VVD scherpt record aantal opgestapte bewindslieden aan

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

DATA - En toen stapte weer een bewindslid van de VVD op. Mark Harbers struikelde over het kopje “overig” in zijn lijstje met criminaliteitscijfers over asielzoekers. Veel minder ernstig dan de zaak rondom het uitzetten van minderjarigen overigens, maar he, dit is politiek.
Dat brengt de VVD wel op 14 bewindslieden die gedwongen zijn opgestapt sinds 1982. Twee keer zoveel als de runner-up PvdA.

Maar goed, de VVD is al een hele tijd een echte regeringspartij. Dus hoe verhouden deze cijfers zich tot hun aandeel in het nemen van verantwoordelijkheid?

Om dit te bepalen hebben we ook de cijfers over hoe lang iedere partij in een regering zat (geteld per kwartaal) en met hoeveel ministers en/of staatsecretarissen. Daarmee hebben we de cijfers in context geplaatst:

Duidelijk, ook in relatieve zin verliest de VVD bijna twee keer zo snel iemand per bewindslidjaar (0,049) als PvdA (0,028) en D66 (0,027). Uitzondering hierop is natuurlijk de LPF (0,522). Maar goed, die partij kunnen we gerust als een bijzondere uitzondering in de parlementaire historie beschouwen.

Hier nog een andere weergave van de gegevens, gewoon omdat het kan.

Reacties (11)

#1 Henk van S tot S

Met wat mazzel haalt de volgende staatssecretaris nu eindelijk eens goed de bezem door dat blunderende ministerie.

 • Volgende discussie
#2 Cheradenine Zakalwe

“Veel minder ernstig dan de zaak rondom het uitzetten van minderjarigen overigens, maar he, dit is politiek.”

Ook met verbazing zitten kijken. Een paar verkeerde cijfers over wat asielzoekers, poe poe wat erg. Hoe verhoudt zich dat in godsnaam tot een jeugdzorg die helemaal in elkaar flikkert van het geldtekort en afschuiven van de rijksoverheid?

Neen, ik zet mijn aluhoedje op, en ga ervan uit dat dit een vooropgezet 1-2 tje is om het *weer* eens over immigratie, buitenlanders en ander eng volk te hebben, met de EU-verkiezingen in aantocht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 kneistonie

Voor hetzelfde geld concludeer je dat veel te weinig bewindslieden van andere partijen verantwoording hebben genomen of hebben moeten nemen. Toch ?

Laten we dit geturf aan scholieren over denk ik dan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Frank789

@0: Ik vond een grafiek die het nog veel duidelijker maakt:
https://hooiberg.speld.nl/speld.nl/wp-content/uploads/opstap-politiek-670×386.jpg

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Rigo Reus
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Henk van S tot S

@2:
Dat is nu eenmaal de hedendaagse politiek.
;-)

Maar buiten het feit dat het ministerie blundert is er nog iets opvallends aan deze zaak:

Is het toeval, dat de Telegraaf dit onverwachte steuntje voor de peroxide-ariër Wilders en Meneer de Uil van de ultra-rechtse fabeltjeskrant, vlak voor de verkiezingen publiceert???

@4:
:-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Jos van Dijk

@4: Schitterend!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 JANC

@3: Alles benoemen. Behalve als het gaat om de VVD. Vat ik het zo goed samen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Le Redoutable

Als je alle linkse politici zou ontslaan die problemen met immigratie verbergen of bagatelliseren zou het lijstje nog veel langer zijn. Belangrijker nog dan dit verzwijgen is dat dat uit de cijfers blijkt dat asielzoekers 2x zo hoog in de criminaliteitscijfers staan als de rest van Nederland. En dit van mensen waarvan je juist verwacht dat ze hun uiterste best doen om dankbaar te zijn en bezig zich te tonen als waardige en acceptabele burger in hun nieuwe land.

Uit het feit dat de politiek correcten nu met het vingertje naar Habers staan te wijzen voor wat zijzelf veelvuldig doen i.p.v. de cijfers zelf ter sprake te brengen, is de motivatie wel duidelijk zo vlak voor de verkiezingen. Hoge bomen vangen nu eenmaal de meeste wind.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Frank789

@9: [ dat asielzoekers 2x zo hoog in de criminaliteitscijfers staan als de rest van Nederland. ]
Dat is een valse vergelijking die rechts graag in stand houdt.
Asielzoekers zijn voornamelijk man en jong. Om hun werkelijke criminaliteitsgehalte te bepalen moet je dat met Nederlanders vergelijken die man en jong zijn, niet met baby’s en bejaarde vrouwen.
Dan moet je ook nog kijken of ze uit een veilig land komen of uit een crisisland.

Nederlanders in het buitenland zijn ook veel crimineler vergeleken met de “rest van de inwoners”. Oh, wacht, laten we een onderscheid maken tussen Nederlanders die permanent in het buitenland wonen, die bejaard en met vakantie zijn, die puber en met vakantie zijn, en die voetbalhooligan zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Bismarck

@9: “Als je alle linkse politici zou ontslaan die problemen met immigratie verbergen of bagatelliseren zou het lijstje nog veel langer zijn.”
Komt u maar met namen en rugnummers van linkse ministers/staatssecretarissen dan, die ontslagen hadden moeten worden op grond van gelijke criteria als waarbij dat met VVD-ers is gebeurd.

“Belangrijker nog dan dit verzwijgen is dat dat uit de cijfers blijkt dat asielzoekers 2x zo hoog in de criminaliteitscijfers staan als de rest van Nederland.”
Dat ze twee keer zo vaak verdacht worden bedoel je. Op zich niet vreemd, er wordt immers altijd eerst met het vingertje naar het AZC gewezen als er iets is gebeurd.

 • Vorige discussie