Volgens de minister is het de schuld van de universiteiten dat wij ongerust zijn over haar plannen

COLUMN - Het stemde weinig vrolijk, het Kamerdebat van maandag over het rampzalige voornemen van minister Van Engelshoven om de noden bij onze collega’s van ‘bèta/techniek’ te lenigen door geld af te romen bij ‘alfa/gamma/geneeskunde’ (ineens is, zonder dat iemand het merkte, de vijfdeling van de wetenschap een feit geworden).

De oppositie – dat wil zeggen de woordvoerders van GroenLinks, de PvdA en de SP, want rechtse oppositie is er in dit soort kwesties kennelijk niet –, zag kennelijk een zo vast besloten coalitie dat ze weinig meer wist te doen dan vragen om uitstel: reken nu eerst eens uit wat de effecten precies zijn voordat je zulke grootscheepse maatregelen treft. Ook dit bescheiden voorstel werd door de minister echter resoluut van tafel geveegd: ‘We hebben al genoeg gewacht!’

Ondertussen was de minister, vooral bezig zoveel mogelijk onduidelijkheid te genereren.

Ze beweerde allerlei dingen waarvan je je afvraagt of het zelfs wel de bedoeling is dat iemand ze gelooft; bijvoorbeeld dat de universiteiten verantwoordelijk zijn voor de onrust die nu is ontstaan en niet haar rücksichtslose beleid. Volgens haar hebben de universiteiten namelijk allerlei tabellen in omloop gebracht waaruit blijkt dat een en ander zou kunnen leiden tot duizenden ontslagen. “Dat zijn niet mijn tabellen.” Tegelijkertijd weigerde ze daar dan andere cijfers tegenover te stellen. “Dat is niet mijn verantwoordelijkheid, daar gaan de universiteiten over.”

Uiteindelijk kwam ze wel met een ‘nieuwe’ tabel waaruit zou moeten blijken dat alle Nederlandse universiteiten er dankzij haar heilzame beleid vele miljoenen bij zouden krijgen. Het werd meteen duidelijk dat die tabel precies dezelfde gegevens had. Bovendien beweerde ze dat hier alles in stond, terwijl in de kleine lettertjes stond dat een aantal maatregelen eenvoudigweg niet waren meegenomen, zoals Lisa Westerveld (GroenLinks) opmerkte:
Schermafbeelding twitter

Ook Paul van Meenen, Van Engelshovens D66-partijgenoot, hielp mee met het creëren van zoveel mogelijk onduidelijkheid, onder andere door ook zijn vreugde te uiten in al deze investeringen die dus wonderwel volgens de universiteiten gaan leiden tot ontslagen, en door uiteindelijk een heel onduidelijke motie in te dienen (plaatje komt van Van Meenens eigen Twitter-account, hij zou zelf zeggen dat zijn batterij helemaal opgeladen is):
Schermafbeelding twitter motie

Sicco de Knecht van ScienceGuide gaf de toelichting als volgt weer:
Schermafbeelindg twitter2

Het idee hierachter schijnt te zijn dat de technische universiteiten zo de schuld kunnen krijgen als er problemen ontstaan bij de beta-collega’s aan de algemene universiteiten.

Al met al was dit een weinig verheffend schouwspel. Vooral van D66, want van de andere coalitiepartijen kun je misschien niet anders verwachten (al deed de woordvoerster van de VVD nog wel haar best door te beweren dat er ‘te veel vlees aan de botten’ zat van alle universiteiten behalve de technische, zonder dat iemand probeerde te verhelderen hoe zich dit verhield tot de bewering van de minister dat er juist miljoenen bij gingen.)

Voor donderdag ziet het er geloof ik somber uit: de tekenen zijn dat de Kamer dit rampzalige plan, zonder doorrekenen, gaat aannemen. We maken ons klaar voor een hete zomer.

Sluit je aan bij WO in Actie.


Dit artikel verscheen eerder op Neerlandistiek

Reacties (2)

#1 Janos

Ongelooflijk en schandalig. Bussemaker was een ramp, maar ik denk eerlijk waar dat ik nog nog nooit zo’n slechte minister van onderwijs heb gezien. Lijkt echt geen idee te hebben van waar ze mee bezig is. En dan de schuld afschuiven op anderen. Bizar.

  • Volgende discussie
#2 beugwant

We gaan nog blij zijn als de volgende generaties denken dat Vondel een eenheid van tekst is.

  • Vorige discussie