Vrijmibovraag: bajeskleding

Op initiatief van PvdA-Kamerlid Dijsselbloem besluit de Tweede Kamer straks tot een experiment: allochtone jongeren moeten bajeskleding dragen in plaats van bling-bling. Het schijnt dat ze hun machogedrag voortzetten achter slot en grendel. Om dit tegen te gaan worden hun bezittingen afgenomen en moeten ze speciale kleding dragen in de gevangenis. Daarom een lezersvraag, voor u en uw collega´s, voor de vrijdagmiddagborrel:

Bajeskleding: goed idee of een goede bak?

 1. 1

  Tsja, dan ziet iedereen er wel hetzelfde uit. Het heeft natuurlijk dezelfde voordelen als schooluniformen. Ik vraag me alleen af of het wel bij de Nederlandse anti-uniform instelling past.

  Mocht zoiets toch ingevoerd worden, dan moet wel gecontroleerd worden op mogelijke kartelvorming door bajeskleding-fabrikanten. :)

 2. 6

  Nou, Think Thank, juist bij dit soort berichten moet je toch even oppassen. Zojuist, is de minister van Jeugd door Roer (zie 1.) getipt over de voordelen van schooluniformen en dat brieft-ie natuurlijk door aan de minister van Onderwijs.
  En als het dan inderdaad blijkt te werken en men in bajes en op school het gewenste gedrag vertoont, dan kun wachten op een neerlands burgerkloffie naar voorbeeld van de Mao-pakjes die men in China verplicht was te dragen.
  Kleren maken de man en als van iedereen dezelfde normen en waarden worden verwacht, kun je dat wellicht afdwingen door ze in hetzelfde kostuum te steken.

 3. 7

  Even terug naar waar het om ging: de beroerde recidivecijfers ex-gedetineerden van jeugdgevangenissen.

  Helpt het om ze andere kleren aan te trekken? Of is zet het misschien toch wat meer zoden aan de dijk om meer geld en moeite te steken in begeleiding en – zonodig – behandeling van deze jongeren, voordat ze weer de straat op worden geschopt?

  Heeft keizer Dijsselbloem wel kleren aan?

 4. 9

  Waarschijnlijk helpt het. Alleen al doordat je je wil oplegt dat iemand je (kleding)regels moet volgen.

  Laat kinderen opgroeien in een veilige omgeving met zo min mogelijk regels en je krijgt etterjes. Waarom zou je immers respect tonen?

  Op deze manier wordt een beetje bijgebracht dat men niet altijd alles zelf voor het uitkiezen heeft en komt ook het individuele/groeps karakter onder druk te staan zodat dat omgevormd kan worden.

 5. 12

  Soldaten hebben soldatenpakken.
  Dominees een togas
  Politieagenten politiepakjes.
  Dus boeven hebben recht op een boevenpak.