Vette pech of falende overheid?

De ouders van de Braziliaanse Jean Charles de Menezes gaan de Britse overheid aanklagen voor de moord op hun zoon. Uiteraard is dit hun goed recht en het is natuurlijk verschrikkelijk om een zoon (op deze manier) te verliezen. Ondertussen putten de media zich uit om ieder detail van deze positief-ingestelde-leuke-hardwerkende-braziliaan breed uit te meten. “He was legal,” another cousin, Alex Pereira, 28, said yesterday, “He had a big stamp in his passport.” (Guardian). Maar één ding wordt steeds gebagatelliseerd: in een stad die een golf bomaanslagen beleeft, waar iedereen gespannen is en de politie in de hoogste staat van paraatheid is ga je NIET RENNEN in de metro. Ook al heb je haast of schrik je in eerste instantie als agenten in burger je aanspreken. Je weet dat je een dag na mislukte bomaanslagen met dergelijk gedrag mensen de stuipen op het lijf jaagt. Uit de uitgebreide biografieën van Menenzes maak ik op dat hij voldoende verstand had om dat te begrijpen en even dacht ik dan ook aan de mogelijkheid van suicide by cop..? Maar dat zal wel niet.

Er zijn veel overheidsmaatregelen die onder het mom van de zogenaamde War on Terror worden genomen waar ik mij zorgen over maak. Zoals de aantasting van onze privacy, de opslag van persoonsgegevens en dataverkeer en de inperking van burgerrechten. Maar dit geval van Menezes is in mijn ogen gewoon vette pech en verder niets.

Stelling: een Israëlier zou dit nooit zijn overkomen.

 1. 1

  Bij dit verhaal moet ik denken aan Donner, die de helse verantwoordelijkheid heeft om Nederlandse F16’s de opdracht te geven passagiersvliegtuigen neer te schieten in geval van een 11/9-achtig scenario. In dit soort situaties kán je bijna niets goed doen. Schiet je niet, dan zijn de gevolgen mogelijk catastrofaal. Schiet je wel, idemdito.

  En nee, een Israëlier zou dit niet zijn overkomen.

 2. 2

  Het ligt er natuurlijk aan, hoe de politie er bij liep. Als ik in een vreemde stad ineens merk, dat stevige jongens in van die jakkies mij volgen, probeer ik ook zo snel mogelijk een metro of een taxi in te komen.

 3. 3

  Beste Han, je hebt inderdaad een punt. Ik vind politieagenten in burger er meestal ook als criminelen uitzien. Het is die cirkel die rond is en waar uitersten elkaar weer raken, net zoiets als extreem-links dat daar weer raakt aan extreem-rechts.

 4. 4

  Ik keek net op de site van The Guardian. Die heeft een heel uitvoerig artikel over deze tragedie en daarin is inderdaad sprake van plainclothes policemen. Misschien moet je je inschrijven om het hele stuk te lezen.

 5. 5

  Teveel Harry Callahans momenteel in de Londense ondergrondse. Rennen was dus zeer onverstandig. Wat ik alleen niet begrijp: waarom hebben ze hem niet al in de bus gepakt? En waarom niet gewoon gearresteerd? Waren ze bang dat hij – liggend op de grond – alsnog de `bom` zou ontsteken?

 6. 7

  Als er ineens drie knakkers met machinepistolen op je af komen, wat zou jij dan doen? Rennen, toch? De drie agenten volgden hem omdat hij uit een “verdacht pand” kwam en hadden dus zo al hun gedachten over deze man. Hij wist van niks en werd geconfronteerd met drie kerels met machinepistolen. In zo’n situatie is het aan de politie om zo terughoudend mogelijk te zijn. Als iemand al op de grond ligt hem met vijf kogels executeren is geen terughoudendheid…

 7. 8

  Onverstandig van die Braziliaan: mijn reet… wij zijn gewoon niet langer meer het ‘Vrije Westen’, de terroristen hebben al gewonnen. Een beetje een donkere huidskleur en dan hard lopen in de metro vergoeilijkt blijkbaar het standrecht. Doet me denken aan de beginjaren van het “Ausweis bitte!”-regime. Nog even en elke moslim krijgt een halve maantje op zijn tiet geborduurd.

 8. 10

  Dat ‘verdacht pand’ zit nogal dwars op het verhaal : politie houdt pand in de gaten waar verdachte individuen zich ophouden (er is dus ooit iemand heengelopen die onder surveillance was?!), op een mooie zomerdag komt er iemand buiten met een dikke winterjas. Hij wordt gevolgd door een hele tot de tanden bewapende taskforce (lijkt me geen standaard procedure voor de gemiddelde londenaar), wordt als hij de metro in wil teruggeroepen, en bij weigering krijgt hij een vijfdubbel hoofdschot …en blijkt onschuldig? Wel héél sterk.
  Hier lijkt me meer aan de hand.

  Braziliaan had niet eens zo’n donkere huidskleur (toch niet donkerder dan de mijne). Overigens gelijkt niets zo hard op een palestijn als een israeli (volgens mij loopt een israeli dus evenveel kans op perforatie, belangrijker is uit welk huis hij komt, blijkbaar).

 9. 12

  Hoe zou iemand die zijn armen en benen niet meer kan bewegen een bom kunnen laten ontploffen die niet ook zou ontploffen met 5 kogels in het hoofd van de drager?

  Een kaakbeweging?

  Conclusie: Paniek van de agenten, die vijf kogels waren ook letterlijk “overkill”.

 10. 13

  De hele zaak is uiteindelijk een geluk bij een ongeluk: 1) als iemand zo ontzettend stom is om het op een rennen te zetten als 5 man met pistolen op je gericht staan dan verdient ie ’t ook. evolution=survival of the smartest. Hopelijk geeft dit een duidelijke waarschuwing zodat niemand meer gaat wegrennen voor de politie.
  2) vanwege hun fout moet de politie hier onmiddelijk weer veel terughoudender zijn dan ze dachten dat ze konden. Als het slachtoffer inderdaad een terrorist was geweest dan had dat direct een excuus geleverd voor de politie om in de toekomst heel agressief te handelen, nu zijn ze gelukkig direct terug gefloten.

 11. 14

  Die agenten zijn helden. Ze hebben een inschattingsfout gemaakt, maar wat wil je!? Ze zullen heus wel “police, do not move” hebben geroepen. Maar nee, slimme Henkie besluit in deze context een sprintje te trekken in een metrostation.

  Als het doodschieten al voortkwam uit paniek, heb ik er nog steeds alle begrip voor. Die gasten hebben ook een vrouw en kinderen thuis.

  Stelling: een onschuldige Palestijn zou dit ook nooit overkomen

 12. 18

  Hier in Brazilie is het uiterraad voorpagina nieuws en de krant Globo/ o Dia weet te melden dat hij in Londen aan het werk was om de operatie van zijn aan kanker lijdende vader te betalen.
  Hoe gespannen de situatie en hoe dom het ook is (van hem), de politie had hem nooit gelijk uit moeten schakelen. Ik las hier dat zijj VISA verlopen was, wellicht wilde hij het land niet uitgezet worden.

 13. 20

  Vreemd dat de politie wel mag paniekeren en in angst raken na een bomaanslag maar burgers niet. Is het niet logisch dat Londenaren (of mensen op bezoek/werk in Londen zoals deze man) ook wat angstig worden van bomaanslagen en dus wat sneller paniekerig/angstig reageren als ongure types (al dan niet met wapens) hem aanspreken? Ik denk dat de meeste mensen zouden wegrennen als er ineens 3 man achter hem aanlopen en zeker als ze halt roepen.

  Daarnaast is het in Brazilie blijkbaar gewoonte om mensen te ontovoeren en kun je daar zowiezo het beste hard wegrennen als er een paar verdachte mannen achter je aanlopen en al zeker als ze roepen dat ze politie zijn. Naar Braziliaanse maatstaven vertoonde deze man juist voortreffelijk survival of the fittstest gedrag: Hard wegrennen, naar een openbare plek gaan en proberen te onstsnappen in een trein.

  Mijn stelling: Een onschuldige nederlander zal dit ook gaan overkomen.

 14. 23

  “Survival of the fittest”-gedrag is ook van toepassing op de agenten. Eerst eens even goed controleren of een terreurverdachte ook echt een martelaar wil worden, dat is vragen om een bloedbad.

  Want hoe moeilijk is het nou:

  Niet wegrennen voor de politie nu de sfeer zo gespannen is. Zeker niet in openbare ruimtes. Niet moeilijk doen als politie je tas wil controleren en zeker geen grapjes maken over bommen in je baggage. That’s it.

 15. 24

  Acht kogels, is dat ‘bratatatatatatatata… oh shit, it went off!’, of ‘*blam* take *blam* this *blam* you *blam* bastard *blam* son *blam* of *blam* a *blam* bitch! ‘ ?

 16. 25

  een enkel schot in het hoofd is voor huurmoordenaars
  5 schoten is vrij typisch voor opgefokte agenten
  minimum is namelijk al 3
  2 op torso
  1 op hoofd
  acute uitschakeling van alle hersenfuncties vereist?
  direct op hoofd minimaal 2
  en Anglo Saxen zijn zowiezo al ietwat scheutiger met blauewe bonen
  dan wij nederlanders

 17. 27

  Hijg …….ik ren me al de hele dag rot in de Rotterdamse metro, maar geen enkele reactie. In Nederland is men duidelijk nog niet voorbereid op een terrorisme.

 18. 29

  Ik bedoel dus deze pots:

  ,,Hier in Brazilie is het uiterraad voorpagina nieuws en de krant Globo/ o Dia weet te melden dat hij in Londen aan het werk was om de operatie van zijn aan kanker lijdende vader te betalen.“

 19. 32

  Misschien leuk idee voor overvallers. Ga naar een Londense metro en kies een beetje rijk-uitziende voorbijganger uit. Pak deze persoon bij zijn kraag en vraag hem beleefd even mee te komen voor routine-onderzoek. Geen haar op zijn donder die eraan denkt om te gaan rennen of zelfs maar te gaan gillen. Meevoeren naar een geschikte afwerkplek waar je hebt afgesproken met vrienden die je helpen met kaalplukken.

 20. 34

  De politie had wel duidelijk kenbaar moet maken dat zij ook echt politieagenten waren toen zij de braziliaan wilde aanhouden. Als dit niet gebeurd is, vind ik dat de agent die schoot vervolgd moet worden. Als dat wel gebeurd is, is die Braziliaan gewoon ongelooflijk stom geweest. Kun je de politie alleen beschuldigen van een begrijpelijke inschattingsfout. Vette pech, dus.

  Voor de rest is het nu wel duidelijk dat de agent voor een zogenaamd headshot ging. Dat is ook de enige veilige manier om iemand die bepakt is met bommen uit te schakelen. Dat hij 1, 5 of 8 keer schoot doet er niet toe.

 21. 35

  Ik vind acht headshots wel iets anders dan 1-3. Uiteraard is 1 headshot al teveel, maar acht lijkt verdacht veel op frustraties afreageren, zeker met een pistool (en geen automatisch wapen, zoals Heidekonijn suggereert). Ik kan me vergissen, maar dat komt zo’n beetje neer op het hele magazijn op iemand legen.

  Op mij komt het verhaal over als dat de man al een hele tijd gevolgd werd door agenten in burger (wat ik gelezen heb gaat over iemand die een pand verlaat, een bus neemt en overstapt op een trein), op een gegeven moment door heeft dat er drie mannen achter hem aan lopen en ze dus probeert af te schudden. Als hij harder gaat lopen doen de mannen dat ook, dus zet hij het op een rennen. Ook de mannen beginnen te rennen en roepen iets naar hem. Op een gegeven moment struikelt hij en twee springen bovenop hem, waarop de derde een pistool trekt, het tegen zijn hoofd zet en acht keer de trekker overhaalt.

  Ik ben benieuwd hoe de betrokken agenten dit verhaal gaan vervormen.