1. 1

  Aan de reacties, of voornamelijk het uitblijven van, te zien zal het allemaal een zorg zijn. Heeft dan niemand door wat voor schandalige situatie dit is?

 2. 2

  @RennieB: Natuurlijk is het een grof schandaal, maar ik kan moeilijk naar een bank die niet mijn gegevens vrijgeeft en die bank zal er waarschijnlijk ook niet snel komen.

 3. 4

  @roy: Als je internationaal moet betalen, heb je waarschijnlijk gelijk.
  Als je dat niet hoeft, zijn er nog wel een paar banken die geen Amerikaanse vestiging hebben en dus niet gedwongen kunnen worden (bv Triodos bank).

 4. 5

  @Steeph: dat is goed om te weten.

  De banken zullen iedere klant ook nog individueel inlichten, kijkend naar de onnavolgbaarheid van de informatie van de NVB, vraag ik me af hoe dát zal gebeuren.

 5. 6

  Je haalt wat dingen door elkaar Steeph.

  Hier gaat het om internationale SWIFT betalingen. Een samenwerkingsverband van zowat alle banken om internationale betalingen mogelijk te maken. Blijkbaar lopen de betalingen ook gedeeltelijk door de VS, aangezien SWIFT daar ook gevestigd is moeten ze zich aan de wet in de VS houden. Jammer maar waar.
  Triodos is waarschijnlijk ook aangesloten bij SWIFT en dus zullen haar internationale betalingen ook door de VS gecheckt kunnen worden. België en Nederland kunnen dat immers ook, met afdoende wetgeving/rechterlijke uitspraken.

  Dat Nederlandse banken aan de VS informatie over rekeninghouders in Nederland overhandigen is natuurlijk beroerd. Vraag me af hoe ze zich daaruit lullen.

 6. 8

  @Chinaman: Dat zeg ik. Het voorbehoud dat ik maakte ging over internationale betalingen. Dan ontkom je er niet aan.
  Mocht je dat niet doen, dan speelt nog de andere categorie meldingen (niet gedekt met deze advertentie want nog in onderzoek). Dat gaat over verzoeken van de Amerikanen aan vestigingen van een bank in een land tot verstrekking van gegevens van hun klanten. Dat kunnen ze afdwingen volgens de wet aldaar. Ook als het klanten betreft hier in europa.
  Dat kan je voorkomen door een bank te nemen die geen vestigingen in de VS heeft. Geen rechtspersoon daar, geen dwang mogelijk.
  Klein beetje meer privacy dan.

 7. 10

  Hmm, je kan er in elk geval wel iets aan doen.

  Geen boeken bestellen bij de Duitse Bol (ook al is dat zoooo gemakkelijk) maar gewoon een dagje met de trein bij Maastricht de grens over naar Aken.

 8. 13

  Ach ja zolang we allemaal op onze krent blijven zitten met een ‘zal wel’ houding veranderd er natuurlijk niks; wanneer heeft Nederland nu voor het laatst ECHT tegen iets geprotesteerd? Laten we maar gewoon weer een petitie aan een of andere staatssecretaris aanbieden en het verder negeren.

 9. 14

  Voor een veilig databeheer slaat SWIFT volgens mij gegevens wereldwijd op in een beperkt aantal databases. Ook alle sec Europese gegevens worden in een mirrordatabase in de VS opgeslagen zodat bij een kernexplosie of aardbeving bij de database in Europa al die gegevens gewoon beschikbaar blijven. Die Amerikanen hebben zich het wettelijke recht voorbehouden om die mirrordatabase onderzoek te verrichten dus ze weten gewoon alles, ook van Triodosbank en consorten. Het minimumtransactiebedrag van Chinaman is alleen van belang bij melding van/bestrijding van witwassen, ook transactie van een euro kan men via SWIFT inzien.

 10. 15

  @troebel: Je hebt gelijk, maar (nogmaals) het gaat om twee verschillende gegevensbevragingen door de VS.
  De ene is die op swift aangaande internationale betalingen. En ja, daar kunnen ze dus bij alle gegevens (zie ook mijn comment bij 8).
  Maar er is nog een tweede bevraging (niet gedekt door deze advertentie). De Amerikanen kunnen namelijk ook bij de vestigingen van de banken in de VS de gewone gegevens van een rekening opvragen. Ook al gaat het om een persoon in NL die alleen maar binnenlandse betalingen doet.
  Zoals ik het begrepen heb:
  https://sargasso.nl/archief/2007/03/11/amerikanen-ongeremd-aan-de-haal-met-uw-financiele-gegevens/

  Over dat laatste moet Bos nu een onderzoek doen.
  Maar daarvan heb je in ieder geval geen last als je bij een bank zit die geen amerikaanse vestigingen heeft. Tenzij je weer transacties van/naar buitenland doet.

 11. 16

  OOO Boven de 5000 euro!! Nou das dan inderdaad niet iets om je in je persoonlijk leven druk voor te maken, hoe vaak koop je nu iets voor boven de 5000 euro? Het is lulliger voor bedrijven dat ze zulke informatie kwijtraken.
  (Zeker weten trouwens?)