1. 2

  Leuk idd.

  Iemand al een samenhang weten te vinden tussen %militair budget en iets anders? Ik zo op het gezicht echt totaal niets! Je zou toch verwachten dat die uitgaven ergens anders tot tekorten moeten leiden (number of physisians bv.), maar ik zie ze niet zo 1-2-3. Ik geef toe dat ik nog niet heb gestratificeerd op (sub)continent (lukt ook niet zo makkelijk).

 2. 4

  Heerlijk.

  CO2 per capita uitgezet tegen levensverwachting; NL, CN, US en IN vastgezet en laten plotten over periode 1960 – 2002. Balgrootte: populatie

  CO2 per capita in US en NL is al jaren constant, ID en CN nemen toe met constante hellingshoek (tot asymptoot NL of zelfs US?)
  T.o.v. NL kan ID nog een factor 10 groeien en CN met 2.5 T.o.v. US zijn de factoren 20 resp. 5.

  Bovendien neemt de levensverwachting toe bij toename CO2 per capita.

 3. 5

  Ook leuk om te volgen is: Rusland.

  En rare cijfers zie je soms: Nicaragua (militaire uitgaven), Mongolie (het grootste aantal artsen/1000).

  De VS loopt overal mee in de pas, vreemd eigenlijk

  .

 4. 6

  Leuk speelgoed toch!

  Denk dat de levensverwachting toeneemt bij de toename van CO2 per capita omdat die ook weer gekoppeld is aan het BNP per capita. Meer welvaart geeft langere levensverwachting. Tot op zekere hoogte natuurlijk.

  Zou helemaal cool zijn als ze het nog 3D maken. Dan kunnen we meerdere aspecten naast elkaar vergelijken.

 5. 10

  Bijna alle rijke cq westerse landen hebben een kindertal per vrouw die (soms ver) onder het aantal zit dat de bevolkingsomvang stabiel houdt (2,1). Zelfs in relatief welvarende landen is er een natuurlijke bevolkingskrimp – zoals Chili in Latijns-Amerika (1,9) en Zuid-Korea (1,1) – terwijl men in het arme Latijns-Amerika, Afrika en MO een exploderende bevolkingsgroei kent.

  Worden we onvermijdelijk overspoeld door derdewereldbewoners, simpelweg om dat die bijna altijd meer kinderen krijgen?

 6. 11

  @JSK: Als je met de tijdsanimatie kijkt zie je dat er een stevige trend neerwaarts is voor alle landen, ook de derde wereld. Dus uiteindelijk maakt het niet veel meer uit.

 7. 12

  Em.. jij geloofde toch niet in de voorspellingen van het CPB? Die voorspellingen omtrent de wereldbevolkingsgroei zijn zoveel meer natte vingerwerk… overigens, volgens diezelfde voorspellingen neemt de wereldbevolking toe tot 9 miljard in 2050. Die toename vindt volgens mij voor de helft plaats in Afrika en het MO, waar de bestaansmiddelen eerder af dan toenemen.

 8. 14

  Tuurlijk mag je mailen.

  Eigenlijk heb je wel gelijk met het punt qua voorspellen. Het kan best zijn dat de trend de laatste tien jaar naar beneden is. Maar als bijvoorbeeld in afrika het aantal kinderen per vrouw nog even boven de 4 blijft, krijg je toch hele scheve verhoudingen.