Vierdaagse

GC heeft ruimte voor gastloggers. Onze maandelijkse gast, P.J. Cokema vraagt zich af waarom sommige zaken zo lang duren, als het ook in vier dagen kan.

Wandelen (Flickr/Bies)

De kabinetsformatie strompelt voort en de 21 dagen die Rutte voor ogen had zijn ruimschoots overschreden. Gelukkig was er een paar weken afleiding in Zuid-Afrika en kunnen we nu nog wat wielrenners bewonderen. Maar wat duurt dat allemaal lang zeg!

Terwijl er in juni en juli evenementen zijn die in vier dagen afgerond zijn. Zo kan het dus ook. In het verleden hadden we toch de indrukwekkende vierdaagse zeeslag, waar Nederlanders en Engelsen elkaar naar het leven stonden. En wat dacht u van een echte voetbaloorlog? Op 14 juli 1969 viel El Salvador de buren aan, nadat men de Hondurezen eerst verslagen had tijdens een selectiewedstrijd voor het WK. De daaropvolgende oorlog was ook in vier dagen geklaard.

Ook de schepping was in vier dagen geregeld. Officieel wordt er een hele week voor gerekend, maar dat doet de werkelijkheid geen recht. De eerste twee dagen maakte de schepper alleen nog maar de randvoorwaarden in orde en pas op dag 3 begon hij er leven in te pompen. De zevende dag vond hij het wel mooi genoeg en ging een dutje doen. De feitelijke schepping duurde dus slechts vier dagen.

Maar goed, we leven in het hier en nu. En er zijn nog steeds grootse prestaties die in 4 dagen gerealiseerd worden. Zoals deze maand de Nijmeegse vierdaagse. Gaat 20 juli van start en wie weet zal het zinderende zomerse weer opnieuw deze sportieve prestatie naar de voorpagina?s van de kranten drijven.
Verder staat de zomer bol van vierdaagse ballonfeesten of blauwvingerdagen. Om alle avondvierdaagsen, te voet, op de fiets of zwemmend, niet te vergeten.

Kijk, een mens kan zich dus vreselijk druk maken en in vier dagen een prestatie leveren. Zelfs in drie dagen is het mogelijk tot een goed programma te komen. Goed voorbeeld voor al die slepende zaken, zoals de kabinetsformatie.

  1. 2

    @1: ja, zuipen en dansen, dat mag best langer duren. Als men het noeste werk in 4 dagen afrondt, houdt men ook meer tijd over om te feesten.

  2. 3

    Als men het noeste werk in 4 dagen afrondt, blijken de feesten net voorbij:P De vierdaagse is daarmee waarschijnlijk het slechtst geplande wandelevenement; het valt zowel qua lokatie als qua tijd precies samen met de vierdaagsefeesten:P