Vijftig procent PVV!

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Ik zit in een kring. Als ik aan de beurt ben sta ik op en zeg: “Mijn naam is Hanedop en ik ben vijftig procent PVV”. De groep zegt “Hallo, Hanedop” en ik vertel: “Ik baseer mijn Wilders-index van vijftig procent op de website van de PVV. Daar staan hun standpunten, in de vorm van het verkiezingspamflet uit 2006.

pvvlogoHet document omvat een korte preambule en negen min of meer concrete thema’s. In de preambule wordt de toon gezet van een beweging die zich zorgen maakt over een te grote en bemoeizuchtige overheid, te hoge criminaliteit, te lage straffen en ouderen en kwetsbaren die in mensonwaardige situaties leven. Als belangrijk probleem noemt het pamflet de toename van het aantal niet-Westerse allochtonen als gevolg van immigratie en geboorte. Het fatsoen moet terug in onze samenleving, zo eindigt de preambule. Daarna volgen negen onderwerpen met in totaal 94 actiepunten. Vermeld staan achtereenvolgens de naam van de paragraaf, het aantal vermelde actiepunten en het aantal actiepunten waar ik het eigenlijk wel mee eens ben.

Belastingverlaging: 7 actiepunten 3 eens
Keiharde aanpak criminaliteit en terrorisme: 20 12 eens
Onderwijs en gezin: 7 4 eens
Immigratiestop/intergratie: 18 8 eens
Directe democratie: meer invloed van burgers: 7 6 eens
Zorg/Sociale zaken: 6 4 eens
Infrastructuur/Ruimtelijke ordening/Energie: 6 3 eens
Europese unie/vredesoperaties/Buitenlands beleid: 11 3 eens
Dierenrechten/dierenwelzijn: 6 4 eens

Met 47 keer ‘eens’ kom ik op precies 50 procent uit, een Wilders-index van 50 dus. Vooral waar het bestrijding van misdaad betreft zijn er een aantal punten waar ik niet tegen kan zijn. En waar het om directe democratie gaat verloochent mijn D’66 achtergrond zich niet.” Goed, ik heb mijn bekentenis gedaan. Ik mag weer gaan zitten en kijk de kring rond. Zoekt u even uw Wilders-index uit en wees vooral eerlijk. We zien elkaar volgende week, zelfde plaats, zelfde tijd.

Reacties (27)

#1 ijsbrand

Uw uitgangspunt dat zo’n lijst langlopen en dan simpelweg plussen en minnen iets oplevert, klopt principieel niet.

De PVV wil de democratie niet afschaffen, zo het lijkt bijvoorbeeld uit de door u gelinkte lijst. Toch uit PVV’s voorman telkens voornemens die alleen uit te voeren zijn zodra de PVV niet alleen alleenheerser is, maar zelfs tweederde meerderheid heeft om nogal fundamentele grondwetswijzigingen door te voeren. Om nog maar te zwijgen over de internationale verdragen die eenzijdig opgezegd moeten worden. Dit alles is simpelweg pure hoogmoed, zo niet krankzinnigheid. En daar is zo’n partij, of beweging, allereerst op te beoordelen.

Niet op een rijtje punten in een oud programmaatje.

Politiek is allereerst de kunst van het haalbare. Niet van het voeden van vooroordelen bij een verder ongeïnformeerd deel van het publiek.

 • Volgende discussie
#2 Stickmeister

Zelfs bij de SGP zal men nog puntjes scoren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Herman

Zoals #1 al zegt, zegt het allemaal niet heel veel. Toch ben ik even aan het tellen gegaan. Gewoon voor de aardigheid. Zelf kom ik op 16 punten waar ik het mee eens ben, 17%.

Heel veel punten denk ik in principe: ja. Maar dan komt er toch uiteindelijk weer iets bij kijken waarvan ik zeg: nee. Bijvoorbeeld: ‘Afschaffen tweede fase/studiehuis en VMBO, herinvoering ambachts- en tuchtscholen.’ Van mij mag die tweede fase wel grotendeels teruggedraait worden. Ook het praktische VBO mag terugkomen, maar als ik dan lees tuchtscholen vind ik dat wel heel erg naar spruitjeslucht en het idee van de wil breken van kinderen ruiken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 DJ

Ik ben toch zeker de enige niet die associaties met horoscopen ziet … Dat is nu de kracht van de Postbank PVV ;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Ad

Ik ben bang dat de enige manier om van de PVV af te komen is om ze een keer in een kabinet te laten zitten. Laten we dat dan zo snel mogelijk achter de rug hebben gehad. Hup PVV. *snik*

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Micha

Het gaat hier natuurlijk om de som van de delen, zoals Stickmeister al zei zal ik ook best x% SGP-er zijn (met name het vrouw aan de aanrecht principe heb ik wel eens geprobeerd uit te voeren, dat zal ik nog lang bezuren).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Arjan

Ruim geformuleerde maar ondoordachte punten die in de onderbuik goed voelen maar uiteindelijk niet haalbaar zijn omdat ze niet overeenkomen met de werkelijkheid. Zo zijn al veel mensen wilders fan. Iets wat je overigens wel merkt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 nep-Carlos

@5: zoiets dachten veel Duitsers in 1993 ook!

/carlos-modus
/flauwigheden

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Rob

Zelf kom ik uit op een score van 24,40% (26 eens).

Echter kan ik het niet laten om achter elk puntje iets te zoeken. Het hele verhaal over dierenwelzijn klinkt goed, maar heeft een bittere nasmaak als je bedenkt dat het op islamitische slachtrituelen is gebaseerd…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 ben hoogeboom

Ik kom tot een score van ongeveer 40%. Maar dat is niet zo interessant, vind ik, omdat Wilders bijvoorbeeld met die hoofddoekjesbelasting kwam. Hoe wilde hij dat controleren? Politie. Hoe moet die politie dat controleren? Dat zál moeten met een soort moslimster.
Het was natuurlijk een provocatie van Wilders, maar toch…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Harry

Kwam uit op 40, maar ook al zou het 88 zijn, dan nog zal ik nog niet op de PVV stemmen vanwege Dion Graus. Die moeten ze op de dierenambulance zetten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Hanedop

Zal zelf ook nooit op de PVV stemmen, ben het met alle bovendstaande opmerkingen eens. komt nog bij dat ik het met sommige punten wel eens ben, maar met andere zo fundamenteel oneens dat ieder vergelijk onmogelijk is. maar toch, met zo’n diversiteit aan punten, waaravn een aantal zeer salonfahig is, zal wilders straks aan onderhandeltafels een positie hebben, en een boel wisselgeld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 S’z

2006 is al een hele tijd geleden. Maar bon, je ziet dat inderdaad, ja, dat het partijprogramma van een zweeppartij heel bepalend kan gaan worden voor dat van andere partijen die te weinig eigen agendasetting hebben.

Behalve leren uit de wereldgeschiedenis, kan men ook leren uit de recente Vlaamse politieke geschiedenis.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 squire

De dag die ik op die fluit ga spelen zal nooit komen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 squire

pardon: de dag waarop

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 p

Rond de 40%

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 vandyke

10% Belangrijk is hoe het geformuleerd is en ik kan het niet als losstaande punten zien, maar alleen in verband.

Leuk om te roepen dat er meer handen aan het bed moeten en AOW verhogen, maar het moet ook betaald worden. Als ik kijk waar de PVV op wil bezuinigen dan ben ik tegen. Eerst fatsoenlijke dekking. Minder ambtenaren is zo popiejopie.

Het hele hoofdstuk II, criminaliteit en terrorisme, is alleen maar repressie en schending van mensenrechten. Nul punten dus.

Meer prioriteit voor mensenrechten in buitenlands beleid, krijgt wel een punt van me, maar ik krijg toch een vieze smaak in mijn mond ala ik zie hoe deze partij met de mensenrechten in Nederland omgaat.

Dierenwelzijn valt ook onder het hoofdstuk popiejopie. Justitie meer aandacht voor dierenrechten? Leuk hoor, maar waar moet justitie dan minder aandacht aan besteden?
Dierenwelzijn voor de PVV betekent ook dat ze het voor elkaar hebben gekregen om het pittbullverbod opgeheven te krijgen. En nu maar wachten tot er weer een kind wordt doodgebeten. Misstanden in de bio-industrie mogen wel? Hoeveel dieren zullen extra het leven laten bij het verhogen van de automobiliteit, meer wegen en hogere snelheid?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Peter

Grappig experiment, met de reikwijdte van de gemikddelde stemwijzer. Ben ik x-% PVV’er? Misschen wel, net zo als ik een x-% VVD’er zal zijn of genoeg procentjes scoor om een stem op welke partij dan ook te overwegen.

Ik vermoed dat ik bij partijen waar ik doorgaans wel op stem, niet de volle 100% zal halen.
Het gaat natuurlijk niet om de programma’s alleen, maar hoe een partij in de het in de praktijk doet en wat een kiezer daar belangrijk van vindt. Op basis daarvan scoor oik vooralsnog 0% PVV.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 prometeus

Nou, ik kom, zelfs als ik sommige punten als half tel, echt niet verder dan 33, 1/3 dus ongeveer. En dan scoor ik vooral op punten waarvan ik niet eens wist dat de PVV er een mening over had.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 dick

Tja die lijst. Gisteravond 22.30:
Net Herman van Veen nog gezien bij P&W….oef gaat nu verder over “de muur”. Hiervoor: Over het stuk op de voorpagina van De TeleTroepToeTerT….Het ging hem er vooral om dat de PVV-aanhang beter zsm een democratische partij kan worden om serieus genomen te worden. Vandaar ook en alleen daarom de vergelijking met die niet democratische club uit de jaren ’30.
De zachtaardige, en zeker niet domme, Herman is overvallen met dreigmail. Door de stompzinnige Stijllozen en allereerst door de speechverkrachtende TeleTroepToeTerT…(ter meerdere glorie van de sensatie, de ultrarechtse voorkeur en de verkoopcijfers).

Oh, dat mocht natuurlijk niet van de vergeleken lijst, die altijd in een slachtofferrol probeert te kruipen en zelf nooit provoceerd. Hier zat het em zeker op vast: “Anne, de wereld is niet mooi maar jij kunt het een beetje mooier KLEUREN!!!”
—-
Goh, hoe zouden ze Herman nu zo snel hebben kunnen bereiken?

Daar kwam (zuster) de roze stijllozen te hulp. Als er iemand de grond in kan worden geboord zijn ze altijd present:

Fans van Herman van Veen vandaag niet vrolijk
Spetter Pieter Pater! Carrière in het water. Ga maar vast naar huis. Ik kom een verkiezing later. Jawel. Herman van Veen wordt nu echt een liefde van later. De aimabele troubadoer, bekend van vrolijke eendjes, treurige chansons en een stomme dochter, krijgt er van langs na zijn uitspraken in de Televaag van vandaag. Herman van Veen meende te moeten opmerken dat PVV = NSB, en daarmee een bedreiging voor de democratie in Nederland. En de fans van Geert pikken dat niet. Iedereen gaat uit elkaar. Ook Herman van Veen en zijn fans. Want Geert, daar blijf je van af. Reaguren onder het Televaag-artikeltje is niet mogelijk. Maar daar weet de meute wel raad mee. Herman heeft opeens overal blauwe plekken. Opzij, opzij, opzij. Maak plaats, maak plaats, maak plaats. We hebben ongelofelijke feedback in het GASTENBOEK. (mirror)
—-

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Stickmeister

Herman van Veen bedreigd door PVV-aanhangers
http://www.destentor.nl/algemeen/binnenland/5784296/Herman-van-Veen-bedreigd-door-PVVaanhangers.ece

Oh en alleen al hierom is mijn score 0%

Gore ######## met hun mond vol over vrijheid van meningsuiting, maar oh wee als je iets zegt wat de pvv’r niet bevalt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 BP

En als beloning voor het bedreigen van Herman van Veen krijgen de Telegraaf en GeenStijl een TV-zender cadeau van de PvdA-minister Plasterk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Erik van Luxzenburg

Ik mis wat puntjes hoor: 47 tegen en 43 voor… maar goed sommige zaken irriteerden me dusdanig mateloos dat ik dingen heb overgeslagen. Daarbij doet het geen recht aan dingen waa ik het gedeeltelijk mee eens ben. Ze weten het wel aardig te verpakken.
Maar goed, dat doet CU, CDA, SGP ook met sommige punten. Heck, zelfs de SP, PvdA, GL, en D66 vind ik goeie punten hebben. Alleen het VVD zie ik niet zitten…. maar daar zal ik ook wel 50% kunnen halen.
Echter 50% is niet goed genoeg…..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Carlos

@22 scherp opgemerkt BP. Als Herman van Veen iets overkomt dan weten waarvandaan de kogel kwam.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Taco Zip

De punten waar ik het niét mee eens zijn tellen zó zwaar dat de rest er niet meer zo toe doet.
En waar ze al die o zo daadkrachtige maatregelen van gaan betalen is ook duister. Van het geld dat bespaard wordt op immigratie zeker? Volgens mij heet dat in populisten-jargon gewoon ‘volksverlakkerij’.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Bismarck

Nou dan komt hier mijn bekentenis: Ik ben ruim 43% SGP. Maar liefst 142 van de 327 (handgeteld, dus geef of neem een paar) stellingen konden mijn goedkeuring wegdragen. Niet dat ik er ook maar ooit over zou peinzen om SGP te stemmen, maar je ziet maar hoe makkelijk je een hoge consensus kunt halen met een partijprogramma.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 KJ

@ijsbrand; alle partijen uiten voornemens die alleen te realiseren zijn als ze alleenheerser zijn. Alleen vind jij die voornemens ‘normaal’. Anderen niet.

 • Vorige discussie