Griekse Verkiezingen | Winst Syriza is goed, ook voor Europa

Foto: copyright ok. Gecheckt 28-09-2022
,

De keuze die de Grieken moeten maken is: opnieuw onderhandelen of lijdzaam toezien hoe het land wegzinkt in chaos door de absurde herstelbetalingen die Duitsers en Nederlanders eisen in ruil voor steun. Hopelijk wint het linkse Syriza.

De uitslag van de verkiezingen die vandaag in Griekenland gehouden worden zijn voor heel Europa van belang. Gaan de partijen winnen die akkoord gaan met de voorwaarden voor steun (Pasoc, Nieuwe Democratie) of gaat de links-radicale partij Syriza winnen? Syriza legt zich niet neer bij deze voorwaarden en wil opnieuw onderhandelen. Ook wordt het interessant om te zien hoe groot de fascistische partij Gouden Dageraad wordt – het logo van deze partij staat boven dit artikel.

Dit zijn geen verkiezingen over de vraag of de Grieken in Europa willen blijven – alle hier genoemde partijen willen in Europa blijven. Europese politici proberen wel de uitslag van de verkiezingen te beïnvloeden door de Grieken bang te maken. Als de Grieken de draconische voorwaarden niet accepteren krijgt ze geen steun meer en heeft men geen andere keuze dan uit de eurozone te stappen – zo dreigt men althans.

Onhoudbare situatie

De Ieren kregen slappe knieën: bij het referendum in Ierland stemde de meerderheid van de Ieren voor het verdrag en de strenge voorwaarden. De situatie in Griekenland is echter nog veel ernstiger dan in Ierland: door de draconische maatregelen die door Europa – mede op aandringen van de Nederlandse regering – worden afgedwongen functioneert de maatschappij niet meer. Ziekenhuizen krijgen geen geld meer, winkels worden niet meer bevoorraad, en een groot deel van de bevolking is werkloos. De Grieken moeten dus wel naar de onderhandelingstafel want de huidige situatie kan niet veel langer duren.

De absurditeit van de maatregelen die nu in Griekenland worden genomen, is goed te zien in deze reportage die gisteren in het Journaal werd getoond:


Let op: de politicus die hier wordt geïnterviewd is van de Nieuwe Democraten, de Conservatieven dus die regeerden toen de financiële malversaties plaatsvonden die de Grieken nu zulke rampspoed brengen.

Versailles

Maar uiteindelijk is Europa verantwoordelijk de complete chaos in de Griekse samenleving en – als het zo ver gaat komen – het einde van de euro als Griekenland toch wordt gedwongen om uit de euro stappen. Wat er nu in Griekenland gebeurt, doet mij denken aan de onderhandelingen na de 1e Wereld Oorlog in Versailles, alleen zijn de rollen nu omgedraaid en zijn het economische onderhandelingen. De Grieken spelen de rol van de Duitsers toen, aan wie absurde herstelbetalingen werden opgelegd waar ze nooit aan konden voldoen. De economische problemen die hiervan het gevolg waren leidden tot de beruchte hyperinflatie van 1923. De ironie van de geschiedenis is dat deze ervaring nog steeds een rol speelt op de achtergrond.

Door het trauma dat de Duitsers toen hebben opgelopen is inflatiebestrijding de belangrijkste taak van de ECB. Dit gaat ten koste van andere functies die een centrale bank moet vervullen. De cirkel is dus rond: deze geschiedenis is na 90 jaar een van de oorzaken van de instabiliteit van de munt unie nu.

Volgens Yanis Varoufakis, een Grieks econoom (en adviseur van Syriza), is de situatie in Griekenland onhoudbaar. De Grieken hebben de keuze tussen echt onderhandelen met Europa – dat zich niet kan permitteren dat Griekenland uit de eurozone stapt – en lijdzaam absurde maatregelen ondergaan die het land verder in chaos doen wegzinken. Daarom is het te hopen Syriza gaat winnen, omdat deze partij opnieuw wil onderhandelen over de afspraken, hoe vervelend Merkel en Jan Kees de Jager dat ook vinden.

De Grieken hebben – anders dan vaak wordt verondersteld – wel degelijk geen slechte onderhandelingspositie. Als de Grieken uit de eurozone stappen dan is dat een precedent. Het volgende land da aan de beurt is al bekend: Spanje. Dat zou wel eens het einde van de euro kunnen zijn.

Update zondagavond: De NRC meldt dat uit exit polls blijkt dat een “pro-euro coalitie mogelijk” is. Met een een “pro-Europa” coalitie wordt bedoeld een combinatie van partijen waar de partij Nieuwe Democratie deel van uit maakt. De krant gaat er blijkbaar van uit dat dit een referendum is over Europa, en dat winst Syriza slecht voor Europa zou zijn. De bangmakerij vanuit de Europese politiek werkt goed, ook de redactie van de NRC laat zich blijkbaar beeninvloeden. Net als de BBC overigens.

Update maandagochtend:
Ook de collega’s van Joop:

Commentaar van Paul Krugman over de winst: So they will now have the ability to continue pursuing an unworkable policy. Yay!


Verantwoording:
Featured image: logo van partij de Gouden Dageraad. – Wikipedia.
Foto: De Duitse delegatie in Versailles – Wikipedia

Reacties (39)

#1 lapis

Ik snap ook niet waarom zo vaak wordt gezegd dat Griekenland de euro uit moet. Een failliet land heeft helemaal geen geld om zo’n operatie te bekostigen, de gevolgen zijn rampzaliger dan noodzakelijk en je kan de Grieken toch uiteindelijk niet dwingen.

Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Finland, díe landen moeten uit de euro (in het geval de zuidelijke landen geen zin hebben in ‘austerity’). Daarom hoop ik ook op een verkiezingsoverwinning voor Syriza, niet alleen omdat ik geen vertouwen heb in de corrupte gevestigde Griekse partijen, maar ook omdat dat een noordelijke exit kan bespoedigen.

  • Volgende discussie
#1.1 Harry - Reactie op #1

Ik snap ook wel dat Griekenland niet kan betalen. Ik begrijp alleen niet dat ik pas op m’n 67e met pensioen kan, terwijl de Grieken nog steeds 10 jaar eerder kunnen.
Ik wil best solidair met de Grieken, maar ik vraag me af of ze ook solidair met mij zijn.

#1.2 Hanjo - Reactie op #1.1

Harry, je informatie is gedateerd. De Griek gaat tegenwoordig gewoon door met werken tot hij 65 is, mits hij natuurlijk een baan heeft. Verder zijn de inkomens enorm teruggegaan. Hele volksstammen moeten nu rond komen van 5-600 euro p/m. Heel veel pensioenen zijn gekort, tot 300 euro p/m.
De tijd dat ze allemaal na 30 jaar werken een goed pensioen kregen ligt achter ons. De Griek moet nu net zolang en minstens zo hard werken voor een veel lager pensioen. Ook hier wordt dus de gewone man weer gestraft voor het criminele handelen vande Griekse “elite”. Voor de corupte politiek bedreven door ND en Pasok. Terwijl de superrijken geen cent belasting betalen, hun geld met miljarden tegelijk het land uitsmokkelen en terwijl de Griekse kerk ook geen belasting betaalt. Sterker nog, alle priesters worden door de staat betaalt.

#2 cerridwen

Michel, ik ben beter gewend.

Je stuk is net een Zembla documentaire, vol zware insinuaties met Europa als grote boosdoener.
Maar je maakt nergens duidelijk wat die draconische maatregelen dan wel niet zijn, nog maak je duidelijk wat het alternatief is.

Vergelijkingen met Versailles zijn pure demagogie, ook de Europeanen zijn niet bezig met het straffen van de Grieken om er zelf beter van te worden.

Het schadelijkst is nog wel dat je volstrekt voorbijgaat aan de eigen verantwoordelijkheid van de Grieken voor hun eigen situatie. Griekenland is feitelijk failliet. Dat is deels door externe factoren, maar ook zeker doordat ze er zelf jarenlang een puinzooi van hebben gemaakt. Omdat Griekenland deel van de Eurozone is kan Europa Griekenland niet failliet laten gaan, omdat gevreesd voor vergaande gevolgen a la Lehman Brothers. Ingrijpen door Europa lijkt me dus legitiem. Dat gebeurt door met allerlei kunstgrepen de Griekse overheid solvabel te houden, waaronder opkopen van obligaties en leningen ver onder de marktprijs, en zelfs het deels kwijt schelden van schulden. Dat Europa hier voorwaarden aan verbind over de toekomstige financiën van Griekenland lijkt me volstrekt logisch; het verleden heeft immers geleerd dat niet al te veel op de verantwoordelijkheid van de Grieken gerekend kan worden.

Er is helaas op dit punt geen gratis uitweg uit deze situatie. Zeker niet voor de Grieken. Doen alsof dat wel zo is is levensgevaarlijk, iets waar Syriza zich schulding aan maakt, en jij dus ook. Een van de mogelijkheden is natuurlijk dat de rest van Europa de Grieken gaat subsidiëren. Dat is voor de Grieken het meest gunstige scenario, maar ook dit is niet gratis, het betekent dat wij flink extra moeten lappen. Wellicht dat dit de beste oplossing is, ik sta er ook wel open voor, maar wees daar open over en probeer dan de discussie met je Nederlandse publiek aan te gaan. Ik wens je veel succes.

Wijzen naar ‘Europa’ is zo makkelijk. Europa is een optelsom van onze regeringsleiders, en iedereen probeert de financiële belangen van de eigen burgers te beschermen, wij dus, ten koste van de Grieken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Michel - Reactie op #2

Maatregelen van Europa: Ik ga er vanuit dat je het nieuws volgt – en zie ook het journaal item. De economische en sociale infrastructuur wordt op dit moment gesloopt. Ik begrijp overigens ook niet waar dat goed voor is: wij krijgen ons geld op die manier zeker niet terug, en de partij die er het meest van profiteert is de Gouden Dageraad.

  • Volgende reactie op #2
#2.2 cerridwen - Reactie op #2.1

Zou je ook in kunnen gaan op mijn andere punten, in plaats van met een gemeenplaats te komen als dat ik ‘het nieuws’ zou moeten volgen?

Je zou op z’n minst specifiek kunnen noemen wat voor maatregelen je dan bedoelt.

Ik zie ook niet in wat dat aan de fundamentele situatie verandert. Griekenland is failliet, maar wordt overeind gehouden door goedkope leningen van o.a. Europa, die in ruil daarvoor vraagt dat de Grieken hun lange termijn overheidsfinanciën op orde brengen. De specifieke maatregelen om dit te doen staat de Grieken vrij, al hebben de Europeanen natuurlijk wel wat suggesties. Dus de keuzes die in het bezuinigen gemaakt worden zijn net zo zeer de verantwoordelijkheid van de Griekse politici als van de Europese.

Aan de andere kant, er is gewoon bijzonder weinig speelruimte. Ik heb van jou nog geen concrete alternatieven gezien. Het blijft allemaal nogal vaag.

#2.3 Hanjo - Reactie op #2

Cerridwen, als je wilt weten hoe Griekenland in de ellende is gekomen, kan ik je het boek “Hoe Durven Ze?” van Peter Mertens aanraden. Dan wordt duidelijk hoe de Griekse bevolking 40 jaar lang is belazerd door haar eigen elite, door ND en Pasok, maar ook door bedrijven als Siemens, door Duitsland, door Brussel. Dan wordt je duidelijk , hoop ik althans, dat we de Griekse bevolking niet verantwoordelijk kunnen houden voor de huidige ellende. Dat we het Griekse volk niet in de steek kunnen laten!

  • Vorige reactie op #2
#3 Carlos

Linksom of rechtsom, ik vrees dat een militaire staatsgreep niet ver weg is in Griekenland. Als de radicaal linkse Syriza wint dan heeft de legertop direct een aanleiding om in te grijpen. Als de midden rechtse Nieuwe Democraten winnen dan verslechtert in de komende maanden de levensstandaard nog zo dat onlusten in de samenleving het leger legitimiteit geeft om in te grijpen. Vervolgens is de vraag wat doen de EU en de Navo met een militair regime in hun midden? Voor de Navo is het waarschijnlijk het eenvoudigst, mits het militaire Griekenland geen buurlanden gaat aanvallen om nationale eenheid te smeden (Videla junta strategie). Het door het leger bestuurde Turkije heeft immers ook jarenlang gefunctioneerd binnen de Navo. Voor de meer ethische EU is het lastiger: gooien de andere lidstaten het militaire Griekenland eruit? Wat doet de EU bij grove mensenrechtenschendingen in Griekenland?

Een erg somber vooruitzicht, ook voor Henk & Ingrid die vorige week nog 3 weken All-in op Rhodos hebben geboekt en die morgen met een voetbalkater bij de pinautomaat van de DEEN (oh ironie) merken dat ze niet meer kunnen pinnen omdat de beurzen zijn ingestort wegens de verkiezingsuitslag in Griekenland. Vervolgens zullen ze op 12 september op onze eigen Blonde Dagenraad stemmen…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 Michel - Reactie op #3

Jij bent nog somberder dan ik – een staatsgreep heb ik nog niets over gehoord. Als dat gebeurt is het echt het begin van het einde.

#3.3 Karl Kraut - Reactie op #3.2

Het is inderdaad geen onbekend fenomeen, dat er een generaal aan te pas komt, om links aan de kant te zetten en het neoliberalisme in te voeren. Ik acht ook Obama er heel wel toe in staat, om daar een hand in te hebben. Volgens hem zal er weinig verschil bestaan tussen Syria of Syriza.

Wegens de ‘Truman Doctrine’ zijn Amerikanen Griekenland al eens te hulp geschoten, om er het communisme er de kop in te drukken.

The first Greek bail-out
Richard Clogg

US military equipment began to pour in. By the end of 1949, this military aid had amounted to over $350 million, and was overseen by an American military mission (but not combat troops). It soon became apparent that military assistance was not enough, and the US realized that a precondition of a stable, non-Communist Greece was a viable economy. By 1948, there were 190 American military and 160 economic advisers and many more US contractors in the country. Almost a billion dollars’ worth of assistance was delivered under the Marshall Plan between 1948 and 1952.

Alongside the gung-ho American military advisers were technocrats, not a few of whom held progressive political views. Indeed, one of the key figures in overseeing the later stages of the Marshall Plan in Greece was Paul R. Porter, before the war Comrade Porter of the Socialist Party of Wisconsin, whose political past aroused the interest of the House Un-American Activities Committee.

– Maar toen was het er blijkbaar ook al zo, zoals het er nu schijnt te zijn:

A telling document in Tomai’s collection records a conversation between Hubert Gallagher, an AMAG official with responsibility for public administration, and an unnamed government employee. On a visit to a government agency with 400 employees on its payroll he had found only forty actually at work. The rest were nowhere to be seen.

http://www.the-tls.co.uk/tls/public/article1059789.ece

#4 Anton B

Herstelbetalingen? Griekenland heeft geen oorlog gevoerd, het heeft gewoon jarenlang te veel geleend en moet dat nu deels terugbetalen, heel normaal. Dit hebben zij geheel gedaan op eigen verantwoording, hadden zij op tijd bezuinigd, dan was de hele schuldencrisis nooit gebeurd. Danzij europa hebben de Grieken al miljarden mogen afschrijven en hebben ze daarop nog eens miljarden steun gehad, zij zijn absoluut niety in een positie om iets te eisen! Krijgt Syirza haar zin, dan gaan de spuigaten open en geeft dat een vrijbrief aan alle ander landen om onder hun verantwoordelijkheid en betaalplicht uit te komen.

Laat Europa dit gebeuren, dan is schrijft het zijn eigen doodvonnis. Het enige wat daar goed voor Europa aan is, is dat er er een duidelijk signaal naar de andere landen uitgaat waar eindeloos potverteren toe leidt. Dit gat echter ten koste van de Griekse bevolking en uiteindelijk ook de Europese economie. Winst voor Syriza is uiteindelijk een drama voor iedereen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4.1 Michel - Reactie op #4

elke vergelijking gaat mank, deze ook. Ik zeg daarom ook: het gaat om economie, niet om oorlog. Anderzijds gedragen de Europeanen zich wel als de overwinnaars die hun wil op leggen aan het land dat is verslagen.

En prima dat je boos bent over mensen die verkeerde dingen gedaan hebben, maar waarom zo eenzijdig? Waarom moeten alleen Grieken – gewone mensen die part nog deel hebben gehad aan de fraude – daar onder lijden, waarom niet de hoge heren, de investeerders die dachten een leuke cent te verdienen, en de verantwoordelijke politici? Selectieve verontwaardiging dit.

#4.2 cerridwen - Reactie op #4.1

“Anderzijds gedragen de Europeanen zich wel als de overwinnaars die hun wil op leggen aan het land dat is verslagen.”

Dat zie je toch echt verkeerd. Het gedrag van de Europeanen komt vooral voort uit paniek en zelfbescherming (en geef ze eens ongelijk), zeker niet uit een misplaatst superioriteitsgevoel (dat er ongetwijfeld ook is, maar bij een land als Nederland inmiddels toch behoorlijk getemperd moet zijn).
De Europese regeringsleiders proberen vooral binnen de bestaande kaders door te modderen. Dat daar grote problemen mee zijn is inmiddels wel duidelijk, maar verandering gaat langzaam. Er is al veel veranderd.

Een beetje meer respect voor de Europese regeringsleiders graag. Ze maken soms onverstandige beslissingen, maar ze doen wel hun best en ze zijn zich bewust van hun grote verantwoordelijkheid.

“Waarom moeten alleen Grieken – gewone mensen die part nog deel hebben gehad aan de fraude ”
Hoe onschulding zijn de gewone Grieken? Belastingontduiking gebeurt van hoog tot laag, elke keer worden de grote partijen (die van de fraude) weer in het zadel geholpen bij verkiezingen, nu ook weer. Ook de gewone Griek moet zich beseffen dat er geen gratis oplossingen zijn, die verantwoordelijkheid mag je ze best geven.

Het is natuurlijk nogal dubieus om mensen selectieve verontwaardiging te gaan verwijten, terwijl je zelf ook vrij eenzijdig met de beschuldigende vinger wijst.
Aan dit soort gepolariseer hebben we niets, dit debat vraagt m.i. juist om nuance en realisme.

#5 Toni

Als ik het goed begrepen heb is Griekenland onterecht in de euro gekomen door de “hulp” van Goldman Sachs. Is het geen idee om Goldman Sachs te veroordelen voor valsheid in geschrifte en de boete zo groot te maken als de kosten van het terugkeren naar de Drachme. Het kan waarschijnlijk geen kwaad om Goldman Sachs ook nog te verbieden om x jaar geen zaken te doen in Europa.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5.1 Matthijs - Reactie op #5

Als dat eens zou kunnen! Zou een zegen zijn voor europa. Het is niet de enige bloedzuiger, maar wel de grootste.

#6 Bolke de big

Dit zijn geen verkiezingen over de vraag of de Grieken in Europa willen blijven – alle hier genoemde partijen willen in Europa blijven.

Fout een keuze voor Syriza is per definitie een grieks exit omdat al meerdere europese leiders hebben gezegd dat er niet op nieuw wordt onderhandeld en over een paar weken is het griekse geld op en een exit dus een feit.

Ik begin die grieken nu aardig beuh te worden, ze krijgen bakken met geld en nog lopen ze moeilijk te doen, weg met dat volk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6.1 Carlos - Reactie op #6

‘weg met dat volk’ weet je wie dat ook eens zei..?

  • Volgende reactie op #6
#6.2 Bolke de big - Reactie op #6.1

Geen idee en dat boeit me ook niet, ik ben die grieken zat, geen rooie cent meer voor die paupers.

#6.3 gronk - Reactie op #6.2

Populistisch babbelen kan iedereen, bolke.

#6.4 Bismarck - Reactie op #6

Maak je borst maar nat. Dat er opnieuw onderhandeld gaat worden, dat staat buiten kijf. De Grieken gaan alle rente niet kunnen opbrengen die van hen gevraagd wordt. Hoe juichend #18 ook meldt dat de “primaire begroting” op orde is, na de rentelast die daarbovenop komt, wordt het tekort toch onhoudbaar. En verder bezuinigen zit er daar niet meer in, de samenleving piept en kraakt nu al in al zijn voegen. Bovendien komt er nu een regering van dezelfde partijen (en mensen) die de problemen veroorzaakt hebben. Die hebben het eerder niet gekund zonder hulp van de EU en dat zal niet opeens veranderd zijn.

  • Vorige reactie op #6
#6.5 Lord Flash - Reactie op #6.4

Hmmm, ik denk dat je primaire begroting op orde een “bigger deal” is dan je nu doet voorkomen.

De belangrijkste reden is dat Griekenland in essentie nu alleen geld nodig heeft om zijn schuld te kunnen betalen. Hiervoor zouden ze bij een default alsnog op de financiele markten zijn aangewezen om hun land draaiend te houden; dat is nu niet meer het geval.
Behalve dat het hun goede wil laat zien, geeft het dus ook een sterkere onderhandelingspositie.

  • Volgende reactie op #6.4
#6.6 servetius - Reactie op #6.4

De beelden van een ware veldslag in N Spanje, 4000 mijnwerkers tegen oproerpolitie, de mijn wordt gesloten, onrendabel, kwamen niet op het westerse nieuws.
De mijnwerkers bestookten de politie met zelfgemaakte zware vuurpijlen.
Het is voor mij ondenkbaar dat de Griekse ellende niet ook tot opstanden zal leiden.
Er mag nu wel gejuicht worden ‘dat de Grieken voor Europa gekozen hebben’, wat ik zie is een verscheurd land, diep gepolariseerd.
Hetzelfde soort polarisatie wat we in meer landen zien, ons eigen land behoort daar ook toe.
Velen vragen zich dan ook af of de democratie de problemen kan oplossen.
In de dertiger jaren kwamen (ook ?) dictatoren aan de macht.

  • Vorige reactie op #6.4
#6.7 Bismarck - Reactie op #6.6

Velen vragen zich dan ook af of de democratie de problemen kan oplossen.
In de dertiger jaren kwamen (ook ?) dictatoren aan de macht.

Nee dat leverde fraaie oplossingen op.

#6.8 servetius - Reactie op #6.7

Schacht, onder Hitler, loste in drie jaar de Duitse werkloosheid op.
De Grieken zouden hun vingers aflikken.

#7 Thallmannistgefallen

Het probleem in Griekenland is erg simpel ze hebben een grote overheid terwijl er nauwelijks belasting wordt betaald.

Je kan niet allebei hebben, maar daar hoor je de Griekse partijen en de EU niet over.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7.1 Michel - Reactie op #7

Onzin. Nederland heeft een grotere overheid.

#7.2 watkomtdatkomt - Reactie op #7.1

en we betalen belasting :)

#8 Christian

De belangrijkste hoop die Syriza kan brengen is een einde aan het cliëntelisme en belastingontduiking. Alleen zo kan de Griekse economie er werkelijke bovenop komen.

Overigens gaat het snel de goede kant op. De Grieken hebben hun primaire begroting bijna in balans (ja, dat is beter dan Nederland).

Verdere bezuinigingen zijn eigenlijk alleen nodig om de rente te betalen op leningen. Daarover kun je onderhandelen als je kunt laten zien dat je serieus werkt maakt van corruptiebestrijding, omdat dit het perspectief biedt dat het terugbetaaltempo in de toekomst omhoog gaat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8.1 Michel - Reactie op #8

Het belangrijkste wat Syriza kan brengen is een einde aan het bizarre en desctructieve beleid van de “redders” (eurozone landen, ECB, IMF). De economie is meerdere jaren flink gekrompen (5-7% per jaar) waardoor afbetalen van de schuld nog moeilijker wordt. Ook gaat het geld dat wordt gegeven voor het “redden” niet naar Grieken maar naar banken. Veder heb je gelijk en is te hopen dat als Syriza aan de macht zou komen dat ook die andere zaken aanpakken – maar dat zal waarschijnlijk niet gebeuren. Wat goed is voor Griekenland is namelijk “anti-Europees” – en wie wil die stoute Grieken nou nog helpen? Die hebben het potjandorie verdiend. [/sorry werd ff boos]

  • Volgende reactie op #8
#8.2 cerridwen - Reactie op #8.1

Je vergeet dat zonder het reddingspakket het afbetalen van de schulden onmogelijk was voor Griekenland, Griekenland zou failliet zijn gegaan, met grote gevolgen voor de rest van de Eurozone.

En dat gezeur over die banken: het is hard, maar failliete banken kunnen we ons niet permiteren. Ze mogen verantwoordelijk zijn (al hoewel de eigen overheden zeker ook verantwoordelijk gehouden mogen worden voor hun eigen overheidsfinancieën), ze zijn vaak te belangrijk om zomaar failliet te laten gaan.

Dus moeten we gaan voor de zachte landing. Merk op dat banken ook al een flink deel van hun Griekse schulden hebben moeten afschrijven, het is dus zeker niet zo dat die niet hebben moeten betalen.

Nuance, is dat nou zo moeilijk?

#8.3 servetius - Reactie op #8

Snel de goede kant op !
Als de Griekse cultuur en maatschappij binnen 50 jaar veranderd is naar de Duits Nederlandse zal het mij verbazen.
Gedurende de veranderingsperiode mogen Duitse en Nederlandse belastingbetalers bijstand verlenen.
Dat zou nog kunnen, als het niet in Italië en Frankrijk ongeveer hetzelfde is.
De plannen van Hollande zijn ook andersman’s geld de Franse economie te doen groeien.

  • Vorige reactie op #8
#9 servetius

Wat voor bende de Bende van Brussel er van gemaakt heeft mag er uit blijken dat al in 2003 er discussies waren over de Griekse begroting.
Er gebeurde niets.

Had de Bende van Brussel onder manipulatie van Goldman Sucks niet de euro ingevoerd in Griekenland dan was de ellende voor ons nooit zo groot geworden.
Er werd alleen maar zoveel aan Griekenland geleend omdat de leners dachten dat de andere EU landen de Griekse leningen wel zouden garanderen.
Tot nog toe krijgen ze gelijk.

Verder beginnen steeds meer economen door te krijgen dat de euro een ramp is, omdat nationale economische politiek niet meer kan.
In een discussie op Sky zei een Britse prof ‘het lijkt alsof Keynes nooit bestaan heeft, de toon nu tegenover de landen met tekorten lijkt op die voorafgaand aan de depressie van de dertiger jaren’.

In diezelfde discussie werd gezegd dat de Spaanse en Ierse problemen het gevolg zijn van de euro.

De conclusie dat we van de euro af moeten werd nog niet getrokken.

Na de 1929 Wall Street beurs crash, die oversloeg naar de hele wereld, wisten de meeste landen ook niets anders te doen dan bezuinigen, alleen Hitler Duitsland onder de meesterlijke leiding van Schacht slaagde er in in drie jaar tijds de Duitse werkloosheid vrijwel te doen verdwijnen, door Keynes op slimme wijze toe te passen.

Wat betreft de vergelijking met Versailles, die lijkt me volstrekt gerechtvaardigd.
Duitsland, als meest geavanceerde land van Europa, dat was het toen ook, krijgt weer de zwarte piet.
Al in 1907 zei Balfour tegen de VS ambassadeur dat oorlog misschien de goedkoopste manier was de Britse levensstandaard te behouden.
Ingeslapen achter z’n tolmuren konde de Britten de economische concurrentie met de Duitsers niet aan.

Na twee verwoestende oorlogen is Duitsland weer het meest geavanceerde land, ter wereld denk ik, en is Groot Brittanië een lachertje geworden, de 52e staat van de VS.

Eén van de trieste dingen van de EU is dat de Duitse wetenschappelijke prestaties worden ondergesneeuwd in EU instituten.

Hoe geavanceerd Duitsland in de tweede wereldoorlog was mag er uit blijken dat Churchil’s wetenschappelijke adviseur, Lindemann, na de radar beelden van de V2 raketten, ontkende dat raketten konden bestaan.
Lindemann dacht in termen van vuurpijlen, een raketmotor die vloeibare zuurstof verpompte en verbrandde ging zijn voorstellingsvermogen te boven.

De Duitse waterstofbom, bijna klaar, naar ik vermoed de reden dat Hitler doorvocht tot het einde, zou hem gek gemaakt hebben, voor zo ver ik weet heeft Lindemann er nooit van geweten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9.1 Krekel - Reactie op #9

“Groot Brittanië een lachertje geworden, de 52e staat van de VS.”

Wat is de 51ste?

  • Volgende reactie op #9
#9.2 Bolke de big - Reactie op #9.1

District of Columbia ;-)

#9.3 Christian - Reactie op #9

De bende van Brussel … right … wie was ook alweer de godfather van de euro?

  • Vorige reactie op #9
#9.4 servetius - Reactie op #9.3

Meneer Kohl.
Mij is bijgebleven zijn rede tot het Duitse volk over het opnemen van O Duitsland, toen dat ingestort was, 1990 of zo.
Het zou de Duitsers niets kosten.
Ik vraag me af of de solidariteitsheffing al van de Duitse loonstrookjes is verdwenen.

Politici zijn meestal geen economen.
Naar Keynes werd ook pas geluisterd toen het te laat was.

Ik zag net even de snuffert van Barroso, de eerst verantwoordelijke voor de euro ellende, toen hij de G 20 toesprak.
Dat deze man niet is ontslagen, vervolgd wegens grove nalatigheid, ik begrijp het niet.
Het falen van Scheringa wordt wel aan de kaak gesteld.

#9.5 Bismarck - Reactie op #9.4

Mij is bijgebleven zijn rede tot het Duitse volk over het opnemen van O Duitsland, toen dat ingestort was, 1990 of zo.
Het zou de Duitsers niets kosten.

Heb je misschien ook nog beeld/geluid van die rede? Ik vermoed dat je geheugen de tekst van de rede enigszins heeft veranderd.

#10 lapis

Bij Syriza drinken ze bier van Amstel, en ze roken Marlboro. Dat vind ik dan weer mooi.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie