Vrijheid van meningsuiting in Europa

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Vandaag staat de Britse holocaust-ontkennercriticus David Irving terecht in Oostenrijk. In dat land is het, net als in Nederland, verboden de holocaust te ontkennen.

Irving heeft schuld bekend, maar argumenteert dat hij zijn standpunt inmiddels heeft genuanceerd. Hij ontkent het bestaan van de gaskamers niet meer, maar blijft wel vasthouden aan zijn claim dat er veel minder Joden zijn omgekomen dan de officiële 6 miljoen.

De rechtszaak krijgt extra aandacht met de cartoonrellen in het achterhoofd. Hoe gaat Europa om met haar eigen taboes?

Ik vraag me af waarom het ontkennen van de Holocaust strafbaar is. Hebben we die wetgeving nodig?
Zijn we er zo bang voor dat we het mensen voor 10(!) jaar moeten kunnen opsluiten voor het verkondigen van een mening? Een mening die makkelijk te ontkrachten is? Zo’n mening moet in het publieke debat worden bestreden, niet gesmoord worden met een rechtzaak, waar alleen maar verliezers zijn.
Zo wordt namelijk de suggestie gewekt dat Europa iets te verbergen heeft en dat zal deze mensen tot martelaars maken voor gelijkgestemden en twijfelaars misschien over de streep trekken.

Daarnaast komt het, zeker voor de moslimwereld, hypocriet over dat we blijkbaar wel een belediging van Mohammed accepteren, maar tegelijkertijd onze eigen heilige huisjes aggressief verdedigen.

Dus laten we die wet afschaffen en onszelf laten zien dat we volwassen genoeg zijn om met zulke mensen om te gaan. En passant geven we daar ook een signaal mee richting de moslimwereld, een signaal van tolerantie, ook voor meningen die ons niet zinnen.

Update: Sargasso redacteur Mark merkte op dat Holocaustontkenning in Nederland niet strafbaar is. Hier wordt dat aangepakt met artikel 137c: belediging bevolkingsgroep.

Update 2: En Europa heeft er een politiek gevangene bij: 3 jaar de cel in…

Reacties (12)

#1 HansR

Interessante visie.

Maar misschien heeft Europa wel iets te verbergen? Het antisemitisme is oud. De lijn van bestrijding van ketters, joden en moslims is Europees, christelijk, zonder onderbreking en zonder eind. En daar zit misschien wel het fanatisme in van de bestrijding van dat gefingeerde geheugenverlies. Want wie weet nog over de pogroms in Spanje (eeuwen lang), in York, in Kiev etc…

Het niet bestrijden van antisemitisme zou fout zijn. Net zo fout als het ontkennen dat het christelijke westen even fanatiek altijd de moslims en verder elke afwijking die maar te bedenken is, heeft bestreden.

Duitsland was een zeer christelijke staat.
De VS is dat nu.
Europa moet aantonen dat ze dat niet is.

 • Volgende discussie
#2 Carlos

..en toch zou het niet nodig moeten hoeven zijn.
verbieden bedoel ik dan, al scheelt met misschien weer wel een berg aan energie om idioten van repliek te dienen, misschien is het verbod op Holocaust-ontekking wel en soort IP-ban avant la lettre ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Spuyt12

Wij doen niet aan ip-bans. Behalve dan voor spammerts. Misschien dat we daar ooit nog aan moeten, maar voorlopig wilde ik dat zo houden.

Wel een goede analogie trouwens. De IP-ban des levens.

@HansR: Inderdaad een geschiedenis van vervolging. Maar ook een geschiedenis van strijd hiertegen, onze huidige samenleving vorm gevend.
Een strijd tegen anderen en onszelf, onze vooroordelen, althans bij wet, van ons afschuddend.

Mijn punt is eigenlijk dat je met het strafbaar stellen van holocaust ontkenning e.d. je de personen straft, maar het idee niet uitroeid. Je versterkt het misschien zelfs. Je moet in debat gaan met zulke lieden. Je zult hen waarschijnlijk niet overtuigen, maar andere “dubbeltjes op hun kant” zullen misschien de goede kant opvallen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Crachàt

In Duitsland is het afbeelden van het hakenkruis wettelijk verboten. Kicken voor kleuters: acht stokjes bij elkaar tekenen, en dan iets VERBOOOODENS doen! Heerlijk toch voor die rakkertjes die geen idee hebben.
Wat mij betreft schuurt de onvrijheid van meningsuiting hier harder dan bij een negationist.
En, nu toch bezig, voor mijn part zijn mensen die gebouwen in brand steken, en mijn meningsvrijheid in vraag stellen, ook in de richting van wettelijk strafbaar aan het opschuiven.
uch.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 HansR

@Spuyt12
Misschien andere misdaden ook maar via debat uitroeien?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Spuyt12

@HansR: Dat is een beetje flauw. Dit is een “misdaad” die mensen pijn doet, niet een misdaad die mensen geld kost of hun leven.

Overigens denk ik wel dat als misdaad niet wordt veroordeeld door je omgeving, je sneller geneigd bent je er schuldig aan te maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Laurens L.

Deze reactie uit Iran konden we natuurlijk verwachten:

http://teletekst.nos.nl/gif/images/122-01.gif

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Spuyt12

Ik was er al bang voor…

De laatste alinea is wel veelzeggend…

“De Iraanse minister vraagt zich verder af waarom het Westen blijft volhouden dat tijdens de Tweede Wereldoorlog zes miljoen joden zijn omgebracht.”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Witteman

1- Holocaustontkenning is in NL niet verboden
2- Verbod is achterlijk. Als men de zwaartekracht wil ontkennen gaat men ook z’n gang maar
3- Holocaust moet niet anders worden behandeld dan Culturele Revolutie, Goelags, uitroeiïng Indianen of slavernij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Henk.

Ik geloof niet in god.
Ik beledig god ook niet.
Hoe kun je beledigen wat niet is.
Er mensen die denken dat god wel bestaat en ze weten ook nog wat je volgens hem moet doen.
Ik denk dat ik volgens mijn gezonde verstand tot de conclusie ben gekomen dat god niet bestaat.
Het ontkennen van de holocaust kan alleen zonder verstand of uit kwaadaardigheid om moedwillig om te provoceren/krenken.
Mij is als kind al geleerd dat mensen die schelden en domme(stompzinnige) dingen zeggen veel over zichzelf vertellen, maar niet de moeite van het beluisteren waard zijn.
Wel zou het me veel genoegen doen als iedereen die zich druk maakt over wat een of andere domme Brit uitkraamt over de holocaust er is even over nadenkt dat er, in andere vormen, door de bevolking van deze aardkloot nog steeds een holocaust in stand wordt gehouden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Joost

Ik denk dat je het slachtoffer bent geworden van ons bermuda-artikel. (Stoute Henk, ook het “tits” artikel geopend?:-)

Heb overigens dit artikel al zes keer verwijderd hier.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Henk.

@ Spuyt
Vermoedelijk niet.
Althans niet wat voorgevels betreft.
Ik had/heb die dingen trouwens nu ook niet bekeken. Zag ze zo vlug niet.
Ben bij die cartoons blijven hangen.
Geen probleem.
Zeg nu zelf wat moet een mens met papieren- of pixeltietentieten.
Mijn ogen worden wat slechter, maar voor die tijd deed ik dergelijk zaken toch meestal in braille ;-)

 • Vorige discussie