1. 10

  ‘Kuifje in Afrika’ (1929) ja,..negertjes met dikke lippen, oorbellen en botje door neus…..allemaal gelezen
  Tegelijkertijd zag ik op de Kruiskade begin jaren zeventig de allereerste Surinamers lopen op plateauzolen met een soort van ”swing” (kan nog steeds nadoen en met veel ”oe’ s” ondersteund),..een bos gouden kettingen en dito afro om U tegen te zeggen en echt allemáál een petje op,..nou ja ”petje”,..je kon er met gemak 5 kg aardappelen in vervoeren. En op tv Donald Jones!,.. dus ja: probeer dán maar es genuanceerd te zijn.

 2. 12

  Op zich wel ok zo’n meldpunt, voor geschiedenis boeken, denk aan het hoofdstukje amerikaanse buitenland politiek. Maar ik denk dat het omgekeerd gebruikt gaat worden.

  Zijn hier niet al comissies of meldpunten voor?

 3. 15

  Ik heb eigenlijk liever dat leerboeken vier of vijf jaar lang inhoudelijk niet veranderen. Die gedwongen kapitaalvernietiging van “te oude” boeken na een jaar, die doet daar iets aan. HP ? VVD ? SP !

 4. 17

  ja ik wil graag wat melden. In mijn boek over staatsinrichting staat: De VVD is de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie. Er wordt met geen woord gerept over het egoisme van de gemiddelde VVD’er en er staat ook nergens dat de VVD kansarmen en zwakken in de samenleving het liefste voor alles laat opdraaien.
  Zo goed meneer van de VVD?

 5. 18

  Pff… ‘De Socialistische Partij is een partij voor kanslozen, hypochonders of anderen die van hun levensvoorziening afhankelijk zijn van de overheid. Daarom staat de SP hoge belastingen voor, zodat wie niet wil werken het nù goed kan hebben. Dat toekomstige generaties hiervoor betalen, vindt de SP niet zo’n probleem.’

  Zo goed, jaapie? (errug passende naam overigens, simpel doch veelzeggend)

 6. 23

  Het schoolboek waar dat relaas over de SP in staat mag wel veranderd worden. Hogere belastingen en toch moeten de volgende generaties er voor betalen. Ik vind het knap.

 7. 24

  Ik kreeg vroeger Maatschappijleer van Pauline Zomer. Gemeenteraadslid voor Groenlinks. Dat stak ze niet onder stoelen of banken. Een flinke knauw voor mijn ontluikende sexualiteit was haar beeltenis bovendien.

 8. 27

  Ik snap dat men alleen een lijst wil van misleidende schoolboeken en niet van misleidende geschriften in het algemeen, want dan moeten al die verkiezingsprogramma´s er ook op.

  #rolt schuddebuikend van zijn stoel#

 9. 28

  Ik zat op een katholieke middelbare school (dat waren ook de enige die bestonden/bestaan in mijn omgeving), daar werd natuurlijk wel gelet op een goede selectie van historisch correcte boeken.

  De spaanse inquisitie bestond toch uit monniken die mensen in comfortabele stoelen zetten en kussens gaven?

 10. 30

  Het verschil hier is dat mijn opmerkingen over de VVD op waarheid berusten en die over de SP kant nog wal raken. Jarenlang VVD-beleid is daarvan het levende bewijs. Het is onze plicht de aankomende generatie te waarschuwen voor het egoistische gevaar dat in Wassenaar wonende parelkettingdragende egoistische vrije markt fetisjist heet.

 11. 32

  Ja Sikbock, ik begrijp dat je in je wiek geschoten bent. De waarheid is soms keihard. Maar het is echt de waarheid geweld aandoen om te gaan ontkennen dat de VVD een rechtse egoistenpartij is. Als je kinderen wat wilt leren zul je toch de waarheid moeten schrijven. Overigens is het kenmerkend dat uitgerekend de VVD gaat miepen over “linkse propaganda”. De VVD zou juist moeten staan voor haar egoisme ipv anderen de schuld te geven. “Ikke eerst, dan de rest”, “sterken boven de zwakkeren” , “zieken gezond noemen”, “geestesziekten geen ziekte noemen”, allemaal teksten die zo de schoolboeken inkunnen. Uiteraard voorzien van een foto van een blanke blonde dikke mevrouw met veel parels, want je hoeft niet lang te zoeken of een keer een VVD-ledenavondje bezocht te hebben om tot de conclusie te komen dat ook dat vooroordeel nog steeds klopt. Ook daar heeft de extreem-rechtse egoistenpartij het zelf naar gemaakt.