1. 1

  Investeren, digitaliseren en het internet op. als tegenhanger voor de infantiele commerciëlen, die debielisering in het vaandel hebben. Koning Brinkheurst wil toch zo graag een kennis-economie, daar heb je goed geïnformeerde en intelligente mensen voor nodig. Dus een omroepbestel op hoog niveau. :-)

 2. 3

  @Ruud Oost: U heeft alles al gezegd, ik miste alleen nog het verdwijnen van alle reclame op de publieke netten en het ook uitzenden via de ‘ether’ omdat anders monopolisten zoals kpn geld gaan vragen voor specifieke binaire stromen.

 3. 4

  Een kwalitatief goed publiek bestel wordt volgens mij steeds belangrijker in een tijd van vervlakkende (en zoals Ruud Oost terecht opmerkte) debiliserende commercialisering van de televisie en samenleving, waardoor objectiviteit en het vrije woord steeds meer in het gedrang komen. 2 tv-netten ipv 3 is daarbij een optie indien het beschikbare budget op peil blijft.

 4. 5

  Ik heb het omroepsysteem in Nederland nooit helemaal begrepen maar wat ik vanuit België wel gemerkt heb is dat in de jaren 80 in België iedereen naar de Nederlandse zenders keek. En dat we er naar opkeken met de gedachte ‘daar kunnen ze tv maken’.
  In de jaren 90 is dit helemaal omgeslagen en heeft in België de openbare omroep eerst veel klappen gekregen maar is die na een hervorming nu opnieuw de grootste zender van het land met kwaliteit als grootste troef. Alles wat er nu nog uit Nederland komt overgewaaid is Endemol-crap (als ik het zo mag noemen) op de commerciële zenders. Je merkt dan ook dat bijna niemand nog naar de Nederlandse zenders kijkt.
  Dus misschien is het wel hoog tijd dat de Nederlandse regering de openbare omroep hervormt en opnieuw die kwaliteit brengt die ze vroeger hadden.

 5. 6

  Meer praatprogramma’s met bekende Nederlanders (maar alleen als ze binnen de grachtengordel wonen) over bekende Nederlanders (maar alleen als ze binnen de grachtengordel wonen)

  Meer programma’s die stukjes uit andere programma’s laten zien die stukjes uit andere programma’s laten zien.

  Meer programma’s waar je onbekende Nederlanders met elkaar opzadelt en waar je ze vervolgens genante dingen laat doen, zonder dat er eigelijk iets interessants gebeurt. (Maar misschien in de volgende aflevering…?)

  Klusprogramma’s! Tuinprogramma’s! Pimpprogramma’s!

  VRT en BBC-formats kopieren, maar dan zonder het budget en/of de humor.

 6. 7

  Weg met die publieke omroepen. Het is ongelooflijk hoeveel al die omroepbaasjes, interim-managers, chefjes en ondersteunende diensten kosten. Het wordt tijd dat het geld dat de omroepen gebruiken om met elkaar te concurreren, wordt ingezet voor goed programma’s.
  Mijn voorstel: Maak twee netten, geen reclame, en een 24h-nieuwszender.

 7. 8

  Ik vind dat ze de verschillende omroepen mogen opdoeken, je krijgt alleen maar ruzies om geld en kijkers tussen die partijen.
  Er moet een brits model komen, zonder reclame, anders denkt de regering makkelijk te kunnen bezuinigen, omdat ze hun geld ook best via reclames kunnen krijgen. En hoeveel zenders er dan overblijven, maakt me niet zo veel uit, want nu kom ik ook al niet verder dan Ned2.

 8. 11

  @SN je maakt mijn punt hard
  Vroeger waren het de Belgische zenders die Nederlandse formats kopieerden en nu is het eerder andersom

 9. 13

  Reclame eruit, voetbal eruit en het eeuwige herhalen van de actualiteitenprogramma’s vervangen door iets wat vergelijkbaar is met Open University.

 10. 14

  @Bram: Maar de langstlopende serie op de vlaamse televisie is nog altijd FC. de Kampioenen. Zolang de NL omroepen dat format niet kopieren kan het nog goed komen…

 11. 15

  @SN
  Auch dat doet pijn zo terug op de grond smakken nadat ik even aan het zweven ging over de kwaliteit van onze openbare omroep. Maar toch bedankt om me terug met beide voeten op de grond te zetten ;-)

 12. 16

  Weg met de diverse omroepen en de reclame. Daarnaast moet er een Nederlandse versie van C-Span komen, waarop de hele dag door debatten vanuit de Tweede Kamer en diverse commissie vergaderingen live kunnen worden gevolgd. Bij gebrek aan materiaal kunnen in de nachturen dan nog registraties van onderwerpen in het Europarlement worden uitgezonden.

 13. 17

  Trouwens het gaat er ook om dat het publiek junk wil.
  Als ik zie hoe goed bij ons VT4 opnieuw scoort met Temptation Island ben ik beschaamd Vlaming te zijn.
  Maar blijkbaar is dat tegenwoordig wat de mensen willen zien.
  Dus hard gaan roepen dat de openbare omroep enkel kwaliteit mag brengen helpt niet. Je moet als openbare omroep ook zorgen dat je een breed publiek bereikt.

 14. 18

  @Maarten
  ja want zo’n C-Span dat is spannende en aantrekelijke televisie en dat gaat de politiek echt dichter bij de burger brengen.

  Met alle respect voor je idee want ik vind het leuk en zou zelf ook wel wat meer debatten op tv willen volgen. Maar dat word een zender zonder kijkers volgens mij.

  Als de helft van de verkozen politici het nog niet de moeite vind om naar de debatten te komen. Waarom zou het publiek dan kijken.

 15. 19

  @Bram,
  Laat ze het in ieder geval proberen. Mijn argument was meer in die aard dat het in ieder geval informeert en je niet zozeer afhankelijk bent van de selectie die je er bijvoorbeeld in het journaal van terug ziet. Het was ook een advies wat een paar maanden terug nog door een adviesorgaan van de regering werd bepleit.

 16. 20

  @BvL:

  Moet een bibliotheek dan ook alleen worden gevuld met bouqetreeks romans omdat dat is wat de meerderheid wil? Ik zou liever hebben dat de openbare omroepen zich focusen op wat de commercielen juist niet bieden.

 17. 21

  Wat betreft de reclame mag het hetzelf blijven. Echter van drie naar twee zenders zie ik persoonlijk wel zitten en ook meer via internet beschikbaar stellen. Verder moet het wel zoveel mogelijk behouden blijven.

 18. 22

  @su: Maar je moet ook niet te ver naar de andere kant doorschieten. Entertainment en dom vermaak afschaffen omdat de commercielen daarvan al genoeg uitzenden treft een hoop mensen: kabel-tv op het platteland bestaat amper en niet iedereen kan/wil/snapt een schotelantenne.
  Misschien lullig om te zeggen, maar zonder Lingo zou mijn moeders avond niet hetzelfde zijn. Op een slechte manier…

 19. 23

  Van drie naar 1 televisiezender. Budget naar de helft / tweederde. Reclame kan blijven bestaan. Radiozenders van 5 (binnenkort 4) naar 2 – einde oefening voor radio 3 en 4.

  Het hierdoor overblijvende geld kan worden gestoken in webradio / webtv. Zie hoe de VPRO het nu doet. TV on Demand, archieven beschikbaar… Het bereidt ook meteen de zaak voor op triple playende kabelaars.

 20. 25

  @SN: Is vermaak-teevee dan een mensenrecht? Als je het niet kan of wil betalen, waarom zou de overheid daar een geld voor moeten inruimen? Je hebt recht op informatie, maar geen recht op Lingo, vind ik.