COLUMN - Cafetaria-eigenaar Mike de Rijcke en initiatiefnemer Ferdinand Griesdoorn zagen met lede ogen aan dat de bibliotheek in het Zeeuwse Sint Maartensdijk wegens bezuinigingen moest sluiten. En daarom openden zij een vrije bibliotheek in snackbar ’t Hoekske. Honderd boeken staan er inmiddels op de planken, voor ieder wat wils. Als iemand een boek wil lenen dan moet er wel een ander boek voor in de plaats komen. Zo blijft de collectie mooi op peil.
De Rijcke wil op deze manier iets terug doen voor de maatschappij. Hij maakt zich vooral zorgen om de minderbedeelde kinderen uit zijn dorp, die zonder een bibliotheekvoorziening wel eens leesachterstand op zouden kunnen lopen. Zelf had hij vroeger ook moeite met lezen en weet dus uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om wel goed te kunnen lezen. ‘Zonder lezen geen opleiding’, stelt hij dan ook.
Voor De Rijcke snijdt het mes aan twee kanten. ‘Als mensen hier komen om eten te halen, dan kunnen ze een boek lezen of meenemen. Als ze hier komen voor de boeken en ook trek krijgen, dan is dat mooi meegenomen.’ Hij ziet het als een extra service aan zijn klanten en de dorpsbewoners. In een klein dorp is een snackbar een belangrijke ontmoetingsplek. En het is nog gratis ook.
Of het een succes wordt weet hij niet. Veel reclame heeft hij niet gemaakt. Alleen een berichtje op Facebook. Omdat de dorpsbibliotheek nog niet is gesloten, kan de minibibliotheek nog niet op veel toeloop rekenen, zo’n vijftien mensen in twee weken tijd. Maar wat niet is, kan nog komen. De media heeft de snackbar inmiddels al wel gevonden.
De Rijcke durft in ieder geval wel te stellen dat de bediening in zijn snackbar vele malen beter is dan de bediening in veel reguliere bibliotheken. Een fraai staaltje participatiesamenleving. Zo zien het kabinet Rutte en koning Willem-Alexander het graag. Al is een combinatie van een snackbar en een bibliotheek niet echt het meest voor de hand liggend. Lezen? Vet!
Reacties (21)
Tja, papier, wat moet ik ervan zeggen….
Zat torrentjes waarmee je binnen een uurtje duizenden Nederlandstalige boeken in je tablet kunt hebben staan. Misschien zijn bibliotheken gewoon niet meer zo van deze tijd…
@1:
Barbaar; boekverbrander!!!
Stel, je wilt iets lezen dat ligt op het kerkhof der vergeten boeken in Barcelona.
Zie:
http://rankingthebooks.nl/carlos-ruiz-zafon-de-schaduw-van-de-wind/
Dat doe je toch niet op een tablet of e-reader ;-)
@1
En misschien heb jij nog nooit serieus de diensten van een bieb gebruikt?
Toen ik nog de basisschoolleeftijd had ging ik vaak meerdere malen per dag naar de bieb. Dat gaat de volgende generatie dus niet meer lukken. En, nee, die gaan in torrents absoluut geen alternatief vinden; die gaan gewoon youtube kijken.
En torrents van stripboeken? Zie je het voor je? Mijn bieb had vroeger vele honderden stripboeken, van suske en wiske tot de grote franse meesterwerken uit dit genre. Dat kunnen we dus ook schudden.
@2: Andere mensen ‘barbaar’ noemen en dan met zulke supermarktliteratuur aankomen.
@4:
A.
Er stond een ;-) bij.
B.
Je opmerking bewijst, dat je het boek absoluut niet gelezen hebt en blijkbaar reageert om te reageren!
@5: Ik heb het boek wel degelijk gelezen. (Letterlijk bij de Albert Heijn gekocht ook.) Ik vond het alleen, net als de overige boeken die doorgaans per kilo in de supermarkt verkocht worden, om te kotsen.
Purperen proza op z’n slechtst. Ik kan me een zin herinneren, iets als: ‘Het zonlicht klaterde als gesmolten goud door de straten van Barcelona’ … maar dan erger, en dat iedere zin, en dat een veel te dik boek lang.
Zelfs de personages praten purper. Heel vermoeiend.
@1: “minderbedeeld” ken je dat woord? Heb je enig idee hoe je “tablet” “internetaansluiting” kunt combineren met “minderbedeeld”?
Het soort mening dat ik associeer met “minderbegaafd”.
@5: Maar voor de beginnende lezer is het vast een reuzespannend boek ;-)
100 boeken, wow. Is dat niet wat veel? Ik kan maar 1 boek tegelijk lezen.
@6:
mmmh:
simpel gezegd heb je m.i., absoluut geen gevoel voor “mooie taal”.
Hier wat meningen van derden, die ik maar even gegoogeld heb:
http://www.goedslecht.nl/books/61/Carlos_Ruiz_Zaf%C3%B3n_-_De_schaduw_van_de_wind/
en wat langer:
http://seventyeight.nl/recensies/schaduw-van-de-wind/
N.B. aangaande “je @8: ”
Lees je als gevorderd lezer toch lekker Umberto Eco ’s “De slinger van Foucault”
Niets opzoeken a.u.b. ;-)
@7: Mensen minderbegaafd noemen omdat ze constateren dat er in deze tijd steeds minder behoefte aan en gebruik van bibliotheken wordt gemaakt… Juist ja, heb jij ze wel op een rijtje?
1. Voor “minderbedeelden” zijn er in heel veel gemeenten subsidieregelingen om een computer te kunnen kopen.
2. Voor de meeste schoolgaande kinderen is een computer een vereiste.
3. Als je besluit om kinderen te nemen, ben je ook verantwoordelijk om ze zo goed mogelijk voor te bereiden op de toekomst. Kinderen in de 21e eeuw opvoeden zonder dat ze beschikking hebben over een computer, is naar mijn bescheiden mening op zijn zachtst gezegd slecht ouderschap.
Dat gezegd hebbende, ik heb in mijn jeugd veel uren doorgebracht in de bibliotheek en ben nog steeds bibliofiel. Maar ik had toen dan ook geen tablet, ereader, spelcomputer, youtube, wikipedia of Google.
@0: “De Rijcke durft te stellen dat de bediening in zijn snackbar veel beter is dan de bediening in bibliotheken.”
– Informeren die snackbar boeken ook over goede voeding?
@10:
Ja of jij niet, dat kan natuurlijk ook. Het is immers maar net wat je “mooie taal” noemt. Maar ik vind het inderdaad mooier als schrijvers wat minder bijvoeglijke naamwoorden nodig hebben om minstens net zo mooie (en vaak nog veel echtere) beelden op te roepen.
Wat moet ik daarmee? Als je me wil overtuigen van het feit dat een hoop mensen het een mooi boek vinden ben je te laat, het feit dat het boek überhaupt in de supermarkt verkocht wordt – naast Dan Brown en Vijftig tinten grijs – zei me dat immers al.
Maar als je je dan toch iets van die McMeningen wilt aantrekken, zie dan de eerste van het rijtje:
Zelfs bij iemand die net zo’n slechte smaak heeft als jij (het taalgebruik van Zafón is namelijk helemaal niet “werkelijk prachtig”, maar gekunsteld en pompeus) begint het na een tijdje blijkbaar de keel uit te hangen.
Dat je er überhaupt van uitgaat dat iemand Umberto Eco zou moeten opzoeken spreekt wat mij betreft boekdelen, dat is namelijk bepaald geen obscuur schrijvertje.
Maar goed, resumerend: jij houdt van purperen kotsproza … ik leg de lat wat hoger.
Ieder z’n ding ;-)
@13:
Eens. Ik neem aan dat je W.F. Hermans wel kan hebben?
@14: Jawel, ja. Ik moet wel zeggen dat ik hem als polemist en briefschrijver beter kan waarderen dan als fictieschrijver, maar ik kan zijn verhalen inderdaad ook goed lezen zonder me eraan te ergeren.
Je zegt het dus goed, ik kan hem hebben. En ik ben ook eigenlijk nog steeds wel benieuwd naar sommige werken die ik nog niet gelezen heb.
@13:
Waar schreef of wekte ik de suggestie dat ik hem een obscure schrijver vindt; staat evenals Carlos Ruiz Zafón Carlos Ruiz Zafón in mijn boekenkast.
Ik bedoelde niet dat jij als “gevorderd lezer” zou moeten opzoeken wie U.E. is, maar dat je de gehele inhoud, van “De slinger van Foucault”, zonder moeite zou begrijpen en dus niets hoeft op te zoeken ;-)
Oh, zo.
Mijn slecht. (Pardon.)
Overigens bestaat ook Bookcrossing. Daarmee kun je een leuke bibliotheek zijn weg laten vinden.
En overigens@krekel, je gaat echt een beetje ver met je oordeel over de Schaduw van de Wind. Het boek heeft een laag aangaande de afrekening met de burgeroorlog. En het feit dat het dus in Barcelona speelt is van belang. Je mag struikelen over bijvoeglijke naamwoorden maar ieder heeft zijn stijl. Een beetje relativering en acceptatie mag best hoor.
En verder, iedereen die dweept met Hermans is min.
Gelukkig ga je niet zo ver.
@13
Ik heb de indruk dat dat taalgebruik typisch is voor spaanstalige schrijvers (incl zuid amerika). En niets zegt over kwaliteit, maar neer komt op of die stijl last bij je persoonlijke smaak.
Renate Dorrestein wordt overigens bij het Kruidvat verkocht, naast de condooms en de scheermesjes. Ook dat zegt niets over kwaliteit, maar over het moment dat het lucratief wordt andere doelgroepen dan de bilbiofielen via andere kanalen commercieel te benaderen.
*gooit draadje omver en stampvoet de kamer uit*
@20: LOL