Video: André Geim, onze nieuwe Nobelprijswinnaar

Wie is André Geim? Wat is dat grafeen waar hij zijn wetenschappelijke faam aan dankt? Hier drie video’s die daar wat opheldering over geven: Een korte animatie, een trucage over mogelijke toepassingen en een lezing van de winnaar zelf.
Leuk om te memoreren dat André Geim in 2000 een IgNobelprijs kreeg voor onderzoek waarbij hij een kikker liet zweven in een magnetisch veld. Deze video opent hier het bal. (@hmblank, videovolt).

 1. 1

  Op nu.nl lees ik “een Nederlander van Russische afkomst”. Zijn we terug tussen de puinhopen van de jaren ’90? Was het straatroof in Amsterdam West geweest, heette het gewoon een Marokkaan.

 2. 5

  3e filmpje doet veel denken aan de interfaces in sf-films, handjes die rondwapperen over een semi-transparant schermpje dat tevoorschijn floept (V, IronMan etc.)
  zoals zo vaak fictie die vooruitloopt op de werkelijkheid…

 3. 6

  Mooi werk, dat in tegenstelling tot de nos 20:00 theater/dichtvorm/journalist?/Peer Ulijn opmerking “wat heb je er aan”.
  Mijn tenen krullen op zo’n moment.

  ( op scharnierpuntdagen kijk ik naar het journaal)

 4. 7

  Gaat hard. Tis nog maar een paar maanden terug dat er werd verhaald over zonnefolie op basis van silicium (echter: met een laag rendement). Is dus alweer achterhaald door die geweldige vondst van dat grafeen. Een nieuwe generatie computers (kunnen ze in India die 1,2 mld mensen éindelijk eens in die nationale biometrische databank smijten), zonnefolie voor auto’s, huizen, kantoorgebouwen, lantarenpalen…en dan ‘s nachts b.v. op waterstof. Grafeen moet alleen nog even in massaproductie worden genomen (China grootste producent van grafiet).

  Allemaal vanwege een halve Rus met een simpel rolletje plakband. Neem de meest simpele veel voorkomende elementen H + C…en wég is je energieprobleem. Niet moeilijk doen met kernenergie en kolencentrales. En die 95 mln kuub extra aardgas uit het veld rond Slochteren? Gewoon lekker laten zitten, kan je nog millennia blijven gebruiken om te wokken (thais bengaals maakt niks uit als het maar teringheet is)…

  Raad voorts MaxM aan put opties BP te kopen…