1. 5

  Teken van deze tijd of zorgwekkende trend?
  Het is een zorgwekkende trend van deze tijd dat media met onzinverhalen proberen lezers aan te trekken, en dat er onzinnige niet-wetenschappelijke onderzoekjes worden gedaan.

 2. 8

  Het is een teken van alle tijd èn het is zorgwekkend. Al was het maar omdat het puberen ook steeds vroeger lijkt te beginnnen.
  Maar slechtes een kwart? Wat goed dat dit soort onderzoeken je weer bij de les houden.

  Mijn zoon van 12 is niet alleen chagrijnig over zijn eigen oren, de mijne deugen natuurlijk ook niet.
  Hij heeft ze nog niet, maar als ook hij de puistjes niet meer weggesmeerd krijgt, weet hij zeker dat-ie “er een eind aan zal maken”.
  Als ik dan vraag waaraan, zucht-ie dat het er met zulke opuders slecht voor staat met de wereld (hij is ook wat vroeg-wijs).

  Hij is ook al op eigen houtje naar de huisarts gegaan om een doorverwijzing te ritselen om zijn eigen jongeheer een volwassen formaat te laten opereren.
  De reden was, volgens zijn zeggen: “als ik ‘m ergens inhang, ben ik de weg kwijt….”

  De puberteit begint steeds vroeger. Eén pluspunt: dan is het hopelijk ook eerder voorbij.

 3. 9

  simpel , komt door de toenemende invloed van de reclame op de media.
  Identiek aan het bleken van de zwarten in Afrika om “westerse” looks te krijgen of het koreaans meiske van 14 met spleetogen en gek is op Barbie.
  Dé oorzaak waarom zelfmoord nog steeds hoofdoorzaak nummer 1 is in de leeftijdscategorie 14 tot en met 24.
  het niet mee willen/ kunnen komen in de kudde.

  Bij deze bent U mede verantwoordelijk voor dat soort dingen.
  Omdat die 18 jarige graag die té luxe dure auto wenst te rijden die hij hier als reclame ziet beseft hij dat zonder liposuctie en drastische ingrepen in zijn voorkomen de enige wijze is dat hij in de toekomst kan scoren bij de kittekatten en weinig kans heeft op een gelukkiger leven.

  Mooie mensen hebben nu eenmaal meer kansen in deze maatschappij ( ervaar dat dagelijks).

  Gelukkig hebben mijn kinderen hetzelfde dma en zijn dat reeds schoolvoorbeelden van nauurlijke perfectie.

 4. 10

  @9: “Mooie mensen hebben nu eenmaal meer kansen in deze maatschappij ( ervaar dat dagelijks)”

  Om een beeld te krijgen: Mogen we weten hoeveel kansen jij dagelijks hebt?

 5. 11

  @8: Omdat het lijkt alsof het puberen steeds vroeger begint is dit nieuws zorgwekkend? Je laat je nog makkelijker door riooljournaistiek beinvloeden dan een puberende tiener!

  Zoals al eerder opgemerkt, ik vind het vooral zorgelijk dat niet meer dan 25% van de pubers plastische chirurgie wil. Daaruit blijkt voor mij dat de huidige pubers elke ambitie missen, want nu zijn er middelen om je uiterlijk te verbeteren (en bijna alle pubers hebben problemen met hun uiterlijk) en driekwart van de pubers denkt er niet eens aan om het heft in eigen handen te nemen.

  Ik voorspel over 5 jaar in de krant: 25% van de 18-jarigen overweegt op termijn een baan.

 6. 12

  @11: Ja, zo spreek ik miojn zoon ook wel eens aan. Het helpt niet ;-)

  Maar:
  1. Uit mijn onderwijservaring durf ik te stllen dat de puberteit wel degelijk eerder begin.

  2. Zorgwekkend is dat mijn puber zich inderdaad een oor aan laat naaien (om on topic te blijven) en dan stiekem naar de dokter gaat voor bovengnenoemd gevalletje.
  Het is dat die dokter ethisch verantwoord met de meldingsplicht omgaat en dus eerst de ouders inlicht, anders had ik nooit geweten wat er in het hoofd van dat jong omgaat.

 7. 15

  heb je kids bismarck? , pubers zijn er vroeger bij . kinderen interesseren zich ruim 2 jaar eerder voor bepaalde zaken dan een eerdere generatie.

  Gesprekken over body modification of verbetering is normaal en uitvoering ervan zal niet altijd geblokkeerd worden door de heren doktoren omdat psychische schade door non acceptatie van de groep dramatische gevolgen kan hebben.
  Een beugel in je bek is ook een vorm van plastische chirurgie.
  Tuurlijk zijn er al trutjes die nieuwe tieten krijgen als ze niet roken tot hun 16 e.
  Tuurlijk zijn er al 14 jarige die denken in het verkeerde lichaam zijn geboren en al aan de steroids beginnen.
  tuurlijk heb je 13 jarige emo kids met met 16 mm gaten in hun oorlellen.

  tuurlijk gebeuren zulke dingen in mijn regio niet.

 8. 17

  ouders moeten meer gaan luisteren naar hun kinderen. Vaak doen kinderen dingen omdat ze denken dat het goed is. Of ze durven er niet met de ouders over te praten over wat hun dwars zit over hun lichaam. Misschien kunnen ouders dan helpen om hun kind af te laten vallen, of samen naar de huisarts gaan voor informatie i.p.v. plastische chirurgie.. een luisterend oor scheelt veel voor kinderen..

  gr. 15 jarig meisje

 9. 18

  Een tiener heeft zeer waarschijnlijk langer te leven, dan willen ze dus toch ook die tijd er mooier uitzien? vooral omdat ze alles nog moeten ervaren. Als je eenmaal getrouwd bent met de liefde van je leven is je uiterlijk minder belangrijk dan als je diegene nog moet vinden. en zeker als een kind dik is, wil diegene niet de kans lopen alleen nog maar dikker te worden maar het meteen laten veranderen aangezien dat, alles tegenwoordig kan.