Koninkrijk is in de ban van een mogelijke uittreding uit de EU. Een Brexit brengt ook de onafhankelijkheid van Schotland weer op de agenda.
Volgens een recent opinieonderzoek zijn de meeste Schotten voor onafhankelijkheid als in het komende referendum wordt gekozen voor het beëindigen van het lidmaatschap van de Europese Unie. Anders dan in de rest van het Verenigd Koninkrijk is Schotland overwegend pro-EU. Als een meerderheid van de kiezers in Engeland, Wales en Noord-Ierland dus voor een Brexit stemt zal er naar verwachting in Schotland een beweging op gang komen voor een nieuw referendum over de onafhankelijkheid van het land. En dan zal er wel een meerderheid zijn van 54% voor onafhankelijkheid, zo laat het onderzoek zien. In 2014 stemde nog 55,3% tegen onafhankelijkheid. De vertegenwoordiger van de Schotse Nationale Partij (SNP) is verheugd over de resultaten van het onderzoek die blijvende steun voor zijn partij laten zien.
Maar misschien hoeft er niet eens een tweede onafhankelijkheidsreferendum te komen na een Brexit, zegt EU expert Professor Sionaidh Douglas-Scott. Er is namelijk een precedent: Groenland. In 1985 heeft Groenland, als deel van het Deense Koninkrijk zich losgemaakt van de Europese Unie omdat het ontevreden was over de visserijquota.
Douglas-Scott:
the Greenland example sets a precedent in establishing that a member state may decide which part of its territory comes within the scope of EU law.
Er is misschien niet eens een verdragswijziging voor nodig. EU-wetgeving is nogal plooibaar. Er zijn ook aparte regelingen voor Cyprus, de Kanaaleilanden en het eiland Man.
Volgens Europa Nu maakt de EU onderscheid tussen Landen en Gebieden Overzee (LGO) die geen deel uitmaken van de EU, maar er wel mee verbonden zijn, en Ultraperifere regio’s (UPR), eilanden en landen ver verwijderd van Europa die wel volledig onder de EU vallen. In de laatste categorie vallen een aantal Franse, Spaanse en Portugese (ei)landen zoals Frans Guyana, de Canarische eilanden, de Azoren en Madeira. Groenland, de Falklandeilanden en de Nederlandse Antillen vallen in de eerste categorie.
Groenland heeft nog steeds toegang tot de Europese markt voor visserijproducten. Een groot deel van de visvangst wordt naar de EU geëxporteerd. Groenland en de EU hebben in het kader van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid een partnerschapsovereenkomst inzake visserij (PIV) afgesloten. Daarnaast is er de partnerschapsovereenkomst EU-Groenland 2007-2013 en het LGO-besluit, waarin de handelsbetrekkingen tussen de EU en de LGO´s zijn geregeld.
De vergelijking tussen Groenland en Schotland lijkt nogal vergezocht. In het geval van de voormalige kolonie Groenland heeft een deel van een lidstaat een aparte status gekregen, los van de lidstaat Denemarken. Maar hoe moeten we dat in het geval van Schotland zien als Engeland, Wales en Noord-Ierland willen uittreden? Het is moeilijk voorstelbaar. De LGO’s en UPR’s zijn in meerderheid ontwikkelingslanden, geografisch ver verwijderd van Europa en niet vergelijkbaar met delen van het Verenigd Koninkrijk. Maar, zoals gezegd: de EU-wetgeving is plooibaar. Of alle 27 lidstaten dit na een Brexit ook zullen zijn is natuurlijk wel de vraag.
En daaraan vooraf gaat nog de vraag of het ooit tot een Brexit zal komen. Voor Labour’s oud-premier Tony Blair is de kans dat Schotland voor de onafhankelijkheid kiest als de rest van het Verenigd Koninkrijk tegen het EU-lidmaatschap stemt een belangrijk argument om de Britten op te roepen het zo ver niet te laten komen. Wordt vervolgd.
Reacties (24)
Schotland is het Groningen van het VK.
Het hele koninkrijk profiteert van gas en olie uit het noorden, terwijl het noorden zelf nog geen nagel heeft om de kont te krabben.
De populariteit van de SNP verschilt ook nogal. In de Highlands zijn zij ongekend populair, het is vooral in de grote steden in het zuiden van Schotland waar meer GB-gezinden zitten. Veelal Engelsen. De meerderheid die tegen onafhankelijkheid stemde bestaat dus voor een niet onaanzienlijk deel uit Engelsen die bang zijn Schotland te verliezen, niet zozeer uit Schotten die bang zijn Engeland te verliezen.
(offtopic: zitten er eigenlijk meer Schotland fans hier op sargasso?)
@6822 Sorry hoor, maar volgens mij ratel je nu gewoon een hoop vooroordelen af zonder enige onderbouwing. Bij de laatste General Election heeft de SNP in bijna alle delen van Schotland een klinkende zege gehaald. Alleenn in een rurale deel ervan, Dumfriesshire, Clydesdale and Tweeddale (bij de Engelse grens, dat wel), hebben de conservatieven hun zetels kunnen behouden.
Schotland lijkt mij toch wat anders dan Groenland.
Het ligt dichterbij en heeft een grotere bevolking.
Mocht de Brexit ooit een feit zijn, dan kan Schotland direct voor onafhankelijkheid kiezen. En daarna zal een EU lidmaatschap ook geen probleem zijn.
Maar er dient wel een ordelijke gang van zaken gehandhaafd te worden, al is het maar voor precedentwerking. Catalonie streeft ook naar onafhankelijkheid. Maar dat mag natuurlijk niet beloond worden met een EU lidmaatschap. Het moet voor onafhankelijksbewegingen duidelijk zijn dat onafhankelijkheid in principe een plaats buiten de EU oplevert.
@2: Klopt wat je zegt. Maar dat gaat over alleen de laatste verkiezingen. Als je de ontwikkeling van de SNP over langere tijd beschouwt, zie je dat die populariteit in de Highlands eerder toenam dan in het zuiden. Hoewel bijvoorbeeld Glasgow nu ook een “SNP stad” is, is dat later op gang gekomen dan in het noorden.
https://en.wikipedia.org/wiki/Elections_in_Scotland
Ten zuiden van Edinburgh is nog altijd geen SNP meerderheid.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bc/United_Kingdom_general_election%2C_2015_%28Scotland%29.svg
Houd er trouwens ook rekening mee naar welke verkiezing je kijkt: die voor het Schotse parlement of die voor het VK. Mensen stemmen dan anders.
Daarbij de kanttekening dat niet iedere SNP stemmer ook een onafhankelijkheidsstemmer was, ook al is dat één van de speerpunten van de SNP.
Verder weet ik niet wat je vooroordelen noemt. De “Borders” is zoals veel grensgebieden het gebied bij uitstek waar de crossover het grootst is. Veel meer Engelsen daar dan in pak ‘m beet Ullapool.
Zonder onderbouwing was mijn ratelen overigens niet. Dat het een gekleurde onderbouwing is wil ik toegeven. Ik ga vaak naar Schotland. En spreek daar dan, het zal je verbazen, Schotten. En de kans is groot dat dat SNP stemmers zijn. Uit het noorden. Zuidelijker dan Applecross ga ik eigenlijk niet (tenzij naar Skye).
Teleurgestelde stemmers zijn dat. Teleurgesteld in het niet behalen van de meerderheid voor de onafhankelijkheid. En, ik gaf al toe; mijn onderbouwing is gekleurd, zij schuiven dat verlies af op ruwweg mijn bewering in #1.
@4
Maar dat zou ik eerder toedichten aan de historische steun voor Labour in het noorden van GB dan als teken van verbondenheid met Engeland.
Dat kaartje waar geen geel staat is dan ook een rurale gebied en niet de grote steden zoals jij beweert. Bij de Schotse verkiezingen zie je inderdaad een wat diverser beeld, maar dat is dan ook meer een stem voor de lokale afdelingen van de landelijke partijen. In de General Elections zie je veel scherper dat Schotland kiest voor Schotse belangen.
Ik vind het nogal een verschil of je het over de vermenging van groepen hebt die al in de Borders leven Zoals Northumberland en Cumberland dan echte import uit het zuiden. De grens tussen Schotland en Engeland is een stuk minder scherp dan wat we hier in Europa gewend zijn.
Juist in Skye waren er stemmen om binnen de unie te blijven als Schotland zou kiezen voor onafhankelijkheid.
@0: De vraag is nogal academisch. Een belangrijke reden voor de uitslag van het referendum was namelijk het dreigement van Engelse, maar ook Spaanse nationalisten (met Catalonië in het achterhoofd) dat een onafhankelijk Schotland uit de EU zou worden gestoten (waar het als deel van het VK deel van de EU zou blijven uitmaken). Als het VK uit de EU stapt is dat argument verdwenen en zal hoe dan ook een meerderheid van de Schotten voor onafhankelijkheid zijn, nog los van de vraag of ze daarmee ook nog hun EU-lidmaatschap kunnen redden (en ik wed dat in dat geval de EU een stuk Schotlandvriendelijker zal zijn dan tijdens het referendum, toen Barosso zich schaamteloos voor het Engelse karretje liet spannen).
@5: Juist in Skye waren er stemmen om binnen de unie te blijven als Schotland zou kiezen voor onafhankelijkheid.
Ik denk dat je Skye verwart met de Shetlands.
@3: “Maar er dient wel een ordelijke gang van zaken gehandhaafd te worden, al is het maar voor precedentwerking. Catalonie streeft ook naar onafhankelijkheid. Maar dat mag natuurlijk niet beloond worden met een EU lidmaatschap. Het moet voor onafhankelijksbewegingen duidelijk zijn dat onafhankelijkheid in principe een plaats buiten de EU oplevert.”
Wat een rare redenering is dat. Stiekem zeg je eigenlijk, onafhankelijkheid moet bestraft worden met een exclusie uit de EU. Zowel Schotland als Catalonië voldoen blijkbaar aan alle voorwaarden van EU-lidmaatschap (want ze maken er nu deel van uit), dus waarom zou dat bij een herwinning van de onafhankelijkheid (beide landen werden op dubieuze wijze ingelijfd bij respectievelijk Groot Brittannië en Spanje) ineens anders zijn?
Ik denk dat je daar gelijk in hebt.
@5:
Wellicht, maar Labour is dan ook niet voor een onafhankelijk Schotland. Misschien dat stemmers daarin de partijlijn volgen of lang gevolgd hebben.
Ik vind het kaartje te onduidelijk om duidelijk te kunnen zeggen of het Edinburghs suburbia is, of ruraal gebied. Over de grote steden had ik mezelf al gecorrigeerd na jouw terechte #2. Ik bedoelde die ontwikkeling door de tijd heen. Dan zie je nogmaals beter dat de steden lang rood zijn geweest, niet geel. Langer dan veel ruraal gebied in met name het noorden.
Die grens is redelijk scherp hoor, staat een heel mooi muurtje. (Voor de puristen: jajaja, ik lieg:”It is a common misconception that Hadrian’s Wall marks the boundary between England and Scotland”). Maar waar ik voornamelijk op doelde waren de Yaes en Naes vwb de onafhankelijkheid. De sentimenten daaromtrent zijn wellicht wel deels geïmporteerd (nogmaals: bron=subjectief (Highlanders)).
Dat komt door de verandering van Labour. De SNP is de nieuwe hoeder geworden van de Sociaal-Democratie. Ik durf te wedden dat als er een alternatief was geheel het noorden van GB van kleur zou veranderen zoals nu ook in Schotland.
Zelfs in de tijd van Hadrianus was die grens allemaal niet zo scherp. Dat een stel gekke romeinen daar wat stenen neerzetten belette de inwoners heus niet om aan beide zijden hun dagelijkse gang te gaan.
@10: Dat muurtje loopt ook nog eens niet aan de grens (het ligt helemaal in Engeland). Daar staat tegenover dat je in #5 de scherpte van grenzen in de rest van Europa nogal overschat.
@10: Om af te sluiten, anders wordt het zo’n pingpong:
De reden dat ik sympathie voor de SNP heb is dat ze juist nog wat radicaler zijn dan wat in Nederland/vasteland Europa voor sociaal democratisch doorgaat. De land reforms bijvoorbeeld streken echt heel hard tegen heel veel haren van heel veel grootgrondbezitters in. Daaraan zou een PVDA zich niet willen en durven branden, los van het feit dat grondbezit hier wat anders in elkaar zit dan daar.
@3: Waarom dat? Is dat jouw mening? Of die van Spanje?
Als Catolonië als lidstaat binnen de EU wil, dan is dat toch een mooie geweldloze oplossing voor een langlopend probleem. Grenzen zijn niet nodig, ook geen aparte munteenheid en het is een stuk goedkoper voor iedereen.
Waarom zo moeilijk doen als het zelfs een oplossing kan zijn voor een langlopend conflict.
@13
Het is mijn mening. We komen uit een geschiedenis vandaan met geleidelijk vereniging. De weg terug via seperatie zie ik niet zitten. Wat we in ogenschouw moeten nemen is dat het voor rijke landsdelen wel erg aantrekkelijk wordt om zich af te scheiden.
Als je goed kijkt naar landen dan bestaan ze vrijwel altijd uit welvarende, economische trekpaarden en gedeeltes in de periferie.
(en alle variaties er tussen in natuurlijk)
Catalonie is zo’ n trekpaard in Spanje. Beieren in Duitsland. Noord Italie in Italie. Enz enz.
Ook in Nederland kennen we welvarende landsdelen en periferie.
Wat dat verschijnsel eigenlijk is, is dat de rijken solidair zijn met de armen. Dat verschijnsel moeten we niet ontmoedigen dmv seperatie.
Bij een Brexid worden de Schotten rijk en ze zetten een spaarpot op voor de gasopbrengsten uit schaliegas die vergelijkbaar is met die van Noorwegen . Ze hebben daar geen VVD minister genaamd ‘ Kamp’ .
De schotten zijn gelovig en ze hebben net als de UK het beste met de Europese Unie voor ,maar zelfs de Paus roept nu op dat het Eind der Tijden nu is aangebroken .
Hopelijk gaat NL ook exit
@15: Rijk maar ziek. ’t Is maar wat je wil.
@18: Beter rijk maar ziek als Arm en ziek zoals Europa na een brexid
Naarmate de kans groter wordt dat de Brexid bewaarheid wordt krijgt Trump meer stemmen .
Ik hoop dat Brussel een overeenstemming vind met de UK en dat we Hillary Clinton krijgen als Amerikaans president ,alsook een goede Europese samenwerking met de Common Wealth landen en 10000 jaar wereldvrede . De kans is echter groter dat een Brexid niet te voorkomen is en de volgende zet van Brussel een nog diepere destructieve bezuinigingsronde gaat veroorzaken voor meer macht en zakkenvullerij van lobbyisten uit het bedrijfsleven .
@20:
Brexidt.
@21: Ik denk dat de UK er eerst uitstapt ,daarna in 2017 of zo Ierland . Als de Britten in juni N- Euro stemmen dan is de kans daarmee ook een stuk groter dat Donald Trump president wordt en niet Hillary .Toen Nederland met 60 procent Nee stemde tegen een Europese grondwet en of superstaat in 2005 had de overheid moeten doen wat Cameron nu heeft gedaan . Maar ,inplaats van dat te doen zijn we massaal gepiepeld .
http://www.europa-nu.nl/id/vgvqpnqs5qbn/referendum_over_eu_grondwet_in_nederland
De woorden ” dat we moeten stevenen naar een immer closer union ” zijn daarna in het verdrag van lissabon gezet .Cameron heeft nu bedongen dat zij daar niet aan mee hoeven te doen ,maar iedereen weet dat ze net als wij gewoon besodemietert worden .Ze zijn niet gek .. een brexid komt er aan .
Er staat nu ” a ever closer union” exept for Brittain ” in dat verdrag
@22: Breccid.
Het is erg grappig om te lezen dat andere mensen dan de Schotse bevolking het best weten wat goed is voor ons land.
Ik woon en werk nu een enige jaren in Nederland, ik mag de Nederlandse bevolking heel graag, humorvol en gezellig.
Maar lieve mensen, wij Schotten willen wel heel erg graag zelf over ons prachtige land kunnen beslissen.
En denk niet dat we zelf niet weten hoe dat werkt, we hebben alleen 1 probleem.
Er wonen teveel mensen die niet van oorsprong Schots zijn en tegen stemmen in een referendum.
Waarom?
Waarom verhuizen er zoveel Nederlanders naar Belgie en Duitsland.
Deze wonen ook allemaal “toevallig” in de grensstreek?
Wel, in Schotland dus ook!
Deze mensen hebben allemaal een financieel belang erbij dat Scotland blijft plakken aan England.
Mensen die onze history een beetje kennen weten dat dit in 1746 heeft geleid tot the Battle of Culloden.
Andere tijd, maar dezelfde belangen!
Praat op straat met jong en oud, ze willen heel graag onafhankelijkheid.
Kijk naar het laatste referendum.
Iemand een reportage gezien van de BBC die positief was over onafhankelijkheid.
Nee, iedereen kreeg een hersenspoeling dat het allemaal heel slecht zou uitpakken voor de Schotse bevolking en het land.
Onzin allemaal.
Wij kunnen zijn een van de zes rijkste landen ter wereld, goede exportartikelen met onder meer olie, whisky en cultuur.
En net zoals altijd is ons bij de laatste referendum weer van alles wijsgemaakt door de Engelsen en hebben zij zich weer niet aan hun beloftes gehouden.
Het Schotse volk ontwaakt zo langzamerhand een keer.
SAOR ALBA
Connor