KORT | Vrijwillige vuurwerkvrije zones

Foto: Kort - illustratie Sargasso
Serie:

Gemeente Den Haag stelt vrijwillige vuurwerkvrije zones in. Bewoners maken daar met elkaar afspraken over waar wel en niet vuurwerk afgestoken mag worden. Er is nu ook al aangekondigd dat de politie er niet gaat handhaven; dat moeten die burgers daar ook zelf oplossen. Heel verstandig om dan van te voren al aan te kondigen dat er niet gehandhaafd gaat worden – echt een steun in de rug voor mensen die niet van vuurwerk houden.

Ik vraag me af wat hier nou achter zit: lafheid om niet te durven handhaven, compleet van de werkelijkheid losgezogen onnozelheid om te denken dat dit gaat werken, of is het gewoon ballorige verelendungspolitiek in een poging de anti-vuurwerklobby te ondermijnen? Of vinden ze het in Den Haag echt leuk dat er straks in die buurten straatgevechten en lynchpartijen gaan optreden vanwege die paar zeikerds die wel het gore lef hebben om te durven klagen over de vuurwerktradities waar iedereen zo’n lol aan beleeft?

Dit idee kan natuurlijk ook uitgebreid worden naar andere beleidsterreinen. Dat anti-rookbeleid voor de horeca kan ook afgeschaft. In het verleden is immers gebleken dat rokers en niet-rokers prima afspraken konden maken over roken in de horeca, en dat was tot volle tevredenheid van iedereen die rookte.

En we kunnen het nog veel verder doorvoeren. Alcohol in het verkeer? Hoeft de politie voortaan niet meer op te handhaven. Alcoholisten en andere burgers kunnen immers prima zelf afspraken maken over gebruik en handhaving van alcohol in het verkeer.

 

Reacties (7)

#1 McLovin

ahhh de zegeningen van de zelfregulering, werkt in bedrijfsleven ook top, dat WC-eend-principe…

  • Volgende discussie
#2 Amateur Commenter

Zegt de gemeente nou in feite dat je zelf mag gaan handhaven? Nice!

*Doopt knuppel in teer en glasscherven*

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Basszje

Misschien heeft de politie wel wat te doen verder tijdens oud/nieuw? Zeker in De Haag.

Ik kan me wel voorstellen dat het in sommige buurten wel kan werken ( niet in de straat, maar op de hoek bv ) en in veel buurten ook totaal niet. Beetje zuur om een experiment direct af te fakkelen.

Als blijkt dat het niet werkt is het een goed argument voor de antivuurwerklui, me dunkt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 dus

Vrijwillig. Daar kun je dus niet op handhaven. Overige voorbeelden zijn bij wet geregeld.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 beugwant

@2: *stoft kärcher af.*

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Bismarck

@3: “Als blijkt dat het niet werkt is het een goed argument voor de antivuurwerklui, me dunkt.”

Maar dat zal dus nooit blijken. Uit de statistieken zal naar voren komen dat er in minder straten vuurwerk is afgestoken dan in vorige jaren (en dat er ook minder vuurwerk is afgestoken waar dat wel gebeurd is, ook al was de afspraak helemaal niets). De rapporten zullen dus ongeacht de werkelijkheid wel iets positiefs te melden hebben en er zal dus niet vast te stellen zijn dat het niet gewerkt heeft. Dit is typisch zo’n experiment zonder duidelijke afbakening, dat mislukt zonder consequenties. Vergeet dat argument dus maar, of je moet al “hopen” op serieuze ongelukken. Daarnaast zijn de genoemde analogieën niet toevallig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 KJH

@2: Daar hebben ze in Den Haag toch ruimschoots ervaring mee? In de Schilderswijk patrouilleert de moskee tijdens oud en nieuw.

  • Vorige discussie