Wat als Limburg niet bij Nederland zou horen?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

DATA - Wat is dat nou voor een vraag, hoor ik u stellen. Maar u mag mij niet demoniseren omdat ik een ongemakkelijk probleem aansnijdt. U kunt zich wel verschuilen achter uw politiek correcte Linkse of Rechtse Kerkpraatjes, maar de cijfers kun je niet negeren, als we de PVV moeten geloven. Het moet maar eens afgelopen zijn met pappen en nathouden. Genoeg is genoeg. De maat is vol.

Want de cijfers, mevrouw en mijnheer, liegen er niet om, blijkt uit berekeningen van Sargasso. Nee, zonder de Limburgse katholieken zou het Nederlandse politieke landschap er anders uitzien, minder extreem. En zonder die vlaaienvreters zouden ook nog eens rijker zijn. En ach en wee: een tsunami van Limburgisering dreigt de Randstad te verzwelgen.

De resultaten van ons onderzoek. Als Limburg niet bij Nederland hoorde, zou de huidige coalitie waarschijnlijk niet mogelijk zijn geweest. VVD, CDA en PVV zouden 73 zetels hebben. Maar met een grotere SGP (extra zetel, in totaal drie) en TON in de Kamer met 1 zetel, zou de huidige coalitie het wellicht kunnen redden. onder Limburg zouden acht zetels tussen partijen wisselen. Opvallend is dat de Piratenpartij vermoedelijk een zetel zou krijgen en ook D66 zou er eentje bijkrijgen.


En wat is dit voor verschil? Betalen de Limburgers soms geen belastingen? De inkomenscijfers over 2010. Sowieso werken ze natuurlijk al een week minder (twee dagen carnaval, drie dagen bijkomen).

Limburg herbergt 7,9 procent van het aantal Nederlandse langdurig werklozen (meer dan 4 jaar) en 6,6 van het aantal bewoners. Eind jaren negentig zag het er nog gunstig uit, Limburg leek booming, maar die tijd is voorbij. Zie de regionale economische groei (BBP mutaties in procenten).

Limburgers kosten ons geld, bijvoorbeeld als het gaat om gezondheidskosten (in procenten) en – op langere termijn – aan gebrekkige voortplanting (gemiddeld aantal kinderen per vrouw).

Gelukkig maakt ze dat niet. En dat ongeluk uiten ze niet netjes thuis, zoals wij, maar doen ze op straat door rond te hangen op de carnavalsvereniging, de kroeg of in de wijk, eveneens in procenten.

En de Limburgers komen onze kant op. Er is sprake van een tsunami van Limburgisering. Denk er maar eens bij na. Ze dringen ons hun bier op, hun politici (Maxime Verhagen, Geert Wilders, Maria van der Hoeven, Gerd Leers om er maar een paar te noemen), hun musici (Rieu), hun sporters (Jos Verstappen) en vrouwenmeppers (Dion Graus). Overal in de Randstad spelen jongeren al hun nieuwe Limburgse helden na, de New Kids Turbo. UPDATE: ja ja NKT is Brabants. Ook Randstedelingen vergissen zich wel eens, zeker als ze die rare dialecten moeten ontcijferen.

En ja, Limburgers overspoelen ook de Randstad. Neem het niet van mij aan, maar vertrouw de harde cijfers van het CBS.

Mensen, hier moet toch iets aan gebeuren? Limburg zit pas 180 jaar bij Nederland. Er is toch zoiets als een voorwaardelijk Nederlanderschap? Ligt die grens niet bij 200? Het wordt tijd voor een oprechte discussie, of nut en noodzaak van 12 provincies (de stroperigheid mensen, de bureaucratie), maar ook over identiteit, en wat het betekent om Hollander te zijn.

Reacties (67)

#1 Iris Preis

Hmm New kids is toch echt Brabants!

 • Volgende discussie
#2 su

New Kids zijn rasechte Brabanders, koekwous!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#2.1 Apparadsjik - Reactie op #2

Kans is natuurlijk groot dat het naar Brabant verhuisde Limburgers zijn…!

 • Volgende reactie op #2
#2.2 su - Reactie op #2.1

Minstens één schrijver is geboren in Maaskantje. En Limbo’s kunnen helegaar geen Brabants kwèken.

#2.3 Flip van Dyke - Reactie op #2

Noord-Brabant is toch een provincie van limburg?

 • Vorige reactie op #2
#2.4 Dehnus - Reactie op #2.3

Nee dat is de voorlinie van de Limburge Oorlog tegen die vieze Protestanten ;).

#3 weerbarst

moel halde of ik bloas de dieke op

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 HansR

tongue in cheek?
Gewoon de waarheid meneer Sonneberg.
Alles onder de rivieren bij België en België bij Frankrijk.
Alles met AAA wordt EU en minder wordt iets anders.
En blond wordt verboden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Bismarck

“Ze dringen ons hun bier op”

Nou nou, jullie komen het halen. Wel begrijpelijk, want buiten Limburg wordt rampzalig slecht gebrouwen. Overigens komen de New Kids toch echt uit Brabant. Moet ook wel, een Limburgse serie zou niet zo grappig zijn want die zou ondertiteling nodig hebben.

Verder vind ik de vraag niet zo gek hoor. Het is dat jullie ons echt persé moesten hebben dat jullie zelfs de Russen, Pruisen en de Engelsen erbij haalden om ons weer terug van België te dwingen (want vergeet niet, de Limburgers waren er zo’n beetje als eersten bij met de opstand destijds en waren op Maastricht, waar een dictator de blanke sabel zwaaide, na deel van België tussen 1830-1839).

Overigens zou je je gerust kunnen afvragen of er wel een PVV was geweest zonder Nederlands Limburg. Daar staat tegenover dat TON dan waarschijnlijk wel wat meer stemmen zou hebben gehad.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5.1 Martijn - Reactie op #5

Overigens komen de New Kids toch echt uit Brabant. Moet ook wel, een Limburgse serie zou niet zo grappig zijn want die zou ondertiteling nodig hebben.

New Kids heeft ook ondertiteling nodig, maar dat vertikken ze.

#6 geoff

Limburg, Brabant, hoor jij het verschil?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6.1 Glauke - Reactie op #6

zeker hoor ik verschil! Sterker nog, ik hoor verschil tussen noord-, midden-, en zuid-Limburgs!

Mijn vader, Limburger, kan aan het Limburgs dialect horen uit welke stad of welk dorp de spreker komt.

#6.2 Bismarck - Reactie op #6.1

Alleen daarover al kun je nog makkelijk een leuke column vol schrijven. Er bestaan ook wel grapjes over.

Welk dier uit Maastricht heeft vier poten en vijf klinkers? Een Peeheeerd.

Het begint met drie j’s en hangt boven Kerkrade? Een jans jros jewitter.

#6.3 Sjiek - Reactie op #6.2

Kerkraads mopje van 20 jaar geleden: wir wolle jeltsin.

#6.4 Olav - Reactie op #6.3

Ander mopje uit niet-politiekcorrecte tijden: Wat is het verschil tussen een Turk die net drie maanden in Nederland is en een Kerkradenaar? Die Turk spreekt tenminste een béétje Nederlands.

 • Volgende reactie op #6.3
#6.5 Sjiek - Reactie op #6.3

Een nog minder pc grapje over kerkrade:
Bevrijd: 1940
Bezet: 1945

 • Vorige reactie op #6.3
#7 Dimitri Tokmetzis

Brabant, Limburg: hoor jij het verschil?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7.1 Schuur - Reactie op #7

Als je het min of meer kunt verstaan, of in grote lijnen de context eruit kunt halen, dan is het waarschijnlijk een Brabo. Kun je er geen soep van koken, dan is het een Limbo. Dus ja, ik hoor het verschil.

#8 Anna B

Vergeet Jolande Sap niet, die komt ook uit Venlo. En met Roemer op 5 km van de Limburgse grens zouden we zowat een panLimburgse coalitie kunnen bouwen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Kyra

Gé Reinders en Rowwen Hèze!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Max

Jos Verstappen een sporter? Oh ja, die doet de laatste jaren iets met free fight of zo.
Leuke pica overigens. Het overdeuidelijke bewijs dat ze zelf ook dondersgoed weten waar ze een fatsoenlijk pilsje kunnen halen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10.1 kobus - Reactie op #10

Limbo´s zijn lui,Brabanders ook.

#10.2 Bismarck - Reactie op #10.1

Weet je, lui is een ander woord voor efficiënt.

#11 Sjiek

Een onafhankelijk Limburg zou het economisch goed doen. De wietteelt zou worden gelegaliseerd en het (witte) inkomen per hoofd zou opeens vreselijk hard stijgen.

Dat er veel geld vanuit het noorden naar Limburg komt is waar. Daar staat tegenover dat het grijze en zwarte circuit in Limburg enorm is. Dat geld uit het noorden is dus eigenlijk onnodig maar – uiteraard – hoor je ons Limburgers daarvoor geen dankjewel zeggen. Persoonlijk beschouw ik het als een compensatie voor de bagger tv die jullie noorderlingen maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Bismarck

@6&7: Duh, Brabanders spreken Hollands (allè, in het oosten met een bietje Limburgs accent misschien), Limburgers Limburgs. Zo moeilijk is dat toch niet?

Anders pak je gewoon een gemiddeld Brabants (voor Limburgers: Hollands) carnavalsliedje en een gemiddeld Limburgs carnavalsliedje erbij, als dan het levensgrote verschil nog niet duidelijk is, ligt het gewoon echt aan je gelimiteerde perceptie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12.1 su - Reactie op #12

Volgens mij praten Limburgers gewoon verbasterd Duits..

#12.2 Olav - Reactie op #12.1

Nederlands is ook verbasterd Duits.

#12.3 Hal Incandenza - Reactie op #12.2

Uhmm, klinkt leuk, maar is onzin.

#12.4 Olav - Reactie op #12.3

Dat bedoel ik. Het is onzin op dezelfde manier als “Limburgs is verbasterd Duits” óók onzin is.

#13 mb

haha, leuk, al die mensen die denken dat Brabant heel anders is dan Limburg.

Zelfde soort reactie als wanneer je twentenaren achterhoekers noemt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13.1 Bismarck - Reactie op #13

Van hieruit gezien zijn Holland en Brabant dan weer praktisch hetzelfde. Trouwens, Twente en de Achterhoek liggen toch ook alle twee in Holland?

#13.2 Wessel - Reactie op #13.1

Twente/Achterhoek> De wijzen komen uit het Oosten!

#13.3 Kok - Reactie op #13.2

Juist, en waar gingen die wijzen naartoe? Het westen!

#14 Spuyt12

Maar jongens, Limburgers zijn toch ook mensen? Ik heb zelfs vrienden die Limburgs zijn!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 McLovin

Was d’r in de tweede helft van de 19de eeuw niet een aparte constructie dat Limburg wel een provincie cq deel van Nederland was maar tegelijkertijd deel van de Duitse Bond? Zeg maar de flauwe grap dat Limburgers Belgen zijn die slecht Duits spreken (of andersom…) is niet geheel uit de lucht gegrepen. En om meteen maar te generaliseren op basis van enkele anekdotische persoonlijke ervaringen: Bij meer dan 2 Limburgers op een fysieke locatie klitten die altijd bij elkaar, en feitelijk functioneren ze niet boven de grote rivieren, op de lange termijn verkassen ze als het maar even kan weer naar hun vaderland. En misschien op een fanatieke Fries na zijn het in het algemeen de meest “provinalistische” (lees nationalistisch maar dan op provinciaal niveau) inwoners van ons land.
Oja en ik heb ook Limburgers onder mijn beste vrienden, voor ik beschuldigt wordt van anti-limburgisme. Voor je het weet heb je ruzie met het CIDL

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Blue

Haha, de PVV zou een moord doen voor zulk een analyse over het kostenplaatje van allochtonen.

En voor alle Hollanders hier, die zich een beetje schamen dat ze iets tegen Limburgers hebben, wij hebben volledig schaamteloos iets tegen jullie. Althans, dat is het gevoel dat ik altijd heb gehad toen ik opgroeide in Geleen.

En wat de taal betreft, dat is precies wat het is. Een taal. Een streektaal. Het verschil met Brabants? Brabanders zijn er van overtuigd dat ze ABN spreken als ze het hebben over ‘ons mam’ en ‘hun’ als onderwerp gebruiken. Limburgers weten dat ze een andere taal aan het spreken zijn. Ik spreek netjes ABN, mede omdat ik thuis ‘plat’ praatte en Nederlands voor mij dus ‘formele taal’ is. Het accent, dat is er nu eenmaal.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16.1 Olav - Reactie op #16

Hun als onderwerp is eerder Randstaddialect, niet echt Brabants.

Die voetbalmeneer die altijd zo slecht uit zijn woorden komt, de bekende nr. 14, die heeft er ook een handje van.

#17 cor mol

Als de VVD zijn zin krijgt moeten alle bijstandstrekkers binnenkort behoorlijk Nederlands praten. Dat moet met al die Limburgers toch een slok op een borrel gaan schelen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Daan

Nou ik zou zeggen voeg brabant en limburg bij belgie, daar is de politiek in ieder geval interesanter :) zijn jullie van hun af en zij van jullie.

of nog beter maak van de Benelux toch gewoon 1 land, kunnen we pas echt lachen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Frits

Ik stel voor Limburg te behouden, maar Amsterdam uit ons land te snijden, te verplaatsen naar het noordpoolgebied en daar roemloos te laten afzinken. Dat scheelt een hele hoop linkse, politiek-correcte, multiculti ellende en ook een enorm arrogante houding tov rest van Nederland. Amsterdam wil graag apart zijn en de eigen toekomst bepalen? Dat mag, hoe eerder hoe beter, maar dan wel ergens anders en op eigen kosten.

Van het gat dat overblijft in Noord-Holland, maken we weer een nieuwe polder met als hoofdstad: Wildersia. Een plaats voor mensen met gezond verstand en een gezonde dosis vaderlandsliefde.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Krekel

“Limburg zit pas 180 jaar bij Nederland.”

Limburg zit pas 146 jaar bij Nederland, koekwous!

Dat is overigens minder lang dan bijvoorbeeld Suriname (301 jaar, 1674-1975) of Indonesië (151 jaar, 1798-1949). En als je zegt: “Jaaa, maar die Surinamers en die Indonesiërs ‘hoorden’ bij Nederland tegen wil en dank!” dan is dat weliswaar correct, maar dat geldt óók voor de Limburgers, die aanvankelijk bij België en later zelfs nog eerder bij Duitsland wilden horen dan bij ons Glorieuze Vaderland.

Met je Camiel Eurlings!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 frank

Zonder Limburg zouden we sneller in België zijn. Die A73 is wel verrekte lang hoor!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Vandyke

Ik zie zo al vele aanknopingspunten voor meerdere Kamerdebatten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 L.Brusselman

Belgie en Nederland samenvoegen en Brussel de hoofdstad maken lijkt me prima,de gemiddelde viendelijkheid van de bevolking stijgt dan enorm.
Want zeg nou eerlijk echt gastvrij kunnen we dit land toch niet meer noemen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Eric

Het wordt pas ECHT interessant om te kijken wat er gebeurt als Limburg met Wallonie zelfstandig samengaat, en de rest van Nederland met Vlaanderen. Lost het dingen op? Gaat het uitlopen op wapengekletter?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24.1 L.Brusselman - Reactie op #24

Conflicten worden niet meer in de westerse wereld uitgevochten.De kosten-en batenanalyses zullen ongetwijfeld hebben uitgewezen dat de huidige manier,uitvechten in de derde wereld of desnoods de tweede,veel voordeliger is.

#25 Yevgeny Podorkin

Vergelijken met andere gebieden gaat in zekere zin niet op, maar b.v. de prov. Groningen? Is nu een-en-al bedrijvigheid (Groningen?, een vlak zompig stuk niemandsland). Of Rotterdam: in 1940 platgegooid slechts 20 jaar later de grootste haven ter wereld.

Hallo Us Limburg…wo bist dú?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Yevgeny Podorkin

En ik ga nou niet makkelijk generaliseren daar is Limburg een té mooi onverstaanbaar stukje Nederland voor. Maar ze zijn de sluiting van de laatste mijnen in 1974 eigenlijk nooit écht te boven gekomen (niet zo erg als in Wallonië maar toch..). Toch té zeer blijven hangen in de slachtofferrol té veel naar Den Haag i.c het westen gewezen té lang op de luie kompelreet blijven zitten té katholiek ook vooral hè.

Kortom, té bescheiden voor deze wereld…sja.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26.1 piere - Reactie op #26

de mijnen waren sowieso de enige reden dat Nederland Limburg wilde hebben. weinig rijkdom hebben ze daarvan gekregen.

#27 Yevgeny Podorkin

Ze hebben het ABP (Heerlen). Ach ach ach. Iemand wel eens over zijn a.s. pensioenafbraak gebeld? In dat taaltje, een schat een lieverd aan de lijn…je zou je pensioenrechten zó opgeven. Alsof je te biecht gaat bij een nonnetje het gaat je door merg en been.…

Nu begon ik me daar zowaar ineens een potje te janken, dat gebeurt me nou nooit…

Hu hu hu hu hu…huuuuuuuhuuuuuuuuUUUU

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Bismarck

Overigens terugkomend op wat als Limburg bij België had gehoord: Speculaties over hoe de taalgrens dan had gelopen? Ik vermoed iets noordelijker dan nu.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28.1 Henk van S tot - Reactie op #28

In verband met taal en dialecten is deze site misschien aardig om door te nemen:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_dialecten

Persoonlijk vind ik dialecten/streektalen wel leuk.
Voorbeeld:
Ik heb in mijn jeugd ooit eens enkele weken in Berg en Terblijt doorgebracht (iets boven Valkenburg) en kwam er later achter dat ik beter dan menig Duitser “plat Keuls” verstond.

Overigens denk ik dat de meeste mensen meer moeite zullen hebben om het Zeeuws-Vlaams te begrijpen/verstaan dan het Limburgs.

#28.2 Bismarck - Reactie op #28.1

Ik bedoelde eigenlijk meer de echte taalgrens. Het Nederlands, Limburgs en Duits zijn in zekere zin (ontwikkeld uit) dialecten van een zelfde taal. Veel sterker is het contrast tussen deze talen en het Frans/Waals. De “grens” (hoewel die feitelijk pas in de laatste eeuwen en zelfs decennia echt aan het ontstaan is, daarvoor bestonden er grote tweetalige gebieden) daartussen is wat men internationaal onder de taalgrens verstaat. Momenteel loopt deze net ten zuiden van Maastricht, maar stel Limburg had de geschiedenis van België gedeeld, dan had ze zomaar eens ten Noorden van Maastricht (dat immers in 1830 tweetalig en aan het verfransen was) kunnen liggen. Dat had nog heel interessante gevolgen kunnen hebben voor de taalpolitiek in België die zich in de vorige eeuw ontspon.

Zou de federalisering er wel geweest zijn en hoe had dat dan met Limburg gelopen, ervan uitgaan dat de hoofdstad Franstalig was, maar vrijwel de hele rest van de provincie niet (ik schat in dat een verschuiving van de taalgrens niet verder was gekomen dan Topngres en Faucemont)?

#28.3 L.Brusselman - Reactie op #28.2

Ik ben ineens een stuk minder rouwig om het verlies van Belgie.

 • Volgende reactie op #28.2
#28.4 ludus - Reactie op #28.2

Met mijn ABN kan ik amper 10 km over de grens in het oosten en in het zuiden niet meer terecht.
Mijn limburgs plat wordt echter goed begrepen tot aan Wenen.
Vanwaar die denigrerende attitude tegen het Limburgs plat?

 • Vorige reactie op #28.2
#29 INje

Ander leuk detail. In 1713 kreeg Nederland Venlo als beloning van de internationale grootmachten erbij voor onze rol tegen Louis XIV in de Spaanse successie oorlog. Hadden we dat niet geaccepteerd, dan was Geert een Duitser.

Voor de rest: wat een zielig randstad gecentraliseerd gedoe lees ik in de draadjes zeg. ABN is oorspronkelijk ook maar een dialect, maar helaas hebben de Hollanders een hiërarchie opgedrongen waardoor de rest zich heeft moeten aanpassen. Respecteer Limburg gewoon voor wat het is en wat ze stemmen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29.1 Martijn - Reactie op #29

ABN is oorspronkelijk ook maar een dialect, maar helaas hebben de Hollanders een hiërarchie opgedrongen waardoor de rest zich heeft moeten aanpassen.

Wie in Holland spreekt dan ABN? (Nee, ook de Haarlemmers niet.)

 • Volgende reactie op #29
#29.2 Vandyke - Reactie op #29

Nee hoor, Geert zou dan ook niet een Duitser zijn, maar, zoals de mores van rechts tegenwoordig luidt, een allochtoon, een buitenlander, afkomstig uit een moslimland.

 • Vorige reactie op #29
#30 Bullie

Ik snap die tag “tongue in cheek”niet

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 larie

Dan zou wellicht Bismarck hier niet zo nu en dan langskomen en dat laat een zekere leegte.

Afgelopen weekend reed ik er geheel boemelend dwars doorheen down-top..mammamia wat een mooie plek.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Bas

Haha. Volgens mij heeft niemand het gezien maar in de tekst is er de gedachte dat er 2 dagen carnaval gevierd word..
Het zijn er minimaal 4 en meestal 5. Dat bijkomen komt
daar dan nog bovenop.
Ik denk dat ze in het Noorden vooral jaloers zijn hierop. Ook daar
houden ze toch van een feesten neem ik aan.
Neem vrij en feest!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 Micowoco

Misschien toch maar dubbel paspoort er in houden dan?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 Taco Zip

Ach leuk een stukje over provincialisme. Gaap.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 Hakkie

Hee die Hollander is toch enkele typisch Hollandse kostenposten vergeten! Zoals wat het allemaal kost om die zompige zooi 24/7 droog te pompen. Ongediertebestrijding in die vieze grote steden (wijk-voor-wijk, huis-voor-huis verplicht ingespoten tegen de kakkerlakken). Betuwelijn? Die Amsterdamse metrotunnel? Deltawerken? Ik wil nog wel even doorgaan, hoor… Geloof me, van dat geld kunnen we die laatste paar werkloze mijnbouwers nog wel steun laten trekken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 Bismarck

Ik ben overigens de eerste om toe te geven dat de inlijving bij Nederland gunstig is geweest voor het Limburgs. In het Belgische deel van Limburg wordt er veel minder Limburgs gesproken en is er generlei overheidserkenning voor. Één en ander in het kader van de taalpolitiek natuurlijk, waardoor alle Vlaamse talen/dialecten in het verleden samen tot Vlaams werden benoemd om een vuist tegen het Frans te kunnen maken. In Wallonië moest het Limburgs nog veel meer lijden onder de taalpolitiek, daar werd actief verfransing aangemoedigd en werd het Limburgs afhankelijk van de zin van de lokale bestuurders ingedeeld in Nederlands of Duits, om vervolgens op zijn best als zodanig erkenning of faciliteiten te krijgen. Bij gevolg spreekt er in Dalheim, Aubel, Moresnet, Eupen en omgeving niemand meer Limburgs op een enkele 80+ er na.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 Pieter

Volgens welke redenatie zou de piratenpartij trouwens een zetel krijgen als Limburg niet bij Nederland zou horen? Het volgt in ieder geval niet uit de verkiezingsuitslag van 2010.
De piratenpartij haalde in 2010 in totaal 10471 stemmen, van de 9416001 geldige stemmen, dat is 0.11% van het totaal oftewel 16,6% van de kiesdrempel. Om in de kamer te komen, moet hun relatieve stemmenaantal dus verzesvoudigen. Hiervoor moet 5/6 deel van de stemmen geschrapt worden (in het gunstigste geval), zo veel mensen wonen er niet in Limburg.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 vandyke
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie