1. 1

  Ik hou wel van Monbiot. Hij heeft altijd zeer lucide verhalen over dit onderwerp. Toch mist hij hier denk ik een belangrijk punt. Bij het statement dat elk huis energie voor zichzelf kan genereren (wind/zon etc…) zul je ook moeten stellen wat voor apparaten zich in dat huis bevinden. Wat is het geaccepteerde verbruik, hoe warm moet het zijn, hoe goed is het geisoleerd etc… En dat gebeurt eigenlijk niet. Er wordt uitgegaan van het huidige verbruik:

  …they would produce 0.056 exajoules of heat, or 2.3% of our total demand(10); while AEA Technology suggests that domestic heat pumps could supply only 0.022 eJ of the UK’s current heat consumption, or under 1%(11). This doesn’t mean they are not worth installing, just that they can’t solve the problem by themselves.

  Anders omgaan met energie is niet alleen anders energie genereren maar ook anders energie verbruiken.

  Maar toegegeven: dan nog is het de vraag of Small useful kan zijn en ik heb daar ook mijn twijfels over.

 2. 2

  Ik hoor weleens dat we zonder comfortverlies best 30 procent minder energie kunnen gebruiken. Dan kom je al aardig in de richting, al nemen de mensen die hij aanhaalt dit niet mee in hun berekening..

 3. 3

  Jammer dat dit soort betogen nog te vaak worden uitgelegd alsof duurzame energie opwekking een farce is ipv uiteindelijk een noodzaak.

 4. 4

  @lmgikke: Dat kan je hem niet toerekenen. Hij probeert juist realisme in het debat te krijgen. Het is slimmer nu eerst stevig in te zetten op wat grootschalige initiatieven en pas later (na verdere ontwikkeling van de techniek) dit ook op kleine schaal in te zetten.
  Als je teveel inzet op het lokale zou je wel eens kostbare tijd kunnen verliezen.