Verkrotting en assemblage

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Antwerpen heeft een grote aantrekkingskracht op Nederlanders. Een weekendje of een dagje Antwerpen staat altijd hoog op het lijstje van menigeen. Logisch ook, dichtbij en cultureel zeer interessant. Maar de omgeving van Antwerpen biedt ook een aantal bijzondere plekjes die het bezoeken zeker waard zijn.

 

Doel

Op de E34 naar Knokke-Heist neem je de afslag naar Doel. Een heel klein dorpje met een paar huizen, een dorpsschool, een tankstation, een molen, een kerk, een gesticht én een kerncentrale. Mijn jeugd heb ik doorgebracht in Zeeuws-Vlaanderen en ik was me in die jaren erg bewust van de nabijheid van twee kerncentrales, Doel en Borsele. Doel ligt net over grens in België, naast het Verdronken Land van Saeftinge. Het ligt op de linkeroever in de monding van de Schelde en moet daarom worden opgeofferd voor de uitbreidingsplannen van de Haven van Antwerpen.

Dat betekent dat Doel ontvolkt moest worden. Door het aanbieden van een sociaal plan werd het dorp in de jaren ’90 grotendeels leeg getrokken en de leegstaande huizen zijn verkrot. Het officiële inwonersaantal van Doel daalt nog steeds maar het reële inwonersaantal blijft groeien doordat krakers er zich gevestigd hebben.

En natuurlijk trekt het spookstadje ook kunstenaars aan, in het bijzonder graffiti kunstenaars. Dat maakt Doel meer dan een bezoekje waard. De verlatenheid en vergankelijkheid van de dichtgetimmerde en verkrotte huizen, de naargeestige sfeer van een dorp in verval, het afval dat er gedumpt wordt en de hardnekkige bewoners maken het een bijzondere plek. Graffitikunstenaars maken het tot een bijzondere openluchttentoonstelling.

 

Verbeke Foundation

Een klein half uur verder, aan dezelfde snelweg, ligt Verbeke Foundation in Kemzeke (Stekene). Nét over de grens bij Hulst. Verbeke Foundation is een stichting die de private kunstverzameling van Geert Verbeke beheert. Verbeke was ondernemer in de transportwereld en verzamelde kunst, voornamelijk collage en assemblages van Belgische en Nederlandse kunstenaars van de 20e eeuw.

Op de plek waar vroeger het transportbedrijf was gevestigd wordt nu moderne en hedendaagse kunst tentoongesteld in diverse tentoonstellingsruimtes: twee grote loodsen, een grote serre, een omgebouwde kippenschuur, een bosgebied, en een vijver bieden plaats aan een zeer bijzondere kunstcollectie: rauw, ongepolijst, pretentieloos, voortdurend in ontwikkeling, maar bovenal, zeer inspirerend.

Het bezoeken van beide plekken is een ontdekkingstocht. Trek er gerust een dag voor uit.

 

Alle foto’s hierboven zijn door mijzelf gemaakt in Doel.

De foto’s hierboven heb ik gemaakt om een sfeerimpressie te geven van Verbeke Foundation.

Reacties (3)

#1 Olav

Die Verbeke stichting kende ik nog niet. Lijkt me interessant, ik ga zeker eens kijken.

  • Volgende discussie
#2 Sjiek

Lijkt me dat Sargasso en Ellen nog niet klaar zijn met Doel en Borsele. Mooi stuk. Mag van mij een vervolg hebben. Met foto’s en wat mensen en meer tekst.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Ellen - Reactie op #2

Het is zeker een interessant onderwerp om verder uit te diepen. Ik lever graag de foto’s en persoonlijke input, maar de journalistieke kant ervan laat ik bij voorkeur over aan de mensen die dat beter kunnen.