Terwijl iedereen nog bezig is het het huidige stukje kredietcrisis, vooral veroorzaakt door beroerde hypotheken en allerlei daarop gebaseerde producten, kan het geen kwaad om alvast vooruit te kijken naar de volgende crisis. Opdat vooral niet de illusie ontstaat dat straks na de “bailout” alles weer rustig wordt.
De huidige kredietcrisis komt met name voort uit het verlenen van hypotheken aan mensen die het eigenlijk niet terug kunnen betalen (sub-prime)
Maar een groot deel van diezelfde groep mensen houdt het hoofd boven water door te kopen middels credit cards. Geen geld op de bank? Geen probleem, gewoon op de pof leven. Zelfs levensmiddelen worden betaald met kleine stukjes plastic. Om nog maar niet te spreken van het gebruik ervan om hypotheken af te lossen.
Door de gewoontes en het gemak waarmee de kaartjes te verkrijgen zijn is er inmiddels zo’n $970 miljard aan openstaande schuld op die kaartjes. (En nog eens $1,6 biljoen aan gewone leningen overigens.)
Het is voorspelbaar wat er gaat gebeuren als het straks economisch wat minder gaat. Juist de groepen die de meeste schulden hebben, zullen hun banen verliezen en niet aan de verplichtingen kunnen voldoen. Het mag dan zo zijn dat er niet net zoveel afgeleide producten op deze schulden zitten (hoewel niemand dat precies weet, net als bij de vorige kredietcrisis), er zal toch weer stevig afgeschreven moeten worden door de bedrijven. En juist door die bedrijven die het nu toch al zwaar hebben.
En hoewel er een aantal mensen in de politiek in de VS zien dat hier een probleem kan ontstaan, wordt wetgeving ter inperking vooralsnog geblokkeerd door het Witte Huis. Het is immers niet in het belang van de bedrijven. Tot het te laat is en ze een “parachute” vragen van de overheid natuurlijk.
Maar laten we met deze crisis nog even een half jaartje wachten. Dan kan iedereen weer verbaasd zijn. Wie had dit nou zien aankomen?
Reacties (27)
Ik kreeg vorige week nog zo’n leuke brief: “Lekker op vakantie geweest? Wel duur zeker? Wilt u uw aflossing van uw creditcard een maandje uitstellen? Dat kan!”
Er zal een hoop puin geruimd moeten worden na 4 november. Hopen dat Obama wint. Vergelijking: Obama’s economisch adviseur versus die van McCain.
Hey, wat zie ik bij de Google-ads:
Creditcard Lening
Koop nu zonder direcht te betalen en betaal terug in termijnen!
Krediet met BKR
OP zoek naar een Krediet met BKR? Bij ons mogelijkheden!
Schulden Hypotheek
Maak ’n afspraak met één van de onze adviseurs over de mogelijkheden!
Zoveel uitroeptekens yo!
[duh] Uit spamfilter gehaald [/duh]
Wie het had zien aankomen? Peter Schiff, Nouriel Roubini, Jim Rogers en diverse anderen. Het is zelfs al bekend wat de volgende stappen worden:
http://www.rgemonitor.com/roubini-monitor/245171/martin_wolf_of_the_financial_times_on_my_12_steps_to_financial_disaster
(1600 billion + 970 billion) / 305 million = 8 426.22951
$8.4K per hoofd van de bevolking. Of ik kan niet rekenen/converteren, die kans is ook vrij groot;-) Zouden daar ook dingen als lease-auto’s en dergelijke bij zitten?
Iemand cijfers voor Nederland bij de hand?
Eerst was er de dotcom-bubble. Toen die knapte werd snel overgesprongen op de huizenbel. Nu deze op springen staat geloof ik eigenlijk niet dat de creditcardcrunch een toevluchtshaven kan zijn. Of zou de wetenschap dat de overheid de financiele instelling altijd de hand boven het hoofd houdt, echt blijven prikkelen om elkaar op onbetrouwbare schuldenaren te beconcurreren?
We zijn iig wel te ver boven de grond gekomen om nog een zachte landing te kunnen maken.
Mooie google-ad:
“Effect van kredietcrisis
Profiteer nu nog van de lage rente Leen nog voor de rentestijging..
DoorlopendeKredieten.info/krediet”
Ik heb het idee dat de wereld (o.a. de EU, China, India, Rusland) Amerika gaan laten voor wat het is en onderling meer samenwerking zoeken. Als McCain wint, zal dit proces zelfs versnellen. En @ William: het is natuurlijk niet bekend wat de volgende stappen gaan worden.
Wie het had zien aankomen? Peter Schiff, Nouriel Roubini, Jim Rogers en diverse anderen.
Je vergeet Karl Marx :O)
VerbaasD.
Oeps. Aangepast.
@7: Dan ben je aan het dromen of je kijk ander Nieuws dan ik.
http://poynter.org/forum/view_post.asp?id=13611
@William: Was ik toch al tot drie gekomen :-)
@mezelf, #5: In 2006 hadden de Nederlanders 16.9 miljard geleend. Per hoofd van de bevolking leent de gemiddelde amerikaan dus ongeveer 5 keer zoveel als de gemiddelde Nederlander. Een belangrijk deel daarvan is natuurlijk simpelweg een cultuurverschil; Amerikanen gebruiken nou eenmaal vaak een credit card waar wij een PINpas (=debitcard) gebruiken. Als hun creditcardsaldo gedekt is door het saldo op hun betaalrekening, zegt die “lening” dus helemaal niks in de vergelijking met bijvoorbeeld Nederland.
In hoeverre hier dus sprake is van een zorgwekkend iets, is mij derhalve niet echt duidelijk. Conclusie: geen.
@zmc: Uh, “saldo” op hun betaalrekening? Dat schijnt er dus niet te zijn. En dat maakt het tot een andere situatie dan hier.
Glimpse:
http://openseasonnyc.blogspot.com/2008/07/average-us-savings.html
En:
http://www.cbsnews.com/stories/2007/02/01/business/main2422489.shtml
@15: Nu moet ik zeggen dat ik daar hier ook niet al te positieve geluiden over hoor (veel van mijn collega’s duiken het rood in voor payday, ook al is hun loon niet veel lager dan het mijne en ik hou teveel over).
“I set an ambitious goal. It’s one that I believe we can achieve. It’s a clear goal, that by the end of this decade we’ll increase the number of minority homeowners by at least 5.5 million families. (Applause.)”
http://www.whitehouse.gov/news/releases/2002/10/20021015-7.html#
*spamfilter?*
“Freddie Mae — Fannie Mae and Freddie Mac — I see the heads who are here; I want to thank you all for coming — (laughter) — have committed to provide more money for lenders. They’ve committed to help meet the shortage of capital available for minority home buyers.”
# 18 en 19
Via hier en zie de grafiek.
@15/17 Sparen? In America? Je kijkt wel link uit: wie weet tegen welke schuld dat straks wordt weggestreept…
@11 Wat bedoel je?
@ 11, mijn uitleg: De hele wereldeconomie heeft een waarde van $ 50.000 miljard. Europa en de VS nemen hier een kleine $ 35.000 miljard voor rekening, waarin de Europese economie iets groter is dan de Amerikaanse. De Europese economie is echter wat stabieler en de Europese politiek is minder geneigd tot dominantie over andere continenten. De Europese politiek en economie neigen tot meer samenwerking met andere continenten.
Het beleid van de afgelopen (republikeinse) Amerikaanse presidenten is vaak gericht op command & control. Onder Reagan zijn bergen wapens naar Nicaragua gegaan, onder Bush I is Saddam aangevallen. Wist je trouwens dat Bush I, Saddam in het zadel heeft geholpen, in zijn CIA tijd? Bush II valt hem nog een keer aan en verklaart Afghanistan, Iran en Noord Korea tot bad gay states. Zijn landelijke politiek valt op zijn zachts gezegd, niet gunstig uit. Onder Clinton, echter, was de focus meer gelegd op economisch progressie, het verkleinen van het US leger en vrede in het Midden Oosten.
Als het beleid van de VS zó grillig is en zo afhankelijk kan zijn van 1 man/groep, dan lijkt het mij dat landen uit Azië, Latijns-Amerika, Afrika en Rusland en India meer geneigd zijn samen te werken met een stabielere partner.
Misschien begint het toch eerder dan verwacht:
http://itulip.com/forums/showthread.php?p=50671#post50671
En als je wilt weten wat je credit score is:
hier kun je hem berekenen.
Is natuurlijk wel een kern van waarheid, maar er is ook een gezegde dat geld moet rollen. Als het niet rolt staat de economie stil. Probleem is alleen dat nu de risico’s bij de consumenten liggen (hypotheken en andere leningen die niet afbetaald kunnen worden). Banken e.d. hebben inmiddels genoeg steun van de overheid. Er wordt alleen minder besteed. De economie gaat minder snel draaien, er volgt een recessie..Doordat er minder besteed wordt, kunnen er minder mensen werken en krijgen we dus een neerwaardse spiraal. Het is dus van belang de economie in beweging te houden en dat kan alleen doordat mensen die wel geld hebben, of kunnen lenen, blijven investeren in de economie.