Vrijpostigheid nekt Iraanse dissident logger

De naar Canada gevluchte Iraanse weblogger Hossein Derakhshan verbleef al enige tijd illegaal in New York maar door een googlende douanier liep hij uiteindelijk tegen de lamp. Hossein mag voorlopig de VS niet meer in. Terwijl hij in juni nog vanuit Iran verslag deed van de verkiezingen en daarmee als dissident een arrestatie riskeerde, zijn het nu juist de Amerikaanse autoriteiten die hem pakken op de inhoud van zijn weblog. Na een kort bezoekje aan Toronto (zijn wettelijke verblijfplaats) was tijdens de terugreis naar New York één opmerking tegen een douanier dat hij een bloggers-conferentie ging bezoeken voor deze ambtenaar genoeg om ter plekke aan het googlen te slaan en het hele archief van zijn weblog hoder.com door te spitten. Hierin stond vrijpostig vermeld dat Hossein (zonder geldig visum) in New York verbleef.

He was ecstatic. My blog made his day, or in this case, his night. He kept reading my posts and asking questions about a lot of them: Why did I go to Iran, what are my feelings about Bush administration, why I separated from my wife, what did think about Iranian politics, etc. (Goodbye to America – Hoder.com)

In de comments op zijn weblog krijgt de Iraanse dissident logger ervan langs van allerlei Amerikanen die absoluut niet gecharmeerd zijn van dergelijke romantische landloperij. Na 911 moet iedereen daar blijkbaar in de pas lopen. Hossein overweegt nu een tijdje in Europa te gaan wonen en loggen, maar of dat inmiddels nog veel verschil maakt ?

 1. 3

  “Vrijpostigheid”, fraai (Vrijpotsigheid).

  “he said these things are not quite appropriate to be on your blog when you are at the border.”

  Gezocht: blogfunctionaliteit die als je op reis gaat de politiek getinte potsjes tijdelijk verwijderd, totdat je (via sms) het signaal geeft dat de grensovergang zich adequaat heeft voltrokken….

 2. 6

  Maar daar staat tegenover dat een onthaal in het Midden-Oosten met allerhande privileges gelardeerd zal worden. Ik stel me voor een luxe vliegend welkomtaptij richting de grotten van Tora Bora alwaar onbeperkt aantal geiten ter beschikking zal worden gesteld.

 3. 9

  Ik weet nog goed dat MMaas mij waarschuwde niet al te kritisch over Koning Bhumibol te posten tijdens mijn verblijf in Thailand.

  Aardig beeld Mark, dat van die kantelende geopolitieke sympathie wipwap en dat welkomtapijt.

 4. 11

  … en geen vervelende opmerkingen meer over onze minister voor uitzettingsbeleid, natuurlijk. Voor je het weet loop je in Afganistan of een ander gevaarlijk derdewereldland….

 5. 12

  illegaal is illegaal, dat is nieuw beleid in de VS, net als in Nederland, alleen hier in Amerika cremeren we niemand. Bush combineert de verscherpte controles aan de grenzen overigens met een uitbreiding van immigratie visa. Zou een leuke tip zijn voor het neo-fascistische Nederland.

 6. 13

  Wat een hypocriet, die Derakhshan. Hij verblijft illegaal in de VS, wordt aangehouden en na gegoogled onderzoek terecht uitgezet en gaat dan klagen.
  Don’t do the crime if you can’t do the time, figuurlijk dan.

 7. 14

  @Caprio

  Op zich genomen heb je gelijk als je stelt dat illegaal illegaal is. Krom is niet recht tenslotte.

  Ik stoor me wel aan de beledigende term “neo-fascistisch Nederland”, waarvoor geen enkele onderbouwing is. Effe dimmen…

 8. 15

  @esgigt Dat was wat ons betreft puur theorie van Caprio, bedoeld werd een neo-f. Nederland. Maar voor neo-fascistisch Amerika inderdaad een goede tip, daar gaat niets vanaf. ;-)