ELDERS - Albanië wil ook wel vluchtelingen opnemen, maar levert voorlopig zelf nog een grote stroom migranten. En mensensmokkelaars.
De Albanese premier Edi Rama was deze week in Italië. Aan de Corriere Della Sera liet hij weten dat de Syrische vluchtelingen die Albanië nu links laten liggen welkom zijn in zijn land. Hij zei ook dat zijn land in 1999 tijdens de laatste Balkanoorlog om Kosovo een half miljoen vluchtelingen heeft opgevangen. “Als wij toen zoveel mensen konden opvangen, dan moet Europa als geheel toch in staat zijn de huidige vluchtelingen tegemoet te komen.”
Tot nu toe hebben zich geen vluchtelingen gemeld in Albanië. Het land ligt buiten de hoofdroute van de vluchtelingen die uit Griekenland via Macedonië en Servië richting het noorden trekken. Het aanbod van Rama is opmerkelijk omdat nog steeds veel van zijn landgenoten zich bij die vluchtelingenstroom aansluiten. In Duitsland staat Albanië na Syrië op de tweede plaats bij de herkomstlanden van asielaanvragers. Zou het voor Syriërs dan aantrekkelijk zijn hun plaats in te nemen?
De Europese Commissie heeft bij het verdelingsplan voor vluchtelingen aangekondigd de Balkanlanden ‘veilig’ te verklaren zodat asielaanvragen van mensen uit deze landen nergens meer geaccepteerd zullen worden. Duitsland heeft dit inmiddels al besloten. Het land wil de komende vijf jaar wel 20.000 mensen uit de Balkanlanden aan een werkvergunning helpen. Maar het zou wat vreemd zijn om met deze landen te onderhandelen over een EU-lidmaatschap terwijl hun inwoners in Duitsland asiel aanvragen, verklaarde de Duitse minister Nahles van Sociale Zaken.
De EU zal de migratie uit Albanië moeilijk kunnen stoppen. Daarvoor is het land zelf nog veel te instabiel. Europa mag hoogstens hopen dat meer migranten zullen kiezen voor het beloofde land, de Verenigde Staten. Maar die bestemming is niet voor iedereen weggelegd. En de mensensmokkelaars zullen nieuwe wegen en nieuwe trucs vinden om hun lucratieve onderneming voort te zetten. Met alle drama’s die daaruit voort kunnen komen. Er zijn tot nu toe weinig initiatieven geweest om de smokkelaars de wind uit de zeilen te nemen. Columnist Jurgens van Todays Zaman pikte het volgende idee op uit een debat op de Duitse televisie: de EU zou de smokkelaars kunnen uitschakelen door zelf de reizen van vluchtelingen te gaan organiseren met de nodige ambtenaren aan boord van boten, treinen en bussen om asielzoekers te kunnen selecteren. Met duidelijke criteria en een eerlijke verdeling van de vluchtelingen over alle EU-staten moet de stroom zo gekanaliseerd kunnen worden. Maar dat veronderstelt een echt krachtdadig en eensgezind beleid van alle EU-lidstaten, en dat laat voorlopig op zich wachten.
Ook Albanezen worden genoemd als mensensmokkelaars. Of premier Rama voor deze kant van de vluchtelingencrisis ook een oplossing heeft is onbekend. Hij is deze week samen met meer dan dertig andere politici, zowel van de regerende socialistische partij als van de oppositie, in verlegenheid gebracht door een uitgelekt rapport van de OVSE over allerlei corrupte praktijken in de hoogste kringen. De OVSE vertegenwoordiger krabbelde meteen terug en zei dat het ging om een verzameling van informatie die de ronde doet, niet om bewijzen. Maar het kwaad is natuurlijk al geschied. De rook hing al langer in de lucht. Een parlementslid is onlangs afgetreden wegens een oude beschuldiging van mensensmokkel. Een collega, eveneens partijgenoot van Rama, is gearresteerd vanwege een schietpartij begin deze maand waarbij gewonden zijn gevallen. Vanuit deze kringen is niet direct een aanpak te verwachten van de Albanese maffia die even graag mensen smokkelt als drugs.