Veilig Verkeer Rusland: dwergen en transgenders voortaan alleen nog maar met openbaar vervoer

COLUMN - Het is slecht gesteld met de verkeersveiligheid in Rusland. In een poging om het aantal verkeersdoden en –ongevallen op de Russische wegen drastisch te verminderen heeft de regering onlangs een verordening aangenomen, die het verstrekken van een rijbewijs aan bepaalde groepen burgers bemoeilijkt.

Zo is blindheid voortaan een reden om iemand een rijbewijs te weigeren. Een verstandig besluit. Vindt ook Alexandr Kotov van de Russische Bond van Beroepschauffeurs. “We have too many deaths on the road, and I believe toughening medical requirements for applicants is fully justified.” Blijkbaar mochten blinden tot voor kort nog gewoon de weg op. Rare jongens die Russen.

Naast medische gronden kan ook een persoonlijkheidsstoornis een weigeringsgrond zijn. Exhibitionisten, gokverslaafden, voyeurs, kleptomanen, masochisten, dwergen, travestieten en transseksuelen kunnen hun auto alvast op de Russische variant van Marktplaats of Autotrack zetten. Zij mogen voorlopig alleen nog met het openbaar vervoer. Totdat ze ook daar de boel onveilig maken.

Mensenrechtenorganisaties zien het als een nieuw teken van onderdrukking van seksuele minderheden in Rusland. Shawn Gaylord van Human Rights First spreekt zelfs van een belachelijke maatregel. Ook de Vereniging van Russische advocaten voor de Mensenrechten spreekt van discriminatie en is van plan de verordening aan te vechten. Sommige persoonlijkheidsstoornissen hebben namelijk geen enkele invloed op het vermogen van een persoon om veilig een auto te besturen.

Zelf vind ik alle ophef nogal overdreven. Heeft u wel eens een potloodventer zien rijden en tegelijkertijd zijn leuter uit zijn broek zien halen? Of een lilliputter van nog geen meter op drie kussentjes een rotonde zien nemen? Levensgevaarlijk. Die Russen hebben een punt. In Saoedi-Arabië mogen vrouwen ook niet autorijden en dat bevalt iedereen prima, op een paar recalcitrante verwesterde oproerkraaiers na.

Ik stel voor dat wij in Nederland deze intelligente Russische verkeersveiligheidsmaatregel overnemen en voortaan geen SBS6-kijkers, Telegraaflezers, vegetariërs, liefhebbers van het levenslied, ambtenaren, linkse rakkers, rechtse maffia, Russen en andere zwakzinnigen meer toelaten in het verkeer. Lekker rustig op de weg. Ben wel benieuwd of de Russen de nieuwe verordening ook van toepassing verklaren op het exhibitionisme van hun eigen president. Maar die zal toch wel een auto met chauffeur hebben? Jong, roekeloos en dronken mag ik hopen. In ieder geval geen reden om zijn rijbewijs in te trekken.

Reacties (20)

#1 gbh

Pedofielen worden gelukkig niet vermeld in het rijtje.

 • Volgende discussie
#2 Inkwith Barubador

Het is weer heel diep vandaag. En dat op maandag.

-1

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Joost

Koffie nog niet op, @inkwith?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 zmooooc

Het ligt voor de hand dat het hebben van een rijbewijs in Rusland de levensverwachting flink verlaagt. En daarmee dus ook de kans dat je je voortplant. Dientengevolge is dit goed nieuws voor dwergen en transgenders voor zover hun andersheid voortvloeit uit hun genetisch materiaal; over een paar duizend jaar bestaat de voltallige Russische bevolking uit transgender dwergen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 rj

Op deze manier denk ik dat ik Sargasso maar vaarwel ga zeggen. Dwerggroei als persoonlijkheidsstoornis? En heb je nog een ander linkje dan een belegen bericht van de BBC? Waar overigens jouw dwerggroei en blindheid niet instaan. Bovendien is dat bbc-nieuws ook al opgeklopt. In de originele verordening staat helemaal niets over transgenders en travestieten. Mijn god wat een gepapegaai weer is het hier. Nou doei hè. Veel plezier en succes nog.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 dus

De laatste keer dat ik in Rusland reed, ergens in 2013, viel me dat reuze mee. De meesten rijden toch echt wel normaal hoor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 JANC
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 gbh

@5: Het web staat vol met linkjes, maar veel plezier met jouw heilstaat en RT, doei.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Arduenn

@5

Op deze manier denk ik dat ik Sargasso maar vaarwel ga zeggen.

Volgens het officiële Russische document van @7 mogen de volgende mensen niet rijden:

(F64) Gender identity disorders
(F64.0) Transsexualism
(F64.1) Dual-role transvestism
(F64.2) Gender identity disorder of childhood
(F65) Disorders of sexual preference
(F65.0) Sexual fetishism
(F65.1) Fetishistic transvestism
(F65.2) Exhibitionism
(F65.3) Voyeurism
(F65.4) Paedophilia
(F65.5) Sadomasochism
(F65.6) Multiple disorders of sexual preference
(F65.8) Other disorders of sexual preference Frotteurism Necrophilia Zoophilia
(F66) Psychological and behavioural disorders associated with sexual development and orientation
(F66.0) Sexual maturation disorder
(F66.1) Ego-dystonic sexual orientation
(F66.2) Sexual relationship disorder
(F66.8) Other psychosexual development disorders
(F66.9) Psychosexual development disorder, unspecified

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 zmoooc

@9 Oh dus er is helemaal geen sprake van discriminatie jegens transsexuelen. Als ik die lijst zo bekijk mag namelijk geen enkele Rus de weg nog op:p

Verder een mooi kijkje in de wereld der zinloze medische classificaties. Het gros van die stoornissen is namelijk helemaal geen stoornis. En, nee, die lijst is niet door de Russen verzonnen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 majava

Ik vraag me af waar rj dan wel z’n tijd wil verdoen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Henk van S tot S

“persoonlijkheidsstoornis”

Kan men in ieder geval niet meer door Poetin persoonlijk van de weg of dood gereden worden ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 rj

@9: staat niet in die russische tekst: de persoonlijkheidsstoornissen krijgen een verwijzingsnummer dat je netjes hebt opgezocht, naar een diagnostiek. Mensen die zo en zo gediagnosticeerd zijn, komen niet in aanmerking voor een rijbewijs.

In elk geval staat het niet allemaal in je paspoort, dat je pedofiel bent of zo.

Het blijft geouwehoer.

Komt bij maar terzijde dat het geen flikker zal helpen, zolang je een rijbewijs gewoon kan kopen in Rusland en de drank alleen maar goedkoper wordt.

RJ vindt wel weer andere dingen om zijn tijd aan te verdoen hoor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 kevin

@13 Dacht dat jij weg was?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Arduenn

@13

staat niet in die russische tekst: de persoonlijkheidsstoornissen krijgen een verwijzingsnummer dat je netjes hebt opgezocht, naar een diagnostiek. Mensen die zo en zo gediagnosticeerd zijn, komen niet in aanmerking voor een rijbewijs.

Nee, het staat niet in de Russische tekst en, ja, ik heb het netjes opgezocht. Ik zal nog eens in meer detail uitleggen hoe ik die wetgeving interpreteer.

In het officiële wetsdocument staat:

медицинских противопоказаний к управлению транспортным средством […] Расстройства личности и поведения в зрелом возрасте F60 – F69

Hetgeen betekent:

Medische contra-indicaties voor het rijden […] Persoonlijkheidsstoornissen en gedrag op volwassen leeftijd F60 – F69

En hier staan ze, hoor, F60 – F69:

http://pryazka.narod.ru/lsd_10.html (Google Chrome heeft een handige vertaalknop).

Waar zit ik dan fout bij het interpreteren van deze wet?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Henk van S tot S

@15:

http://pryazka.narod.ru/lsd_10.html (Google Chrome heeft een handige vertaalknop).

In firefox: onder Ctrl+Alt+P (+translate whole page) of onder de rechter muisknop (ook naar nederlands)
Of Ctrl+Alt+T (= geselecteerde tekst) ook onder rechter muisknop; wel eerst selecteren.
Hieronder de vertaling van 63
F63 Расстройства привычек и влечений=
F63 Stoornissen van gewoonte en impuls:

F63.0 verlangen naar gokken
Deze aandoening wordt vaak herhaalde episodes van het gokken dat het leven van het subject domineren en leidt tot een afname van de sociale, beroepsmatige, materiaal en familiewaarden.
Patiënten kan het risico hun baan te grote schulden te maken en de wet te overtreden om geld te krijgen of te onttrekken aan de betaling van de schulden. Ze beschrijven de sterke aantrekkingskracht van het gokken, dat is moeilijk te controleren, maar ook gedachten en ideeën zijn het leren van de jachtwetgeving en de omstandigheden die deze daad te begeleiden. ZTE leren van een presentatie en aantrekkelijkheid meestal intensiveren op een moment dat hun leven plaatsvinden stress.
Deze aandoening wordt ook wel gokken, maar deze term is discutabel, omdat de betrokken gedraging is niet dwangmatig noch in wezen, elke communicatie door de aanwezigheid van deze aandoeningen met een obsessief-compulsieve neurose
diagnostische richtlijnen:.
Het belangrijkste kenmerk is een voortdurend terugkerend deelname aan het gokken aan de hand is en vaak verdiept, ondanks de sociale gevolgen, zoals armoede , schending van de familie relaties en persoonlijke leven ruinirovanie
Differentiaaldiagnose:
pathologisch gokken moet worden onderscheiden van:.
) gokken en wedden (Z72.6);

b) frequente gokken voor de lol of geld; Zulke mensen hebben de neiging om hun verlangen, te beperken wanneer zij worden geconfronteerd met grote verliezen of andere negatieve gevolgen van gokken;
c) overmatige betrokkenheid bij het gokken in manische patiënten (F30.-);
g) gokken asociale persoonlijkheden ( F60.2h). Deze mensen zijn het vinden van een bredere aanhoudende schendingen van sociaal gedrag, gemanifesteerd in agressieve acties waarmee zij tonen hun onverschilligheid voor het welzijn en de gevoelens van anderen
Inbegrepen:
– gokverslaving;
– dwangmatig. deelname aan het gokken
Exclusief:.
– gokken mensen met een manische episode (F30.-);
– gokken en wedden (Z72.6);
– gokken met antisociale persoonlijkheidsstoornis (F60.2h)
F63.1 verlangen naar brandstichting (pyromania)
Deze aandoening wordt gekenmerkt door meerdere handelingen of pogingen tot brandstichting aan eigendommen of andere objecten zonder. voor de hand liggende redenen, evenals beschouwingen over onderwerpen met betrekking tot brand en branden. Kan detecteren abnormale belangstelling voor brandweerauto’s en apparatuur om andere onderwerpen met betrekking tot de brand en de brandweer oproepen
diagnostische richtlijnen:.
De belangrijkste kenmerken zijn:
a) herhaalde brandstichting zonder duidelijk motief, zoals het krijgen van geld, wraak, of politiek extremisme;
b) toegenomen interesse in het achterhoofd vuur.
c) toenemend gevoel van spanning voor de brandstichting en sterke excitatie onmiddellijk daarna
Differential diagnose:
pyromania moet worden onderscheiden van:
a) opzettelijke brandstichting bij het ontbreken van een duidelijke psychische stoornis (in deze gevallen is er een duidelijk motief) (Z03.2) Observation voor veronderstelde psychische aandoeningen en gedragsstoornissen ;
b) brandstichting adolescenten met een gedragsstoornis (F91.1), als er andere gedragsstoornissen, zoals diefstal, agressie, spijbelen;
c) brandstichting volwassenen met asociale persoonlijkheidsstoornis (F60 .2h), waar er voortdurende schendingen van sociaal gedrag, zoals agressie of andere manifestaties van onverschilligheid voor de belangen en gevoelens van anderen);
g) brandstichting bij schizofrenie (F20.-), wanneer ze meestal optreden als gevolg van wanen of bestellingen “stemmen”;
d) brandstichting met organische psychische stoornissen (F00 – F09), wanneer ze beginnen plotseling als gevolg van verwarring, slecht geheugen, gebrek aan bewustzijn van de gevolgen, of een combinatie van deze factoren
Dementie of acute biologische omstandigheden kan ook leiden tot onbedoelde brandstichting. Andere oorzaken zijn acute intoxicatie, alcoholisme en andere (F10 – F19)
Exclusief:.
– Brandstichting gepleegd door een volwassene met een hersenaandoening (F60.2h);
– brandstichting, als een kans om de persoon met een vermoeden van psychische stoornis (Z03.2) te observeren;
– brandstichting gepleegd tijdens alcoholintoxicatie (F10.-);
– brandstichting gepleegd in de psychoactieve stof intoxicatie (F11.- F19. -);
– brandstichting gepleegd in de gedragsstoornis (F91.-);
– brandstichting gepleegd met organische psychische stoornissen (F00 – F09);
– brandstichting gepleegd bij schizofrenie (F20.-) .
F63.2 verlangen naar het stelen (kleptomanie)
In dit geval, de persoon periodiek voelt zich aangetrokken tot de diefstal van items die niet zijn gekoppeld aan persoonlijk identificeerbare behoefte aan hen of materieel gewin. Van artikelen kan weigeren, kunnen ze worden gegooid of achtergelaten in stock afbeeldingen diagnostische richtlijnen:.
Patiënt beschrijft meestal verhoogt het gevoel van spanning voor de daad van diefstal en een gevoel van voldoening tijdens of direct na het. Meestal gemaakt zwakke pogingen om de diefstal te verbergen, maar het hoeft niet alle mogelijkheden te gebruiken. Diefstal alleen begaan, zonder partners. Tussen de afleveringen van het stelen uit winkels of andere plaatsen, kunnen patiënten angst, depressie en schuldgevoel te ervaren, maar het is niet terugval te voorkomen. . De gevallen die aan deze beschrijving alleen, en niet ondergeschikt aan de onderstaande aandoeningen genoemd zijn zeldzaam
Differentiaaldiagnose:
Pathologische stelen moet worden onderscheiden van:
a) herhaalde winkeldiefstal zonder schijnbare psychische stoornis wanneer deze acties meer zorgvuldig gepland en er is een duidelijke motivatie met betrekking tot persoonlijk gewin (Z03.2, observatie voor verdachte psychische aandoeningen en gedragsstoornissen);
b) organische psychische stoornissen (F00 – F09 ) wanneer de patiënt periodiek betaalt voor goederen te wijten aan slecht geheugen en intellectuele achteruitgang;
c) depressieve stoornis met stelen (F30 – F33); Sommige depressieve patiënten plegen diefstal en kan ze herhaaldelijk te maken met behoud van depressieve stoornis
Exclusief:.
– Depressieve stoornis met stelen (F31 – F33);
– organische psychische stoornissen (F00 – F09);
– winkel overval als een excuus om te controleren van een persoon met een vermoeden van psychische stoornis (Z03.2)
F63.3 Trichotillomanie
aandoening gekenmerkt door merkbaar haaruitval als gevolg van het onvermogen van de periodieke. weerstaan ​​aan de neiging om haar te trekken. Haren trekken wordt meestal voorafgegaan door toenemende spanning, en na hem een ​​gevoel van opluchting en tevredenheid voelen. Deze diagnose moet niet bij de vorige ontsteking van de huid of de haren trekken worden geïnstalleerd is het resultaat van wanen of hallucinaties
Exclusief:..
– Stereotiepe bewegingsstoornis met haren trekken (F98.4)
F63.8 andere gewoonte en impuls stoornissen
Deze categorie dient te worden gebruikt voor andere vormen van steeds herhaalde onaangepast gedrag dat niet secundair zijn aan een herkenbare psychiatrisch syndroom, en waarin men kan denken aan de terugkerende verzuim om de aantrekkingskracht te weerstaan ​​aan een bepaald gedrag. Er is een prodromale periode van spanning met een gevoel van opluchting toen de relevante wet
Inbegrepen:..
– Zelfbeschadiging (auto-agressief) gedrag
F63.9 neiging en impulsieve stoornis, niet gespecificeerd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 zazkia

Ik vind t heel leerzaam. Wij kunnen als Nederland toch de Russen wat leren over veilig wegverkeer. Moeten ze daar geen drempels hebben? Betere markering?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 roland

@0: “Zij mogen voorlopig alleen nog met het openbaar vervoer. Totdat ze ook daar de boel onveilig maken”
– vreemde toevoeging vooral met “ook”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 zazkia

@18 Al die blinden zijn levensgevaarlijk met hun geleidestok. Voor je t weet, slaan ze je de hersens in. En dan hebben ze ook nog van die bloeddorstige Labradors. Dat wil je niet hebben in de bus.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 JANC

@18: Of is het hele stuk satirisch/sarcastisch/cynisch van toon?

 • Vorige discussie