1. 2

  Toch zou het wel enorm cool zijn als je ergens woonde waar alle klanten gewoon in één rij zouden gaan staan, ook als er meerdere kassa’s open zijn.

 2. 3

  In Australie gebeurt dat overal, Bismarck, #2. 1 rij, X kassas. Erg handig als een kassamedewerker pauze heeft en blijkbaar ook wetenschappelijk verantwoord, hoewel ik daar de ballen van geloof.

  Ik kon er echt niet aan wennen. Waar kassamedewerkers in Nederland direct door kunnen met de rotzooi van de volgende klant, is die in Australie nog niet eens begonnen zijn troep op de lopende band te leggen… de lengte van de rij groeit in Australia bovendien X keer zo hard als in Nederland en staat in no-time de halve winkel door.

 3. 4

  In de rij voor een dienst is het handig als je 1 rij hebt en daarna een waaier van loketten. Ik ga in de supermarkt in de rij staan bij het aantrekkelijkste kassameisje. Enorm cool!

 4. 5

  In de Belgische Colruyt heeft men een proefproject gehad, onlangs.
  Nu moetje als Nederlandes sowieso een zulk een Coltuyt binnenstappen, als je iemand bent die verder dan de Meir komt.
  Je komt met je karretje aan een kassa, waar de bediende, rechtstaand, een lege kar voor je klaar heeft staan. Hij/zij neemt dan elk item uit je kar, scant ze met een pistool, en legt het in de lege kar, tot ze volledig overgeladen zijn.
  Dan ga je naar een terminal samen, waar je kan betalen.

  Ik heb nog niet gezien wat het proefproject van de éne rij heeft opgeleverd, maar met het kar naar kar systeem lijkt het me haalbaarder dan met de lopende band.

 5. 9

  @4: Tip: Je kan beter in de rij er rechts naast aanschuiven. Daar zit een kassameisje dat harder werkt en je vriendelijker bejegent terwijl je toch uitzicht hebt op het knappe kassameisje. De rij van het knappe kassameisje is gewoonlijk de langste/traagste rij.

 6. 11

  En toch is de een-rij oplossing langzamer volgens mij omdat je als klant op een centrale plek moet wachten tot er een kassa vrijkomt. Je moet dus alle kassa’s in de gaten houden en daarna nog een eindje lopen.

 7. 13

  @11: De mensen achter je in de rij kunnen mee in de gaten houden (hebben ze zelf voordeel bij). In de meeste supermarkten waar ik kom liggen alle kassa’s trouwens binnen 5 seconden lopen van elkaar. Als je de rij in het midden laat uitkomen, komt het neer op nauwelijks meer dan 2 seconden. Bovendien kun je aanlopen zodra de voorgaande klant de rekening krijgt. Kun je ook nog de lopende band vullen.

 8. 14

  @13 2 seconden voor jou, 4 voor ouder met kind en 6 voor 80+ers.

  Hoe dan ook, dit systeem is eerlijker en de wachttijden zijn wat beter voorspelbaar, maar sneller is het zeker niet.