1. 1

  Zou er zelfs in Algerije misschien een verband zijn tussen de fanatieke moslim en de arme moslim? De vraag stellen is ze beantwoorden. Ja, natuurlijk is er een band tussen marginalisering, criminaliteit en radicalisme.

  Maar dat blijkt nu juist keer op keer niet waar, toch ? De terroristen blijken keer op keer van goede doen en gestudeerd te wezen.

 2. 2

  komaan, KJ! Op het hoogtepunt van de kamikazecraze stuurden ze zelfs gehandicapte kinderen.
  Ga jij nu echt in elke commentaar zo malicieus zijn zeg?
  Je weet verrekt goed wat het punt is: armoede kweekt radicalisme, punt.

 3. 3

  @Crachat; Als jij iets zegt, maakt dat het een feit, dat blijkt wel weer. Maar de gasten die 11/9 uitvoerden, die AMS-DET wilden doen, Osama zelf spreken je allemaal tegen. Zelfs die gasten die in Londen de boel opbliezen hadden allemaal een baan. Affin, lokaal zijn het misschien arme sloebers (Hamas die debieltjes met bomgordels naar checkpoints stuurt e.d.), maar die, die in het Westen rottigheid uithalen, hebben bijna zonder uitzondering allemaal tertiair onderwijs genoten.

 4. 5

  ‘persoonlijke communicatie’ en ‘oproepen tot’ zijn verschillende invalshoeken.

  Maar wat KJ stelt, het zijn de welopgevoede kinderen die sterk hun geloof willen benadrukken.

  Armoede kweekt radicalisme, mee eens.. Aldoende komt de welopgevoede opblazer op voor zijn minder bedeelde geestgenoten..of stuurt zijn minder bedeelde geest genoten op blaaspad?

  ik weet het niet, maar voel wel enige wrevel als het ene land een ander ziek noemt..is dat niet de bron voor kommer en kwel?

 5. 9

  een geniale einstein die met wat prul in zijn adidas en een lucifer in een boeing zit te kloten, tegenover een hillbilly in een smartsuit van 120000 € met hightechspul dwars door meterdikke afghaanse muren knalt.
  Het is me wat, tussen dat links en rechts.
  Overigens vraag ik me af of hoop niet moet zijn wan-hoop.

 6. 10

  Crachàt: Overigens vraag ik me af of hoop niet moet zijn wan-hoop.

  In #7 bedoel je? Nee, juist niet. Zoals cynisme eigenlijk gekrenkt idealisme is. Maar een extremist gelóóft nog ergens in. Die denkt nog dat z’n idealen haalbaar zijn, als-ie er maar hard genoeg voor knokt.

 7. 11

  ja, maar ik zie toch eerder desperaatheid?
  Om te geloven dat jezelf opblazen echts iets helpt voor ‘de zaak’, dat het een zaak echt dient… dat weet ik zo nog niet.
  Het vergt moed, enorme moed, en ik denk dat die instelling, dat overtuigen van jezelf, vooral uit een soort persoonlijk offer gebeurt, eerder dan een tactisch doe dienend. Zelfs de bestaansreden van de aanslagen op grotere schaal kunnen niets bereiken. De RAF, die dachten dat arbeiders hen zouden steunen omdat ze kapitaalsmensen ombrachten. Hoe ver heen ook, maar het diende een doel.
  In TwinTowers vliegen zorgt voor het beeld van de eeuw wellicht, maar het is in wezen niet veel meer dan struikroverij? Hoe kan je ook anders, tegenover die wereldmacht die alles (heeft ge)controleerd?

  De keren dat ik in de mahreb was, zag en hoorde ik onwezenlijke domheid, zodra het op intellectuele gesprekken aankwam. De argumenten van de andere kant waren jawdropping. Maar hoop: nergens gezien. Torenhoge werkloosheid, leven naar het volgende brood. Feilloos kunnen voorspellen dat alles erger zou worden, ja, dat wel. De bui voelen hangen: véél beter dan ons westerlingen.
  Komt het door de islam, of is de islam het gevolg, maar ‘inch allah’ is gemaakt voor de mahreb. Fatalistisch tot in de kist. Niet nadenken, dat werd voor je gedaan en het is opgeschrven ook – zo houdt 80% zich van den domme. (Net zoals hier ook hoor, maar da’s een ander kwestie.)

  Uiteindelijk krijgt het westen slechts de rekening gepresenteerd voor het jarenlange eenzijdige misbruik van grondstoffen. Voor het jarenlange door Hollywood glorieus afbeelden van de islamiet als de totale kwaadheid zelve.
  Pijnlijke waarheid, weinigen die de moed hebben om daar mee om te gaan. Heel even Obama ja, voor hij door de staatsmafia is uitgelegd waar het witte huis eigenlijk voor dient.

  Dit is een frustratie die op zulk een schaal bestaat, dat je ze enkel in termen van ‘de duitsers hadden de oorlog gewonnen en we leefden nog steeds onder hun terreur’ kan vergelijken.
  Alle ‘hoop’ die het gewone volk ooit kreeg, werd steeds door buitenaf, of door interne corrupte ‘staatslieden’, of door een combinatie van beide de kop ingdrukt.
  Want wees er zeker van: de bomterrorist blaast zich netzogoed tegen zijn staatkundige leider op dan tegen de baarlijke duivel US. Hij blaaast zelfs de zustergodsdienst met evenveel plezier weg.

  Eerlijk gezegd: ik geen enkele ‘hoop’, geen fractie.

 8. 12

  @11 Kijk, nu komen we ergens. Zwarte dingen in het zwart zien.

  “Wat ze je nu en later ook vertellen, vriendschap en nieuwsgierigheid zijn het belangrijkst.”

  #Franquin!

 9. 22

  merkwaardige tijdsframe..ieder naar bed hier en ik sta scherm kijkend wat toetsen in te drukken en te reageren op reacties..strange../babyboomer

  Ik wil web 3.0..ofzo..een mix, stap verder..na koude info/gedeelde info..zullen we vriendjes zijn oh wat ben ik knap..en nu de mix.

  je steent DJ.

  i’m off..sterren..wijntje’s ga vuurtje stoken..groet.

 10. 25

  Ik kan het niet meer aan. In een cafe met een pul/glas iemand in de ogen kijkend en dan doorzagen over wat/waarom het gaat. C’est la vie.

  Telkenmale doe/verwoord ik de dingen en komen verkeerd over..

  i rest my case..love u all..niet mijn kopje thee (jammer..te oud wellicht)

  groet.

  ps: kost ook veel tijd..waar halen jullie het vandaan?

 11. 27

  @25 vanuit je meerdere positie aandachtvragend, dat kan ook niet

  @26 moslim verplicht zich voornamelijk tot “verlossing met de middelen van het geloof”. Vertaal dat graag eens van RK > Islam. Wij hoeven hier echt niet aan Vrijheid te denken die wij zo graag wensen.

  Het ideaal is natuurlijk wel: een Islamitische regering met private vrijheden.

  Een oxymoron waar niemand uitkomt.

 12. 28

  11 ”Uiteindelijk krijgt het westen slechts de rekening gepresenteerd voor het jarenlange eenzijdige misbruik van grondstoffen.”

  de oliedollars stromen Saudi Arabie binnen, hoezo armoede? hoezo misbruik? En toch waren vrijwel alle 9/11 daders Saoediers.
  Landen die werkelijk arm zijn, en waar het Westen grondstoffen voor een habekrats haalt, die haten het Westen niet en doen niet aan terrorisme. Hoe zit dat dan?
  Mensen als Tobback willen alles op sociaal-economische omstandigheden gooien. Ze zijn volledig blind voor Islamisme als ideologische verklaring.
  Islamisme gaat niet weg door alle moslims een baan of zak geld te geven, net zo min als fascisme en communisme vanzelf verdwenen door armoede op te lossen.

 13. 29

  @28, ben jij nou echt zo simpel? die oliedollars gaan naar een kleine elite; de koninklijke familie en aanhang, het overgrote deel van de bevolking profiteert niet mee, die zien een elite die mede door het westen in stand wordt gehouden en tv beelden van arabieren die met amerikaanse wapens in puin worden geschoten, zijn daar ook genoeg landen die de woede van de eigen bevolking kanaliseren naar krachten van buiten om zelf in het zadel te blijven zitten

  die bijvoorbeeld 4 miljoen doden in kongo is ieder geval niet het soort terrorisme waar jij van wakker ligt en zo zijn er teveel landen in die regio waar ze nu nog elkaar uitmoorden, als daar wildertjes gaan opstaan die het westen (en voor een groot gedeelte terecht) van alles de schuld gaan geven kan jij je borst nat maken

 14. 30

  Misschien toch terug wat dichter bij Nederland en wat verder van Afghanistan, want je hoeft niet àlles te importeren was de doctrine toch ;-/
  http://www.mo.be/node/22508 + Amin Maalouf gaf ook ’n sterk interview in De Standaard 2010-12-04 p.46.

  Auteur van de column die ik linktipte was Louis Toback, die overigens gracieus zweeg toen … (clickmenick).

 15. 31

  Wat is die ziekte nou eigenlijk? Ik heb het nog eens nagecheckt en het schijnt dat racisme ook in andere landen voorkomt. Het schijnt zelfs dat er niet-witte racisten bestaan! Of is de ziekte gebrek aan verzet tegen racisme? Zoiets als, de economische crisis is de schuld van de toezichthouders.

  Bovendien geen levensbedreigende ziekte, want eeuwenoud en springlevend. Overigens lijkt me duidelijk dat meneer Toback Vlaanderen reeds beschouwt als onderdeel van Nederland. Kijk, dat zou nou wel eens fataal uit kunnen pakken.

 16. 32

  @ghb; Desondanks staat het punt: wellicht zijn de opperklazen in Saoedi rijker, maar zij (die 11/9 organiseerden/uitvoerden) waren niet *arm*.

  @Maarten; Er *is* helemaal geen ziekte; er is een beetje een wat verveelde reactie inmiddels op het hatelijke geblaat van Wilders en consorten. Ik denk dat de erachter liggende gedachte is, dat als we het maar negeren, dat het dan sneller afgelopen is.

 17. 33

  Nadat ik deze post gelezen had, nagedacht ook, bekroop me na enige dagen het (opwindende) gevoel dat in Belgie paden worden betreden en gezaaid die in de meeste EU landen nog onbegonnen wilder nis (.) zijn. Soort van regiobinding waarvan ik hoop dat de EU uiteindelijk ook naar toe groeit.

  Regio-bonding.

  ps: dus appels eten waar appels groeien..soort van .

 18. 35

  “Heel Nederland dekt dit beschamende incident toe met de mantel der liefde. Waar is de grote verontwaardiging? Het NRC, nochtans een bastion van liberaal vrijheidsdenken, wilde er geen zaak van maken. Men vergist zich. Het puistje op mijn arm is niet belangrijk. Behalve als het een teken is van een algemene bloedvergiftiging. Bolkestein is niet meer zo belangrijk als politicus, maar wel als symptoom. […] Hogere burgers als Bolkestein manipuleren en exploiteren de paniek bij de kleinburgerij. En richten die naar de moslims. Het curieuze is dat er ook progressieven meelopen in dat simpele anti-islamverhaal, en ze het risico niet zien dat zich daarbij aftekent. Wilders mobiliseert de racisten, en Bolkestein en de ‘nuttige intellectuelen’ helpen hem daar een handje bij. Terwijl men vooral rustig moet blijven, en niet in paniek slaan.”