Vrijheid of toekomst: the next generation

Even wat weetjes over de nu opgroeiende generatie.
Maar liefst 13% heeft al last van overgewicht en 1% zelfs van extreem overgewicht. Hierdoor krijgen steeds meer jongeren ook last van ouderdomsdiabetes, iets wat je pas na je veertigste hoort te krijgen.
De helft van de veertienjarigen is al eens dronken geweest. 68% van de twaalfjarige meisjes heeft al eens alcohol gedronken. En rond de 10% van de jongeren is al alcoholist voordat ze 25 zijn. Vijfenzeventig procent van de jongeren doet aan binge-drinking.
Bijna 10 procent van de jongeren boven de twaalf gebruikt cannabis.
Verder laten ze hun bioritme vroegtijdig verknallen door iedere week een jetlag te forceren bij het bezoeken van disco’s tot 4, 5 soms 7 uur in de ochtend.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over het slikken van diverse pillen en andere meuk die bij regelmatig en langdurig gebruik de hersenen verweken tot gortepap.

Kan me niet voorstellen dat dit alles de intellectuele prestaties van de huidige generatie ten goede komt, nog los van het feit of er wel een onderwijssysteem is dat überhaupt iets doet met die capaciteiten.
Nu is het gebruikelijk dat de ene generatie de volgende generatie meewarig aanziet en zich af vraagt of dat ooit nog goed komt. Maar dat ging traditiegetrouw over gedrag. Nu komt er de fysieke aftakeling bij. De generatie die nu komt, zal voor het eerst mogelijk een lagere levensverwachting hebben dan de generaties daarvoor. Dat is natuurlijk verder hun probleem, ware het niet dat het ook mijn probleem kan worden.
Met een zekere waarschijnlijkheid zal mijn generatie straks niet alleen voor een veel te grote grijze golf van kwijlende en ijlende babyboomers moet zorgen, zowel financieel als fysiek. Ook moeten we dan ineens zorg dragen voor de helft van een generatie kwijlende, half seniele, ziek zwak en misselijke, snel verouderende jongeren.

Dan kom je vanzelf tot de vraag of de vrijheid blijheid van de jeugd in deze wel zo handig is.
Graag denk ik altijd dat iedereen in staat moet zijn zelf zijn of haar beslissingen te nemen. En dat in het geval van de jeugd er altijd nog ouders aanwezig zijn die hierbij een handje helpen.

Maar uit bovenstaande gegevens blijkt duidelijk dat deze vrijheid slechts te onpas gebruikt wordt.

Het lijkt me dan ook verstandig om heel snel het internaat verplicht te stellen voor alle jongeren tussen de 10 en 18 jaar. Eén keer per maand mogen ze naar huis voor een weekend. Maar wee je gebeente als bij terugkomst uit de bloedtest blijkt dat je gezopen of geblowd hebt.

Als er lieden betrapt worden op smokkelen van alcohol, rookwaren of pillen, stuur je ze naar Nijenrode om een ondernemer van ze te maken.
Als ze vaak ontsnappen, wordt het kunstacademie want met zulke vrije geesten kan je toch weinig aanvangen.
De beste jongetjes/meisjes van de klas mogen de wetenschap in en zij die geen fouten gemaakt hebben, moeten de politiek in.
De rest zetten we na die acht jaar aan de lopende band om productie te draaien waarover belasting geheven kan worden zodat ik niet pas met mijn 80ste met pensioen hoef.

Of een mildere variant van bovenstaande natuurlijk, als het maar niet het huidige systeem is.

Moet de jeugd in het kader van het zeker stellen van de toekomst minder vrijheid krijgen volgens u?

[poll=55]

 1. 1

  Als je wilt dat de zelfmoord onder jongeren naar Japanse hoogte stijgt, lijken me dit soort maatregelen wel geschikt.

 2. 2

  Voordoen

  ‘Iedere Nederlander wordt geacht de wet te kennen, maar ik heb nog nooit een ouder zijn kind de wet horen voorlezen. Voordoen, daarop berust het grootste gedeelte van de opvoeding.’

  Jan Terlouw, Herfstdagboek, 2005.

 3. 6

  Plato de koning-filosoof had ook zulke plannen. Dat beschouwen we nu ook dictatoriale, fascistische plannen

 4. 7

  @#6

  Die waren iets anders, en in de details schuilt het grote verschil. Ik heb het idee dat er zaken door elkaar worden gehaald mijn waarde.

 5. 10

  Nee: laat ze maar. Als ze niet tot inzicht komen, dan hebben ze toch niet lang meer.

  Maar even serieus:
  Ik denk vooral dat het gedrag enkel beter in kaart is gebracht. Bovendien: als deze gegevens over drinken vooral uit vragenlijsten komen, dan mogen de gegevens best met een hele grote korrel zeezout genomen worden…

 6. 11

  @ZniV: die gegevens komen inderdaad uit vragenlijsten. Maar die vragenlijsten worden al heel lang gebruikt. En trend blijft dan een trend. Of er moet toch iets mis blijken te zijn met de leesvaardigheid natuurlijk.

 7. 15

  Ach dit probleem lost zich vanzelf wel op.

  Roken verbieden in de horeca, vervolgens roken totaal verbieden, bij voorkeur op Europeesch niveau.
  Aansluitend vet eten verbieden in de horeca, vervolgens vet eten totaal verbieden, bij voorkeur op Europeesch niveau.
  Daarna alcohol verbieden in de horeca, vervolgens alcohol totaal verbieden, bij voorkeur op Europeesch niveau.
  Autorijden verbieden, eerst autoloze zondagen en vervolgens totaal, uiteraard ook dit in geheel Europa.

  En voilá, het hele probleem opgelost.
  Iedereen met te verweekte hersenen kan met de bakfiets aan de slag in het goederenvervoer.

  Tja….radikaal-socialisme is zo gek nog niet!!!!!

  STEM SP

 8. 16

  Ietwat tendensieus hier en daar, maar ik ben gebrek aan differentiatie wat de “baby-boomers” aangaat inmiddels gewend.

  Er gaat iets niet goed en dat op macro-schaal. Veroorzaakt door o.a. gebrek aan te veel gedogen en leidraad in de opvoeding en scholing.

  Als voorbeeld zou ik, nogmaals, Zwitserland naar voren willen brengen. Vanaf 4 loop je alleen naar school, ga de school binnen en terwijl de leraar in de ogen wordt gekeken geef je een hand en zeg goedemorgen.

  Elke vrijdag is het Waldtag, dat betekend dat scholen op elk nivo het bos ingaan, weer of geen weer, en daar les krijgen op een boomstam. In de pauze een worstje op een stop boven het vuur als het koud is.

  Bij thuiskomst gaat elk kind (van jong tot oud) gelijk het huiswerk doen en dan mag pas gespeeld worden.

  Kan lang doorgaan zo maar het is mijn indruk dat de jeugd in dat land het naar de zin heeft, buitengewoon veel kennis meekrijgt en dat dankzij de opvoeding en de reacties van de maatschappij erom heen.

  Dacht U dat welke volwassene dan ook doorliep als een puber de huftersproeftest doet ergens in de openbare ruimte..mooi niet. Het komt vrijwel niet voor..beschaving, lang zoek hier, slappe hap.

  De knoet erover potverdikkie.

 9. 17

  @LUL: ongeacht of het nou een goed of een slecht idee is, roken verbieden kost ons alleen maar meer aan gezondheidszorg. Rokers zijn statistisch gezien goedkoper qua zorgkosten omdat ze vaak zonder langdurig verpleegd te hoeven worden lekker efficient dood gaan. Wil je het failliet van de verzorgingsstaat uitstellen, dan kun je roken dus beter verplicht stellen;-)

  Verder, als ik het zo eens uitreken, dan kost een huisartsenbezoek mij de laatste paar keer pak hem beet 2000 euro per stuk dus wellicht dat het sowieso eens tijd wordt die verzorgingsstaat en ziektekostenverzekering opnieuw in te richten…

 10. 18

  – effectief optreden tegen drugs
  – hogere verzekeringspremies voor wie zich
  moedwillig verziekt
  – strafbaarstelling bezit alcohol onder 18 jaar
  – tuchtschool bij wangedrag

  inderdaad : vrijheidsbeperking,
  want vrijheid moet worden verdiend.

 11. 21

  Vrijheid, Blijheid?
  De ècht slimme jongens uit de Provo-tijd hebben kapitalen verdiend.
  Aan de prõn, de dope.
  De Nieuw-Links boys politiseerden dat.
  Legde hun ook geen windeieren.

  In de provo-tijd-NieuwLinks tijd hoorde je nog wel ‘ns ’n protestje tegen de ariër-verklarinkjes die het GrootKapitaal, personeel v/h GrootKapitaal moesten afleggen om poen te verdienen in ’n Islamitisch land.
  Nu juichen die “anti-fascistjes” v/h 2e uur en hun nazaten, samen met het “Groot-Kapitaal” als de Rotterdamse Haven ” Halal” is verklaard.
  Door de bevoegde Islamitische instanties.

  Je zou bijna denken dat de verminderde “Levenskans” van het Tokkie-broedsel daar wat mee te maken heeft.
  “Gelukkig” is ‘r nu ’n groeiende Links-Halal-beweging die het “Ethisch Reveil” van v.Agt uiteindelijk weet te waarderen.
  My Generation?
  Hope I die, before I get old!

  Wederopbouw zien gebeuren.
  Zien wegzinken in ’n “Sargasso”-papje.

 12. 23

  Stemverklaring : Nee! De vrijheid van de burger ligt momenteel te veel onder vuur van een repressieve overheid. De vrijheid van jongeren beperken, versterkt deze verwerpelijke trend alleen maar.

  Om met goede normen en waarden te eindigen (zouden ze in het Haagse naar moeten handelen):
  “Wat gij niet wilt, dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet.”

 13. 24

  @esgigt: die laatste zin is natuurlijk een hele belangrijke. Maar ik zou ook kunnen zeggen dat ik liever niet heb dat mijn kinderen (ik geef toe, die heb ik niet, maar toch) sexen op hun twaalfde en elke week op maandag blauw in de les Aardrijkskunde zitten.

  Je ontwikkelen tot een volwaardig inidvidu heeft als voorwaarde dat je weet wat dat inhoudt en wat de maatschappij te bieden heeft. En daar zijn nu eenmaal kaders en regels voor nodig.

 14. 25

  @ Luc: ik kan me overigens van jouw generatie herinneren dat ze massaal dement zijn geworden van de xtc.

  @onderwerp:
  gewoon laten gaan. Drank duurder maken etc helpt toch niet, voorlichtingscampagnes helpen niet. Alleen roken uit horeca bannen, maar dat is om goede mensen te beschermen.

  Verder leiden de trends in het gebruik van genotsmiddelen, overgewicht, ontsporting, ontlezing, criminaliteit, etc. tot een onderklasse die weer door de fatsoenlijke solidaire mensen moet worden gered middels belastingen en premies. Business as usual.

 15. 26

  Geraniums!

  Dit soort dingen zijn golfbewegingen. Ik zie nu al een degelijkheidsslag van de jeugd om me heen. (Valt het jullie ook niet op dat juist JIJ nu de enige bent die door rood licht rijdt en dat de jongeren gewoon netjes wachten?)

  En daarnaast: is een hogere levensverwachting zaligmakend?

 16. 27

  68% van de twaalfjarige meisjes heeft al eens alcohol gedronken.

  Die zin gaf al de doorslag voor mijn stem op zwetsverhaal. Daarna kwam natuurlijk nog meer, maar hieruit blijkt dat je een ouwe lul wordt. Vader die moord en brand roept want het kan wel eens dochterlief zijn die aan de alcohol gaat. Dat eng overprotectionisme over dochters zie ik maar al te vaak onder vaders.

  Verder is het allemaal een beetje opkloppperij. Vroeger had je op je twaalfde ook wel al eens bier gedronken met carnaval (of sneeuwwitje bij een tentfeest). De andere drugs zijn de laatste tijd nu eenmaal meer binnen handbereik gekomen (welvaart en mobiliteit doen dat).

 17. 28

  @luc..een paar van mijn vrienden zijn docent in Amsterdam. ELKE dag wordt wel eens aan iemand de vraag gesteld hoe ze heten, vanwege. Dat weten ze dan niet. Ik bestempel dat als dement, op je 18e.

 18. 31

  @Bismarck: maar stel nou dat dat percentage gedurende de afgelopen decennia erg gestegen is, zou dat niet toch een aanwijzing kunnen zijn voor het probleem?

  Je argument neigt naar het argument van rokende mensen “mijn oma rookte ook een pakje per dag en die is er 98 mee geworden”

 19. 33

  @Roy,Bismarck. Mijn eventueel toekomstige kind zal zeker bij dat percentage horen. Wat was dat onderzoek ook al weer dat zei dat kinderen die thuis alcohol dronken minder geneigd warem tot alcoholmisbruik op latere leeftijd.

  Overigens, dat cijfer betreffende 10% alcoholverslaafd is nogal, ehm… overdreven lijkt me. Waar zijn de laveloze jongeren op straat en de ouders die aan de alarmbel trekken?

 20. 34

  Tja. Dan moeten de moslima’s ons dus redden.

  Hoe lang duurt zo’n periode van sex, drugs, rock & roll (urban heet dat nu geloof ik) tegenwoordig? Is dat echt zoveel langer dan in ‘onze’ jeugd? Of is het spul zoveel destructiever geworden?

 21. 35

  @Spuyt12: alcoholist ben je als je gemiddeld meer dan twee consumpties per dag drinkt. Over de hele bevolking zijn er meer dan 700.000 alcoholisten.
  Gegeven het drinkgedrag en de cijfers, is 10% (oudere jeugd) helemaal niet vreemd.

 22. 37

  Als je bij Nijenrode toegelaten wilt worden moet je toch eerst Luzac met goed gevolg hebben afsloten? Daarna een jaartje op een mediocre college in Kansas om je Engels af te leren is een pre.

 23. 40

  Drank was zeer goedkoop in de Socialistische Staten.
  Veel partij-congressen meegemaakt, ben effe kwijt waar.
  Hep last v/e hernia.
  Ben toen nog Korsakov tegengekomen.
  Nooit meer van gehoord!

 24. 42

  Steeph je schrijft.

  Het lijkt me dan ook verstandig om heel snel het internaat verplicht te stellen voor alle jongeren tussen de 10 en 18 jaar. Eén keer per maand mogen ze naar huis voor een weekend.

  Op een gegeven moment leerde ik een jongen kennen die zo’n levenpad achter de rug had.
  Aangezien hij het boefje van de klas was moest hij (incluis verstoorde thuisomgeving) naar een internaat. Het punt was dat alle boefjes uit midden-Nederland daar dus bijelkaar werden gezet in een internaat. Gevolg, alle boefjes bijelkaar uit de regio gaf een nog grotere bende. Zijn mening was dat daar het fundament gelegd werd om echt een totaal losgeslagen leven te leiden. In het weekend vrijaf was hij dan ook overal in Nederland geweest, maar niet thuis. Feesten, zuipen,stelen termen die allemaal langskwamen in zulke gesprekken. Logisch alsof je in je weekendje thuis op de bank gaat zitten. Gevolg was dat als je 18 was op straat gezet werd en als je een veroodeling achter je naam had alleen maar verder wegzakte. Het leven van de betreffende jongen had hij mijnsinziens inmiddels aardig op de rails maar voor het overgrote deel kwam er niet veel goeds van terecht.

 25. 43

  @31: Wel gestegen kan moeilijk, tegenover mijn (toegegeven, vast onrepresentatieve) steekproef van het dorp waar ik geboren ben. Daar had nagenoeg iedereen (dat is meer dan 68%) wel rond zijn 12e minstens zijn/haar eerste sneeuwwitje gehad. Dat is daar nooit als een probleem ervaren. Hetzelfde geldt voor bingedrinken (carnaval, drie dagen hoge consumptie voor iedereen, gewoonlijk ook de eerste dronken ervaring van de gemiddelde 14-jarige Limburger in minstens de afgelopen drie decennia).

  Op dezelfde wijze zie ik die alcoholisten ook makkelijk verschijnen onder de studentenpopulatie. Aangezien toch al snel veel meer dan 10% van de studenten bij een studentenvereniging zit, waar het normaal is dat je elke avond naar de verenigingskroeg komt, haal je wel heel makkelijk dat percentage alcoholisten.

  Wat de Cannabis betreft (minder dan 10% maar), mag nederland zich in de handjes knijpen, dat is in de omliggende landen heel veel erger. De andere meuk, waar we het niet over gehad hebben, daar laat Steeph geen cijfertjes over zien, maar hij noemt het heel populistisch wel (suggerend dat het een probleem is, zonder enige feitelijke onderbouwing).

  Echt dit stukje verdient wat mij betreft de gouden geranium!

 26. 44

  @Lisette : Van moslima’s verwacht ik geen redding (religie, Yak!). Bovendien kan mijn vrouw vertrekken als ze in zo’n tent wil gaan rondlopen… Dit is Nederland, niet Afganistan!

  De periode van sex, drugs en rock and roll (Jumpen is de laatste rage) begint tussen tien en twaalf en duurt voort tot pakweg de laatste ademtocht….

  Daar is niks mis mee…

 27. 45

  @SalonSocialist: Dat aspect heb je als je alleen maar de “boefjes” in een internaat zet. Als iedereen (ja, iedereen) in een internaat moet, heb je weer de normale spreiding.

  Maar uh, “internaat” is niet de essentie van het betoog.

 28. 46

  @Steeph,

  Het geeft maar aan wat het gevolg is van het bijelkaar stoppen van veel ‘boefjes’ in een internaat. Ik denk dat daar het probleem fundamentele probleem zit en niet zo zeer (danwel zeker niet!) de oplossing.

  Het internaat was wel mijn essentie van het betoog, maar
  duidelijk is wel dat klagen over het gedrag van de jeugd zo oud is als de weg naar Rome.

  Mijninziens zegt klagen over de jeugd evenveel over jezelf alsmede over het gedrag van de jeugd ansich.

 29. 47

  @SalonSocialist: De centrale vraag is (tussen het retorische geklaag door) of er bij de komende generatie daadwerkelijk sprake is van een verslechtering vanwege onverantwoord gedrag met effect op het lichaam en of de maatschappij hier sturend in moet gaan optreden.

  Mijn observatie van de nu komende generatie is trouwens positiver dan van zo’n 15 jaar geleden. Wat ik nu aan jeugd tegen kom is openminded en positief ingesteld.
  Maar dat doet niets af aan de trend dat ze een rommeltje maken van hun fysieke situatie.

 30. 48

  Ik wordt altijd zo moe van dit soort berichtgeving. “Onze jeugd drinkt, rookt en slikt te veel”. Lijkt de Nieuwe Revu wel, zeg!

  Ik zie een generatie opgroeien die bij lange na niet zo asociaal en egocentrisch is al hun ouders die het milieu, de woningmarkt, de oudedag-voorziening en waarschijnlijk nog wel veel meer naar de TERING hebben laten gaan voor hun eigen gewin. Ik zie ’t rooskleurig in!

 31. 49

  Ik denk dat de essentie hierin niet ligt in het beperken van vrijheden, maar in het verantwoordelijk stellen voor eigen daden. Ik weet zeker dat ik niet gelukkig zou zijn geworden van internaten en dat het goed is geweest dat ik voldoende geëxperimenteerd heb in mijn leven. Dit heeft mij kennis leren maken met meerdere kanten van het bestaan. (Ik heb ook voor mijn 12e een eerste drankje gedronken, voor 14 dronken geweest, geblowed en ben in mijn studententijd statistisch alcoholist geweest)

  Op een gegeven moment heb ik echter geleerd dat al mijn daden consequenties voor mijn toekomst hebben en daarvandaan heb ik voor mijn leven gekozen. Ik heb nu een goede baan en even goede gezondheid.

  In de huidige maatschappij worden de loosers te vaak beschermd. “Och arme, ben je heroine verslaafd, hier heb je methadon, ga nu maar fijn de straat op om omatjes te beroven zodat je ook nog echte heroine kunt kopen”. Het zijn niet de drugs die de mensen slecht maken, het zijn de slechte karakters die niet met het gebruik om kunnen gaan. Er zijn genoeg mensen die een full time baan hebben en thuis komen en zwaar aan de drugs gaan. Heb ik geen enkel probleem mee, aangezien je op deze manier de maatschappij niet opscheept met jouw probleem.

  Ditzelfde geldt voor mensen die bewust te veel en te vet eten en daardoor dik zijn. Dit is hun eigen keuze en van mij mogen ze dit ook doen, maar hierdoor is de kans wel veel groter dat zij op latere leeftijd ziektes krijgen. Ik vind dat deze mensen dit ook zelf moeten betalen.

  Hierbij kun je denken aan hogere zorgverzekeringspremies (zoals ook david @18). Op het moment dat mensen zien dat ze 50 euro per maand meer betalen door hoe ze eten, zullen ze sneller geneigd zijn om gezonder te gaan leven. Als ze dit niet doen zijn de kosten iig gedekt en is er dus ook geen probleem. (afgezien van het verpeste straatbeeld :P)

  De Zwitserland vergelijking van Larie @ 16 lost het probleem op vanuit de overheid. Dit is absoluut een goede optie, maar ik denk dat Nederland een te vrije mentaliteit heeft om dit te kunnen accepteren. Zeker vanuit de huidige situatie.

  Laat mensen hun eigen kruis dragen en ze zien hoe zwaar dat kruis is.

 32. 50

  alcoholist ben je als je gemiddeld meer dan twee consumpties per dag drinkt.

  En dat is nu precies hoe dit soort dingen werken. Men maakt een definitie veel te ruim en gaat vervolgens een grote ramp aankondigen. Wie ooit Ray Moyhihan gelezen heeft zal dit een zeer herkenbaar patroon vinden. Er valt zo erg veel geld te verdienen.

 33. 51

  @Verdwaalde liberaal: je moet wel heel erg verdwaald zijn als liberaal. Ben je er nou daadwerkelijk voorstander van dat verzekeringsmaatschappijen inzicht krijgen in wat je eet en hoe je leeft? En daarmee effectief hun halve waarheid aan je opleggen?

  Herinner je je nog:
  – Veel worteltjes zijn goed voor u ogen (blijkt onzin),
  – Melk is goed voor elk (teveel melk leidt waarschijnlijk tot botontkalking),
  – Spinazie (wordt je sterk van! Oh wacht van nitriet krijg je kanker),
  – Rundvlees (BSE!),
  – Zonnebrandcreme (houdt de straling tegen waar je vitamine D van maakt, vitamine D voorkomt kanker),
  – U moet veel vitamine C binnen krijgen (en de eskimos dan?),
  – U moet uw spieren rekken en strekken voor/na het sporten. Onee toch niet. Onee toch wel. Onee toch niet.
  – Van blowen krijgt u kanker. Onee toch niet, THC remt kanker juist.
  – Sporten is goed voor u! We betalen echter wel 400 miljoen per jaar aan langdurig sportletsel.
  – Roken kost de samenleving bakken met geld. Laten blijken rokers de samenleving juist bakken met geld op te leveren door veel belasting te betalen en lekker snel dood te gaan.
  – Vegetariers hebben allerlei tekorten. En zijn over 30 jaar de enigen zonder Creutzfeld-Jakob.

  Er is geen absolute waarheid omtrent wat gezond voor je is. Ten eerste verschilt het gigantisch per individu en ras, ten tweede slaat de medische wereld de plank met grote regelmaat mis. Verder is zo lang mogelijk leven geen plicht. Laten we dus in godsnaam de verantwoordelijkheid voor onze gezondheid bij het individu laten liggen!

  (En ja gisteren was ik nog aan het zeuren dat ik in een paar jaar maar 1x naar de huisarts ben geweeest en daar 2000 euro aan verzekeringspremie voor heb gedokt, maar bij nader inzien ben ik daar wel toe bereid als het alternatief is dat een bemoeizuchtige verzekeringsmaatschappij zich met mijn levensinvulling gaat bemoeiend).

 34. 52

  @zmooc

  Stel dat drugs geliberaliseerd worden, moet ik het dan betalen als anderen door een overdosis in het ziekenhuis terecht komen?

 35. 53

  @zmooc

  Melk is goed voor elk (teveel melk leidt waarschijnlijk tot botontkalking)

  Er wordt al ik weet niet hoe lang campagne gevoerd door een groep tegen melk; geen enkele claim doorstaat de toets der kritiek, ook de botontkalking niet. Wel is de diagnose osteoporose erg moeilijk te stellen. Er zijn dissidente stemmen die zeggen dat osteoporose niet bestaat. Desalniettemin zijn er medicijnen op de markt tegen dit “euvel”. Je mag zelf het web van (finaciele) belangen zelf ontrafelen.

  U moet veel vitamine C binnen krijgen (en de eskimos dan?)

  Heel wat vlees en vis bevat ook vitamine C. Een erg onbekend verschijnsel, maar varkenslever bevat zelfs evenveel vitamine C als appels.

  Het is mijn stellige overtuiging dat je dieet maar een heel kleine invloed op je gezondheid heeft. maandenlang niets eten, dat is pas slecht voor je gezondheid :-)

 36. 54

  @Theedoek: liever niet, maar in de praktijk denk ik dat dat toch het beste systeem is. We betalen ook voor mongolen die te hard rijden in hun auto, die met hun mountainbike van een berg afpleuren, voetballers, headbangers, McDonaldsbezoekers, de tandartsrekening van de Cola-drinkers, de hartchirurg van de koffiedrinkers, de astmapatienten langs de snelweg, neergeschoten militairen in Irak, hartproblemen van de gestressde directeur, aambeien van kantoorzitters, hechtingen van de iets te enthousiaste ME’er en de herstelkosten van de mislukte borstvergroting.

  Aangezien het gros van de medische kosten door stommiteiten wordt veroorzaakt, zie ik geen reden om een uitzondering te maken voor drugs-overdosissen en aangezien het alternatief is dat we een controlerende instantie invoeren, betaal ik maar liever voor die sporadische overdosis net als ik hoop dat je ook voor mijn gebroken been wil dokken als ik een boom raak met mijn mountainbike.

  Je moet het maar zo zien, als zo iemand weer is opgelapt op jouw kosten, kan ie weer mooi meedraaien in de economie, anders ben je zo iemand kwijt of erger nog, mag je een uitkering betalen, want op stinkende zwervers zit niemand te wachten.

  @P: Precies, daar heb je het al, een meningsverschil. Ik heb dus liever dat het niet zo ver komt dat de verzekeringsmaatschappijen zich daarmee gaan bemoeien want die denken er vast niet zo nuchter over na als jij en ik.

 37. 55

  @Zmooc (en anderen)

  Het nederlandse kankerfonds heeft ook al eens aangegeven dat dieet nauwelijks invloed heeft op de kansen om kanker te krijgen. Echter, zij stellen dat alcoholgebruik wel een (vrij) grote invloed heeft.

  Ik durf de stelling wel aan dat de af en toe gevonden statistische verbanden die je ziet in onderzoeken over de gezondheidsgevolgen van dieten voor het overgrote deel, zo niet honderd procent, aan confound factors toe te schrijven zijn. Voorbeelden te over! Slikkers van supplementen zijn over het algemeen mensen die een bovengemiddeld belang in hun gezondheid stellen, en die eigenschap zorgt er ook voor dat ze meer dan gemiddeld op hun gezondheid letten. Zijn supplementen nu goed? Het leek tevoorschijn te komen uit onderzoeken totdat dit onderzoek naar bovenkwam: In een aantal gevallen zijn ze zelfs erg slecht voor je gezondheid!

  Onder dikke mensen zitten ook relatief de meeste die niet bewegen en alles via PC en auto doen, zo worden ze juist dik. Is dikzijn ongezond of is het de beroerde conditie?

  In andere gedeeltes van de wereld zijn andere estetische normen aan de orde betreffende vrouwen- en mannenlichamen. Nemen ze veranderde ethnische samenstellingen mee bij alle alarmerende verhalen over de “obesitasepidemie”?

  De journalist Michael Pollan heeft in de New York Times een fantastisch (maar lang) verhaal geschreven over alle gelul rond voedsel. Ik volg zijn dieet: het voedseldieet. Als je tijd hebt kan ik het artikel van harte aanbevelen.

 38. 56

  Maar dikke mensen zijn vaak wel gezelliger (en, in geval van vrouwen, lekkerder;-)) waardoor hun netto-effect op de gezondheid van hun naasten misschien wel juist positief uitvalt met al die gezelligheid;-)

 39. 57

  Hahaha. Een zeer fraai voorbeeld:

  Bijna helft Brabanders heeft overgewicht

  Den Bosch – Met de meeste Brabantse volwassenen gaat het goed: ze hebben een goede gezondheid en weinig problemen. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek onder volwassenen van 19 t/m 64 jaar door de GGD’en in Brabant en Zeeland. Toch zijn er zaken die extra aandacht vragen of zelfs verontrustend zijn. Belangrijke thema’s hierbij zijn overgewicht, bewegen, geweld en eenzaamheid. Volwassenen die moeite hebben om financieel rond te komen blijken extra kwetsbaar.

  Bijna de helft (46%) van de Brabantse volwassenen heeft overgewicht; één op de negen heeft zelfs ernstig overgewicht (11%).

  Juist. Gezondheid goed en weinig problemen, ondanks overgewicht. Denk nou maar niet dat iemand hier de conclusie uit trekt dat het allemaal wel meevalt met die enorme gezondheidsschade van overgewicht. Nee hoor, een paar regels verder:

  Volwassenen met overgewicht voelen zich vaker beperkt in het dagelijks functioneren en zijn vaker lichamelijk of psychisch ongezond.

  Ongelovelijke sukkels..

 40. 58

  Vandaag ben ik verheugd, aangaande dingen in de echte wereld wat het topic aangaat. De burgermeesters van Amsterdam en Rotterdam hebben gekozen…een nieuw overhemd voor Opstelten met opgestroopte mouwen (zo gaat dat in Rotjeknor) en alsnog, voor privegebruik, een container rooibosbuiltjes voor Cohen…..eindelijk..hulde aan beiden. Vergis U niet weblogsdingen is ook een vorm van second life.

 41. 59

  Als gezondheid van een generatie voorop staat kan je het meeste winst boeken door het roken tegen te gaan, wellicht zelfs met erg harde maatregelen.

  Winst met dieetveranderingen is nauwelijks te bereiken. De dieetadviezen zijn gebaseerd op wetenschappelijke ideeen die op zijn best over erg kleine marges gaan, en volgens mij de toets der kritiek niet eens kunnen doorstaan. Er zijn uitzonderingen: Het verbieden van industrieel geharde vetten heeft invloed. Het is ook smertige rotzooi, namaak, en een kenmerk van slecht gefabriceerd eten. Let wel: Het is geen verbod op vet eten, slechts op het gebruik van bepaalde kunstmatige namaakvetten.

  Maar alle gezondheidswinst die je *wellicht* met dieetverandering bereikt is op zijn best symbolisch vergeleken met de gezondheidwinst die je zou kunnen bereiken door roken uit te bannen.