Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Beste lezers (v/m),

Een grote 4Vandaag is het vier jaar geleden dat het weblog Sargasso.nl het levenslicht zag.
Vanmiddag gooien we daartoe het inmiddels beruchte Sargasso café vroegtijdig open en zullen we ruimhartig rondjes geven om dit te vieren.
Echter, bij een feestje hoort een verrassing.
Vandaar dat ik, als relatieve nieuwkomer, graag de starters van Sargasso (Carlos en Grobbo) een presentje wil geven. Nu kan ik dat zelf doen door ze op mijn blote knieën te bedanken voor het feit dat ik hier op dit schitterende kwaliteits-weblog mee mag doen. Maar ik kan dit ook doen door een open podium neer te zetten. Op dat open podium kunnen alle lezers en reaguurders die het bestaan van Sargasso waarderen hun mooiste herinneringen kwijt.
Wilt u een persoonlijke boodschap achterlaten? Dat kan.
Wilt u een verhaaltje vertellen dat gekoppeld is aan iets wat op Sargasso gepubliceerd is? Dat kan.
Wilt u een tekening plaatsen die geïnspireerd is door het bestaan van Sargasso? Dat kan.
Heb je een ander idee? Leef je uit.
Sterker nog, daarvoor zou ik jullie op voorhand zeer erkentelijk zijn. Als blijk van waardering richting de Founding Fathers.
Oh, en Carlos is de hele dag offline, dus voor hem is het echt een verrassing als hij vanavond het café in stapt.
Hoort, zegt het voort.

(Gebruik de comments functie zo vrij mogelijk. En als iets niet lukt, gooi het dan even via de contact pagina mijn kant op.)

Reacties (35)

#1 Crachàt

Uitstekend en lief plan, Steeph!
Weet je wat, ik gooi mijn bijdrage erbij in de vorm van een (wat zeg ik, een?) DE ENIGE ECHTE SARGASSOVLAG, Europa zoals het is.
Simpel, de beste of orgineelste of sterkste bijdrage hier, krijgt het Blauw Banier toegestuurd. (prima kwaliteit, pakweg 90 x 60 cm)
En het zijn Steeph en eventueel Carlos die beslissen, nèh!!
Succes.

 • Volgende discussie
#2 Steeph

Goed idee Crachàt. Voor de vergeetachtigen, de vlag staat hier:
https://sargasso.nl/?p=782

En ik heb de live uitvoering gezien. Hij is echt schitterend.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Mark

4 jaar Sargasso, in internottermen moet je dan altijd zeggen:
“x jaar, in internottermen een eeuwigheid!”. Gefelicitaart, in het bijzonder de founding fathers van dit log (it is -more than- just a goddamned piece of html…).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 dr Banner

w00t 4 jaar dikke tieten fetishisme, libelle loggen, klimaat loggen, politiek navelstaren (dat navels zoveel kunnen verschillen…), flinkdumpen, vandersargasso – dus Carlos en Grobbo en nageslacht gefeliciteerd + hang die vlag maar uit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Lars

Hee congrats! Aangezien dit een uitgelezen moment voor reetverenstekerij is: dit is met afstand het beste weblog rond nieuws, cultuur en politiek in ons Neerlands taalgebied.

Dus.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 dreadloki

Jeu.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 MixMasterMike

Bij deze mijn welgemeende felicitaties en dat ik hier nog maar lang mijn licht op mag komen steken. (en dan ga ik nu op zoek naar een mooie DD link)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 toinerz

Gefeliciteerd! (en het mooiste cadeautje zou natuurlijk een stukje zijn van de hand van JN Bosboom)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Sazzterix

’t Is feest tralala. Sargasso gefeliciteerd en thanx voor het feit dat wij allen hier op dit schitterende kwaliteits-weblog mee mogen doe.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 phonkee

Sargasso: Niet zo slecht als de rest…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Umar

Hey, das nou eens leuk. Gefeliciteerd sargasso en keep it up!

voor de Fundering Vaders (wat klinkt dat stom in het NLs):

SURPRISE!

Ik ben niet zo lang bekend met sargasso.nl, dus geen verhaal over lang geleden ofzo.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Andivas

Carlos & Grobbo: mijn grootste dank voor 4 jaar Sargasso! Het heeft me prachtig geholpen om vanuit het buitenland op de hoogte te blijven van het onderbuik gevoel in Nederland :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 ALO

De schaamte voorbij.

In de jaren zeventig werden er met name in Latijns-Amerika, maar ook in andere landen van de wereld, op grote schaal mensenrechten geschonden. Langer nog dan dat, was er het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Ook in ons land werd tegen de misstanden in de wereld luid geprotesteerd. Een groot gedeelte van de bevolking heeft jarenlang echter het onrecht verdedigd, meestal met een verwijzing dat het protest van links kwam, en dus van geen waarde. Ook toen was er een redenering dat iedereen die er een andere mening op na hield, anders moest zijn dan de spreker, dus links. Op het moment dat de het ongelijk onvermijdelijk geworden was, werd geen excuus gehoord. Er was geen Zaanse zuster die in het commentaar in de Telegraaf schreef: “dat had ik niet moeten doen”. Nu worden de misdaden van het regime in Argentinië en Chili wel erkend, echter zonder het toegeven dat men vroeger fout zat. De EO heeft onlangs schoorvoeten verklaard dat het te lang de apartheid heeft gesteund. De rest van rechts is de schaamte al lang voorbij.

Nederland, en niet alleen het christelijk deel, stond vierkant achter Israël tijdens de oorlog in 1973. De regering (Den Uyl, van der Stoel, Vredeling) facilliteerde wapentransporten naar Jeruzalem. Schielijk werd de steun weer ingetrokken toen er represailles, in de vorm van een olieboycot, vanuit de Arabische landen kwamen. Deze linkse regering had het natuurlijk weer volkomen fout aangepakt. Onder aanvoering van de Telegraaf ging binnen een dag een groot deel van de bevolking de schaamte voorbij. Een manoeuvre die later niet meer is geëvenaard.

Christenen, gesteund door het Israëlische leger moordde 2 kampen uit in Libanon. De simpele krantenlezer vond dat niet erg, want het waren tenslotte terroristen. En hoewel later geen enkele foto is verschenen van lijken die een bordje op hun nek hadden van waaruit je hun voornaamste doelstelling kon afleiden, bleef de heersende opvatting dat joden werden bedreigd door palestijnen, waarbij schaamteloos de voorgeschiedenis werd genegeerd.

Na de moord van Theo van Gogh belde een man iemand op met wie hij 6 weken daarvoor een aanrijding had gehad. Van de aantekeningen op het schadeformulier had hij afgeleid dat deze persoon afkomstig was uit Turkije of Marokko en dus wel een moslim zou zijn. Op hoge toon eiste de beller dat de ander afstand nam van de moord. Zo worden schaamteloos moslims en moslimsorganisaties ter verantwoording geroepen. Hiermee een verband leggend tussen onaangepast gedrag en afkomst of religie. Als Bush een ander land binnenvalt en dit rechtvaardigt met leugens en bedrog wordt er geen christen op het matje verwacht. Terwijl juist de exemplaren uit de USA de schaamte voorbij zijn en werkelijk iedere misstand in hun land en in hun wereld aan het goed praten zijn. Het feit dat katholieke priesters kleine jongetjes neuken, wordt geaccepteerd zonder dat er een link met een geloof wordt gelegd. Pastors beweert dan dat het dan minder erg is want het hoort bij onze cultuur, niet waar?

Op Sargasso verschenen deze week 2 berichten die een relatie hadden met Irak. Een over een aanval met fosforgas op Fallujah en 1 over Bush die verklaarde de oorlog te zullen gaan winnen. De gifgasaanval op Halabja werd uitgevoerd met mosterdgas waarvan de grondstoffen geleverd zijn door Nederlandse bedrijven, het betalingsverkeer afgehandeld door filialen van Nederlandse banken in de USA. Nederlandse kranten, televisie en opiniebladen hebben lang gezwegen over deze aanval, het was eenvoudig weg niet gebeurd. Saddam werd een bevriend staatshoofd genoemd, die je niet zo maar mocht beledigen. Was het niet Rumsfeld, de Amerikaanse onderminister die hem vriendelijk op de rug stond te kloppen? Dat kon toch niet verkeerd zijn. Met de schaamte ingehaald in de hoogste versnelling, wordt Halabja nu als het bewijs gezien van de misdaden van Saddam. De schaamte op een ronde achterstand gezet door mensen die beweren dat Fallujah leeg was en dat vrouwen en kinderen weliswaar dood zijn, maar dat het niet erg is, want het zijn terroristen. Als er al reactie is want een commentaar meldde verveling en gaf aan dat hij moet gapen van dit nieuws. Hier is schamen zelfs uit het woordenboek geschrapt.

Een jaar 5 geleden werd het fenomeen webloggen populair. Het heette toen nog niet zo, men noemde het Toni. Ik had geleerd om bij nieuwe verschijnselen op het net niet meteen actief te participeren, maar eerst de kat uit de boom kijken. Met een grote teen de temperatuur bepalen. Lurken dus. En dat deed ik dan ook. Totdat ik, met klotsende oksels, mijn eerste reactie op een weblog schreef. Hetgeen mij onmiddellijk een kat van ene Bicat opleverde. Ik had blijkbaar iets verkeerd gezegd, dacht ik nog. Ik heb iemand geïrriteerd, o, jee, ik leer het nooit. Totdat, in een discussie over de vrijheid van onderwijs, ene Carlos zelfs aangaf het grotendeels met mij eens te zijn. Dat verdiende nader onderzoek: ik had een fan. En toen Toni stopte was Sargasso de logische en eigenlijk de enige vervanger.

Ik heb op Sargasso niet alleen geleerd menigeen te irriteren, het is zelfs zo dat een kat, mits afkomstig van bepaalde personen, mij sterkt in de overtuiging de juiste toon te hebben gevonden. Ook ik ben de schaamte voorbij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 draadprikkelpiet

ideetje om de voortgang te verzekeren en nog vele malen zoals nu genoegeliik te mogen feliciteren … . we beginnen een partijjte.

Notedoprogram: Alle soldaten binnen de grenzen en in probleemwijken onder bevel van een puur pacifist die iets van permacultuur begrijpt te zweten stellen.

Over de rest van de prioriteiten worden we’t wel eens. . ..toch?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 draadprikkelpiet

WoW, kijk eens wat ik een handje vol klikjes verder tegenkom:

For some reason I don’t fully understand – I’ve read Adorno and
everything – I subscribe to a daily horoscope service from
. Here’s today’s:

>Today you will be in a kind of ideological no man’s land, DOUG. All
>the ideas floating around in the air seem so mediocre to you,
>especially when you compare them to your own. If you are interested
>in politics, today would be a good time to come up with your
>campaign platform. You certainly have a lot of new things to say.
>You are the herald for a new kind of freedom in society, DOUG, so
>take advantage of your day today!

Do we have some volunteers to join me in this great liberation?

Doug … ..de de strenge listmoe is van een door mij al jarenlang gevolgde gesprekslijst: http://mailman.lbo-talk.org/pipermail/lbo-talk/Week-of-Mon-20051219/027527.html

veel wanhopiger strohalm-achtig om de donkere dagen door te komen hoeven onze grasperklampen niet te worden zeg.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 draadprikkelpiet

ik verstout mij ook het volgend draadje te plaatsen: On 12/18/05, Doug Henwood wrote:Someone – was it Yoshie? – said that there’s something socialist about the structure of the military (a point that Chalmers Johnson also makes). It’s true, and it’s very effective.
————————–
http://mailman.lbo-talk.org/pipermail/lbo-talk/Week-of-Mon-20051128/025992.html

Michael Pugliese (onze allesvinder)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 HansR

Gefeliciteerd. Geen lange verhalen van mij maar wel de constatering, dat de diversiteit hier voor mij het boeiendste is. Van geleuter in een café – dat ik meestal vanwege het hoog intellectueel gehalte niet kan volgen, soms niet eens begrijp – tot intensief gebeeldhouwde beelden – die ik meestal te groot vind – over de wereldpolitiek van een vliegende Hollander. Van gezeik tot gezever. Van intelligent ontwerp van ideeën tot evolutionaire ideeën ontwikkeling. Van abjecte – maar gepubliceerde en bediscusieerde, ik denk aan Fritzie – meningen tot weldenkend – wat is dat in godsnaam – grijsbollig gedachte denkbeelden. Kortom: het eind is nog niet in zicht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Pelayo

Ik spui hier vanalles, maar krijg weerwoord van niveau. Dat houdt in dat als een mening of idee dit kan weerstaan ik weet dat het de moeite waard is.

Weerwoord slijpt de geest.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 draadprikkelpiet

viel mij ook al op, .. gezeiker en verzeef van het soort ‘Zinnig lijntje naar polaris uitgooien en geloof verzekerd’ BBrrrrrrr. De poly polis van de gebroeders Das op drift .. .. .complimenten voor de waan van de dag trouwens, mag gerust iets langer worden … . Mischien leuk om daar een geillustreerd ‘waan van de dag’ rubriekje me te beginnen en de toetsenbord ontwerp revolutie weer een vingerwijzing het verhelpen van tastbaarhedengebrek te geven: de ‘Page Left’ and PR ontbreken. .. om over de op en neer maar niet te beginnen; hier zijn wat intussen ietwat uit zicht geraakte aanzetten (tegens jubileum ((minus 46)) geschenk): http://web.archive.org/web/*/http://members.lycos.nl/vadercats/vruchtbaarheid_en_vrede.htm

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 draadprikkelpiet

ik vind die vlag ook wel aardig maar begrijp het symbooltje rechts van de voetbal niet (die onderaan geplaats zowiezo de hele zaak op rollen knallen en/of knappen zet hoewel ik het niet helemaal ongegrond kan verklaren, tenminste niet tot contact met grond en gras voor de doorsnee boetvaller ook geen antaeus perk meer oplevert); bij een herschikkingronde zal koning voetbal zeker bovenaan landen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Crachàt

Euh, dat symbooltje is altijd al het kneusje van de zaak geweest. Het stelt een schilderspalet voor, ten symbole van de Schoone Konsten.
Maar, bij de volgende productieronde zal het vervangen worden door het front van een Griekse tempel, wat hopelijk begrijpelijker is voor deze Europese kracht.
Of als er iemand iets beter weet om Apollo van Logo te voorzien??

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Ruud Oost

Gefeliciteerd! met deze 4 jaar (kabinetsperiode?). Dus op naar de volgende periode, ik stem voor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Maurice

Hoera!
Hoera!
Hoera!
Hoera!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Carlos

Sign of the times… ik kom op ‘savonds laat m’n verjaardag binnenhollen.

Ik dank jullie allemaal voor de warme woorden, het inspireert mij en ik neem aan de rest van het Sargasso-team om nog 4 jaar door te gaan !

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Pelayo

Speech! Speech! Speech! Speech!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Bismarck

Carlos wil Sargasso over 4 jaar opheffen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Max J. Molovich

[img]http://img428.imageshack.us/img428/6578/eland14hc.gif[/img]

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Crachàt

Nu nog de prijs uitreiken, Steeph (&Carlos?)
Kan men wat dat betreft om ALO’s groots epistel -maar da’s maar mijn Belgenschot voor de boeg hoor…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Carlos

Prijs ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Crachàt

Lees #1, Heer Hoofdredacteur…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Crachàt

Of wenscht u meer inzendingen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Carlos

Aha also also…. na vier jaar heb ik niet eens meer de tijd om mijn eigen log te lezen…
Ik overleg wel even met Steeph.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 Mark

Alo’s verhaal heeft het allemaal. Is ontroerend kerstachtig tijdloos en toch een mooi tijdsdocument. Prachtig, maar objectief beschouwd vind ik toch dat ik moet winnen met

[img]https://sargasso.nl/wp-content/pix/finallysargasso.jpg[/img]

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 Jean Pierre

Ik heb jullie vandaag ondekt en daar ben ik blij om! Gefeliciteerd mensen!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 Praetoriaan

Mannen van harte…noem mij een weblog anders dan Sargasso waar je voor rechts-extremistische kapitalist uitgemaakt wordt, “genieten” kan van vrijdagmiddagmevrouwen (helaas verdwenen en slechts sporadisch terugkerend dankzij Phonkee), inhoudelijk en niet-inhoudelijk kan discussiëren, je kapot kan ergeren aan reaguurders maar ook kan genieten van comments, de fluimen je soms om de oren vlogen (tot aan de huig!), eco en soja potsjes je soms “de neus uitkomen” etc etc…

Daarom Sargasso: Hulde!

 • Vorige discussie