1. 1

  Zie je wel een Chavez is gewoon een kapitalist. Economie gaat voor alles. Kunnen de rechtserts meteen kappen met Chavezbashen, want Chaves blijkt een van hun.

 2. 3

  Zie je wel! Dit is precies zoals Stalin in de jaren ’30 de Oekraine zuiverde van de koelakken! Kom maar binnen Carlos.

  @su:
  Meen je dat? Het verdrukken van inheemse volkeren is schering en inslag in Latijns-Amerika, daar hoef je echt geen ‘dictator’ voor te zijn.

 3. 5

  @su: ik weet nog niet of we gelijk hebben. Zelf signaleer ik alleen omdat ik heeeel veel twijfels heb.
  En verder is het niet leuk om gelijk te krijgen soms.

  Overigens lijkt dit op een klassieke fout. Om de “massa” te bedienen is geld nodig. Dat je daarbij wat minderheden opoffert dient slechts het grote doel.

 4. 6

  “Zie je wel een Chavez is gewoon een kapitalist. Economie gaat voor alles. Kunnen de rechtserts meteen kappen met Chavezbashen, want Chaves blijkt een van hun.”

  Tsja, zo heb je als socialist altijd gelijk. Als iemand fout is, dan is hij/ zij rechts. Is hij goed, dan is hij/ zij links.

  Btw, bedankt voor deze opmerking. Ik copy-paste hem in een lange lijst van krom-linkse, progressieve nonsens uitspraken.

 5. 7

  @Jimmy:

  Volgens mij bedoelt Bismarck dat Cavez rechts is omdat hij in deze zich schaart bij de globalisten nog afgezien van of je daar het labeltje goed of fout op plakt. Hij predikt misschien een socialistische ideaal maar praktiseert het niet echt. Dus kunnen de communistenvreters weer rustig gaan slapen.

 6. 8

  “Voor wiens belang kwam Chavez ook al weer op?”

  Tja, het Nederlandse belang?

  “Local people and the regional organisations which are supporting them are calling for international support. They want people in Britain, the Netherlands and Germany to be aware of what companies based in their countries are doing …”

  Overigiens schijnt de oppositie leider, Rosales, gouverneur van die streek, helemaal op de hand van die multinationals te zijn. Chavez doet dan tenminste nog iets. Te weinig, maar altijd nog beter dan de oppositie aldaar.

 7. 9

  @6: Op het moment dat je het belang van multinationals en het geld dat ze meebrengen stelt boven de belangen van je inwoners en het milieu, beweeg je je op de rechterhelft van het politieke spectrum. Dat linkse mensen dat slecht vinden is een gevolg daarvan. Ik begrijp niet waarom jij de term slecht ophaalt, want jij zou dit toch goed moeten vinden (vrije economie enzo)?

 8. 10

  @su:

  Niet zozeer dat het een dictator is, maar dat we maar weinig goeds van die man kunnen verwachten.

  Ik denk niet dat het maar ook iets met de man zelf te maken heeft. In Brazilie is er een goudkoorts in het Amazonegebied gaande, waarbij ongetwijfeld een aantal inheemsen verjaagd zal worden van hun land. Dat lijkt mij weinig met Lula of de Braziliaanse Arbeiderspartij te maken, meer met het feit dat mensen in Latijns-Amerika best wel arm zijn.

 9. 11

  @10: Dat is wel heel idiealistisch van je! Net alsof er Zuid-Amerikanen gaan verdienen aan dat goud (afgezien van de overheid).

 10. 12

  Nee, ik bedoel dat mensen in Latijns-Amerika steeds verder de gebieden van de inheemse volkeren in trekken omdat het vrij weinig (economische) mogelijkheden in de stad zijn. En dat levert conflicten op.

 11. 13

  @JSK:

  Ik krijg toch sterk de indruk dat het voornamelijk de multinationals zijn die steeds verder de gebieden van de inheemse volkeren in trekken.

 12. 14

  Pff… met alle respect, makkelijke kletspraat.

  Het zijn vooral gelukszoekers/armen die het nodig vinden om bv stukken regenwoud af te branden om soja te planten. Dat westerse multinationals die soja kopen om hamburgers mee te voeden (jaja), is misschien kwalijk, maar het is toch echt (over het algemeen) de bevolking zelf die het nodig vindt om het milieu (en de daarbij horende inheemsen) te vernietiegen. Arme mensen doen aan slash-and-burn, om het zo maar te zeggen.

  Tsjek anders deze:
  http://www.upi.com/NewsTrack/Quirks/20070204-023048-3936r/

  Geen multinational hoeft daar aan te pas te komen.

 13. 15

  Voor zover ik het begreep had de overheid aldaar toezeggingen aan de lokale bevolking gedaan wat betreft landgebruik, maar ook bepaalde gebieden opzij gezet voor kolenmijnen en plantages. En die kolenmijnen schijnen de boel daar te vervuilen. Bovendien moet het spul getransporteerd worden, en word er een haven aangelegd, die weer de lokale vissers in de weg zit.

  Een soort schiphol probleem in het groot.

  Een van de mijn bedrijven is op Aruba gevestigd, en Haskoning en de Nederlandse overheid zelf is betrokken bij onderzoek naar de aanleg van die haven.

  Maar mijn spaans is te slecht, internet vertalingen zijn eerder humoristisch als bruikbaar, en bovendien is alle informatie over Venezuala politiek gekleurd. Dus je kan er weer alle kanten mee op.

  Inclusief het standaard Chavez bashen.

 14. 17

  We sturen er gewoon Sting weer op af. Kan hij die mensen redden, en zijn wij hopelijk weer een tijdje verlost van zijn muziek.

 15. 18

  Speaking of which : Stings cover van “Ne me quitte pas” moet zowat de grootste stinker uit de geschiedenis van de muziek zijn. En niet eens zo hilarisch als Spinal Tap, Thor of Metallica.