Foto: https://pixabay.com/nl/photos/vrouw-zwijgen-stilte-geen-spreken-2868727/ copyright ok. Gecheckt 15-02-2022

OPINIE - In België ontstond onlangs een rel over een lezing op de universiteit van Gent (UGent). Ene Jeff Hoeyberghs, plastisch chirurg, vrouwenhater en racist, hield een rant zonder weerga. Nou ja, zo heel bijzonder lijkt het tegenwoordig ook weer niet te zijn, maar gelukkig ontstond er toch #ophef.

“Studenten en vakbond eisen de uitsluiting van organisator KVHV (Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond). De Universiteit Gent bekijkt de zaak.”

Ik ga zijn uitspraken hier niet herhalen, je kunt ze zelf in de aangehaalde artikelen lezen.

Maar het gaat echt heel erg ver wat de man zegt. Het lijkt erop dat KVHV hem expliciet had uitgenodigd omdat ze zich bewust waren van zijn ideeën, want over zijn vak ging de lezing immers niet. Eerder werd een uitnodiging van Dries Van Langenhove (Vlaams Belang) tegengehouden vanwege vrees voor een onveilige situatie. Deze studentenvereniging houdt er dus vrij extreme ideeën op na. Ze leken het ook allemaal ontzettend grappig te vinden wat er gezegd werd.

Op Joop.nl raakte ik in discussie over dit verhaal. En wederom verbaasde ik me over het aantal reaguurders dat het allemaal maar overtrokken vond, er werd toch niets geks gezegd. En och, de man heeft 2 vechtscheidingen achter de rug, en dat zal echt niet alleen aan hem hebben gelegen (alsof iemand dat suggereerde), dus dan heb je blijkbaar het recht om vrouwenhater (en racist?) te zijn.

Nu vind ik ‘t – los van de ernst van de zaak – op zich wel lollig om met dat soort types de vloer aan te vegen, en zou ik er verder geen aandacht aan hebben besteed. Tot ik dit artikel in De Volkskrant (VK) las.

In met name Zuid Amerikaanse landen is de vrouwenhaat nog een paar graadjes erger dan hier. Vrouwen worden aan de lopende band vermoord, verkracht en mishandeld. Een paar dappere vrouwen deden op 20 november een theaterproject in Chili, waar ze een lied en dans uitvoerden met een aanklacht tegen het geweld. Vijf dagen later, op de VN-dag tegen geweld tegen vrouwen, hadden ze duizenden vrouwen geïnspireerd om hetzelfde te doen in Santiago. Sindsdien verspreidt dit fenomeen zich over de wereld en zijn er al vele flash mobs geweest van groepen vrouwen, die geblinddoekt de leuze Un violador en tu camino (Een verkrachter op je pad) met bijbehorende choreografie midden op straat uitvoerden:

Citaat uit het lied: “‘Het patriarchaat is een rechter, die ons veroordeelt bij onze geboorte, en onze straf, is het geweld dat je niet ziet. Het was niet mijn schuld, noch van waar ik was, of wat ik droeg. De verkrachter dat ben jij.’ De choreografie eindigt met een priemende vinger richting de abstracte dader: politie, staat, rechterlijke macht, mannen.”

Yeah, girl power!

Ja nou. De Zuid Amerikaanse mannen steken er keihard de draak mee. Het artikel in de VK zegt dat ze er niets van hebben begrepen. I beg to differ. Ik denk dat ze het prima hebben begrepen, maar het interesseert ze gewoon geen reet. Ze lachen erom. Net zoals Vlaamse en Nederlandse alfamannetjes, vinden ze dat vrouwen gewoon hun benen moeten spreiden en niet moeten zeiken (of wel, voor de liefhebbers). Voor of nadat ze hun kostje gekookt heeft. Ze zullen zichzelf vast beschouwen als vrouwenliefhebbers. Maar het zijn vrouwenhaters.

En ze zijn bang.

Een indrukwekkende flash mob in Chili:

Reacties (21)

#1 Bismarck

“Het lijkt erop dat KVHV hem expliciet had uitgenodigd omdat ze zich bewust waren van zijn ideeën, want over zijn vak ging de lezing immers niet. Eerder werd een uitnodiging van Dries Van Langenhove (Vlaams Belang) tegengehouden vanwege vrees voor een onveilige situatie. Deze studentenvereniging houdt er dus vrij extreme ideeën op na.”
Dat is nogal een open deur. De KVHV is volledig overgenomen door de oerconservatieve extreme Vlaamse nationalisten en brengt organisaties als Schild & Vrienden voort. Ze zijn tegenwoordig zelfs de N-VA te rechts.

 • Volgende discussie
#2 AltJohan

vrouwenhaters zijn niet anders dan mannenhaters.

Mannen zijn net zo emotioneel als vrouwen.

Vechtscheidingen, aanrandingen kunnen er emotioneel enorm in hakken. Afwijzing kan er net zo inhakken als fysieke pijn. Dat is geen geldig excuus voor fysiek geweld, maar het is wel een verklaring.

Overigens is mijn principe dat alle afwijzingen van een vrouw een daad van liefde is (soms uit zelfliefde). Dat inzicht maakte het voor mij makkelijker om relaties aan te gaan.

Die man lijkt me niet een goed voorbeeld. Twee vechtscheidingen lijkt me geen pretje, maar ik denk dat hij therapie en coaching nodig heeft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Prediker

Jeff Hoeyberghs is een knetterrechtse komediant die zichzelf veuls te serieus neemt. Vervolgens gaan allerlei anderen dat ook doen (dat moeten ze niet doen).

Wat dat allemaal met machistische culturen in Zuid-Amerika van doen heeft, zie ik even niet. Daar is het kennelijk vrij gebruikelijk dat je geweld tegen een geliefde gebruikt als ze je afwijst. Of binnen een relatie.

Die normalisering zie ik hier zo snel nog niet gebeuren. De meeste mannen zullen besmuikt grinniken om wat Jeff allemaal roept, maar ‘m tegelijkertijd een onbeschofte brulaap vinden, vermoed ik zo, die in de jaren ’60 is blijven hangen qua attituden en opvattingen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Sylvia

Een tijdje terug ook eens lang op YT verbleven, zoekend en luisterend naar vrouwen die ‘Un violador en tu camino’ zongen/opvoerden. Indrukwekkend. Empowering.
Op een gegeven moment gaat het in je hoofd zitten, ook al ken je de letterlijke woorden niet. (Ja, natuurlijk wel de vertaling ernaast gezocht.)

En ja, je wordt het ook wel spuugzat, die financiële en maatschappelijke achterstelling, het seksisme, het gegrijp (#metoo), de mansplaining, de eeuwige beoordeling van uiterlijk i.p.v. inhoud, het overal behandelen van vrouwen als beweeglijke poppen die enkel op aarde zijn gezet om mannen een prettige tijd te bezorgen. Ik las laatst dat sommige jonge vrouwen zelfs chirurgisch hun mondhoeken in een andere stand laten zetten, omdat ze er anders onvriendelijk, ongelukkig, bitcherig, – niet ‘cute’- uitzien. (RBF, resting bitch face.)
Het is g.v.d. de 21e eeuw.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 KJH

Kan iemand mij misschien in twee zinnen uitleggen waarom dat man een ‘vrouwenhater en racist’ is? Ik kijk dan met name naar @0 die het nodig vindt om een stukje te tikken waarin beschuldigingen staan en geen citaten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Joop

Meneer is boos op de instellingen en activisten
.
https://m.standaard.be/cnt/dmf20191213_04765895

In zijn eer geschaad meent hij.

Vrijheid van meningsuiting. Ik denk dat hij binnenkort een uitnodiging krijgt voor een FvD meeting. Want hij is nu een ‘martelaar’ in hun ogen tegen de linkse krachten.

Maar zoals in het AD Ruard Gnzevoort zegt in een interview over Nashville verklaring, denk ik dat het hier vergelijkbaar is: laatste stuiptrekkingen . Het lijkt meer dan het is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 majava

@5: Oh het is geen booslim vrouwenhater, dus dan schieten we meteen in de nuance-modus? Ik lees in de eerste link al een paar citaten, lui stuk vreten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 KJH

@7: Nou ja, dat is ook een beetje een principe kwestie. Een beschuldiging moet je vergezeld laten gaan van een echte referentie. Een link is dan te weinig.

Maar vooruit, ik heb de link geklikt. Een seksistische en een niet-racistische kwoot (want geen mention van ‘ras’). En gegeven de vooringenomenheid van de schrijver van zowel dit als het gelinkte stuk, is dat het ergste van het ergste dat men kon vinden. Er is niks meer, en er is niks ergers, concludeer ik.

Nou dan zeg ik: wel een beetje een storm in een glas water. Alleen ja, als ik een vrouw was, en ik wist dat ik onder het mes moest bij meneer ‘chirurg’, dan zou ik vragen om een andere. Dat dan weer wel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Joop

alles is alleen maar campagne strategie van zowel meneer als die studentenvereniging. het zou voor enige ophef gaan zorgen, expres filmpje verspreid enzovoort.

joop.nl en andere linkse media verspreiden het nieuws, ikzelf had anders nog nooit van de chirurg gehoord. nu heb ik even gekeken op facebook. en daar zie je precies wat er nu gaande is. de man vindt het heerlijk, al die aandacht.

want ja we moeten allemaal meedoen met de vergoddelijking van de Ander, zoals de vrouw, de homo, de zwarte en alle andere onderdrukte, gediscrimineerde en gemarginaliseerde onderdelen van de mensheid. terwijl het eigenlijk zo zou zijn dat je bij de vrouw bitches en liefjes en sletjes heb, bij de homo’s gisteren nog een opdringerige relnicht in de kroeg weg moeten duwen en ja, onder de donkere mensen zitten ook criminelen, zoals ook onder de autochtone witten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Prediker

@5 De clips uit zijn lezing voor die reactionaire studentenvereniging liegen er niet om. Puur seksisme.

Geen idee of hij ook dergelijke racistische uitlatingen heeft gedaan, al zou het me niet verbazen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Bookie

@7
Natuurlijk is het geen booslim. Zou er echt geen column op Sargasso over worden geschreven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 majava

@11: Ten eerste weet je dat niet, ten tweede denk ik het wel. Nu kun je die booslim filmpjes ook al vinden, maar dat zijn totaal anonieme figuren. Deze Belg is een BB, een bekende Belg. Heeft ook een wiki en daar kun je lezen: “Hij werd in 2006 bekend bij het grote publiek door de docusoap De Wellnesskliniek op VTM” en daarna tal van dubieuze zaken, maar die bekendheid, die bleef.

Dat is waarom ik denk dat een Bekende Nederlandse booslim zoiets zou doen, ook Sargasso er over zou schrijven.

Ik heb vorige week in m’n lokale sport Whatsapp groep vier racistische en seksistische berichten ontvangen. Dat gebeurt regelmatig. Dat vinden ze “leuk” hier op het blanke Finse platteland. Elke Bekende Fin zou erdoor z’n baan of contract om verliezen. Mijn sportgenoten niet. Zo werkt dat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Co Stuifbergen

@2: ik denk dat mannenhaters dan ook geen toespraak op een universiteit horen te houden.

Het is natuurlijk raar dat een studentenvereniging, in plaats van iemand naar een therapeut te sturen, hem een podium geeft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Karin van der Stoop

@8: Ik voel me niet geroepen de haatbagger van die klootzak te herhalen. Die overigens ook wel degelijk racistisch en ook homofoob is.

Ik meld expliciet dat ik er aan voorbij was gegaan als ik de genoemde video’s niet toevallig ook tegenkwam. Ik snap dat jij als man daar niet zo door geraakt wordt, maar de meeste vrouwen hebben hun hele leven lang met allerlei vormen van agressie en minachting te maken. Mij raakte het diep, en dan staat er zo’n imbeciel te oreren voor een zaal met jonge mannen die dat allemaal heel interessant en grappig vinden. De pussy-grabbers van de toekomst.

Woorden doen er ook toe; sinds Bolsonaro aan de macht is, is het geweld tegen vrouwen in Brazilië weer enorm toegenomen.
Hier loopt ene Dingetje te verkondigen dat vrouwen overmand willen worden.

Ja, ik ben vooringenomen, omdat ik ervaring met dit soort mannen heb, sinds nog voor mijn puberteit. En het wordt verdomme tijd dat het manvolk daar ook eens de ogen voor opent, en ophoudt met dit soort zaken te bagatelliseren. Want daarmee hou je impliciet de situatie in stand.

edit: om ’t nog ff dikker aan te zetten (fuck fatsoen):
El violador eres tú!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Karin van der Stoop

@2: How dare you! Vrouwenhaters zijn veel erger dan mannenhaters. Je zit hier nu gewoon een amoureuze afwijzing te vergelijken met aanranding, verkrachting, mishandeling en moord.

Hoe vaak ben jij aangerand of geslagen door een vrouw? Zullen we een wedstrijdje doen? Ik wed dat ik win.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 AltJohan

@15: How dare I?

Haat zie ik als een emotie die van binnen zit. Het is geen gedrag. Het leidt wel naar gedrag.

En haat kan ook schadelijk voor de hater zelf als het naar binnen slaat.

Aanranding en verkrachting zijn overtredingen/misdaden en dat kan zonder haat.

Als de man niet afgestemd is op de partner, maar niet haatdragend. Als iemand gewoon egoïstisch is en de eigen lust heerst en de pijn die de partner voelt niet gevoelt wordt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 AltJohan

@Karin van der Stoop: “En het wordt verdomme tijd dat het manvolk daar ook eens de ogen voor opent, en ophoudt met dit soort zaken te bagatelliseren. ….”
Het is goed dat je je uitspreekt. Dank daarvoor.

We willen een rechtvaardige samenleving zonder aanranding en verkrachting en we falen daarin.

Als ik word aangesproken over dan onrecht voel ik machteloosheid en dat gevoel is pijnlijk. “The shame of powerlessness”

Die pijn is volgens mij de reden van het bagatelliseren. De kop in het zand steken.

Het is goed dat mensen die die aanranding bagatelliseren van repliek worden gediend.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Karin van der Stoop

@16: Je kan wel een heel betoog houden over emoties, maar in je eerdere post stel je de afwijzing van een man door een vrouw, gelijk aan geweld door een man tegen een vrouw.

En sorry, maar haat en egoïsme liggen niet zo ver uit elkaar als jij lijkt te denken. Zeker niet voor het slachtoffer.

Je loopt gewoon weer excuses te bedenken en te bagatelliseren, voor schadelijk gedrag, dat nog steeds diep in onze cultuur zit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Karin van der Stoop

Trouwens ook opvallend dat de bijdrage van Sylvia compleet genegeerd wordt. Moeilijk hè mannen (niet allemaal, en zeker niet mijn collega’s hier, maar toch), om je in te leven in wat een vrouw allemaal voor haar kiezen krijgt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Karin van der Stoop

@17: O die reactie zie ik nu pas, sorry. Jij bent soms opeens heel ontwapenend haha…goed man. Daarmee slinger je mij weer even van mijn zeepkist; je verwacht het niet tegeswoordigs, dat iemand serieus nadenkt over wat je zegt. Dus de dank is wederzijds.

En nu ik toch van de zeepkist ben afgemieterd, ga ik maar eens mijn mandje opzoeken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 AltJohan

@KvdS: als jij het hebt over vrouwenhaat zou een man kunnen zeggen: “haat? Nee, integendeel, ik ben gek op vrouwen, ik kan mijn grijpgrage handjes er niet van af houden”

Die overtreders voelen voor mij als dieven. Ze stelen hun behoefte aan intimiteit bij elkaar.

De beste reply na een aanranding zou kunnen zijn: technisch gezien is wat u deed een aanranding. Heeft U een strafblad?

 • Vorige discussie