Voetbalclubs eisen ruim een miljard van FIFA

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De G14, de belangenvereniging van de 18 (!) belangrijkste clubs van Europa, eist een schadevergoeding van 860 miljoen euro van de FIFA, wegens in het verleden geleden schade door blessures van topspelers opgelopen tijdens interlandwedstrijden. Daarnaast eisen de clubs 200 miljoen schadevergoeding voor het komende WK.

Gezien de totale prijzenpot van het WK, een kleine 180 miljoen, kan zelfs een leek zien dat een eventueel toewijzen van deze schadevergoeding desastreuse gevolgen zal hebben voor het interlandvoetbal.

Maar waar gaat het eigenlijk over? Op het moment dat je als club een topspeler in dienst neemt weet je dat hij kan worden opgeroepen. Als goed bedrijf calculeer je dat risico in. Er zijn vast verzekeringen die dit risico opvangen. Daarbij zal het verzekeren van een speler die ook nog voor het nationale team uitkomt iets duurder zijn. Als de bonden daar bijspringen en die extra premie betalen zal dat denk ik een goede oplossing zijn.

Het uitzuigen van de Fifa betekent indirect het uitzuigen van jezelf. En dat zal worden opgevangen door de kleinere clubs, welke vervolgens nog meer moeite zullen hebben het hoofd boven water te houden.

Reacties (1)

#1 Paul ’t Hoen

Hoe eerder deze crimele organisatie om zeep wordt geholpen, hoe beter.