Verkiezingen VS: Stem ook!

In de categorie “da’s ook geinig” vandaag het nieuwe speeltje van the Economist. Ze merken, weinig verrassend, maar daarom niet minder terecht, op dat de verkiezing van een nieuwe Amerikaanse president ook behoorlijk wat invloed heeft op mensen in andere landen, maar dat die, helaas pindakaas, niet mee mogen stemmen. Daarom hebben ze besloten de wereld ook een stem te geven. Maar omdat het een Amerikaanse verkiezing is, gaat het wel volgens de Amerikaanse regels, dus met kiesmannen en een kiescollege.

Het kiescollege voor de hele wereld heeft 9875 kiesmannen die per land verdeeld zijn naar rato van de populatie, maar met een minimum van 3 per land. Alleen de winnaar van het land krijgt de kiesmannen. Voorlopig krijgt Obama in Nederland 87% van de stemmen. Wilt u mee bepalen wie van de kandidaten de 26 kiesmannen van Nederland krijgt? Stemmen kan hierrrrr tot uiterlijk 1 november.

 1. 6

  Hoezo “de Amerikaanse regels”? Om te beginnen zijn er geen vastgelegde federale regels over de verdeling van de kiesmannen binnen een staat en ten tweede zijn er ook twee staten die niet werken met het “winner takes all” principe (Nebraska en Maine). Los daarvan ligt het voor de hand, dat als je een wereldverkiezing zou houden, de meerderheid van de wereld wel eens voor proportionele vertegenwoordiging kon zijn en niet voor een kiescollege. Waarom worden de kiesmannen per land verdeeld en niet per provincie, deelstaat, oblast, departement of andere substaatkundige indeling, zoals in de VS? Nederland kent provincies met meer inwoners dan die van de minstbevolkte VS-staten, de Emiraten van de VEA zijn zelfstandiger dan de staten van de VS en meerdere Oblasten in Siberie zijn (heel veel) groter dan de grootste VS-staat.

  All-in-all dus een beetje vreemde criteriastelling!

 2. 9

  3 redenen om niet bij The Economist te gaan stemmen:

  1. Eerst aanmelden om mee te kunnen doen en later allerlei mail van ze ontvangen? Nee, bedankt.
  2. De uitslag staat al vast. Obama gaat winnen om wat puinzooi van Bush weg te werken. Daarna komt er weer een Republikeinse president.
  Zo doen de Republikeinen dat al jaaaaren.
  3. Zie Bismarck (#8).

 3. 10

  Hallo,
  Ik vind het goed dat Obama president is geworden van de VS. Omdat Obama een stuk jonger is dan McCain en er lijkt mij veel beter in zit. Als je kijkt wat Obama wil veranderen en wat McCain wil veranderen vind ik dat van Obama veel beter. Omdat ik het heel belangrijk vind dat mensen en kinderen een verzekering krijgen om naar een dokter etc. te gaan. Dat kregen ze van McCain niet. En hoe Obama wil dat scholen meer les materiaal krijgt om beter les te kunnen geven. McCain is met alles net andersom dan Obama. Wat Obama wil veranderen vind ik nuttig. Ik vind het goed dat Obama president is geworden.