Vandaag enkele artikelen in de Volkskrant waarin Oeigoeren de hoofdrol spelen. Het eerste artikel handelt over een uit de hand gelopen demonstratie van Oeigoeren in Den Haag: ‘De demonstratie begon ordelijk, maar ontspoorde nadat één van de deelnemers een telefoontje kreeg van familie in Urumqi. Die berichtte dat Chinezen vier Oeigoerse studentes hadden onthoofd en hun lichamen van een brug hadden geworpen. Als reactie op dit nieuws uit het vaderland vlogen al snel de eerste klinkers door de lucht.’ De rechter is onverbiddelijk en straft de stenengooiende Oeigoeren met korte onvoorwaardelijke celstraffen. Haar motivatie: ‘De Nederlandse rechtsorde mag niet het slachtoffer worden van problemen die in China spelen.
Serieuze journalistiek
Een tweede artikel van de Volkskrant gaat over de ‘moeder’ van het Oeigoerse protest, Rebiya Kadeer. Een achtergrondartikel. Deze twee artikelen lijken erop te wijzen dat de Volkskrant serieuze journalistiek bedrijft. De journalisten duiden het probleem en verschaffen de lezer inzicht in de problematiek van de Oeigoerse minderheid. Geen kort berichtje dat we de vorige dag al op teletekst of op het internet hebben gelezen. Kortom: de reden dat een kleine 300 duizend lezers elke dag de kwaliteitskrant lezen. Tot zover niets dan lof. Dan volgt op de achterzijde van de krant een nieuwsquiz waarin de Oeigoeren wederom een hoofdrol spelen:
Nieuwsquiz. Welke gebieden in China bewonen de Oeigoeren? Kies uit de volgende antwoorden:
A. Tibet
B. Xinjiang
C. Binnen-Mongolie
D. Guangxi
Bel 0909-3005678 of SMS VK (spatie A,B,C of D naar 2580 En win een wine cooler & warmer t.w.v. € 89,95. Design wijnkoeler en –opwarmer met zilverglanzende afwerking. Houdt uw wijn of andere drank op de perfecte temperatuur tussen 2 en 50 graden Celsius enz, enz.
Nu stoort het me niet dat de Volkskrant op de commerciële toer gaat. Het stoort me ook niet dat uit de nieuwsquiz geen enkel respect toon voor de honderden doden. Wat me wél stoort is het feit dat het antwoord zo voor de hand ligt. Het is natuurlijk antwoord B, want dat staat wel 4 keer genoemd in de andere artikelen. Dat is toch te makkelijk? Net zo makkelijk als die terecht verboden belspelletjes. Van de Volkskrant verwacht ik méér diepgang! Volgende keer weer een moeilijke vraag. Bijvoorbeeld: ‘Hoe heette deze man?’
Reacties (3)
Haar motivatie: “De Nederlandse economie mag niet het slachtoffer worden van de druk die China uitoefent.”
De link onder ‘deze man’ geeft ook de meest bizarre google reclames.
Hoe dan ook: deze man is ‘de lul’.