Verhagpelen

DEN HAAG – Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) is tegenstander van de komst van de Israëlische premier Olmert naar Nederland. Olmert is uitgenodigd voor een Israëlisch-Europese conferentie over het lot van de Israëliërs op 5 mei in Rotterdam.
Hij heeft nog geen visum aangevraagd. Mocht hij dat wel doen, dan zal Verhagen onderzoeken of dat visum geweigerd kan worden. Dat heeft de minister zaterdag laten weten.

Kadima
De Israëlische premier is lid van Kadima, een terroristische organisatie die weigert het geweld tegen de staat Palestina stop te zetten en die de staat Palestina niet erkent. Nederland wil alleen contact onderhouden met Israëlische bewindspersonenen die dat wel doen. Maar Verhagen zou misschien ook binnenlandse overwegingen kunnen gebruiken om geen visum te verlenen.


Waarom is bovenstaand bericht niet normaal en het origineel wel?
Alleen maar omdat Hamas op een zwarte lijst van terroristische organisaties staat? Terwijl de staat Israël toch vier keer zoveel mensen ombrengt?
Waarom krijgt de staat Israël nooit als eis te horen dat ze de staat Palestina moeten erkennen?

Deze actie van Verhagen zal in ieder geval niet helpen de situatie te verbeteren.

 1. 1

  Na 2000 jaar ben ook ik tot het inzicht gekomen dat dialoog, vergeving, begrip, verzoening, naastenliefde, de andere wang, en al dat soort ouderwets gezwets gewoon helemaal uit de tijd zijn, het is oog om oog, tand om tand, zoals mijn Vader altijd al zei, maar Hij zei altijd: wie zijn billen brand moet op de blaren zitten, wie kent mensen nu beter, jij of Ik? Maar goed, jij moet doen wat jij denkt dat goed is, maar om eerlijk te zijn, als ik nu terugkijk, moet ik toegeven dat dat boomknuffel gedoe gewoon te soft is. Wat wij als Judeo-Christelijke samenleving nodig hebben is geen traditioneel Hollands Humanisme en gouden middenwegen, maar keiharde Law&Order, principes, en als je je niet aan de Wetten houdt, dat komt de toorn over je heen, dan is het: one way ticket to hell, baby.

 2. 2

  Where is Bot when you need him!

  Maar van Verhagen wisten we al langer dat hij niet diplomatiek en vooral wel Angel-Saksisch-verantwoord denkt.

  Wat ik me afvraag: Hoe kan het zijn dat er een conferentie in R’dam georganiseerd wordt en dat tegelijkertijd een minister de boel in de soep kan laten draaien door een visumpje te blokkeren? Hoort hier niet het kabinet over te beslissen? Then again: Rouvoet is ook al zo pro-Israel als de tyfus. Het schijnt zelfs voor hem de diepere reden te zijn geweest om de politiek in te gaan.

 3. 3

  Dit stukje is, ondanks de titel (ik wist zo snel geen betere), niet specifiek tegen Verhagen gericht hoor.
  Dit is een veel breder voorkomend verschijnsel.
  Dit nieuwsbericht van Verhagen leende zich toevallig goed voor de verdraaiing.

 4. 4

  @2
  Hoe kan het zijn dat er een conferentie in R’dam georganiseerd wordt en dat tegelijkertijd een minister de boel in de soep kan laten draaien door een visumpje te blokkeren?

  Nederland gaat de internationale politiek wel even bepalen c.q. sturen. De geest van Luns is terug en we zullen het weten ook.

 5. 5

  @HansR Dat bedoel ik niet. Waarom neemt BuZa niet gewoon in een eerder stadium contact op met de organisatoren van die converentie en zeggen ze: “it’s not gonna happen”. Waarom meteen weer openlijk stelling (tegen de palastijnen) nemen? Om Steeph’s laatste zin aan te halen: Deze actie van Verhagen zal in ieder geval niet helpen de situatie te verbeteren.

 6. 7

  Hiermee wordt de zaak alleen maar op scherp gezet. Is het niet de bedoeling om Hamas via de diplomatieke weg duidelijk te maken dat ze de staat Israel moeten erkennen? Net zoals het de bedoeling is dat de Israeliers Palestina gaat erkennen. We kunnen er blij mee zijn of niet maar Hamas is wel democratisch gekozen. Dan zou idd een lijn getrokken moeten worden en zou elke agressor moeten worden geboycot, dus ook Israel.

 7. 9

  @Steeph: names de Palestijnen bedankt voor die extra duizenden Palestijnen die je met deze calculatie het leven hebt gespaard. Niet zo gek van Israel natuurlijk als de gele Arabische wereld nog steeds in zijn officiele en populaire agenda heeft om de Joden de zee in te drijven, om de patstelling van de Arabische aanval op Israel te handhaven. Was ook erg dom om die genocide tactiek juist bij een volk dat net de Holocaust overleefde toe te passen. Moslims hebben in het algemeen sinds de ondergang van un eigen kolonisatie/neo-imperialistische/slaven rijk onder Mohammed de nieging om hun eigen macht schromelijk te overschatten, grote mond en dan allemaal hete lucht, dat ze dan de deksel op hun neus krijgen in het midden-oosten is niet zo vreemd. Eigen schuld, dikke buld heette dat op de speelplaats altijd. Laat ze nu eerst eens Israel erkennen als staat, dat lijtk me toch niet zo moeilijk, maar steeds weer kiezen de Palestijnen voor een regering die alle Joden uit wil moorden (nu weer Hamas), en dan denk ik gewoon: fuck you too.

 8. 10

  Als we Verhagen nu eens de zee in drijven, spoel even terug naar 9/11 en wat het cda toen allemaal uitkraamde via zijn mond. BAH

 9. 13

  @Steeph: zou je niet zeggen dat de erkenning van de Palestijnse autoriteit, de instelling van een Palestijnse politie en militie, neerkomt zoniet feitelijk een erkenning inhoudt, een stap die Hamas als Palestijnse regering nog niet gemaakt heeft? Bovendien is het oproepen tot genocide toch wel echt buiten elke vorm van beschaving. Ik zeg iemand die oproept tot genocide en deportatie is niet welkom in Nederland. Dus elk individu (Hamas of niet) die het recht van Israeli op een eigen staat erkent is welkom, zij die dat niet doen niet. Lijkt me een mooi begin, wat jij Chamberlain?

 10. 14

  @Tim/Steeph: inderdaad Tim, Steeph, indeze moet je je weerzin tegen CDA en je eigen emoties toch echt klein beetje in de ogen kunnen kijken: oproepen tot pogroms/genocide/deportatie gaat echt HEEL ver, daar hoeven we toch niet kinderachtig over te doen?

 11. 15

  @caprio: Het genocide aspect is relevant.
  Maar, corrigeer me als ik het fout heb, was het niet zo dat Hamas recent aangegeven heeft niet langer de vernietiging van de staat israel als haar doel te zien?
  Daarmee erkennen ze de staat nog niet, maar lijkt me dan toch dat je niet meer kunt spreken over het oproepen tot genocide.
  (Is het willen vernietigen van een STAAT trouwens equivalent aan een genocide?)

  Trouwens, is het erkennen van checkpoints en politiecontroles niet ook het erkennen van de staat Israel?

 12. 17

  Ik matig me geen mening aan over wie wat tegen wie en waarom en waardoor en waarvoor in het conflict Israel/Palestina. Wel wil ik kwijt dat met en over elkaar praten nooit kwaad kan. Daarom mag die Haniyeh van mij komen. Ik las dat het belangrijkste onderwerp van de conferentie van de Palestinians abroad het gepretendeerde ‘right of return’ is. Kan die Haniyeh eens kennismaken met al die inmiddels stokoude ex-landgenoten die voor het merendeel goed ge-integreerd zijn in Europa…

  BTW Tis Kadima (foutje meegecopied?)

 13. 18

  @Steeph(15): niet per se, ik heb ooit de Israelische veligheidschef zich wel eens horen uitspreken over de paradox dat het Israelische beleid tegen terrorisme is gericht, maar tegelijkertijd mensen radicaliseert en een nieuw golf terroristen voedt, zijn antwoord was toen: er bestaat een verschil tussen willen en kunnen. We weten dat de Palestijnen Israel willen vernietigen en Joden willen verdrijven, maar ons beleid is erop gericht dat ze daartoe niet in staat zullen zijn. Ik zie dit soort radicaal getheoretiseer altijd tegen het licht van de holocaust en het daaruit vloeiende kampsyndroom dat zich in de Israelische staat heeft geinstitutionaliseert. Dus nee, het ‘erkennen’ van checkpoints is veel meer een teken van machteloosheid aan de kant van de Palestijnen.

  Het is wel grappig hoe je Hamas hier loopt te verdedigen, omdat je de Palestijnse zaak zo sympathiek vindt, maar volgens mij moet je de twee niet verwarren. Ik ben ook voor een Palestijnse staat op basis van de voorstellen van de Arabische Liga, maar Hamas zijn Leninisten voor het het doel elk middel heiligt, dat is een slicky rhetoriek, maar daar moet jij toch wel door heen kunnen kijken.

  Kijk, Hamas is ook niet gek, die weten precies dat als ze in Nederland als Europees Nato lid een officieel congres kunnen bijwonen dat ze daarmee diplomatieke winst boeken zonder toe te geven. Als Nederland dat zou toestaan ondermijnen ze de Europese onderhandlingspositie, en dan kun je net zo goed stoppen met onderhandelen.

 14. 19

  @Maria van Empel: er is niks mis mee om fatsoensnormen af te spreken met elkaar als je in debat gaat, dat is bovendien noodzakelijk gebleken in de historie van het geklets. Als de tegenpartij jou dood wilt hebben, dan ga je daar toch pas mee praten als ze niet langer oproepen om jou dood te maken? Lijkt me niet dom.

 15. 20

  @Maria: Dat was een typo mijnerzijds. Inmiddels staat het goed. Thx.

  @caprio: In tweede instantie. Ja, ik heb er moeite mee om iemand die oproept tot al die dingen. Dat roept bij mij heel veel weerstand op.
  Mijn opmerking was ook niet specifiek tegen het CDA, maar tegen het herhaald eenzijdig iets van een partij verlangen.

  En over dat in de ogen kijken.
  Hoe kijk je naar jezelf bij alle daden die de Israeliers doen (maar niet toe oproepen)? Zoals vernietigen van de economische grondslag van veel palestijnen (olijfboomgaarden), het verjagen van palestijnen keer op keer van grond. het vernederen van palestijnen bij alle checkpoints, het beperken van bewegingsvrijheid van palestijnen, het financieel en economisch afsnijden van palestijnen van de rest van de wereld (met alle gevolgen van dien), het gebruiken van menselijke schilden door israelische militairen….

 16. 21

  @caprio: Mmmm, alweer eens met een punt. Dit keer over Hamas vs palestijnen.
  Wilde op dit punt dan een vergelijking maken met de IRA. Die is uiteindelijk ook “om” gegaan.
  Maar die vergelijking loopt mank bedenk ik me net op tijd. Die zijn namelijk nooit aanwezig geweest bij een conferentie of iets van dien aard……

  * krabt op zijn hoofd *

 17. 22

  Caprio, je kan wel lullig gaan doen en Steeph woorden in de mond leggen maar los van dat ie nooit Hamas openlijk verdedigd heeft, in de zin van dat hij het met alleswat de Hamas mee bezig is, eens zou zijn en ook los van dat je met zulk soort vliegen afvangen een draad heel erg gesloten houdt, heeft ie wel een aardig puntje van het probleem te pakken:

  Trouwens, is het erkennen van checkpoints en politiecontroles niet ook het erkennen van de staat Israel?

  dat namelijk precies de reden is waarom de palestijnse partijen Israel niet willen erkennen. Dat heeft Fatah uiteindelijk gedaan om tot onderhandelen te komen (toen met Clinton erbij), Israel heeft die onderhandelingen opgeschort en Fatah kan niet meer terug tot de oorspronkelijke positie en staat met lege handen. En dat, terwijl de onderhandelingen uiteindelijk in laatste alleen zijn gestrand op het verdelen van Jeruzalem.
  Hamas kijkt dus wel uit hetzelfde te doen.

 18. 24

  @zazkia: Het idee achter mijn post wil ik wel overeind houden. Maar caprio heeft wel een punt specifiek ten aanzien van Hamas. Ik deed mijn post omdat ik moe wordt van de standaard reflexen. Maar je kan in geval Hamas niet zomaar zeggen “dat is onzin, daar moet je overheen stappen”. Dus is het punt van Verhagen te verdedigen.
  Dat hij daarbij weer de standaard uitspraken over erkenning en terrorisme doet, dat is stom. Want daar komen alleen maar lastige postjes van :=}

 19. 25

  @caprio
  Ik heb wat gesnuffeld aan de Hamas-site maar waren het maar Leninisten! Een gebral en retoriek waar je koud van wordt … de holocaust afdoen als een zionistisch-nazistische samenzwering. Als er een gekkenhuis voor organisaties bestaat dan hoort Hamas daar zeker in. Maar zelfs met gekken moet je kunnen praten. Je kunt natuurlijk ook de Verelendungstheorie aanhangen.

 20. 26

  Ach so, ja er waren ondertussen wel wat scherpe zinnen waar ik overheen viel. Zo heb je nergens Hamas verdedigd.

  Het is ook best te begrijpen dat Hamas Israel niet erkent. Voor je het weet, interpreteren ze dat als in dat ze de bezettingsgrenzen erkennen. Hamas houdt het voor zich als inzet bij de onderhandelingen. Om dat in te zien hoef je nog niet “niet door de leninistische retoriek heen te zien”.
  En wat die leninistische retoriek betreft.
  Je kan je dan ook wel woest maken om een hoop partijen in Oost Europa. Ik zou die niet zomaar op de terroristische lijst zetten alleen vanwege hun leninistische sympathieen.
  (en nog even een lastige comment onder lastige postjes
  Verhagen zal sowieso nogal de kant van de Israelieten kiezen, niet alleen uit angelsaksische overwegingen. Da’s traditiegetrouw bij het CDA, Je kan niet zomar je partijgenoten afvallen.

 21. 28

  Ik vind ook dat er gepraat moet worden met Al Qaida en Hamas, maar ik kan wel begrijpen dat je dat vanuit internationaal diplomatiek oogpunt alleen maar op neutraal terrein kan doen, en bovendien waarschijnlijk nog stiekum en achter gesloten deuren. Wat je echter doet als je die gekken in het Conferentie centrum in R’dam toelaat, is dat je hun een podium in Nederland geeft dat gesanctioneerd wordt door de regering. Of je dat nu wilt of niet, in de internationale politiek wordt dat zo ervaren. Stuur dan een lage diplomatieke missie naar Palestina zou ik zeggen. Die premier is wel een officiele functionaris, dat maakt een groot verschil, als John Shmoe van de Hamas naar Nederland komt om te overleggen prima.

 22. 32

  Ik zou niet weten waarom verhagen dat ooit zou doen. Hij heeft Angelsaksische sympathieen, wil zichzelf laten zien in Europa, en goed blijven zitten in het zadel in het CDA.

  Kvinnut een beroerde minister, khad liever ben bot weer terug. >:-(
  @Maria bedankt voor de link :) kzal t live gaan zien.

  Kvin trouwens het algemene punt van Steeph dat Hamas openlijk niet al te hard moet worden afgevallen wel terecht. Genoeg joodse organisaties die op de lijst van terroristische organisaties niet zouden misstaan.

  Maar ik kan me niet aan de indruk ontsnappen dat op Joodse pressiegroepen en Leon de Winter na, bijna iedereen dat wel weet en niemand het hardop zegt.

 23. 34

  @caprio,

  “right of return is een token punt in de onderhandeling, dat is compleet on-realistisch. ”

  Alleen een volledige implementatie is onrealistisch.

  Maar bv. de Geneva accoorden worden de rechten volledig erkend.

  Dit (de volledige erkenning) is ook de positie van de Nederlandse regering en de VN. Ook al is dat geen populair standpunt binnen het CDA.

  Alleen voor sommige sectoren in Israel, en de zogenaamde Israel lobby is het onbespreekbaar.

  Maar zelfs praktisch gezien wil maar een 10% van de vluchtelingen daadwerkelijk terug naar hun eigen land.
  Dus ook aan de implementatie kant is er voldoende ruimte om de onderhandelingen succesvol te laten zijn.

 24. 37

  @zazkia: “Kvin trouwens het algemene punt van Steeph dat Hamas openlijk niet al te hard moet worden afgevallen wel terecht. Genoeg joodse organisaties die op de lijst van terroristische organisaties niet zouden misstaan.”

  1. Vind je dat ook van Neo-Nazi groeperingen, moeten wij de dialoog aangaan met verboden partijen in NL? Het is veelmeer andersom: je moet zulke partijen niet openlijk erkennen totdat ze de spelregels van de dialoog accepteren.
  2. Dan wil ik graag voorbeelden zien ook van Joodse terroristische organisaties, als je toch begint met speculeren.

 25. 39

  @Annie
  De State of Palestine wordt door meer dan 100 landen erkend. ‘Mijn’ landje – de Turkse Republiek van Noord-Cyprus -alleen door Turkije.
  Hoe de TRNC ook z’n best doet zijn Griekse buren te gerieven: het krijgt geen voet aan de grond. Geen (rechtstreeks) post-, lucht- en scheepvaartverkeer…

 26. 40

  @Marie
  Turks Cyprus … is dat niet ontstaan na een agressieve militaire bezetting door Turkije? Vrij logisch dus dat het niet erkend wordt. Geldt hetzelfde in Israël: de grenzen van na ’67 worden ook niet erkend, hoe lief Israël ook tegen bijvoorbeeld de EU (of Turkije) is.

  @Caprio
  Ha, kom een keer langs in Israël en dan gaan we op zaterdag even naar wat buurtjes in Jerusalem, Haïfa of Rehovot. Mag jij daar met een Scooter doorheen en wacht ik je aan de andere kant op. Dat is al bruut (en geweldadig), laat staan dat je meewilt naar de ‘kolonisten’.

  Overigens: ze zijn niet half zo bruut als de Palestijnse Veiligheidstroepen in de Palestijnse gebieden. Maar goed, er zullen genoeg denkers hier zijn die dat geweld tegen buitenstaanders (hulp medewerkers, of nu weer een BBC verslaggever) dan weer kunnen rechtvaardigen.

 27. 41

  @caprio, deel 2 tetterde tet. Hiero:
  http://www.cfr.org/publication/9178/

  En er is more where that came from.

  Het is al erg genoeg daar, tijd dus om iedereen even serieus te nemen ja. Het probleem moet worden opgelost, ongeacht wat daar voor nodig is.

  en richting deel 1; je trekt daar een ongeoorloofde vergelijking. Partijen die geweld niet schuwen zijn daarom nog niet hetzelfde qua gedachtegoed. het zal er alleszins afhangen in hoeverre de deelnemers voor welk doeleinde geweld gebruiken. Bovendien zijn de meeste neonazistische bewegingen in Nederland niet openlijk gewelddadig. Voetbal”supporters” zijn een stuk minder vriendelijk. Feyenoord is nog niet verboden, daarentegen.
  Het gaat dus niet om vergelijken en wie wat als eerst moet doen, het gaat erom HOE het Israel/Palestina conflict moet worden opgelost en laat die ergste partijen dan om de tafel zitten, wat is daar mis mee als het een opening is uit een decennia doorsudderend conflict?

 28. 43

  @zazkia: om technische redenen worden comments waarin een linkje staat binnen de eerste 60 tekens niet getoond.
  Heeft iets met de layout te maken.

  Ligt dus niet aan jou of de censuur.

 29. 46

  @roy
  Mede dankzij UNICYP en die Turkse bezettingsmacht zijn er al jaren geen doden gevallen – met uitzondering van een enkel ongelukkig voorval. Over de achtergrond van de invasie van ’74 http://en.wikipedia.org/wiki/TRNC

  BTW die buurtjes in Jerusalem, Haifa en Rehovot doen die denken aan Crown Heights en Boro Park in Brooklyn ? Hassidische ghetto’s of zijn het joodse mocro’s die er zitten.

 30. 48

  Bot was voor buitenwereld misschien niet zo interessant maar, hij heeft lef, een netwerk om gij tegen te zeggen en ik hoop en verwacht dat hij dat ten nutte zal maken.
  Beste Buza minister met van der Stoel, en Kooymans

 31. 49

  @Maria,
  De vergelijking met Corn Heights of Boro Park is een aardige wanneer het gaat om geweld, maar niet om de achterliggende gedachte. Wat je mist is dat de ‘bewoners’ van zulke wijken in oa. Jerusalem met geweld proberen af te dwingen dat je gaat leven naar hun regels en gebruiken. In die wijken heerst een religieuze oorlog, geen bende oorlog. Bewoners zijn uit tegen het omver werpen van elke niet-zelfde-bloedgroep-gelovige organisatie, inclusief een regering. Het gaat hooguit om 1% van de totale bevolking, maar delen ervan zijn tot de tanden toe bewapend en hebben een financiële ondersteuning waar Hamas nog jaloers op is. Het feit dat er geen massaal openlijk geweld is, heeft ermee te maken dat hun politieke vleugel machtig is en er nog geen regering is opgestaan die het geloof los trekt van politiek. Als dat gebeurt, zul je nog eens wat zien daar.

  Nogmaals: wat er in die wijken gebeurt, is in geen contrast met de manier waarop Palestijnse ‘veiligheidstroepen’ je behandelen, maar zeggen dat er geen terroristische groeperingen in de Isr. ver-rechtse vleugel zitten, is het andere uiterste. Je moet ook niet vergeten dat Israël bestaat door die groeperingen. Als zij in de 18xx – 1948 de boel niet ‘verdedigd’ hadden, dan was er van het volk daar niet zoveel over.

 32. 52

  De Hamas is een SS organisatie die samen met Meshaal vernietigd en uitgeroeid dient te worden en wel met wortel en tak tot er niets meer van hen over is. Het is een bende moordenaar en terroristen die hun eigen volk gebruiken om te moorden. Hetzelfde dient te gebeuren met het vunzige palestijnse, zeg, arabische volk. Israël doet er goed aan hen in zee te drijven en vandaaruit weg te vagen uit de geschiedenis.