Vlaggetjesdag | (per)vers haringhappen

Vlaggetjesdag vandaag in Scheveningen en 200.000 mensen aldaar die nog altijd geloven dat deze dag het begin van het ‘haringszeizoen’ betekent. Tuurlijk, de vissers hebben maandenlang uit hun neus zitten vreten, om het eerste maatje nieuwe haring voor tigduizend euro’s te veilen. haringhappen a la minister VerburgAllemaal onzin natuurlijk, maar tradities moeten er zijn. Zo ook de aanwezigheid van enkele hotemetoten die de vette vis gekaakt, gezouten, maar voorts rambo-rauw naar binnen laten glijden. Dat behoort te gebeuren met de nek in de schouders, waarbij de vis aan de staart rechtstandig oraal wordt ingebracht. Op de foto ziet we minister Gerritje Verburg van LNV dit ritueel uitvoeren op het Journaal en even later is ook Donner happend in beeld. Maar wat beiden vergeten is de haring door de uitjes te halen en dat is tegen alle regels van de rite. Wim Deetman geeft vervolgens het goede voorbeeld, al brengt hij de vis meer diagonaal in, dus ook incorrect.
Het blijft wel een tikkeltje pervers om te zien hoe zo’n glibberig beest in no time in een wijd opengesperde mond verdwijnt. Freud had hier wel weg mee geweten.

 1. 1

  Maar wat beiden vergeten is de haring door de uitjes te halen en dat is tegen alle regels van het vak.

  Absoluut niet. Uitjes dienen om de tranige smaak van ietwat te oude haring te verdoezelen en het zou dus een misser van jewelste zijn om dit met Hollandse nieuwe te doen, want het zou impliceren dat het helemaal geen Hollandse nieuwe is.

 2. 3

  Tuurlijk, de vissers hebben maandenlang uit hun neus zitten vreten

  Toen hebben ze waarschijnlijk andere vis gevangen. Hollandse Nieuwe wordt alleen in mei en juni gevangen.

  Enne, die eet je zonder uitjes, zonder zuur en zonder broodje…

 3. 5

  @Bianconero; onzin. Ik heb ‘m gisteren (dus voor vlaggetjesdag) nog geproefd. Zonder uitjes. Zoals het hoort. Hij was magnifiek – groot, vet, vers en niks geen traan.

 4. 8

  @4 Dat maakt verder niet uit, kan wel haring zijn, is alleen geen Hollandse Nieuwe, waar, zoals eerder vermeld, alleen sprake van is als hij van mei en juni wordt gevangen.

 5. 9

  @4: Nee, die koelhuizen liggen nog niet vol :-)

  Hollandse nieuwe moet een bepaald vetpercentage hebben, die heeft het pas vanaf mei. Of jij dat nu raar vindt of niet. Ook op dit moment varen nog schepen uit om de laatste haringen te vangen. Over het algemeen de beste, want vetter. Eind juni liggen de koelhuizen dan inderdaad mudvol en lopen de rest van het jaar langzaam leeg.

  Overigens, is het over het algemeen niet handig om een kleine voorraad aan te leggen voordat je met verkoop begint? Dat daar ook iets kunstmatigs als vlaggetjesdag bij komt kijken, dat moet je verder maar voor lief nemen.

 6. 10

  “Het blijft wel een tikkeltje pervers om te zien hoe zo’n glibberig beest in no time in een wijd opengesperde mond verdwijnt.” Bedoel je nou dat het pervers is van ons om daar naar te kijken, of dat het een perverse eetwijze is?

 7. 12

  @11 Wat een ongelovelijke snob, half Nederland eet zijn haring het liefst met uitjes maar die wannabe die ‘kwaliteitsharing’ denkt te verkopen (alsof ze niet allemaal met dezelfde boot zijn gevangen) gaat ons even dicteren hoe we onze haring dienen te eten.

 8. 13

  @12 jij bent vast iemand die zijn droogbloemen ondersteboven in de kamer hangt. “want dat hoort zo”.

  Atheisme kan ook te ver gaan.

 9. 15

  Bianconero, je bent uitermate slecht geïnformeerd.
  Verder ruikt jouw stukje naar een walgelijk “weg met Nederland” geurtje.
  Ga naar mocroland en ga je kapot vreten aan de couscous. Dat is namelijk echte cultuur.
  Gatver.

 10. 19

  Een ieder zijn meug hoor…maar Yatta eet zijn haring ook het liefst zonder uitjes…met de huidige koel/vries technieken koop je het hele jaar door haring die de kwaliteit heeft van de beste vangstweken en ook op die kwaliteit blijft. Het is al zeker 10 jaar geleden dat ik een ‘oude’ bremzoute haring voorgeschoteld kreeg. Hollandse Nieuwe en de uitjes zijn dus idd onderdeel van een traditie…wie daar aan mee wil doen..prima maar persoonlijk ga ik voor de beste smaak sensatie een heerlijke zilte iewat glibberige/vettige vis die heerlijk langs je huig naar binnen glijdt in combinatie met een pervers lekkere lucht. Want daar heb ik Freud niet voor nodig…die associatie kan ik zelf heel goed maken :)

 11. 22

  “Op vijf plekken in de wereldzeeën drijven plastic afvalkerkhoven. Het microplastic wordt verspreid door heel de voedselketen. Het is zo klein dat het kan worden gegeten door plankton, vissen eten plankton en mensen eten vissen.

  Het plastic trekt gif aan in zee. De meeste gifstoffen in zee zijn vetminnend. Ze mengen zich slecht met water, maar hopen goed op in het vet van vissen, zeehonden, mensen of bjvoorbeeld restafval.”

  Bron: NRC.Next, 9 juni 2009, pagina 4 en 5.

  Ik denk dat ik deze plastic vis aan mij voorbij laat gaan.

 12. 23

  @21 Inderdaad. Als ik de schrijver dezes was zou ik deze post snel laten verdwijnen, even onderduiken, en me voor m’n volgende stukje eens goed laten voorlichten.

 13. 24

  Kijk.
  Eerst hem van kop tot basis juist voor perineum tussen duim en wijsvinger er rul doorheen halen. Even laten wennen, haalt stijfheid uit het vel en draagt zorg voor juiste zuur/ base balans en vochtspiegel. En een gesmeerde huig is een kwestie van goed fatsoen…

  Maar we zijn liever lui dan moe, zo uit achter glas van die blokjes lijkstijve haring lafjes op een grote zilveren schaal met van die achterlijke Oranjeblanjebleu- prikkertjes bruut door de rug weettuwel. Jaarlijks op elke ambassade. De achterlijk bruine VOC- mentaliteit in optima forma gauw weggespoeld met jenever…

 14. 28

  Volgens mij slikt Gerda geen lullen, dus dit is de kans voor haar om ook oraal eens te genieten. Gerda, smaakt een zweterige kut nou veel anders dan een oude haring?

 15. 32

  Bianconoro, uw – volstrekt verkeerd geinformeerde – punt zijnde?

  Want inderdaad: de nieuwe haring is al zo’n beetje gevangen en ligt de rest van het seizoen in grote diepvrieshallen, in plaatsen als Spakenburg. Met m’n eigen ogen gezien. Dan is zo’n vlaggetjesdag een beetje folkore, meer niet, zoals eigenlijk alle feestdagen dat zijn (sinterklaas, kerst, pasen).

  Daarover vallen, verwijzend naar het vermeend wanstaltige gebruik van haring-consumptie buiten Amsterdam is… heu… ad vissium!