Wat als de euro instort?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Een gastbijdrage van Germen. De bijdrage is overgenomen van Visionair.nl.

Hoe bescherm je het beste jezelf en je naasten als geld van de ene op de andere dag niets meer waard is? Een visionaire verkenning.

In 2008 was het al bijna zo ver. Insiders zeiden achteraf dat het maar een paar uur had gescheeld of er was geen geld meer uit de pinautomaten gekomen. Sindsdien hebben we een zware economische depressie gehad die voorlopig enigszins voorbij lijkt te zijn. Het is de vraag of dat ook zo blijft. Er wordt nog steeds veel te veel geld bijgedrukt en het schulden maken – vooral in de Verenigde Staten, maar ook hier – gaat onverminderd door. Er is maar één goede oplossing om van die schulden af te komen: de centrale bank koopt ze op en drukt euro’s bij. De kans is dus niet ondenkbeeldig dat er heel veel euro’s in omloop gebracht gaan worden.

Stel dat Zuid-Europa uit de euro stapt, dan betekent dat dat de Zuid-Europese euro’s deze kant op komen. Er zal dan kunnen gebeuren wat er ook in Argentinië gebeurde toen de peso niets meer waard werd. Op basis van de Argentijnse ervaringen dit scenario. Het eerste verschijnsel waarmee we in dit geval te maken zullen krijgen is dus hyperinflatie. Hyperinflatie is vooral schadelijk voor je spaargeld en je pensioen. Op basis van dit verschijnsel de onderstaande tips.

Tip 1: doe iets nuttigs met je spaargeld en betaal schulden af

Een grote zak rijst betekent een maand eten voor uw gezin.

Als de Europese Centrale Bank namelijk oninbare schulden opkoopt en omruilt voor euro’s, de zogeheten nucleaire optie, betekent dit per saldo een zware inflatie. Naar schatting zijn er rond de duizend miljard euro aan probleemschulden, bijna tweeduizend euro per Europeaan. Als die schulden verdwijnen, betekent dat dus een behoorlijke inflatie. Dit is heel vervelend voor de bezitters van spaargeld. Dat wordt door de inflatie namelijk niets meer waard.
Tip 1 is dus: zorg dat je van je spaargeld of pensioenaanspraken afkomt. Ongeveer drie tot zes maandsalarissen spaargeld is voldoende. Hier goud van kopen, dat op een bank wordt opgeslagen in plaats van in je huis is niet al te slim. Het is verstandiger om je spaargeld te gebruiken voor vrekkeninvesteringen. Vrekkeninvesteringen zijn uitgaven die er voor zorgen dat je minder geld nodig hebt om te leven. Een voorbeeld: je huis goed isoleren, een moestuin aanleggen, fruitbomen in je tuin planten, zonnepanelen en/of een warmtepomp plaatsen. Investeringen die altijd een goed rendement opleveren. Meer tips hier. Ook je schulden afbetalen, vooral met een hoge rente, is een goed idee.

Tip 2: zet de rente van je hypotheek vast.
Bij de komende hyperinflatie wil je niet twintig procent rente per jaar of iets dergelijks moeten betalen. Het is dan het verstandigste, de rente voor een jaar of vijf of tien vast te zetten. Je zit daarna op rozen. Je huis is in euro’s veel meer waard geworden terwijl de hypotheekschuld gelijk gebleven is.

Tip 3: Open een bankrekening in een land met veel grondstoffen of goud en weinig schulden
Mijd de eurozone en de Verenigde Staten, waar de problemen met schulden nog veel groter zijn. Landen waar je op moet letten zijn Canada of Australië. Beide zijn dunbevolkt, etnisch homogeen, goed georganiseerd en bevatten veel grondstoffen, denk aan ijzererts, uranium en teerzandolie, waar de Australiërs en Canadezen op dit moment veel geld mee verdienen. Een bankrekening met Canadese of Australische dollars is dus waardevaster dan een euro- of dollarrekening. Zwitserland overweegt volgens sommige bronnen weer over te stappen op de goudstandaard. Dat zou ook Zwitserland een interessante keuze maken. Houd er echter rekening mee dat je weinig aan die bankrekening hebt als de internationale handel in elkaar stort.

Olie wordt steeds schaarser. Als er niet op tijd alternatieve energiebronnen worden gevonden, kan er een tijdelijke crash optreden. Op dit moment is het een race tegen de klok. Vooral zonne-energie wordt snel goedkoper, maar zal het op tijd zijn om het dalen van de olieproductie op te vangen? In het pessimistische scenario dat we hier bestuderen, komt zonne-energie te laat. Dit betekent in de praktijk dat de economie ophoudt te functioneren. Dit scenario is veel ernstiger en betekent dat je je druk moet maken. Niet alleen over je bezit, maar ook over je persoonlijke veiligheid.

Tip 4: Kies je woonplek met zorg.
Als de maatschappij rond je krakend tot stilstand komt, is het geen goed idee om met een grote kluit hongerige mensen op elkaar te zitten. Er zijn altijd mensen die dan de behoefte hebben agressief te worden en van anderen te stelen wat ze nodig hebben, vooral als dat ongestraft kan. In een provinciestad of een dorpje zit je beter. Er is daar meer sociale controle. Ook is er daar meer ruimte voor een moestuintje.

Tip 5: Sla voor een paar maanden eerste levensbehoeften in

Productieve legkippen leggen bijna elke dag een ei.

Gedroogde peulvruchten blijven jaren goed. Peulvruchten zijn ook gezond. Hier een paar kilo van inslaan, het liefst van zoveel mogelijk verschillende soorten, is dus toch al een verstandig idee. Ook kan je hier zeer gezonde en EHEC-vrije taugé van maken. Een grote zak (20 kg) rijst of meel is voldoende voor een maand of langer. Dit geldt ook voor andere gedroogde producten. Gebruik je fantasie. Blikken inslaan is ook verstandig. Kaas en gedroogd vlees, denk aan salamiworsten, rookworsten en dergelijke zijn ook absoluut een aanrader. Stel een evenwichtig voedingspakket samen. Diepvriesproducten zijn geen goed idee: als de stroom uitvalt, niet denkbeeldig in tijden van  economische ineenstorting, heb je een probleem. Zorg ook voor een EHBO-doos een een goede huisapotheek.

Tip 6: Zorg voor handelswaar
Als geld waardeloos wordt, is het verstandig andere waardevolle zaken die lang goed blijven achter de hand te hebben. Denk aan koffie of chocolade. Het grote aantal alcohol- en nicotineverslaafden zal sterke drank en tabakswaren altijd schaars en gewild maken.  Ook dagelijkse benodigdheden als zeep, scharen, zakmessen, een slijpsteen, laarzen, duct tape en dergelijke worden zeer gewild. Hiermee kan je je provisiekast weer vullen of andere dingen krijgen die je nodig hebt.

Tip 7: Fiets.
Zorg voor een goede en sterke fiets, die je ook zelf kunt repareren. Met een fiets kan je redelijk snel vooruit komen zonder dat er brandstof nodig is. Een absolute must als je grotere afstanden moet afleggen voor voedsel of andere zaken. Fietsen waren tijdens de Hongerwinter van levensbelang.

Tip 8: Leer jezelf een nuttig ambacht
Als de economie echt uiteen valt, zijn vaardigheden als zelf groente kunnen kweken, elektronica repareren of kleren maken letterlijk goud waard. Zorg dat je meerdere van dit soort vaardigheden leert. Vooral technische vaardigheden, zoals het repareren van apparaten, zullen gewild zijn.

Tip 9: Neem een moestuin en kippen.
De kans is ook groot dat de voedselvoorziening in elkaar stort. In ieder geval zal elke besparing meegenomen zijn. Doe dus wat aan tuinieren. Probeer je tuin van zoveel mogelijk eetbare planten te voorzien. Ook het houden van kippen is een goed idee. Kippen leggen bijna elke dag een ei en kunnen etensrestjes krijgen. Zorg ook voor voldoende zaaizaad. Heb je weinig ruimte, kweek dan wat verse groenten zoals tomaten of sla in potten. Of kiem peulvruchten.

Tip 10: Ga netwerken, vooral in je directe omgeving
Alleen red je het niet. Het grootste deel van ons bestaan zijn mensen afhankelijk geweest van de mensen in hun directe omgeving. Nu is dat anders, want de centrale overheid verzorgt dingen als inkomen en dergelijke. Als de economie werkelijk totaal in elkaar stort, is er geen overheid meer. Daar is dan geen geld meer voor. Je zult dan moeten samenwerken met de mensen in je geografische omgeving, zoals je buren. Ook reizen over langere afstanden wordt immers veel moeilijker als er geen benzine meer is en er nauwelijks meer treinen rijden. Aan je vrienden aan de andere kant van het land heb je dan niet zoveel.

De totale ineenstorting is de volgende fase. Dat betekent dat ook de infrastructuur niet meer werkt. Geen gas, water en elektriciteit meer dus. Ook met deze eventualiteit kan je rekening houden.

Tip 11: zorg voor een onafhankelijke elektriciteitsvoorziening, al is het maar weinig.

Met deze brikettenmaker maak je brandstofbriketten van oud papier.

Radio’s en tv’s, zo ook coole mobiele gadgets werken op elektriciteit. Batterijen raken snel leeg. Wordt de elektriciteit van het net gehaald, dan is alle elektronica niet meer te gebruiken. Probeer dus voor elektrische apparatuur mechanische alternatieven te vinden. Waar dat niet kan, in het geval van radio, telefoon, computer en televisie bijvoorbeeld, kan een accu in combinatie met een zonnepaneel of dieselgenerator uitkomst bieden. Zorg in het geval van een generator wel voor voldoende brandstof voor bijvoorbeeld een maand. Probeer uit of alle apparatuur werkt.

Tip 12: Zorg voor brandstof
Huizen worden in de winter onbewoonbaar zonder verwarming. Het nachtmerriescenario is dat hartje winter de gastoevoer wordt stilgelegd. Ook eten koken is lastig zonder gas of elektriciteit. Een allesbrander of open haard wordt dan zijn gewicht in goud waard. Ook een zonneboiler kan nuttige aanvullende diensten bewijzen. Een paar kubieke meter brandhout is een uitkomst tijdens een koude winter. Ook kan de kachel of open haard worden gebruikt voor een barbecue binnenshuis of om zelf brood te bakken. Maak van je oude papier brandstofbriketten. Zorg ook voor een ruime voorraad warme dekens. Eeuwen geleden, toen Slochteren nog een slaperig dorpje ergens in het verre noorden was, losten de mensen dit probleem zo op.

Tip 13. Oefen alvast.
Om tot het getal dertien te komen, deze afsluitende tip. Doe eens een dag, alleen of met je gezin of vrienden, alsof de elektriciteit niet meer werkt of het gas is uitgevallen. Organiseer een binnenhuisbarbecue rond de open haard. Oefen deze en andere belangrijke overlevingsvaardigheden. Hopelijk is het niet nodig en blijft het alleen een spannende oefening.

Reacties (49)

#1 JSK

Stel dat Zuid-Europa uit de euro stapt, dan betekent dat dat de Zuid-Europese euro’s deze kant op komen.

Nee hoor: we kunnen ze gewoon tegenhouden.

  • Volgende discussie
#2 Jo

Right, en 2012 vergaat de wereld, behalve een of ander gat in zuid Frankrijk. Oh nee, de wereld zou al vergaan zijn vorige maand!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Harm

Emigreer ook naar Brazilie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 MrOoijer

Wat een onzin. Sargasso onwaardig. Het hele artikel bestaat uit volstrekt ridicule standpunten en foute weergave van feiten. Ik ga ze niet allemaal noemen. In feite, waarom zou ik er maar één noemen?

Of is dit een grap?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Karl Kraut

Germen: “Er is maar één goede oplossing om van die schulden af te komen: de centrale bank koopt ze op en drukt euro’s bij.”

Het omgekeerde is gaande: schulden worden gecreëerd, doordàt de ECB Euro’s drukt, zodat staten die bij hun staatsschuld kunnen bijschrijven. Veel schuld is niet gebaseerd op geld dat verdiend is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Karl Kraut

Germen: “Stel dat Zuid-Europa uit de euro stapt, dan betekent dat dat de Zuid-Europese euro’s deze kant op komen. Er zal dan kunnen gebeuren wat er ook in Argentinië gebeurde toen de peso niets meer waard werd.”

Welke kant is de peso destijds dan euh opgegaan?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Taco Zip

Je site ‘visionair.nl’ noemen is dat ironisch of megalomaan?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Yevgeny Podorkin

Ik moet volgende week op voor een deelcertificaat schaapherder Nw.Zld

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Taco Zip

@8: Leuk! Scheren of fokken?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 hanedop

@8: heb jij ook die schriftelijke cursus gevolgd bij InHolland? Het schijnt dat als je twee zakken wol inlevert bij de directie, je het diploma zo mee krijgt. Een levend schaap mag ook. Succes met je examen, let op die vraag over hoefschimmel, da’s een instinker.

Maar serieus, wat heeft dit met Argentinie te maken? Ik ken vrij veel Argentijnen, en geen van allen hebben ze ambachten geleerd, moestuinen aangelegd of eigen energiebronnen ontwikkeld. En de economische groei is er nu hoog… misschien is af en toe een correctie minder erg dan mensen denken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 TDF

Landen waar je op moet letten zijn Canada of Australië. Beide zijn “…” etnisch homogeen
Deze germen luidt via sargasso het einde van de multiculturele droom in.

Rest my case.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Germen

@11 TDF
Ik maakte deze opmerking omdat een land waar één bepaalde etnische groep geconcentreerd is in een gebied waar een natuurlijke hulpbron zit, dit leidt tot een afscheidingsbeweging.
Dat is in veel derde-wereldlanden gebeurd. Die hebben op die manier meer ellende dan voordeel van natuurlijke hulpbronnen.
Deze gedachte is verder uitgewerkt in De vloek van natuurlijke hulpbronnen.

In Canada en Australië komen veel nationaliteiten voor, maar die zijn redelijk homogeen verspreid over het land. Etnische minderheden op zich zijn geen probleem, als ze maar aardig voor elkaar zijn en elkaar niet de schedels in willen meppen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 JSK

@11: Hou toch op. Multiculturalisme in Canada is geen droom maar het officiële standpunt van vrijwel alle politieke partijen.

http://en.wikipedia.org/wiki/Multiculturalism_in_Canada

@12: In Canada en Australië komen veel nationaliteiten voor, maar die zijn redelijk homogeen verspreid over het land.

Zeker nooit in Toronto geweest. Of Vancouver. Of Calgary. Etc.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Germen

@13
Inderdaad geconcentreerd in de steden. Het is niet zo dat een Canadese stad of een bepaalde provincie in meerderheid bewoond wordt door een etnische minderheid, m.u.v. Nunavut (wat nu een autonoom gebied is). De ene provincie waar de Franstalige minderheid is geconcentreerd, Quebec, kent idd een (nu slapende) onafhankelijkheidsbeweging.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Germen

@7
Visionair.nl probeert het visionaire, lange-termijn denken te stimuleren.
Korte-termijn denken heeft ook zijn voordelen. Op korte termijn, hahaha.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Karl Kraut

Met wat geweren en munitie kan je je alle opgesomde adiviezen besparen. Sluit je dus aan bij een lokale schietclub. Verder kan de markt snel corrigeren, zodra ze die làten corrigeren. Maar dat wordt steeds uitgesteld, omdat de gebakken lucht van de banken volgens de politici über alles gaat.
Maar als het scenario, wat je uit hierboven schetst, zou uitkomen, dan gaat toch minstens een derde van de bevolking dood.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Inkwith Barubador

Hey Germen, hoe is het met je kantoor in Kathmandu?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 NoName

Als je wil weten hoe het in Argentinie is gegaan tijdens/na de crash: http://www.survival-spot.com/survival-blog/argentina-collapse/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Karl Kraut

„Wer Visionen hat, sollte zum Arzt gehen.“

The vision thing. Het lange termijndenken leidt tot blindstaren op talloos veel mogelijke scenario’s, waarvan elk voor de korte termijn persoonlijk zeer nadelig is.

Pol Pot zal vast ook gedacht hebben: “Als ik iedereen op het land laat werken, dan is er altijd voldoende voedsel.”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Weerman

#16 noemt het enige zinnige punt. Je kan legaal 5 semi-automatische geweren + 10.000 stuks munitie in je huis opslaan.

Ikzelf heb een voorraad voor een dag of 6. Langer is nutteloos. Zonder een periodieke vrachtwagen van het AH Distributiecentrum ga ik dood. Ik heb er vrede mee.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Karl Kraut

#20 Maar voor een dag of 6? Dat is weinig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 weerbarst

goede punten,
als je op een iets zachtere crash gokt en je hebt veel cash om te beschermen kan je ook fysiek goud en zilver kopen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Raah

Hmmmmm, misschien de volgende keer voor alle duidelijkheid het satirische karakter van zo’n artikel erbij vermelden? Niet iedereen lijkt dat te snappen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 Treb

euh “Ook je schulden afbetalen, vooral met een hoge rente, is een goed idee.”

dat is helemaal geen goed idee. De Euro gaat uiteindelijk in waarde dalen (helemaal nu met deze crisis waar je op doelt), dus is het helemaal niet handig om nu je schult af te gaan lossen.
Stel, ik heb nu een schuld van 136k Euro, over 10 jaar is die schuld nog steeds 136k Euro maar is de Euro HEEL VEEL MINDER WAARD DAN NU. De schuld veranderd niet, maar de waarde van mijn schuld wel; die wordt minder als de euro daalt!
Wat onze gastredacteur aanbeveelt zou ik dus maar echt met een korreltje zout++ nemen…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 Treb

Ik had geen tijd meer om mijn eigen reactie te bewerken, maar dit is wat ik wilde toevoegen als quote van hem:

Tip 2: zet de rente van je hypotheek vast.
Bij de komende hyperinflatie wil je niet twintig procent rente per jaar of iets dergelijks moeten betalen. Het is dan het verstandigste, de rente voor een jaar of vijf of tien vast te zetten. Je zit daarna op rozen. Je huis is in euro’s veel meer waard geworden terwijl de hypotheekschuld gelijk gebleven is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 Treb

hahaha, hoe meer ik verder van zijn tips lees, hoe dichter ik bij 1 april kom :D

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 Treb

Tip 3: Open een bankrekening in een land met veel grondstoffen of goud en weinig schulden

Dit is een push om in bonds te investeren (australisch of canadees). Anyway, hij probeert je te investeren in overheidsaandelen die zometeen waardeloos worden omdat diezefde overheden de schulden van hun banken uit gaan kopen – zodat die bonds NIETS meer op gaan leveren.

Deze naties kunnen idd dan wel veel waarde in hun grond hebben zitten, dat zegt echter niets over hun solvability.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 private eye

Aantal fouten in het verhaaal, maar de schrijver denkt in ieder geval in black swan termen.

Daar heb je meer aan dan geloven in de blauwe ogen van de Jager en Trichet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30 Treb

En dan dit:

Vooral zonne-energie wordt snel goedkoper, maar zal het op tijd zijn om het dalen van de olieproductie op te vangen? In het pessimistische scenario dat we hier bestuderen, komt zonne-energie te laat. Dit betekent in de praktijk dat de economie ophoudt te functioneren. Dit scenario is veel ernstiger en betekent dat je je druk moet maken. Niet alleen over je bezit, maar ook over je persoonlijke veiligheid

Wie in-gods-naam gelooft daadwerkelijk dat “de economie ophoudt te functioneren”?

1 april already? ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#31 Treb

hahaha ok, ik geef het op. Ik ben tot en met punt 4 gekomen:

Tip 4: Kies je woonplek met zorg.
Als de maatschappij rond je krakend tot stilstand komt, is het geen goed idee om met een grote kluit hongerige mensen op elkaar te zitten. Er zijn altijd mensen die dan de behoefte hebben agressief te worden en van anderen te stelen wat ze nodig hebben, vooral als dat ongestraft kan. In een provinciestad of een dorpje zit je beter. Er is daar meer sociale controle. Ook is er daar meer ruimte voor een moestuintje.

Dit lijkt wel een 101 tot 1 april fascisme.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#32 Treb

private eye | 21 July 2011 | 00:34

Aantal fouten in het verhaaal, maar de schrijver denkt in ieder geval in black swan termen.

Daar heb je meer aan dan geloven in de blauwe ogen van de Jager en Trichet.

Je zeg hier niets anders dan dat je voorkeur hebt aan door wie je genaaid wilt worden :)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#33 Wobbe

Tip 4: Kies je woonplek met zorg.

Kent u dat verhaal van die Canadese familie die probeerde te ontkomen aan de dreigende Apocalyps? Het speelt zich af in het begin van de tachtiger jaren van de vorige eeuw. Met zorg hadden ze op de landkaart een plekje uitgezocht, ver weg van de volledig dolgedraaide wereld, waar de pleuris wel aan voorbij zou gaan. Dachten ze. Ze zegden hun baan op, verkochten hun huis en begonnen een nieuw leven op………..de Falklandeilanden.
Affijn, de rest van het verhaal is u bekend.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#34 Scrutinizer

Er staan nogal wat niet onderbouwde, feitelijke onjuistheden in dit artikel in de eerste alinea’s.
Insiders zeiden achteraf dat het maar een paar uur had gescheeld of er was geen geld meer uit de pinautomaten gekomen
Welke insiders? bron?

Er wordt nog steeds veel te veel geld bijgedrukt
Bron?

Die Zuid-Europese Euro die deze kant op zouden komen is ook gewoon onzin.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#35 dominique

Op de site van visionair : “Is er buiten dit heelal nog een ander heelal?” :)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#36 jb

Is het de bedoeling om een doorgedraaide onheilsprofeet een podium te bieden? Ik verwacht op sargasso verhalen die toch iets meer feitelijk onderbouwd zijn. Bezoek van visionair helpt niet bepaald, het wekt niet echt de indruk van ironie…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#37 Vast Goed

Ik mis de tip: Kennis is macht. Zonder electriciteit geen internet. Maak alvast een uitdraai van wikipedia en visionair.nl.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#38 pim

Mooi stukje . Na Griekenland komt Portugal en na Portugal komt Oost Europa .Na Oost Europa komt het grote China die in overproductie wegzakt . Bereid je maar voor op een Geld-lozende generatie die via de ruilhandel probeert te overleven .Ik heb net een fruitboompje in mijn tuin geplaatst en probeer nu ook nog wat groente te verbouwen .

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#39 FiFa

MOOI, het boekenvak komt weer terug.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#40 Germen

@34
Beste Scrutinizer,
Jammer dat je dit soort uitspraken niet onderbouwt en alleen maar ‘onzin’ roept.
Leuk dat je een mening hebt hoor, maar zonder argumenten stelt een mening niets voor.

Als de euro in Zuid-Europa verdwijnt (of de Noord-Europese landen uit de euro stappen wat op hetzelfde neerkomt), zullen de Zuid-Europeanen hun geld massaal bij Noord-Europese banken parkeren (waardoor dit Noord-Europese euro’s worden), want de Zuid-Europese euro zal vermoedelijk snel devalueren. Als het overzetten van euro’s gebeurt voor de splitsing, zitten we in Noord-Europa dus met een overmaat aan euro’s.

Een dergelijk effect kan ook optreden als energie heel duur wordt. We hebben een complexe diensteneconomie waarin geld heel vaak heen en weer gaat. Dit kunnen we ons permitteren omdat energie zo goedkoop is. Heel veel geld zit in niet-tastbare zaken. Als energie duurder wordt is er domweg geen koopkrachtige vraag meer naar consultancy, marketinganalyses en beleidsambtenaren. De niet-tastbare zaken verliezen enorm in waarde. Als gevolg zal de economie veel simpeler worden, dus kleiner. Als het aantal euro’s gelijk blijft, krijg je dus inflatie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#41 Germen

@36
Het is duidelijk dat je http://www.visionair.nl nooit bezocht hebt.Anders had je wel geweten dat de meerderheid van onze artikelen optimistisch van aard is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#42 JSK

@40: Scrutinizer heeft gelijk.

Als de euro in Zuid-Europa verdwijnt (of de Noord-Europese landen uit de euro stappen wat op hetzelfde neerkomt), zullen de Zuid-Europeanen hun geld massaal bij Noord-Europese banken parkeren (waardoor dit Noord-Europese euro’s worden),

Dat kan dus niet. Van het fysieke geld weten we precies uit welk land het komt. Van het virtuele geld (Zuid-Europees schuldpapier) kunnen we zeggen dat we het niet meer erkennen.

Als energie duurder wordt is er domweg geen koopkrachtige vraag meer naar consultancy, marketinganalyses en beleidsambtenaren.

Ah beta-nijd. Verklaart een hoop.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#43 Bismarck

@40: “Als het overzetten van euro’s gebeurt voor de splitsing, zitten we in Noord-Europa dus met een overmaat aan euro’s.”

En dat zorgt voor hyperinflatie? Probeer misschien even te bedenken hoeveel euro’s er in Noord- respectievelijk Zuid-Europa in omloop zijn. Daarnaast moet bijvoorbeeld de Griekse overheid elke euro die het kan pakken proberen vast te houden, omdat hun eigen valuta anders monopolygeld wordt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#44 Hans Verbeek

Goed verhaal, Germen.
Je hebt goed naar Dmitry Orlov geluisterd.
In dit post-peak-tijdperk kun je beter Collapse Reinvented lezen dan de beursberichten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#45 JSK

@44: Misschien kunnen jullie twee beroemd worden met een eigen blog?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#46 Germen

@42
Jammer dat je meteen al met je mening klaarstaat zonder na te denken. Het lijkt er op dat je aan meningitis lijdt.

De situatie:
– landen als e.g. Griekenland dreigen uit de euro te stappen.
– Rijke Grieken hevelen hun spaargeld massaal over naar eurorekeningen bij Noord-Europese banken.
– Er komt een monetaire splitsing tussen Noord- en Zuid-Europa (eg Griekenland, Italië, Spanje, Portugal en mogelijk Frankrijk).
– De euro’s die op Noord-Europese banken staan, blijven Noord-Europese euro’s. Echter: het gebied waar deze Noord-Europese euro’s in omloop zijn is in omvang bijna gehalveerd.
– De dekking voor deze Noord-Europese euro’s is dus ook gehalveerd, dus worden ze veel minder waard.

In feite paste Mao dezelfde tactiek toe om nationalistisch China tot de bedelstaf te brengen. Zodra een gebied werd veroverd, werd het geld ingezameld en door de communisten gebruikt om voedsel en goederen in nationalistisch China te kopen. In eigen land voerden ze een eigen valuta in. Hierdoor creëerden ze een enorme inflatie in nationalistisch China.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#47 Germen

@44
Dank je Hans. Inderdaad goede link.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#48 JSK

@46: Het lijkt er op dat je aan meningitis lijdt.

Zegt degene die een vermoeiend lange post schrijft over een ingewikkeld onderwerp zonder enige verwijzing of voetnoot. Voor de rest heeft de geldvoorraad an sich niet zoveel te maken met (hyper)inflatie. Het geld moet eerst uitgegeven worden. Het lijkt me zeer sterk dat Griekse, Portugese, etc kapitaalvluchtelingen hun spaargeld uitgeven in Duitsland of Nederland.

In feite paste Mao dezelfde tactiek toe om nationalistisch China tot de bedelstaf te brengen. Zodra een gebied werd veroverd, werd het geld ingezameld en door de communisten gebruikt om voedsel en goederen in nationalistisch China te kopen. In eigen land voerden ze een eigen valuta in. Hierdoor creëerden ze een enorme inflatie in nationalistisch China.

Met het verschil dat je nergens in een redeneringkje het hebt over het uitgaven. Uch!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie