Het Verhaal | Lidy Nicolasen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
Serie:

Voor de boekenpodcast Het verhaal praat Monique Huijdink met schrijvers over hun boek, in deze aflevering met Lidy Nicolasen over haar historische roman De geuzendochter – De legende van Kiste Trui en de Slag op de Mookerheide.


Over het boek
In het dorp Mook staat een huis, dat de naam ‘Die swaere noodt’ draagt. De zware nood tekent de Slag op de Mookerheide, een veldslag aan het begin van de opstand tegen de Spaanse koning. Na een wedloop aan weerszijden van de Maas stonden in 1574 twee legers in Mook tegenover elkaar: de Spanjaarden aan de ene kant, de opstandige geuzen, onder leiding van Hendrik en Lodewijk – de broers van Willem van Oranje – aan de andere kant.

In De geuzendochter kruipt Lidy Nicolasen – die opgroeide in de buurt van Mook – in de huid van de legendarische Kiste Trui die jarenlang over de hei zou hebben gezworven, op zoek naar een legerkist met kostbaarheden, die door de broers van Willem van Oranje voorafgaand aan de strijd zou zijn begraven.

Nicolasen verweeft op meeslepende wijze de militaire veldslag met de godsdiensttwisten in het land, de ongelijke sociale verhoudingen in de zestiende eeuw en de tragische gevolgen van de oorlog voor een kleine gemeenschap.

Over de auteur
Van oud-Volkskrantjournalist Lidy Nicolasen verscheen eerder Dame met hoed, Van onze verslaggeefster en De eeuw van Sonja Prins.


Monique Huijdink is tekstschrijver. Ze heeft tevens een thriller op haar naam staan over de intriges achter de schermen van de Tour de France.

Deze boekenpodcast wordt gemaakt in eigen beheer zonder subsidie of sponsorgeld. U kunt de podcast steunen (al vanaf 5 euro!). Alvast hartelijk dank voor uw bijdrage!

Reacties (2)

#1 Arduenn

“Geuzendochter” is één woord. Op het titelblad ontbreekt een koppelteken.

[img]http://images.vanstockum.eu/1/3/6/2/13623092-De-beschermengel-Paulo-Coelho[/img]

Hier doen ze het ook al fout. Het lijkt wel een bos vruchten hagelverpakking.

[img]http://www.olddutchstore.com/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/b/o/bos_vruchten_hagel.jpg[/img]

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

“de opstandige geuzen, onder leiding van Hendrik en Lodewijk”
Zeker weten dat het niet een stelletje door het Westen (van Duitsland) bewapende buitenlandse huurlingen waren?

  • Vorige discussie