1. 3

  Ik drink zeker 6 -8 koppen per dag. hoeveel ”kopjes” dat zijn…

  Ja en nu? Moet ik me schuldig gaan voelen of zo of?…

 2. 5

  Wat mij te binnen schiet is de vraag hoeveel ton CO2 gebonden wordt door al die thee en koffiestruiken?

  Of zou de oosrponkelijke vegetatie geen water nodig hebben gehad? En geen CO2 om te groeien.

  Leuk onderzoek maar ik zal er niet minder koffie om drinken vrees ik.

 3. 6

  Wekt koffie niet ook de plas op? Diuretica kosten vast heel veel extra aan spoelwater. Om niet te vergeten al die handen die er daarna gewassen moeten worden.

  Probleem is dat het vast ook niet buiten tegen een boom mag, dan.

 4. 7

  @Arjan: Het lijkt een heel simplistische constatering. Maar je moet het afzetten tegen bijvoorbeeld de hoeveelheid wat die nodig is om voedsel te verbouwen. Al het water dat gebruikt wordt voor koffie (luxe artikel dat met veel geld verkregen wordt) gaat ten koste van wat gebruikt wordt voor voedselproductie. Een soort verdringing dus.

  (Om in deze discussie nog maar niet te spreken over vlees)

 5. 8

  En geen slavenchocolade meer..en geen varkensvlees en kippenvlees uit de bio- industrie meer..en geen B*g M*c’s meer, en niet meer tanken bij BP en Texaco . En wat te doen met m’n lekkere warme beverbontmuts? En mijn krokodillenlederen laarzen? En nú iedereen spaarlampen en die apparaten uit de slaapstand.. en snel en beetje vieze verspillers!..enz. enz.

  Gewoon deaudgaan..mag dát nog wel?!

  “Eeh..nee meneer! U moet nog 10 jaar premie betalen dan mag het. O wacht…U rookt en drinkt zie ik…u had eigenlijk al dood moeten zijn zie ik nu! Hup…de oven in..en rap een beetje”

 6. 10

  (Klikmelink voor Waterloket Vlaanderen.) Verhaal doet me denken aan hoe het Belgisch leger uit een hele recruteringscampagne die honderdduizenden Belgen bereikte en tienduizenden naar de inschrijvingskantoren lokte, uiteindelijk nauwelijks tien recruten wist aan te werven wegens allerlei afknappers en andere bureaucratische waste onderweg…

 7. 11

  Mij doet het denken aan kennis der dingen want kennis moet gebruikt woorden en die wetenschappers moeten onderzoekjes gehonoreerd zien om te blijven werken en daar moet gepubliceerd worden want anders krijg je dalijk niks meer dus je verzint maar wat in de tijdsgeest want de tijdsgeest is doem en dat doet het goed.

  De watercyclus is van alle tijden, het verdampt en komt neer we gebruiken wat maar het meeste gaat langs ons heen hier en in producerende landen van de koffie.

  Ik zie werkelijk geen nut om een afdruk te maken van een kopje koffie.

  What’s next..hardlopers ademen heftiger en dragen zodoende bij tot het broeikas effect?

 8. 15

  Semper excelsior : onder de honderd liter in 2008 ! Imho maakt deze 140-beeldspraak goed duidelijk hoe weinig evident drinkbaar water is. Want dat kop koffie, spoelen we ook in veelvoud door, en dan wordt ’t pijnlijker. Au fond gaan wij ontzettend slordig met water om, gebruiken we drinkbaar-gemaakt-water ook wanneer dat niet nodig is, enz. Voor het overige ook argwaan tgo. ‘publish or perish’ academisme…

 9. 16

  I.e. flushen we door in het wc (erratum bij #15).

  Re: #14 : so what is your point ?

  [img]http://www.mina.be/uploads/watersysteem.jpg[/img]

 10. 17

  Mon pointe is dat er genoeg is en op dit moment het merendeel niet gebruikt wordt en alle gezeur over footprints gewoon gezeur is.

  Kwestie van doen en laten..in mijn soort van afrikaanse tijd in de sahel *kuch* stortregent het de hele dag soms ..de soort van straten staan blank en de volgende dag wordt water gekocht door een slimme dame( meestal) die het opving omdat vrijwel de gehele gemeenschap het weg laat lopen.

  Om maar wat te noemen, ik sta achter mijn elf.

 11. 19

  Voor ik u amice ga verlaten, ik kan mij soms bijzonder storen over de waterprietpraat en het gebrek aan inzicht hoe dergelijke praatjes zoals de link in de post tot stand komen…vandaar mijn emotie.

 12. 20

  @Steeph

  Het is helemaal niet nodig om meer voedsel te verbouwen. Mensen verhongeren niet omdat er geen voedsel is, maar omdat ze geen geld hebben om het voedsel ook daadwerkelijk te kopen. Voedseltekorten kunnen plaatselijk onstaan vanwege regionale omstandigheden (oorlog, misoogst e.d.) maar over het algemeen is er geen voedseltekort voor mensen op deze planeet.

 13. 21

  Uhhh daar sta ik dan met mijn kopje max havelaar koffie. :(

  @Podorkin, deaudgaan mag dat wel;
  Hemel nee, denk eens aan al die koppen water die nodig zijn voor al die koppen koffie. Je krijgt er 50 standaard bij de Dela uitvaartpolis inbegrepen.

 14. 24

  @larie, ik was niet anders van plan. :) Het water dat valt op een koffieboonplant is niet iets dat je nu echt mee moet gaan tellen bij de verbouwing van koffie toch … Het is niet zo dat als we nu allemaal water gaan drinken dat er dan minder regen valt in brazilie dacht ik, of zo. Bovendien neemt zo’n koffieplant toch ook weer co2 op en zo. Da’s dan weer niet ingecalculeerd… :S

 15. 26

  Hmm, hoeveel ha land wordt door begraafplaatsen ingenomen? En het hout van de kisten. Of al die ovens..allemaal op gas o.a. uit Rusland natuurlijk? Wereldwijd. En ál die auto’s met treurenden. Slokken miljoenen liters benzine. De koffie op mijn begrafenis niet te vergeten. En daarna in MIJN huis slap ouwehoeren ach-en-wee hoe jammer dat ie er niet meer is en flink zuipen en gebakjes vreten natuurlijk…waar ik maandelijks voor heb kromgelegen?!!

  Je hebt volkomen gelijk zazkia. Doodgaan is geen optie.

  Maar ik zie het niet zo somber. Simpel, omdat water nogal veel voorkomt.
  Jaja…tuurlijk…verspilling tegengaan/ hergebruik/ bereikbaarheid Derde Wereld verhogen..

  http://www.delta.tudelft.nl/archief/j38/n29/21311

  http://www.wmd.nl/wmd_omgeving/ander_water/waterfabriek.html

  Kan best….
  Schoon water voor iedereen.

 16. 27

  @Larie Het is wel een beetje erg kortzichtig om te denken dat het allemaal niets uitmaakt.

  Mon pointe is dat er genoeg is en op dit moment het merendeel niet gebruikt wordt en alle gezeur over footprints gewoon gezeur is.

  In het artikel:
  First, it is blue water (abstracted from surface and ground water), which is sometimes scarcely available. Second, the wastewater generated in the wet production process is often heavily polluted.

  Maar om het bij uw eigen woorden te houden

  de waterprietpraat en het gebrek aan inzicht

 17. 28

  @all..wellicht is het aardig deze link in uw favs te zetten. Een org waar ik iets mee heb..geven voor niksniemandal werk van professionele vrijwilligers (en goud werk mind u) boekjes aan personen in wat je “zuid” noemt. Onder ander over watergebruik en bovenal alles vanuit het blikveld van sustainable agriculture…alle boekjes als pdf gratis te downloaden

  http://www.agromisa.org/

 18. 34

  @YP26 nou als je dan toch niet kan leven met die geweldige vernedering van #31, de fransen hadden daar wel een mileuvriendelijke uitweg op gevonden, toen half parijs in de jaren 1800 zo een groot kerkhof aan het worden was van alle papen die een eeuwig graf moesten hebben, toen hebben ze dus alle graven gedolven, er huizen op gebouwd en alle botjes netjes op elkaar gestapeld. ’t Is een giga-netwerk onder de grond, groter dan het metrostelsel.
  Geen ovens, geen kisten, geen koffie!
  http://fr.wikipedia.org/wiki/Catacombes

 19. 35

  Ja leuk zazkia..al die milieuvriendelijk opgestapelde knekels in de Parijse krochten…

  [img]http://i58.photobucket.com/albums/g270/Y_Podorkin/Verdun20-20Knekelhuis202.jpg[/img]

  Heb je nog meer van dit soort leuks..of is het gewoon kicken om een Rotterdammer iets van een complex of schuldgevoel aan te praten of zoiets…

  Fijne dagsluiting zo….

 20. 36

  Wat een ongelofelijk lulverhaal in dat “onderzoek”. The standard cup of coffee and tea in the Netherlands costs about 140 l and 34 l of water respectively. Nee natuurlijk niet minkukels! Het kost geen 140 liter water, er wordt 140 liter water gebruiktr, niet verbruikt. Dat is heel iets anders. Na gebruik is dat water immers niet weg, verdwenen, op, verbruikt. Dat water bestaat nog steeds als water, het is alleen ergens anders. Het is niet zoiets als een proces dat voor de energievoorziening 140 liter benzine nodig heeft die opbrandt en dan weg is.

 21. 37

  Hoe lulliger het artikel, hoe minder het onze serieuze aandacht waard is en hoe harder wij er flauwe grappen over zouden moeten maken, ter lering ende vermaeck… :)

  *ende Rotterdammers wakker houden.

 22. 41

  @Marlow#38: als jij iets verplaatst van je linker- naar je rechterbroekzak is het zeker ook weg? Dat is geen milieuprobleem maar dementie.

  Het zou een milieuprobleem zijn als die 140 liter water zwaar verontreinigd zouden worden tijdens het koffieproces. Als het alleen maar gebruikt wordt is er niet zo veel aan de hand.

 23. 42

  @#39+35 : jullie slapen op één oor uit angst voor oorlogsbommen of plaatselijke crimi & overlast ?

  Overigens heeft R’dam met De Player / Worm iets wat elke stad haar mag benijden !

 24. 43

  Komkom @40, je eerste prlle stapjes op weg naar PFORG moet je niet direct in het valse licht van ‘onzinopmerking’ zetten…. Toe maar ! ;-)

 25. 46

  Ik zie net bij jou @zaz, een live en interaktieve ‘Voorlichtingsbijeenkomst met Loverboys’. Hoe groot is het probleem, en wat doe je ermee. Zeeburg heeft het. ;) Amsterdam heeft het nakijken.

 26. 47

  Wat ik doe met loverboys? UH. Terugmeppen? Worgen met hun gouwe pooierkettingkjes? 140 kopjes koffie drinken?

  Maar aha ik begrijp inene de verwarring, ik ben vergeten er “ingezonden persbericht” boven te zetten, om percies te zijn had ik dat expres niet gedaan omdat ik het halve persbericht opnieuw moest schrijven. :( Ik zet t er alsng maar bij want de wervendheid verwart. Bedankt hoor!