Venezuela werkt aan multi-polaire wereld

tikkie nu ben jij hem (de latino-luis in de pels) De Venezolaanse president Chavez daagt de VS uit met een omvangrijk plan voor olieleveranties aan de Caribische landen. Met het programma PetroCaribe streeft Chavez een multi-polaire wereld na waarin niet langer alleen de VS de dienst uitmaakt. In het verleden waren landen als Jamaica en de Dominicaanse Republiek afhankelijk van (dure) olie uit de VS. Maar vanaf nu zijn ze miljoenen dollars goedkoper uit met PetroCaribe dat tevens voorziet in een sociaal ontwikkelingsfonds.

Chavez sees it as part of an alternative for international trade based more on regional solidarity than U.S.-style free trade. Grenada expects to save up to $14 million a year through the Venezuelan initiative, Energy Minister Gregory Bowen said Tuesday. (myway.com)

U mag nu weddenschappen afsluiten over wanneer de Verenigde Staten Venezuela gaan binnenvallen.

 1. 1

  Er zijn nog andere manieren om Venezuela van deze gedachtes af te helpen. En 1 daarvan overleeft meneer Chavez zelf niet. Ik ben heel bang dat hij binnen een jaar overleden is.

 2. 6

  Nee ik zie voor Chavez toch meer iets met hoeren en veel drank, een hartinfarct in een luxe bordeel in Caracas ofzo.
  Zou de CIA rechtstreeks recruteren bij Amerikaanse escortbedrijven of worden bestaande CIA-agentes tijdens functioneringsgesprekken voorzichtig gepolst of ze hun functiebeschrijving ietwat willen uitbreiden?

 3. 8

  ..een als diplomatiek kado en luxe verpakte bijbel uitgerust met een biologisch executiegen, een microagent wat via de tastzin, door aanraking de vergiftigde pagina’s beroeren, kan wonderen doen en de president aan een mirakuleuze dodelijke ziekte een meer dan welkome en pijnlijke dood laten sterven. Moelijk te traceren, het kan als een slopende kankersoort aan de media verkocht worden.
  Dat is wat minder ruw dan een ‘ targeted bomming raid op het Paleis’ of een zoveelste autobom- van- de- lopende- band. We kunnen hem ook een Chinese SUV opsturen. Die stuikt met bestuurder-en- al in elkaar met een beetje tegenwind, naar het schijnt.

 4. 9

  Vermoedelijk ergens net voor de verkiezingen in de USA. Chavez zal afgezet worden/een ongeluk krijgen/militaire coup of iets dergelijks. Of er staat ineens een ‘oude’ verzetsgroep op die het land in een burgeroorlog stort.

 5. 10

  Chavez zal toch niet naief zijn. Zou hij nu binnenslands extra veiligheidsmensen en spionnen inzetten en vrijheden inperken om dit voor te zijn ?

 6. 11

  @Carlos De Russen hadden indertijd speciaal opgeleide patriottische agentes voor de sexpionage. Dat de CIA zelf dames van uitlokking in dienst heeft verwacht ik niet. Maar dat ze echt Venezolaanse spionnen m/v hebben in het luxe damescircuit aldaar ligt wel voor de hand. En dan een pilletje in de Martini.

 7. 15

  Ik denk dat de VS het zich niet kan veroorloven om Venezuela binnen te vallen. Het is geen land wat haar inwoners slecht behandeld. Sterker nog, van wat ik hoor voert Chavez een relatief socialistisch beleid waar de armere mensen nogal wat baat bij hebben.
  Daarnaast is Venezuela bij mijn beste weten geen kernmacht en zijn daarmee de grootste twee argumenten die Bush Jr. gebruikt om landen als ‘slecht’ af te stempelen afwezig en zal het aardig pittig worden een reden te verzinnen om mensen te overtuigen het land binnen te vallen.
  Mochten ze dan het idee hebben de Venezuelaanse president om te leggen, dan is dat zeker geen garantie dat er een volgeling aantreed die er een sterk alternatief beleid op zal nahouden en alle zakelijke besluiten van Chavez m.b.t. olietransport te wijzigen.

 8. 16

  Chavez is inderdaad vreselijk populair in eigen land. Een invasie lijkt me dan ook, ondanks Chavez’ vele pogingen om Bush te provoceren, niet erg waarschijnlijk. Maar er zijn andere middelen: de landen die Venezuela het hards nodig heeft paaien met economische voordelen op voorwaarde dat ze hun banden met Venezuela drastisch herzien, bijvoorbeeld. En als niks anders werkt, kan de CIA natuurlijk politieke assassinations weer invoeren. Die schijnen ze ooit afgeschaft te hebben, maar Bush lijkt me er wel de persoon voor om die weer in te voeren.

 9. 17

  paaien kost te veel
  en een mislukte XPD betekent het einde van de VS politiek gebied in zuid Amerika,sorry maar Venezuelas olievooraad betekent dat Chavez, Fidel Castro’s vergissingen niet hoeft te maken.
  en zolang hij ze niet maakt zal hij populairder zijn dan de Maagd Maria
  btw niemand in ZAmerika gelooft dat de VS zijn beloftes zou houden dus op zijn best krijg je bekende Zuid Amerikaanse van 2 walletjes eten

 10. 18

  Er borrelt bij mij iets uit het verleden omhoog; Sandinisten, Nicaragua, rechtse milities…… Zoiets zal het dus wel worden. En dat zal ook wel niet zo lang meer duren; de Venezuelaanse olie is op dit ogenblik meer dan welkom in de USA

 11. 19

  Zaken zijn zaken en mijn vermoeden is dat de middle-upper class die deze president geheel niet zo ziet zitten het op een akkoord gaat gooien met de V.S, embargo mogelijkheden in overvloedde om het inzicht van het “gepeupel” om te keren . Deze zeer goede aktie van Chavez overigens zou hem wel eens de politieke kop kunnen gaan kosten.

 12. 20

  Chavez en Castro: beiden hebben hun gebreken, beiden zijn reformisten die huiveren van ‘socialisme van onderaf’, maar het zijn goddomme wel onzereformisten die huiveren van ‘socialisme van onderaf’!

 13. 21

  Ik hoop alleen dat Chavez niet Castro wordt. Castro had ook coole goede plannen en begon goed, maar uiteindelijk is hij net zo corrupt ge-eindigd als elke rechtse dictatuur. Ik ben daar wel enigzins verdrietig over.

 14. 22

  In een rechtse dicatatuur heb je nogal wat rijken naast armen (aan de gang zijnde klassenstrijd), in een linkse dictatuur heb je alleen maar armen (klassenstrijd gewonnen).

 15. 23

  Toch hebben zijn die Cubanen nog helemaal niet zo vreselijk arm. Gratis onderwijs, gratis zorg, er zijn zat Amerikanen die het erger hebben. Die economische sancties helpen natuurlijk niet erg, maar het enige wat ze in Cuba echt missen is vrijheid.

  Ik wil zeker niet Castro verdedigen. Hij is een dictator, en dus fout. Maar in vergelijking met andere dictatoren, zoals bijvoorbeeld die ene die hij heeft afgezet, valt hij nog best mee. Het kan nog veel erger.

 16. 24

  Martijn: Die gratis zorg valt goed tegen! Als je echte zorg wil moet je met dollars betalen, ook op Cuba. Inderdaad, er verhongeren daar minder mensen dan op vergelijkbare eilanden en het alphabetisme is hoger, maar zelfs gezien de beperkte middelen op Cuba hadden ze het veel beter kunnen hebben.

  mescaline: Ook in Cuba heb je inmiddels weer rijken en armen. De rijken zijn de vriendjes van Castro en ze bezitten een kapitaal dat goed te vergelijken valt met de vriendjes van de gemiddelde Latijns-amerikaanse rechtse dictatuur. Ik denk dat Chavez nog wel degelijk wat kan leren van de fouten van Castro, zo hij zou willen.