Voorkom een lockdown, kabinet!

Dossier:

COLUMN - De aftrap van carnaval is nabij. In Noord- en Midden-Limburg hebben de burgemeesters aan de noodrem getrokken, maar in Zuid-Limburg en vrijwel heel Brabant gaat alles gewoon door. Ondertussen roept de zorg in alle carnavalsregio’s om het hardst: ‘Doe het niet. Doe het alsjeblieft niet. Wij kunnen niet meer.’

De smeekbedes hebben weinig effect. Mensen zijn toe aan een verzetje, is het argument. Maar is dat werkelijk een valide reden nu ziekenhuizen al dik anderhalf jaar op de toppen van hun kunnen werken, zorgpersoneel uitgeblust en overwerkt is, de ic’s volstromen, er al opnamestops – en zelfs spoedhulpstops – zijn ingesteld en de besmettingscijfers elke dag verder omhoogschieten?

Gisteren zaten we tegen de 12 duizend nieuwe gevallen aan – dat lijkt me niet echt tijd voor massale feesten, ook niet in de buitenlucht.

De burgemeesters beroepen zich op de inzet van de coronapas. Maar het Amsterdam Dance Event, waar maar op driekwart van de capaciteit kon worden benut en bezoekers een groen vinkje moesten tonen, leverde ruim duizend besmettingen op. Een vinkje blijkt geen waarborg.

Deels zal dat komen door valse test- of vaccinatiebewijzen, maar deels ook doordat wie gevaccineerd is, zichzelf te makkelijk buutvrij geeft. Maar vaccinatie geeft geen volledige bescherming tegen besmetting, en besmette gevaccineerden kunnen die rotziekte doorgeven.

Wist het kabinet maar wat het deed, in plaats van zich een slag in de rondte te struikelen, eindeloos te laveren en intussen onduidelijk jojobeleid te voeren.

Om een nieuwe lockdown voorkomen – want dat is waar we nu op afkoersen – weet ik een betere oplossing, die bovendien het onderscheid tussen gevaccineerden en ongevaccineerden opheft, en maar kort hoeft te worden gebruikt.

Afgelopen voorjaar heeft het ministerie zowat een miljard uitgetrokken voor Testen voor Toegang. Tal van bedrijven die de klus moesten klaren en zouden gratis sneltesten uitvoeren voor wie naar een evenement ging, kregen een gegarandeerd bedrag voor hun deelname. Per dag gaat er contractueel ongeveer een half miljoen naar die bedrijven. En ze hebben het niet echt druk.

Laat iedereen – gevaccineerd of niet – die naar een café, restaurant, bioscoop, sportzaal, museum of evenement wil, de komende drie weken eerst een test doen. Een negatief testbewijs geeft je 24 uur toegang, en vervalt nadien. In semipublieke binnenruimtes waar mensen kort in elkaars buurt verkeren, zoals winkels en het openbaar vervoer, handhaven we gedurende die weken een strikte maskerplicht.

Zo’n maatregel zal niet elke besmetting weren of detecteren, maar zal de cijfers ongetwijfeld drastisch naar beneden halen. In de tussenliggende weken bedenken we hoe we, als we eindelijk weer op acceptabele cijfers zitten, de maanden daarna een degelijk plan maken. En dan liefst eentje waar heldere, eenduidige communicatie voorop staat, niet het gemits, gemaar, gejojo en gedraai van Rutte en De Jonge.


Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool
.

Reacties (15)

#1 Co Stuifbergen

Nog een voordeel: als iedereen zich testen laten moet, kunnen de wappies (en Baudet) niet meer klagen over discriminatie.

En het geld voor “testen voor toegang” is toch al uitgegeven, geloof ik…

  • Volgende discussie
#2 Raymond Horstman

Dit is nu precies het probleem. Het beleid ook in Nederland is vanaf het begin gericht geweest om de (gevolgen van de) lock down te vermijden en niet het uit de wereld helpen van corona. Het werkt niet. Corona blijft terugkeren. Na iedere periode van strenge maatregelen volgt een periode van versoepeling en dan is corona weer terug van weggeweest. We zullen er mee moeten leren leven. Het virus is zo wijd verspreid dat het onuitroeibaar is geworden. Iedere herfst naast de griepprik een booster en iedere 3 a 4 maanden een nieuwe uitbraak van corona en strenge maatregelen. Dit lijkt onze toekomst in te houden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Cerridwen

OMT adviseert korte lockdown light en daarna 2g:
https://nos.nl/artikel/2405168-omt-adviseert-korte-beperkte-lockdown-daarna-2g-kabinet-moet-nog-beslissen
Daarmee wordt voor ongevaccineerden de lockdown verlengd.

het lijkt erop dat we ons Voor de komende tijd inderdaad moeten voorbereiden op blijvende coronamaatregelen, in de winter meer dan in de zomer. Wel worden de maatregelen elke winter minder.

naast dat de vaccinaties na enige tijd minder effectief worden, lijkt me vooral dat het seizoenseffect een grote rol speelt, groter dan het RIVM inschat. We zien immers overal in Europa de besmettingen oplopen, op een vergelijkbaar moment als vorig jaar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Hans Custers

Ik ben bang dat het te laat is om een volgende lockdown te voorkomen. Het kabinet heeft er nou eenmaal weer eens wekenlang voor gekozen om de eigen normen te negeren. Het aantal ziekenhuis- en IC-opnames ligt al lange tijd boven de zogenaamde signaleringswaarde, die aanleiding zou moeten zijn om iets te doen. Ze hebben het op zijn beloop gelaten. Een zoveelste opgestoken middelvinger naar het personeel in de zorg, naar kwetsbare mensen, en naar zieken die hun noodzakelijke behandeling maar weer eens uitgesteld zien.

Aan het begin van de pandemie heb ik begrip getoond voor fouten die er werden gemaakt. Dat begrip heb ik nog steeds. Maar dat diezelfde fouten anderhalf jaar later nog steeds worden gemaakt is onvergeeflijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4.1 Raymond Horstman - Reactie op #4

Ik ben nog nooit zo zeer met jouw of iemand anders eens geweest over wat dan ook. Natuurlijk het is niet eenvoudig. Er zijn geen eenvoudige oplossingen behalve bij de mensen die men nooit zal vragen om met oplossingen te komen. Maar er zijn van die dagen..

  • Volgende reactie op #4
#4.2 Michiel de Pooter - Reactie op #4

Goeie teksten Hans Custers. Alleen, onvergeeflijk ? Wat brengt het op ? Rutte zit nog steeds op een kiezersmandaat als een paard. Op 17 maart hadden we deze meneer voorgoed naar de eeuwige jachtvelden kunnen sturen (politiek dan), maar we hebben het niet gedaan. We hadden ook massaal op Baudet moeten stemmen, dan hadden we nu Willem Engel als minister van Volksgezondheid en Immuunsystemen gehad. Nou dan, waren we al lang overal vanaf geweest. Snap je ? Maar goed, dat zijn nu eenmaal de rafelrandjes van de democratie, waar we het mee moeten. Het is niet anders.

  • Vorige reactie op #4
#5 Test

Over een jaar of twee treed Rutte alsnog definitief af naar aanleiding van het parlementair onderzoek naar de Corona crisis. Wat iedereen al lang weet wordt dan nog eens duidelijk, het keer op keer negeren van alle signalen van de deskundigen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5.1 Maggi - Reactie op #5

Het verleden heeft ons anders geleerd dat in zo’n situatie er van alles opstapt behalve Rutte zelf.

#6 Spam

Naar mijn mening wordt er te veel geklaagd door te veel mensen. Zolang Covid de zorg zwaarder belast dan een gewone griep zullen er vervelende maatregelen moeten zijn om verspreiding tegen te gaan. En hoeveel maatregelen je ook neemt en handhaaft, we komen pas van dat virus af als het in de hele wereld onschadelijk is geworden.

In de tussentijd is het schipperen. De epidemologische, sociale, en economische gevolgen van maatregelen zijn onmogelijk nauwkeurig te kwantificeren en voorspellen. Zelfs voor de beste deskundigen op het gebied van epidemologie, menselijk gedrag, economie, en zorg is het onmogelijk om tot een consensus te komen over wat de beste maatregelen zijn. Al die leken die zich er ook maar de hele dag tegenaan bemoeien dragen niets bij dan een vergroting van een algemeen gevoel van onvrede.

Het enige dat je als burger kan doen is je laten inenten, onnodig menselijk contact mijden, en geduldig wachten tot het over is. ‘Onnodig’ wordt daarbij enerzijds gedefinieerd door de regels en anderzijds door je eigen persoonlijke afwegingen. In de tussentijd kan je beter maar gewoon genieten van wat er allemaal nog gewoon kan dan je druk maken op de internets.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6.1 Hans Custers - Reactie op #6

Ik ben het best voor een deel met je eens. Er blijven onzekerheden, het is hoe dan ook schipperen en vervelende maatregelen blijven onvermijdelijk.

Maar aan de andere kant, is het nou echt zo moeilijk om te snappen dat je beter niet het beleid kunt voeren dat lijkt op het gedrag een buschauffeur die steeds tot op het laatste moment zo hard mogelijk naar een halte scheurt, om dan vol in de rem te vliegen? Om daarna weer vol gas weg te scheuren? En is het nou echt zo onredelijk om te verwachten dat het kabinet zich aan zijn eigen plannen en richtlijnen houdt? En dat het dus een beetje consistent en voorspelbaar is wat er gebeurt? In plaats van altijd maar weer die ad hoc beslissingen?

Fouten zijn onvermijdelijk. Maar het kabinet maakt hier ook vermijdbare fouten. En dat niet alleen. Ze blijven diezelfde fouten herhalen. Ik vind dat je dat best wanbeleid mag noemen.

  • Volgende reactie op #6
#6.2 Frank789 - Reactie op #6

[ en geduldig wachten tot het over is. ]

Dat geduld wordt anders behoorlijk op de proef gesteld.

– Ten eerste zijn er een hoop gevaccineerden waarbij de werking begint af te nemen. Uiteraard zijn dat weer de kwetsbare ouderen die als eerste aan de beurt waren voor de eerste vaccinatie. Waaronder 60-65 die het nog sneller afnemend werkende Astrazeneca kregen.

– Ten tweede ziet iedereen de golf weer aankomen en vraagt om onmiddellijk ingrijpen, behalve…

– Ten derde wordt de golf grotendeels in gang gezet en gehouden door ongevaccineerden. Maar als blijkt dat je opeens de kroeg niet meer in mag, dan blijken de bezwaren voor velen gewoon flinterdun en staan er rijen voor de GGD. Die zijn nog erger dan de principieel bezwaarden.

Het ergst lijkt het me als je een slechte gezondheid hebt en niet gevaccineerd kan worden. Deze golf bevestigd immers dat uiteindelijk vrijwel iedereen besmet gaat worden.

  • Vorige reactie op #6
#7 Hans Verbeek

Kun je je ook dat zo’n coronavirus hoort bij het leven, net zoals veroudering, kanker en de dood?
Ruim 99,7% van de mensen overleeft een besmetting met dit nieuwe coronavirus en dat aandeel stijgt alleen maar verder op naarmate de groepsimmuniteit verder oploopt.
Misschien werkt regelmatige blootstelling aan een virus wel net zo goed als elk half jaar een boostershot met een vaccin.
De ziekenhuizen liggen vol met rokers en mensen, die tijdens hun leven veel gerookt hebben. Die mensen kunnen gewoon naar een essentiële winkel lopen en hun gezondheid nog verder beschadigen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7.1 Hans Custers - Reactie op #7

Kun je je ook dat zo’n coronavirus hoort bij het leven, net zoals veroudering, kanker en de dood?

Ja, dat kan ik me prima voorstellen. Maar met zulke ideeën word je nog niet vanzelf de feiten ontkennende, egoïstische hufter te worden. Ik durf de stelling zelfs wel aan dat degenen die dit soort praatjes proberen te gebruiken voor hun huftergedrag ook voor de pandemie al feiten ontkennende, egoïstische hufters waren.

  • Volgende reactie op #7
#7.2 Hans Verbeek - Reactie op #7.1

Maar met zulke ideeën word je nog niet vanzelf de feiten ontkennende, egoïstische hufter te worden.

Deze zin loopt niet lekker. Wat wil je met deze grammaticale warboel precies zeggen ?

#7.3 P.J. Cokema - Reactie op #7

Alleen al die laatste twee zinnen:

De ziekenhuizen liggen vol met rokers en mensen, die tijdens hun leven veel gerookt hebben. Die mensen kunnen gewoon naar een essentiële winkel lopen en hun gezondheid nog verder beschadigen.

Allebei volstrekt niet waar.

  • Vorige reactie op #7